icon

Tabletka verzus miniinterupcia

smutnazienka
8. sep 2014

Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.

vejula
9. sep 2014

@zeriempizzu ano uvedomujem si čo tu pišem. Znasilnenie je hrozne, ale tu na koniku je mnoho príšerných tem. Či už tema mamičiek, ktorým umrelo dieťatko, alebo so silno postihnutými detičkami. Takže tomuto foru sa nevyhybaju ani velmi silne a tragické temy. Neviem čo je na mojom príspevku také poburujuce, nielen ja, ale cellkovo štatistika hovorí, že absolutna väčšina interupcii je z uplne iných dôvodov. To len zastancovia potratov, ked nemaju čo povedať, tak vytiahnu znasilnené ženy, ktorých je mizivé percento. Tak budeme obhajovať leagalizaciu potratov kvôli 0,.......1% znasilnených žien, pričom absolutna väčšina potratov je práve kvôli tomu čo vidime v tejto a mnohých dalších neustale sa opakujucich vytvorených temach. Takže na zamyslenie minimalne. A s tou dokonalosťou... PRosím ťa, toto je už vážne trápne. KEd poukažem na nejaký fakt, to neznamená, že som dokonalá. NEviem kam chodíš na tie závery. Ale chapem, ta nakaza čo sa šíri na MK s nadavaním do dokonalých matiek vždy, ked si niekto dovolí napísať niečo čo sa nehodí, je zrejme velmi chytlavý

zeriempizzu
9. sep 2014

@linda81 ked si az tak zatemnena ze nechapes - tak ti to to napisem - maloktora zena sa so znasilnenim "chvali". A urcite uz nebude vypisovat po takychto forach. Ty si dokazes uvedomit co znamena byt znasilnena??? A vycitat takym zenam ze nepisu o tom na forach ako toto?!

Nech maju zeny na potrat pohnutky ake chcu. Je to ich vec a ich rozhodnutie. Milujem snahu niektorych odobrat zenam narok na rozhodovani o svojim zivote. Dnes nemoze ist na potrat, zajtra nebude moct nosit make up a o tyden uz ani vystrih?!
Ste horsie fanaticky ako ti hlupaci co sa strielaju v middle-east.

A ano, som za pravo rozhodnut sa. Ci zena dieta porodit chce i za to ako ho bude rodit, vsetko je na tej individualnej zene - lebo tento zivot je len jej! Vam oststnym sa to moze nepacit, kludne mozete vyjadit i nazor ale tym to konci. Sudte svoje konanie a svoj zivot, lebo tiez nebude perfektny.

zeriempizzu
9. sep 2014

@vejula je mi teba naozaj na vracanie.

monita662
9. sep 2014

@smutnazienka Ahoj chcem ti len napisat ze ta chapem ...ze ti rozumiem ...lahko sa tu dievcatam pise ze si to nechaj zbal sa odid..ze oni by to spravili ...no pozrela by som si kolke znich by skutocne odisli keby boli v uplne rovnakej situacii ako ty ...je to tvoje rozhodnutie ....tvoj zivot....nerobis spravnu vec ale na vyber nemas ...keby si mala tak by si sem nepisala ....budes to mat tazke po psychickej stranke....objednaj sa dopredu k psychologovi alebo si kup nieco na ukludnenie ..prve mesiace to budes potrebovat ...drzim ti palce a prajem ti vsetko dobre

vejula
9. sep 2014

@zeriempizzu tak nejedz tolko tu pizzu, a hlavne nie na rano 😉
A druhá vec, kto pre boha vyčita tehotným znasilneným ženam, že nepišu na MK???? TRošku by sa ti hodil kurz porozumenia napísaného textu 🙂 .... JA som tým skôr chcela poukazať na uplne opačný fakt, a to ten, že je tu čím dalej tym viac tem, kde sa ženy pýtaju na interupciu, lebo proste si už dalšie nemôžu dovoliť. Nikde neprikazujem nikomu, aby na MK písal. PRe mna je toto len dôkazom toho, že potraty su malokedy zo skutočne tak zavažných dôvodov, akými ho obhajcovia potratov zastavaju. Pozri sa kolko podobných tem bolo v poslednom čase založených. Pozri historiu MK. A prosím ťa nesnaž sa presunuť temu uplne iným smerom. Akože tu niekto obvinuje znasilnené ženy. Kde??? KDe som take ženy obvinila? PREkrucaš si, aby si sa mohla zahrať na urazenu.

