Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
@mima4 a ako si myslis, ze to bude fungovat, ked si dieta napriek tomu, ze ho nechce manzel a vlastne ani ona necha?
ani jedna nie sme v jej kozi. a ona sa rozhodla pre legalne riesenie. mozno si to na poslednu chvilu rozmysli a bude vsetko OK, ale mozno to jednoducho nepojde a zakrok podstupi. preto ale nie je vrahyna. a tiez - nie kazda zena ma po potrate psychicke problemy. jednoducho pre niekoho je to jedine realne riesenie.
ja som vdacna, ze som sa nikdy takto nemusela rozhodovat. ale na rovinu poviem, ze keby som otehotnela v niektorych konkretnych obdobiach mojho zivota, jednoducho by potrat bol pre mna jedinym riesenim. mozno je to tym, ze nie som veriaca, alebo tym, ze sme mali v zivote obdobia, ked sme doslova ako rodina treli biedu, ale ano, zijeme v dobe, ked musime zvazovat aj to, ci budeme mat robotu a na najom a detom co do ust.
@smutnazienka necitala som vsetky prispevky, ale pises, ze si "asi" tehotna? tak robila si si test alebo si bola u lekara, ze ti potvrdil tehotenstvo?? ak nie, tak sa tu bavime o nicom. mozno tehotna nie si, to ze ti meska MS alebo ti je zle este nic neznamena. a ak nahodou si (a tvoj prispevok neni vymysleny), tak skoc ku gynekologovi a porad sa s nim, ktora z moznosti je lepsia. ako si sama postrehla, si na stranke mamiciek a tehuliek a najma zien zufalo tuziacich po detoch, takze vela rad o tom ako sa zbavit dietata tu asi nedostanes. a toto nemyslim v zlom, aby si ma nahodou zle nepochopila. 😉 a neviem co myslis pod miniinterupciou. existuje len normalna interupcia - odsatie/vyskrab maternice.
@klya
@ukulela
ja si myslim, ze v dnesnej dobe su podstatne humanejsie sposoby ako to vyriesit (anonymny porod, adopcia,..). Clovek moze mat robotu, kvazy zabezpecenie po materialnej stranke... ale zit s tym, ze vzdal sa vlastneho dietata ho bude tazit cely zivot... Na to aby ho to netazilo, musi byt velmi citovo vyprahnuty...
@dominika1988 tak toto je aky primitivny nazor. uz si pocula o tom ze ziadna ochrana nie je stopercentna pokial sa zena alebo muz neda sterilizovat? Tak teraz ju odsudme za to ze sa im smyklo, ako keby sa to nestalo nikdy nikomu... Napríklad existuju zeny, co hormonalnu antikoncepciu uzivat nemozu zo zdravotných dovodov, gumu neznesu lebo im sposobi nepirjemne podrazdenie a na sterilizaciu su primlade, tak co potom taka zena? hned je to chudera nezodpovedna ako to tu mnohe zeny bez hriechov prezentuju.
@leonetka existuje aj potratova tabletka. O tom sa tu pojednava. Neviem, preco jej vsetky pisete na co sa nepyta. Chce vediet rozdiel medzi interupciou chirurgickou a tabletkovou. Tak jej to nestazujte a odpovedajte, len ak mate skusenost.
@mima4 V príncipe s tebou súhlasím, žiaľ naša spoločnosť odsúdi ženu za vynosenie a vzdanie sa dieťaťa oveľa viac ako za umelé prerušenie, teda zabitie dieťaťa. Navyše UPT vieš utajiť, ale to, že si dieťa vynosila a vzdala sa ho, to neutajíš a aj preto je takých prípadov asi oveľa menej ako interrupcií.
Osobne si nedovolím súdiť žiadnu ženu či jej rozhodnutie, ale je mi smutno, keď takéto témy čítam, za to nenarodené dieťa aj za tú matku.
