icon

Tabletka verzus miniinterupcia

smutnazienka
8. sep 2014

Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.

katarinka289
10. sep 2014

@smutnazienka brala si to len ako zarodok aj pri prvom dietati? Alebo si si hned od zaciatku hladkala brusko a vravela mu ako ho lubis? A este jedna vec.Ty si predsa slobodny clovek,tak sa nevyhpvaraj na manzela.Prepac,ale ak mna by tlacil do takeho niecoho a ja by som o tom nebola 100% presvedcena,urcite by som s nim nevedela zit dalej...

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@katarinka289 Ja som si hladkala brusko,az ked tam bolo to brusko.

junova
10. sep 2014

@xevulax
@smutnazienka Ja som si všimla, že žienky, ktoré chcú ísť na potrat dieťa volajú to . Ženy, ktoré dieťa chcú od začiatku hovoria, že čakajú dieťa. Keď mi týždeň meškala mens. išla som k lekárovi a on mi oznámil, že som v 5. týždni a čakám dieťa. A nie to, alebo zhluk buniek. V 6. týždni mi povedal, že dieťaťu bije srdce. Čiže ženy aby uľahčili svedomiu, majú trápne výhovorky. Smutná žena, keby sa teraz tvoje dieťa narodilo nebolo by krásne, ale bol by to miniatúrny človek so srdcom. Ale ty by si ho nazvala to, ufo, zhluk buniek alebo chobotnica. Mne tiež manžel keď sme čakali prvé povedal, či si to nedám zobrať,. Ja som mu povedala, že ani keď sa poserie a koľkokrát mi odvtedy povedal, že dobre, že som nešla na potrat, že je šťastný že máme dcéru peknú a šikovnú a celý tato je. Dokonca mi včera včera povedal, či nechceme aj tretie dieťa.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@katarinka289 Ja by som sa nevyhovaravala na muza..Keby som bola cojaviem topmanazerka v BA,s platom 1000 e mesacne,kde su jasle a skolky na kazdom kroku.Vtedy by som mala chlapa tazko na salame.Ale ked je zivitel rodiny,co mam robit?
Nehovorim,ze som poslusna zienka,co mu skace okolo rite,to vobec nie,praveze som papulnata a nedovoluje si,ani mi moc nerozkazuje,ale toto je vazna tema,s ktorou musia suhlasit obaja.

junova
10. sep 2014

@katarinka289 Práve som sa k tomu vyjadrila.Keď prídeš k lekárovi, že ti mešká menštruácii a test máš pozitívny, vyšetrí ťa a povie, že čakáš dieťa a nie zarodok, zhluk buniek, ufo alebo to. Ale tieto ženy si to uľahčujú tak, že dieťa volajú inak.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@junova Neviem,kazdy si zivot ulahcuje,ako vie...Keby si si ho neulahcovala,zila by si v dobe kamennej.A ake su to ,,tieto zeny,,...zas titul vrahyne?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
junova
10. sep 2014

@smutnazienka Ja si život uľahčujem v súlade so svojím svedomím. Nazyvajme veci.správnym menom, len som napisala svoj názor. Nikoho nenazyvam vrahyne. Ak som trapka kvôli tomu, že poviem nahlas, že ženy si nedávajú zobrať to ale dieťa, tak súhlasím. Tie, ktoré boli na potrate nech si samé dajú titul. Len som ťa chcela povzbudiť, ale je to na tebe a mm. Ja som tiež stala 2 x pred takou voľbou a rozhodla som sa pre dieťa. Veľa šťastia.

junova
10. sep 2014

@smutnazienka A tieto ženy sú podľa mňa nešťastné. Pretože väčšina to ľutuje. Minule som čítala, že aj Sisa Sklovska bola keď mala 20 na potrate. Iné deti nemá a povedala, že to ľutuje.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@junova Ja som ti trapka nikdy nepovedala.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@dominika1988 Presne tak,aj ja by som si priala,aby si vybralo inych rodicov,napr,nejake tie zufale smazilky atd.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@cenculinka Vysvetli mi moje dementne nazory??? Nikoho tu neurazam,tak neviem,co si to ty dovolujes,ake mas na to pravo??? SI Boh?Alebo Panna Maria? Alebo nejaka svata zena,ktora pojedla vsetku mudrost sveta????

junova
10. sep 2014

@smutnazienka Ja viem, myslela som inú. Ja ťa aj chápem, aj mi je ta ľúto, že si v takej ťažkej situácii, ale je mi ľúto aj toho dieťaťa. Prajem ti správne rozhodnutie.