mima4
9. sep 2014

@zeriempizzu
"Milujem snahu niektorych odobrat zenam narok na rozhodovani o svojim zivote"

len pri potrate rozhodujes o zivote niekoho ineho, teda mu ten zivot das vziat.

klincek
9. sep 2014

@smutnazienka asi ti to uz viacere napisali, ale interrupcna tabletka u nas zatial nie je registrovana, takze ti zostava klasicka moznost..rozhodnutie je to velmi tazke, ale tiez patrim k tym, ktore ta neodsudzuju a nebudu ta presviedcat na zmenu nazoru. len ti zelam vela sil, a nech to tvoja rodina ustoji.

a damy, ktore bud neviete citat alebo len potrebujete za kazdu cenu pretlacit svoj nazor - dajte jej preboha pokoj! myslite si, ze take rozhodnutie sa robi lahko? nevidite, ze posledne, co potrebuje, su vycitky a vzbudzovanie pocitu viny? uz tak to ma dost zle, vy ju chcete totalne dorazit? kazda mame svoje problemy..tak si kazda rieste svoj zivot a nechajte inych dychat. a ak chcete poradit, tak otazka neznela, ci ist alebo neist..reagujte na to, na co sa pytala.

vejula
9. sep 2014

@klincek čo by si mi napisala, keby som tu založila temu: "Hodiť svoje dieťa do studne, alebo do smetiaka?" A pod to by som v texte vysvetlila, že si neželám, aby ste ma presviedčali, nech to nerobím, lebo to urobiť musím, lebo ma k tomu situacia dohnala. Si zober, že mamičke meška menštruacia 2 tyždne, takže je minimalne na začiatku7 tyždna. To som ja už mojim všetkym trom deťom videla biť srdiečko. A teraz sa tu ideme tvariť, že nejde o živé stvorenie, ale len niečo, čo treba zlikvidovať, a teda treba len poradiť, že akým spôsobom. To je to najhlavnejšie. Poviem ti tak. KEby sa takáto tema založila čo i len o psíkovi, či mačiatku, tak tu neostane z temy kamen na kameni, lebo už to psiča či mača ma väčšie práva ako to stvoreneie s tlčucim srdiečkom, ktoré by o 8 mesiacov zaplakalo maminke v naručí.

radanna11
9. sep 2014

@smutnazienka chcela len poradit a nie pocuvat kazne a obvinovanie nikto nikomu do hlavy nevidi a necitime pocity druhych .....ak mate na to taky nazor tak jej to nepiste a neodpisujte je to jej vec....ja zelam len nech vsetko dobre dopadne nech to uz bude akokolvek....ziadna kaša sa neje taka horuca ako sa navari nechaj si to ulezat v hlave a rozhdoni sa ako sama chces....vies ze interupcia nieje spravna ale nikto nevie kedy sa ocitne v situacii kedy ju bude musiet podstupit tiez....vela statia a sil

ukulela
9. sep 2014

@linda81 klapky z oci dole. nikto nenuti zeny s tvojim presvedcenim podstupovat potrat proti svojej voli. tak ako nikto nezakazuje veriacim chodit do kostola. ale mame ustavu, mame zakon a my - ostatne zeny,mame moznost tento zakrok LEGALNE podstupit. ak sa ti to nepaci - referendum, obrat sa na poslancov, nech presadia zmenu v zakone a basta. pochodujte pre zivot, atd. ale to nic nemeni na tom, ze aktualne je to pravne mozne a legalne. je to o presvedceni .... v polsku/irsku potraty nerobia, v indii nejedia kravy,inde nejedia prasata a ini zas nejedia maso vobec. a niekde su aj kanibali. nic s tym neurobis ...
a keby si sa doslednejsie zamyslela a precitala vsetko, co tu autorka napisala, pochopila by si, ze to nieje len jej rozhodnutie a len jej vina. jasne, urcite si z tych, co by ju s troma detmi na triroky prichylila, kedy ju z domu vysackovali a muz opustil ....
inac - pocet potratov u nas klesa - za komancov, ked to bolo obtiaznejsie, pred komisiou atd, ichbolo viac, ako teraz, ked je to jednoduchsie ...
a sterilizaciu autorka planovala, ze je este mlada pravdepodobne myslela, ze jej ju este lekari neurobia :
Podľa zákona NR SR č. 576/2004 Z. z. v znení ďalších predpisov, môže sterilizáciu podstúpiť len žena, ktorá má štyri alebo tri deti, ale potom musí byť staršia ako 35 rokov, ďalej ak má zdravotné problémy, ako ochorenie srdca a pľúc, ktoré vylučujú tehotenstvo, v minulosti prekonala dva a viac cisárskych rezov, alebo má dedičnú genetickú poruchu. Ak však žena netrpí uvedenými zdravotnými problémami a zaoberá sa myšlienkou sterilizácie, mala by svoje, inak radikálne, rozhodnutie poriadne zvážiť, keďže ide o nezvratný krok, ktorý môže neskôr aj oľutovať.