@mima4 osobne si myslim, ze anonymny porod zanecha na matkinej dusi ovela vacsi sram a pocit viny, ako potrat. opakujem - moj nazor ovplyvneny mojim zivotnym postojom. a to sa teda vobec nepovazujem za citovo vyprahnutu. a preto velmi obdivujem zeny, ktore sa pre take riesenie rozhodnu. a tiez si myslim, ze okolie im to da sto krat viac negativne pocitit, ako pripadny potrat.
kazda sme ina. uznavam zeny, ktore jednoducho potrat odmietnu a dieta vychovaju za kazdych okolnosti a najdu v tom stastie. ale neodsudzujem take, co sa na to necitia. tiez by som sa necitila na to, aby som napr. porodila tazko postihnute dieta. alebo dieta po znasilneni, a nikto ma preto nepresvedci, ze potrat pre niektore zeny nie je posledne riesenie, jednoducho je. a kazda ma pravo sa pre take riesenie roozhodnut - s vedomim, ze bude znasat jeho dosledky.
@zeleny_cajik Ty by si vedela zit s tym, ze niekde pobehuje tvoje dieta? Prepac, ale ja by som asi skoncila na psychiatrii. Stale by som nan musela mysliet, co robi, ako vyzera atd..atd... Kym ma plod par dni, je to zhluk buniek. Nehovorim, ze by som to dokazala-ist na UPT- ale neodsudzujem tie baby. Je to velka zodpovednost, dieta vychovat, ked nemas kde byvat a co jest, nemas napr. partnera atd.....
@zeleny_cajik
v tom s tebou plne suhlasim, sme chora, chora, a chora spolocnost a chapem, ze zeny to riesia radsej takto, ako ukazat na "svetlo" ine riesenie, podstatne lepsie hlavne pre to dieta. Ja mam pocit, ze mame humanejsie spravanie ku psom ako k detom. Tiez nesudim, respektujem slobodnu volbu cloveka, aj ked u nej to nie je asi moc slobodne a citit z jej prispevkov, ze nie je s tym uplne vnutorne vysporiadana. Najhrosie je, ze cele toto u nich poukazuje prave na neschopnost jej manzela zastavat rolu muza a otca v rodine. To on by sa mal postavit voci svojej matke a chranit zenu. On by mal objat svoju zenu a pvoedat jej, ze to zvladnu, ze bude pri nej stat a aj ked budu musiet odist od jeho matky, bude bojovat za rodinu... Toto je tragedia dnesnej spolocnosti, ze muzi nie su muzi, ale nevyvinuti chlapci, ktorych zivoty riadili a aj riadia ich matky (chora opičia, dnes velmi popularna, laska) a otcov mali v krčmach... takze vlastne ziadnych otcov.. A zeny velmi chcu byt silne, ale padaju akurat tak na hubu... Je mi luto tej mamicky, hlavne z pozicie zeny, ze nema pri sebe muza, ktory by za nou stal.
Znama robila sestricku u gynekologa a sama mi povedala, ze by som sa veeelmi cudovala, ake zeny chodia na potrat... doslova je to "na predychavanie"...