valy
10. sep 2014

@smutnazienka neplanovane dieta nie je jednoducha situacia ani pre top manazerku so super prijmom. mnohokrat moze byt jej situacia este zlozitejsia, pojde na matersku, pride o kontrakty, o kontakty a pod. nikto to nema jednoduche. babatko je clovek od zaciatku, len je este odkazane na Teba. nechat si ho a postarat sa o neho urcite nebude jednoduche, ale bude to spravne. A o 20 rokov mozno prave toto dieta sa postara o Teba.
Manzelovi mozes rovno oznamit, ze dieta si nechas. Ak Ta vyhodi on alebo svokra z domu, nevahaj kazdemu porozpravat o ich dovodoch, na Kysuciach z toho asi nebudu nadseni.

vejula
10. sep 2014

@smutnazienka maš pravdu, človek robí chyby. Ale ty si ešte žiadnu neurobila. Ešte stále maš čas jej predísť. Sama si to nazvala chybou, ako super, že si to uvedomuješ. to je prvý predpoklad pre správne rozhodnutie 🙂 Tvojmu dieťatku už teraz bje srdiečko. Všetkym trom mojim už v tom čase ako si ty bili srdiečka. Ludské srdiečka 😵 Už teraz si pre svoje dieťa všetkým. Nikoho ineho nepozna. Si celý jeho svet od prvej chvílky, si pre neho tm jediným, čo pozná. V čase, ked som otehotnela druhý krat, som dostala vaskulitidu, mala som hrče po celych nohach, užívala som ATB a mala som isť na RTG pluc, kvôli vylučeniu sarkoidozi. PRed RTG som si pre istotu spravila test a tam boli // V hlave mi rychlo prebehlo spusta myšlienok asi behom sekundy... Či bude dieťa zdravé, či by nebolo lepšie keby nebolo... Asi po minute som pocitila obrovsku zodpovednosť. Pocitila som, že som to jediné čo teraz moje dieťa ma. Nič iné a nik iný pren nema vyznam. JE mojou povinnosťou svoje dieťatko chraniť, nech sa stane čokolvek. Ako bude, tak bude, ale ono musí citiť, že ho milujem také aké bude aké je. To jedine, čo mu môžem dať od prvej sekundy je laska a radosť z toho, že je vo mne. JEdiné čo mu môžem poskytnuť, čo môže zo mna čerpať je laska a príslub, že jeho život budem chraniť, nech je dieťatko akékolvek. Skus si toto uvedomiť . JEho život je v tvojich rukách. JEho tlčuce srdce, je v tvojich rukach. Tak mu poskytni bezpečie svojho tela a pocit istoty a lásky. Ved o koho iného sa môžu deti oprieť ak nie o matku? Ukaž všetkým, aká silna vie byť materinská laska, ako zdolava prekažky a zle mení na dobre. Uvidiš. Aj tvojho manžela obohatí, ked v tebe objaví ženu, matku - tigricu. KTorá za život svojho dieťaťa bude bojovať, aj keby celý svet šiel proti nej. Ty tu silu maš, každá matka ju má 🙂

vege1
10. sep 2014

@smutnazienka Poviem to rovno, nikto sa nevie vzit do tvojej koze - ani baby co by nikdy na interupciu nesli, ani tie, co ju absolvovali. Kazda totiz ma ine prezivanie, hodnoty, podporu a pocity.. Chapem, ze si v tazkej situacii a na pricinach momentalne vobec nezalezi a nema zmysel to riesit. To ako vnimas plod (teda ci to je maly clovek alebo zhluk buniek) je otazka tvojho vnutorneho nastavenia - psychika je velmi velmi zvlastna vec, chrani nas pred komplikovanymi a neprijemnymi vecami, ale na druhej strane nam to vie pri inej prilezitosti vpalit rovno medzi oci a vratit to aj s urokmi. Ak mam vyjadrit svoju obavu o teba (a kludne mi mozes napisat, ze o to nestojis), definitivnost potratu je desiva - uz sa to neda vratit spat a nikdy nevies ako sa to na tebe podpise psychicky. Ako sa to moze prejavit v tvojom vztahu k sebe samej, manzelovi, aj detom. Uprimne by som ti dopriala, aby si pred touto volbou nikdy nemusela stat.

smutnazienka
autor
10. sep 2014

@vege1 Aj ja 😔 A nikdy som si nemyslela,ze sa to stane prave mne.Bola som presvedcena,ze aj ked otehotnim znova,samozrejme,ze si to nechame.Muz ma velmi prekvapil.Teda dost v zlom.A aj reakcia svokry bola taka zla,ze sa mi to same vymazava z pamate a normalne si to asi pre ten sok,ani uz poriadne nepamatam.