klincek
9. sep 2014

@vejula porovnavas neporovnatelne. ale ok - napisala by som ti, ze si vyhorena a mas vyhladat pomoc. a ze tvoje konanie by pravdepodobne bolo kvalifikovane ako trestny cin vrazdy (v lepsom pripade v stadiu pokusu, ak by sa dietatu nic nestalo) s prislusnymi nasledkami, trestnu sadzbu z hlavy neviem... interrupcia trestnym cinom nie je, ak sa pre nu zena sama rozhodne a ak sa vykona v sulade s prislusnymi predpismi (v urcitej lehote, rukou lekara a pod.). podla ustavy je ludsky zivot hodny ochrany uz pred narodenim, dolezite je uvedomit si vyznam slova "hodny". je k tomu nalez ustavneho sudu, cislo tiez z hlavy neviem, ale vychadza z toho, ze ochranu prav nenarodeneho dietata treba chapat s ohladom na prava jeho matky..snad chapes, kam mierim.
ja ti tvoj nazor nevyvraciam, maj aky chces, nejako si k nemu dospela a si presvedcena o jeho spravnosti, to je v poriadku. len prosim skus respektovat, ze nie kazdy ho s tebou zdiela. ak sa nesnazis cloveka v inej situacii pochopit, aspon ho nechaj na pokoji.

klincek
9. sep 2014

@ukulela presne tak.

dodam, ze v polsku/irsku chodia zeny na potraty do zahranicia..tak na co sa tu hrame?
v dnesnej dobe nie je spolocenska vola na legislativnu upravu, ktora by ich zakazala. a nemyslim si, ze v blizkej dobe bude. to zeny, ktore s tym nesuhlasia, nijako neobmedzuje v nakladani so svojim zivotom, ak by sa zvrtol k neplanovanemu/nechcenemu tehotenstvu. prijatie zakona o zakaze interrupcii by ale mohlo skomplikovat zivot tym ostatnym..a to je asi dovod tej chybajucej "spolocenskej vole"

dominika1988
9. sep 2014

@demeterka nechaj tak. ak uz na 100% nechcela dieta, mala sa v prvom rade chranit a nie sa spoliehat na stastie a potom to riesit podla teba jednoduchsou cestou a to potratom...pre mna je to pri dnesnych moznostiach primitivizmus najhrubsieho zrna
@linda81 uuuplny suhlas

horana
9. sep 2014

Nech uz to dopadne ako chce, ci sa vobec tehotenstvo potvrdi, vztah s muzom a svokrou sa zrejme vazne narusi uz len preto ze sa takto vyhranili voci zene - ze zaujali postoj ze sa moze pakovat ked si chce dieta nechat. Akoze aj keby si nakoniec nenechala ci nebola tehotna sa nakoniec ukazal iny dovod meskania MS, tak ako moze mat nadalej dobre vztahy s niekym kto ju zaprel a chcel vyhnat ako prasiveho psa. Kto nebral ju a jej pocity ako rovnocenne a hodne zvazovania, ale ako nesvojpravnu sluzku, ktorej sa budu veci diktovat. Asi sa odteraz bude autorka uplne inak pozerat a hodnotit pozadie rodinnych vztahov, kym poslucha, drzi liniu, je v brana v pohode a je jej aj pomahane, ale nie pre nu samu a pre uctu k nej ako rovnocennej osobe, ale preto ze plni veobecne od nej pozadovane role. Nevidim tam ten rozmer lasky a respektu. Skratka muzik so svokrou si nasli zenu-mamu aby "im" naplnila "ich" predstavy o rodine. V jednej kritickej situacii sa prevalilo rozdelenie roli v hierarchii, hmmm...

zeriempizzu
9. sep 2014

@vejula trapne robit si srandu z mojho nicku.