@stanulienkat ja sa len uistujem, ci je fakt tehotna lebo mi to z jej prispevku neprislo jednoznacne. mozno nakoniec zisti ze nie a netreba to riesit. a inak som jej poradila sa opytat na to priamo lekara. lebo aj potratovu tabletku (ak ju vobec u nas dostat) jej moze predpisat len lekar. takze aj tak k nemu musi zajst. lebo nejak cez internet a z druhej ruky by som to urcite neriesila. moze to byt nebezpecne. no a potratova tableta - prehltnes a cakas, kedy potratis. a musis aj na kontrolu k lekarovi. mozes mat neziaduce ucinky lebo je to chemia samozrejme. okrem bolesti zo samotneho potratu. interupcia - prides do nemocnice, daju ti narkozu, zobudis sa a mas po tom. tiez musis na kontrolu k lekarovi. Tolko v skratke, aby som teda odpovedala na otazku: @smutnazienka
Ked sa tak nad tym celym zamyslim, aj ja by som urcite radsej isla na potrat (ale k odbornikom, neriskovala by som nejake tabletky) akoby som mala donosit dieta a dat ho na adopciu, keby som bola rozhodnuta ze to dieta nechcem. Je mi luto ze ine zeny deti mat nemozu a zufalo po nich tuzia, ale to by mi v tej chvili bolo totalne ukradnute. Trapili by ma uplne ine veci, aj moje svedomie, aj nazory rodiny aj vsetko ostatne. A preco radsej potrat? radsej to stopnem hned na zaciatku, kym si na to nezvyknem, nevie o tom okolie, a hlavne ja si este nejak extra neuvedomujem nejake tehotenstvo. Jasne ze ma to bude trapit, ale rozhodne ma to bude trapit menej, ako situacia ze porodim dieta ktore mi 9 mesiacov rastlo pod srdcom, kopkalo ma, pocujem ako po porode place, uvidim to male makkucke stvorenie, teplucke, vonavucke, pusti sa mi mlieko a toto by som videla ako odvazaju moje dieta prec a uz to nikdy neuvidim??? Na mieste by mi srdce roztrhlo a to ani nehovorim o tom ze vsetci vedeli ze by som cakala dieta a ze som sa ho vzdala, by si na mna prstom ukazovali ze aka krkavcia mater neschopna decka sa vzdala. Takze asi tolko k teme.
@stanulienkat Oboje je obrovská morálna dilema. Pri anonymnom pôrode je stále lehota, v ktorej sa môže žena rozhodnúť inak. UPT je nezvratné rozhodnutie.Nie, pre mňa by to bolo neprijateľné, tak UPT ako adopcia. Svojim príspevkom som len chcela poukázať na morálnu neprijateľnosť vzdania sa dieťaťa nad umelým potratom. Osobne však poznám rodinu, ktorá má adoptované dieťatko z anonymného pôrodu (nie na Slovensku) a narozdiel od UPT má táto alternatíva happyend aspoň pre dieťa.
@zeleny_cajik Vies je otazne, co je moralna prijatelnost. Ci to, ze socky sa doslova kotia kazdy rok a nestaraju sa o dieta, resp. ho daju do domova a je z neho dusevna troska, alebo to, ze sa rozhodne pre UPT. Nechcela by som byt dieta z domova s pocitom, ze sa ma moja vlastna matka vzdala a nemala o mna zaujem. Musi to byt celozivotna trauma. Alebo by som bola tyrane a zneuzivane dieta. Alebo by som bola mala Lucka, ktoru vlastni fetacky rodicia umlatili na smrt. Ver mi, ze pre tu Lucku by bolo lepsie, keby jej mater isla na UPT, ako ked ju porodila. Ver mi, ze ta mala si za svoj trojrocny zivot uzila utrpenia dost. Je milion nechcenych deti a tie deti sa na svet nepytali. V mnohych pripadoch by som UPT dokonca indikovala. A nemysli si, ze som bezcitna, prave naopak.
@stanulienkat Naša spoločnosť zlyháva na mnohých miestach, resp. v tejto oblasti takmer nefunguje. Súhlasím.
Pokiaľ sme schopní akceptovať a legálne a morálne prijať právo ženy ukončiť tehotenstvo a usmrtiť plod, rovnakú morálnu podporu by mala dostať žena, ktorá sa rozhodne dieťa priviesť na svet a dať ho na adopciu - a samozrejme zabezpečiť, aby systém náhradnej rodinnej starostlivosti fungoval efektívne najmä pre dieťa.
No že sa niekto mal či nemal narodiť... to sú pre mňa silné slová. Keď zlyháva spoločnosť v starostlivosti o svojich najslabších jedincov, je to hrozné. Ale nemyslím si, že je riešenie povedať, že tu skrátka nemali byť.