cenculinka
10. sep 2014

@smutnazienka pockaj pockaj, ja ta neurazam. Ale kravinu ako ze dieta potrebuje 9 mesiacov na to aby sa stalo clovelom si ty napisala ako odpoved na to,,ked ti niekto dal priklad "zabit starsie a nechat si toto". Pytas sa ci tabketka alebo miniinterrupcia a nevies ze je tabletka nelegalna u nas? Tak ako sorry ze aj na toto.niekto reaguje. Ja ta nebudem lutovat ani odsudzovat,je to tvoje tazke rozhodnutie a nik ho za teba nespravi...pouc sa z tejto situacie a dobuducna pomoz svojim detom,aby sa v nej nikdy neocitli!

vege1
10. sep 2014

@smutnazienka No ludia niekedy neocakavane spravy spracuvaju sokom.. Su zaskoceni, nahnevani, zmenu radikalne odmietaju za kazdu cenu (vid tvoj muz a svokra - ale tu by som brala s rezervou). Vsetku tu tarchu prosto hodili na teba a ty "to" mas akoze vyriesit a oni si nad tym umyju ruky? To je teda riadne nadelenie a obdivujem ta, ze s nimi normalne komunikujes a snazis sa chapat ich dovody. Nenechaj sa ale vmanevrovat do situacie, ktora sa prieci tebe a tvojmu pocitu. Teraz to bude zniet divne, ale ty sama pre seba si ten najdolezitejsi clovek na svete. Niektore situacie sa vopred zdaju nezvladnutelne a clovek ma vsetky chute vzdat sa..ale ten pocit hrdosti, ked to napriek prekazkam zvladne...Drzim ti palce!

cenculinka
10. sep 2014

@smutnazienka a to brusko tam bolo kedy?ja mam syna,brucho mi zacalo rast v 6.mesiaci a teraz som uz v 3.mesiaci mala take ako pri synovi v 6.mesiaci. a ja ta urazam? Ty sa urazas sama takymito vyjadreniami. Nepojedla som vsetku.mudrost sveta ako si mi napisala a nie som ani Boh ani panna Maria, ako si sa ma pytala. Mozno by si ale mohla namiesto sedenia na fore kuknut do "gugla" skor ako nieco odpovies.

klincek
10. sep 2014

@vejula ja by som chapala tie reakcie v pripade, ak by sa autorka temy pytala, ci potrat ano alebo nie..ale ona sa rozhodla, a uz tak je jej tazko, preto v uvode prosila, aby si tieto reakcie zeny odpustili. ju to uz tak velmi boli, tak preco jej to stazovat?
ja som tiez za to, aby interrupcii bolo co najmenej, sama som po zlych vysledkoch testov par sekund zvazovala, co by som urobila, keby sa potvrdili, a z tej hrozy mi vstavali vlasy..aj preto viem, ako sa ta zena musi citit. ale viem aj to, ze z lasky a odhodlania sa dieta nenaje. zvlast ak uz mas dve dalsie, partner sa ukazuje ako nespolahlivy, a ty nevies co bude dalej. preto vravim, ze ju treba nechat na pokoji, ak sa uz raz rozhodla.

vejula
10. sep 2014

@klincek lenže ona sa nerozhodla. JEdna vec je to, čoje napisané, druha je to, čo sa da vyčítať medzi riadkami. Rozhodol sa len muž a svokra. A ona ma pocit, že sa musí podvoliť. To, že jej tu žienky davaju silu, aby sa postavila na nohy neznamená, že ju tym chcu raniť. skôr v nej chcu len prebudiť silu bojovať za to, čo chce ona a čo je spravne. Ak si čitala jej príspevky isto si si nemohla nevšimnuť, že to je tak ako pišem. Ak by zajtra muž povedal, vieš čo zlatko, dieťatko si nechame, podla mna by sa mu cela šťastná vrhla do naručia, lebo sama v sebe citi, že to takto chce. LEn nevladze bojovať proti tlaku a ma pocit, že je pritlačená k muru. Ale nieje. Tri deti nieje žiadna katastrofa. Objektívne. My na tom tiež niesme svetovo. Hypoteka na krku a muž tabulkový plat. Napriek tomu sa na dalšie mimi tešíme. Vdaka bohu nepotrebujeme k životu tak vela. Bude to znieť ako strašné klišé, ale to najdôležitejšie sa kupiť neda a ja osobne nepoznam ani jednu rodinu, ktorá by nemala dať deťom čo do ust... Ale sťažuju sa skoro všetci a dalšie dieťa si samozrejme nik dovoliť nemôže.