@mima4 prosim ta daj si sprchu. Studenu.

linda81
9. sep 2014

@zeriempizzu este trapnejsie nadavat ludom do zatemnenych, ked vyjadria svoj nazor....tazkos takymi ludmi diskutovat...

linda81
9. sep 2014

@ukulela pre mna je upt ovela zavaznejsi zakrok, ako steri...rovnako nezvratny....a ide tam o viac zivotov...
viem, ze legislativu nezmenim, ani nechcem...vsak o pravach je predsa demokracia....ale je aj o povinnostiach....no a na to su taketo fora si myslim, ze ak mozes svoje myslienky vyjadrit a niekto sa aj preto rozhodne inak, ako chcel(naschval nepisem horsie, lepsie...), tak preco to nespravit....

linda81
9. sep 2014

@ukulela tu vobec nejde o to, kto koho prichyli a preco a s kolkymi detmi...ale o to, ze sa take nieco vobec nema ani stat v 21 storoci.....zivot si treba vazit....

mracik
9. sep 2014

@smutnazienka ešte žiadnu rodinu prijatie tretieho dieťaťa neuvrhlo do biedy. Naopak, poznám veľa rodín, kde potrat narušil rodinné vzťahy na dlhé roky...

čo sa týka financií, ako počítam, tak počítam. Si zamestnaná, takže budeš mať viac ako pol roka nárok na materskú, čakáš ešte len tretie dieťa, takže dostaneš aj príspevok pri pôrode + prídavky, po dvoch deťoch máš pravdepodobne dosť oblečenia aj kočík...bývate na dedine, predpokladám, že pracuješ niekde v meste, tak ešte aj na cestovnom ušetríš. 😅 vlastne minimálne prvého pol roka budete v pluse s porovnaním so súčasnosťou. 😉 potom sa nejakých pár mesiacov prehryziete a pôjdeš do práce.
A že to dieťa bude neskôr vyžadovať peniaze?
čo sa týka zabezpečenia komfortu a vzdelávania pre deti, je absolútne jedno, či máš dve, alebo tri.
Ak máš na auto, je jedno, či v ňom vezieš dve, či tri deti, ak majú mať decká dobrý počítač, je jedno, či sa pri ňom budú striedať dvaja, či traja...

a svokra? No pravdepodobne bude peniť. Ale ak sa naozaj hrá pred ľuďmi na kresťanku (lebo kresťankou nie je) tak určite nevyhodí rodinu svojho syna na ulicu. To sú len také silácke reči, podľa toho čo si napísala, je to veľmi hlúpa a zbabelá žena.
Predpokladám, že má max. dve deti.
Zdá sa ti vďaka tomu šťastná?

a muž? čo myslíš, že ostane z vášho vzťahu a z vašej rodiny? vravíš, že už teraz ho nenávidíš, po potrate ho budeš nenávidieť už určite.

to čo ma prinútilo ti napísať, je tvoj nick a to, keď si opisovala, že tvoje dieťa nechce 1.tvoja svokra 2. tvoj muž 3. a asi veľmi ani ty.
Choď rýchlo pred zrkadlo a pozri sa na seba. Ty si mladá krásna žena hodná úcty, žena ktorá prinesie na svet ďalší život. Nedaj so sebou manipulovať. Máš v sebe oveľa viac sily a odhodlania ako si teraz myslíš.

zeriempizzu
9. sep 2014

@linda81 to nebola nadavka, to bolo vyjadrenie nazoru. A stale privetivejsie ako niekoho nazvat vrahynou, kym vrahom ta zena nie je.

mima4
9. sep 2014

@zeriempizzu
vidim, ze argumentacie ti idu 😉

Mala som o tebe mienku, ze mas lepsie vyvinutu racionalitu... a dokazes mat relevantne argumenty k tomu, co tvrdis.

redlola
9. sep 2014

@smutnazienka precitaj si tu vo fore cast o adopciach, ze na deti sa caka 2 a viac rokov. to su pary, ktore neskutocne po nich tuzia, ze vydrzia taku dobu a take vrtanie v ich sukromi. ak nechcete babatko, dajte ho na adopciu, do par dni je u novej mamy a otca a bude milovane. a ty budes mat ciste svedomie, ze si nezabila. ked nemozes spavat uz teraz, potom ta to zozere.