@dominika1988 trafená hus zagágala.... kto si ty, ze súdiš niekoho druhého, kto ti dal právo vyvyšovať sa nad inými keď ich nepoznáš a nevieš v akej sa nachádzajú situácii. Toto ťa lepšou nerobí... Teraz ked ju odsudis týmito moralistickými recami ked uz je davno "po funuse" tak co cakas ze sa stane? Ani nikoho nesvieti, ani nikto nezmeni nazor a rozhodne tym ani nikomu nepomozes...
@ukulela
@mima4
@zeleny_cajik
@dominika1988 teda ja nechapem, o co tu ide....ak dieta nechcem, alebo si nemozem dovolit, tak to riesim pred tym, ako tu uz je...take, ze posmyklo sa...neexistuje v dnesnej dobe...je to absolutna nezodpovednost a primitivizmus pri dnesnych moznostiach.....ak mam 2 deti a viem , ze dalsie neplanujem, HAK nemozem, ine formy neznasam, sterilizacia je riesenie...neviem, ako mam chapat primlada na steri...ked je uz pristara, tak je to bezpredmetne..a podla mna rozdiel medzi povedzeme 10tt a 36 tt je, ze to mensie mozes vidiet len so sonom napr....takze je to take ospravedlnenie pred sebou samym, co oci nevidia.....ale v podstate je to ta ista bytost, len jedna dostane sancu a ina nie(z cistej lahostajnosti akoze dospelych osob)
@dominika1988 tiez som toho nazoru, ze take veci sa riesia pred tym, ako k niecomu takemu dojde...zvlast v tazssich zivotnych situaciach a podmienkach...
vôbec nechcem moralizovať, len skonstatujem... PRáve toto čo sa tu popisuje je najčastejšia príčina interupcii... KEd mamička majuca už 2, 3 deti nechce ("nemôže si dovoliť") dalšie... JA len na margo obhajovatelov legality potratov, ktorí sa vkuse odvolavaju na znasilnenia atd..... že čo také znasilnené ženy. Znásilnené tehotné ženy tvoria zo žien podstupujuce potrat total mizivé percento, ale vkuse je to vyťahované.. NEviem či do smiechu či do plaču. Ale na podiv ani raz som tu ešte nevidela temu "Bola som znaslnená idem na potrat" Ale každu chvílku je tu tema " Mam 2 (čiXY) detí, tretie si nemôžme dovoliť.... atd. 😒
@vejula teda! Nemam slov, ze zadna tehotna po znasilneni tu nepise ☹ 😒 😖 ty si uvedomujes co si napisala, dokonala mamina?! Preber sa!!!
Modlim sa aby sa zo mna nikdy nestala taka trapna moralistka ako mnohe tu. UPT je na Slovensku uplne legalne (tabletka sice prave nie, i ked myslim ze to je setrnejsi sposob) a tak si tie svoje trapne reakcie druhu "vrazda", "nemoralne" ci "nepochopim nezodpovednost" strcte tam kde nesvieti slnko.
Ak mate problem s pochopenim ineho, nemiesajte sa mu do toho a ak ste tak dusevne proti UPT - prosim Polsko je nedaleko.
@demeterka aky to alibizmus...potichu odhodit, aby nik nevedek, je ok....ale keby uz o tom niekto vedel, tak hamba velkaaaaaa 😀 .....
hadam uz ked take vazne rozhodnutie spravim, tak si za tym stojim , so vsetkym , co k tomu patri....a nie len,hlavne ze sa tetky z okolia nedozvedia, co tam po decku....
@zeriempizzu no ja som tiez nevidela taku diskusiu tu.....a ani nezazila za pomaly8 rokov, co robim...ale nikto nenapisal, ze take neexistuje predsa...len, ze je to mizive percento
@linda81 ty si uvedomujes co pisete???? Asi vam obom k dokonalosti chyba prave to znasilnenie aby ste sa uvedomili!! Teda!!
Fuj!!! Ani kusok empatie, ludskosti. Ble!!!