abab
10. sep 2014

@smutnazienka Ak si bola presvedcena, ze ked otehotnies, dietatko si nechate, nevzdavaj sa ho, skus trocha zabojovat. Tvoj vztah s egoistickym manzelom to nezlepsi ani nezhorsi. Donut ho platit na vsetky deti. Nemysli na to ,ze top manazerka v Bratislave s 1000e a 3 detmi to ma lahsie. Zena s troma malymi detmi, ak je na ne sama velmi tazko moze byt top manazerka a v Bratislave mat 3 male deti samej bez pomoci tiez nie je vyhra. Ak takto premyslas, skor to vyzera na hladanie vyhovoriek, to nemyslim v zlom, ani ta neodsudzujem. Chapem, ze mas obavy o buducnost, ale zaroven citim z tvojich slov, ze nie si uplne presvedcena o interrupcii. Viac sa mi zda, ze si v necakanej situacii odhalila s kym vlastne zijes. Niekedy to zial zistime az ked ten okamih realne nastane ☹ .

klincek
10. sep 2014

@vejula mne ked niekto (mimo najblizsej rodiny a par priatelov, do ktorych vidim "hlbsie") povie, ze vec sa ma tak alebo tak, nepatram, beriem to tak, ze je svojpravny a vie, co robi a preco. mas pravdu v tom, ze zienka je pod tlakom. ale mozno ten tlak uz neciti len od manzela (das si dieta vziat, lebo ta opustim), ale aj zvnutra - sama si vykresluje buducnost, ktora ju caka, ak ju muz nepodrzi a ona s nim uz nebude moct zostat. a ked zvazuje to, ze bude sama na tri deti, tak dochadza k rovnakemu rieseniu, ake jej bolo "ponuknute" na zaciatku manzelom..s dvomi to bude lahsie. a tak sa rozhoduje, aj ked s tazkym srdcom..(dam si dieta vziat, lebo opustena ho nezvladnem, bez ohladu na to, kto koho opusti). riesenie je bolestive, ale pre mna v tychto suvislostiach pochopitelne.

katarinka289
10. sep 2014

@smutnazienka Koniec koncov je to tvoje rozhodnutie a ty budes niest nasledky.No ak sa rozhodnes pre prerusenie...mrzi ma to.Nie som lahostajna ani k este nenarodenemu zivotu

katarinka289
10. sep 2014

@klincek a myslis si,ze za takych podmienok s nim potom bude stastna? Ak to citi tak,ze ju do toho nuti,caka ich aj tak rozchod...

vejula
10. sep 2014

@klincek môže sa to zdať relatívne lahšia volba. Ale len relatívne. Poznam ženu, ktorá mala iež pochopitelné dôvody, a dovolím si povedať, že nezaujatý človek by povedal, že väčšie ako zakladatelka a napriek tomu milion krát olutovala čo urobila. LEnže toto sa už vrátiť nedá. Neverim, že žena, ktorej sa už narodí dieťa, bude časom vnímať svoje rozhodnutie za omyl, a bude večer pred spánkom silou vôle vracať čas späť aby sa rozhodla inač a dieťa si nechala vziať. U žien po interupcii to je velmi časté. A najmä ak interupciu podstupia pod tlakom. Ak sa s manželom rozídu, bude podla môjho nazoru pre zakladatelku ťažšie starať sa o dve deti s kamenom na srdci ako o tri deti s čistým svedomím. Uvedomujem si, že su to moje osobné dohady, ale su podložené aj skutočnými príbehmi z mne bezprostredne blízkeho okolia.

majkabr
10. sep 2014

@smutnazienka Prosím ťa ale v Tebe je už dieťa a ja ho mám rada. Porsím ťa nechoď na potrat vynos ho a dones mi ho ja sa postarám o dieťatko. Mám rada Teba aj Tvoje maličké vôbec ťa nesúdim. M

ewellina
10. sep 2014

@vejula "Ak sa s manželom rozídu, bude podla môjho nazoru pre zakladatelku ťažšie starať sa o dve deti s kamenom na srdci ako o tri deti s čistým svedomím."

Veľmi trefné.

sonia.
11. sep 2014

Presne ako pise @vejula ... Aj ja poznam babu, ktora (zial) isla na potrat. Pravidelne trpi, ma depky a nikdy sa s tym nevyrovna, pretoze preslo uz mnoho rokov, ale bolest a vycitky neslabnu...
Ale nepoznam zenu, ktora by si dieta nechala (aj ked neplanovane a tiez bojovala s myslienkou interupcie do poslednej chvile) a lutovala by to... Ani jedna jedina neolutovala, ze si dieta nechala...