jaja018
9. sep 2014

@vejula nooo ja som nečítala celú diskusiu neviem presne O čom sa hľadáte ale.....súhlasím S vejula S tým že znasilnenych žien kt. idú na potrat je ozaj malo. Niektoré ženy chodia na potrat jak do obchodu a svedomie ich netrápi. Ja osobne by som na potrat nešla, nedokázala by som to... Ale ani neodcudzujem ženy ktoré sa tak rozhodnú aj keď ich rozhodnutie nechápem. Ak by mali byť potraty dovolené len ženám ktoré znásilnili tak neviem či by ich 50 za celý rok v SR. A teraz to číslo je oooomnoho vyššie. Je to každého osobná vec či potrat podstúpi alebo sa rozhodne ináč A my sa tu budeme O tom hádať zbytočne!

jaja018
9. sep 2014

@redlola Z jednej strany máš pravdu, ale sú ženy čo si dieťatko nemôžu Z nejakého dôvodu dovoliť ale ak sa už narodí nedokážu sa ho vzdať

leonetka
9. sep 2014

by ma zaujimalo, kde je zakladatelka temy... ste sa tu vsetky rozohnili zbytocne, asi je to cele vymyslene.

ivuska6
9. sep 2014

necitala som vsetko ale manzel skace ako mamicka piska najskor chcel ale uz nechce lebo mamicka povedala najlepsie by bolo sa osamostatnit a riesit to medzi 4 ocani a nie riesia to 2 svokrine . a poviem ti ja som bola na jeden potrat ale zo zdravotnych d. bala som sa ze sa mi to narodi postihnute kedze som otehotnela s danou radsej som chcela druhe a nech je zdrave s potratu mi nesiblo ani ma svedomie nezoziera ako niektore pisu ze budes potrebovat psych. zalezi aka si silna povaha spravili sme si druhe ale narodil sa predcasne a bol stale chory a ako 4 roci dostal epi. bolo mi to sudene ale milujem ho za dve este aj zato ktore islo prec a povedala som ze keby sa suchne dalsie nesla by som uz na potrat jedine keby mam uz vela rokov a dufam ze ma uz dalsie necaka v osude, lebo od zlyhania dany nebieriem nic tabletky som nechcela .

vejula
9. sep 2014

@klincek ale ja sa nehadam o tom, či je to trestny čin alebo nie. Ani neodsudzujem mamičku, skôr len uplne chapem reakcie mamičiek, ktoré sa ešte snažia zachraniť nejakým spôsobom dieťatku život. Si zober, že sme na fore tehuliek a mamičiek. A my tu mame radiť zufalej mamičke ako vziať život svojmu nenarodenemu dieťatku? A nemame právo sa ani pokusiť toto jej rozhodnutie ešte zvratiť, lebo si to ona nežela? Viem, že možno blbé prirovnanie s tými zvieratkami, ale je to tak. Vieš si predstaviť, že by sa tu založila tema, v ktorej chce zakladatelka poradiť, či ma novonarodené psíča obesiť alebo utopiť? lAká diskusia by sa strhla? Kolko emocii by tu zaplavilo desiatky stran? To važne to nenarodené dieťa nieje hodné ani tolkého sucitu a ochrany ako to mačiatko? To sa važne ženy, ktoré sa snažia ešte nejakým spôsobom zachraniť život nenarodenému dieťaťu maju teraz citiť ako necitlivé a neemotívne moralizatorky, ktoré sa maju starať len do seba a nemaju čo strkať nos tam, kde ich netreba? Ale prečo? Niesom za odsudenie človeka, ani matky, ktorá zvažuje potrat. A ak sa to stane, nebudem hadzať kamenom. Ale ak ma zavažiť čo i len jeden z tých všetkých príspevkov, čo tu boli napísané pri prehodnocovaní mamičky čo urobí, tak to stálo za snahu.

smutnazienka
autor
9. sep 2014

Necitala som to tu vsetko,bohuzial nestiham,a je mi stale zle.Robila som si test,je pozitivny. 😔 Uvidim,co povie doktorka.

majkabr
9. sep 2014

Vynos svoje dieťatko, nezabíjaj ho a potom mi ho prines ja sa Ti postarám o maličké aj dokonca života. Len ho prosím ťa nezabíjaj ono už žije. Kľudne mi napíš do IP .

katarinka289
9. sep 2014

Len bezcitna zena takeho cinu nikdy neolutuje.Ty urcite ano,ked uz mas dve deti.Stale budes mat svoje deti pred ocami a budes mysliet na to,ako by vyzeralo...napokon to vnesie zlu naladu aj medzi teba a manzela,rozidete sa a ty nebudes mat ani jedno ani druhe... Nerobila by som to