@linda81 niekto si asi sedi na vedeni. som pisala ze radsej sa dietata zbavim na zaciatku ked viem ze ho nechcem, ako by som mala prezit cele tehotentsvo a porodit ho apotom sa ho vzdat... to je vacsia trauma pre zenu, okolie je druhorade... prve dva tri tyzdne zena ani nevie poriadne ze je tehotna, neuvedomuje si to, tak je jednoducchsie riesenie potrat. A ano kazda si budee volit jednoduchsiu cestu, a menej bolestivejsiu. a za tym si zase stojim ja. Nevidim dovod preco by sa nejaka zena mala tyrat takym spôsobom ze donosi dieta pre adopciu, teda pokial nie je nejaka extra charitativna povaha a nerobi to z presvedcenia. Ked to niektore zeny dokazu tak ok, klobuk dole pred nimi, ale drviva vacsina zien zvoli menej traumatizujucu formu. Tak sa nehrajme na svatice. Ked je niekto proti potratu, tak je to jeho slobodna vôla a kludne nech si ma aj 10 deti a sucha sa hrdo po hrudi ze je matka roka a den co den pocita centiky na stravu a osatenie. Ale nema pravo kritizovat ostatne, ktore sa rozhodli ze sa nebudu hrat na rodiace jablone a zivorit od vyplaty k vyplate bez vlastného byvania.
@zeriempizzu a co napisala som, ze som proti pri znasilneni????????alebo ked je dietatko tazko chore a nezlucitelne so zivotom?????to su velmi vaaazne veci .....len 99% je naozaj z nedbanlivosti...
@linda81 No lebo tie zeny si tie deti robia naschvál, lebo ich asi bavi chodit na potraty nie? ziadna antikoncepcia nie je stopercentna, stat sa to moze kazdemu takze nie je na mieste ich odcudzovat. A mladu zenu lekari ani nie su ochotni sterilizovat, a ked neznesie antikoncepciu z akehokolvek dovodu stat sa moze vselico ale nitkto nema pravo take zeny akykolvek spôsobom odcudzovat.
...baby vy si ale vôbec neuvedomujete, čo to je, keď niekto má už jedno/dve/tri deti a otehotnie v mizerných podmienkach (podnájom/bývanie u svokrovcov), bez práce/bez práce manžela atď...tie ktoré píšete, že dieťa prvého polroka nič nestojí AK žena dojčí a používa látkovky a má výbavičku po predošlých deťoch, uvažujete o tom, koľko čoho potrebuje to dieťa po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky? Výdavky na mimino sú nič a naozaj dieťa malinké nemusí rodiča stáť nič...ale čo potom? Čo s výpadkom mzdy u jedného alebo druhého rodiča počas MD? Čo v okresoch, kde sa väčšinovo a s radosťou (pretože iná nie je) zarába minimálna mzda?
Nie som obhajcom potratov, vôbec nie (i keď som rada, že nie sú v našom štáte zakázané, ako napríklad v Poľsku, kde je toľko isto potratov ako u nás, lenže nelegálnych...) ale viem si predstaviť, že sa žena dostane do situácie, že ide na potrat a je to naozaj lepšie riešenie pre jej rodinu aj pre ňu samotnú 😔 Áno, Sofiina voľba pre ktorú sa skôr či neskôr bude trápiť, ale stať sa to môže a nie je pre to vrahyňa 😔 Je to šialené, akí sme my ľudia v tomto, ale nie je to žiadny jav dnešnej doby, dialo sa to vždy 😔
Zakladateľke by som veľmi priala, aby našla v manželovi oporu a aby sa nevzdala svojho dieťatka...ale ak sa ho po zrelej úvahe vzdá, vie prečo a skôr by sme ju aj toho drobca mali ľutovať ako odsudzovať 😔

@mima4 A ako myslíš, že by fungovala, keby sa po návrate z pôrodnice nemala s 3 deťmi kam vrátiť? Dnes to naozaj nie je sranda. Ja interrupcie neobhajujem. Ale každý musí zvážiť, aké sú možnosti. Občas ich, bohužiaľ, nie je veľa. No tak ako chápem snazilky, pre ktoré je táto téma veľmi bolestivá, rovnako chápem aj autorku tejto diskusie.