icon

Tabletka verzus miniinterupcia

smutnazienka
8. sep 2014

Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.

xevulax
11. sep 2014

@smutnazienka no ako si dopadla?

smutnazienka
autor
11. sep 2014

@xevulax Som v 6.tyzdni,dala mi nejake papiere,ukazala male na monitore a mam v podstate tyzden na rozmyslanie.Ak ano,mam prist nab.stvrtok pre ziadost a vysetrenia,ak nie,tak o 3 tyzdne na poradnu.Doktorka bola mlada,pekna,presviedcala ma,aj som si poplakala u nej.Ale neviem.

0silvia0
11. sep 2014

@smutnazienka fakt ti nezávidím túto situáciu a je mi to ľúto. Ale nezabúdaj, že rokmi a časom sa človek mení, jeho postoje sú iné a okolnosti sa tiež môžu zmeniť. To, čo teraz vidíš ako hroznú situáciu môžeš o pár rokov vidieť úplne inak. Len toto je nezvratné rozhodnutie, ak sa rozhodneš pre interrupciu, vrátiť sa to nedá 😒 Ak sa pohneváš s rodinou, dá sa to napraviť. Ak človek ochorie, môže sa vyliečiť. Ak niekto niekoho od seba odoženie, môže ho privolať späť. Ale toto je fakt nezvratné a toto si treba uvedomiť. Držím ti palce a ozvi sa ako si sa rozhodla.

katarinka289
11. sep 2014

@smutnazienka normalne mi vosli slzy do oci.Je mi ta luto a dufam,ze sa rozhodnes pre zivot 🙂 Aj moja babka hovorila mojej mamine,ked cakala stvrte,aby isla na potrat...samozrejme nesla...a to bola babka dost zla(nech je jej zem lahka) no uzili sme si aj my ako deti hadky a neprijemnosti v dome.Ber to tak,ze sa im postavis a ukazes,ze u nich nie si pod papucou.Neverim,ze by ta vyhnali...

klincek
11. sep 2014

@katarinka289 to je jasne, ze to k tomu speje. len ak tak ci tak zostane sama, lahsie sa vychovavaju dve..ak rozmysla takto, neda sa jej nic vycitat-aspon zmojho pohladu nie, lebo ja by som uvazovala rovnako.

@vejula ja netvrdim, ze nemas pravdu, vycitky budu, ved su uz teraz..viem, ze je vela matiek, ktore sami vychovavaju aj viac deti. ale ten zivot je potom velmi tazky, to nie kazdy unesie. byvam s takymi zenami v kontakte, a niektore fakt bojuju o prezitie. a ver, ze su aj zeny, ktore sa lepsie vyrovnaju s tym, ze dalsie dieta mat nebudu, ako s tym, ze ho (plus dve dalsie) nebudu schopne uzivit. niezeby svoje rozhodnutie nelutovali a nemali vycitky. len je to pre ne o nieco mensie zlo ako zivorit s viacerymi detmi, o ktore sa nevedia riadne postarat. kiezby taketo situacie ziadna zena nemusela riesit. ale je hnusna doba, kazdy ma strach z buducnosti.

chances
11. sep 2014

@klincek ja myslim, ze doba je jedna z najlepsich, v akej sme my ludia zili. Dnes je zdravotna starostlivost na takej urovni, na akej este logicky nikdy nebola, mame sa velmi dobre, dnes je tolko moznosti! Len treba mat otvorenu mysel (autorka nemusi cely zivot byvat u svokry, ani v regione, kde byva, ani byt po materskej odkazana na manzela). Ved to dieta je jej krv... Keby ma muz tlacil do potratu, radsej by som sa vzdala jeho, nez dietata.

klincek
11. sep 2014

@chances rovnaky nazor ako ty ma v niektorej z tem uzivatelka asaela, a ano, vseobecne vzate je to tak. ale este nikdy neboli medzi ludmi take rozdiely a subjektivne pocitovany nedostatok sa neprezival tak intenzivne, (toto dost ludi strasi, proste chcu mat aspon ten priemer).. pritom spolocenska situacia vs. osobna situacia jednotlivca mozu byt od seba na mile daleko - na jednej strane zijem v krajine, kde vladne mier a relativna prosperita, mam dobru zdravotnu starostlivost. lenze nemam kde byvat (pripadne mam hypoteku), som na materskej a musim zivit tri deti..

xevulax
11. sep 2014

@smutnazienka prcne cerim, ze sa rozhodnes za babatko ja ti drzim moc moc palce, aby si mala silu bojovat zan, vidim ze ho chces, mozno ciac ako pred tym, ked si ho uz videla. Nie som fanaticky krestan ani sa nezvyknem modlit ake za tvoje dieta sa pomodlim, aby mu bolo dopriate sa narodit. Ak budes mat tazku chvilu kludne napis ip

1katkas
11. sep 2014

@smutnazienka takze o 3 tyzdne na poradnu? dufam, ze sa nepridas k tym zenam, kt. sa zbavili babatka....

pozri sa ja mam dve deti... kebyze sa podari tretie tak nerozmyslam, ze sa ho zbavim alebo ze sa zbavim syna alebo dcery.. dve alebo tri deti to je uplne jedno...to jedno dieta navyse zivot nepokazi..
neber detom surodenca..

yohana31
15. sep 2014

@smutnazienka nechaj si to babatko bude to to najlepsie rozhodnutie v Tvojom zivote...

smutnazienka
autor
16. sep 2014

Dakujem za srdiecko,neviem,kto mi ho poslal a ci si ho zasluzim...Vcera sme sa s chlapom pohadali,je hnusny,som si povedala,ze dalsie dieta s tym debilom uz nechcem!!!A v kuse mi je tak strasne prestrasne zle,to mi nebolo tak pri obidvoch mojich malych,nevladzem,v praci ledva prezijem,boli ma brucho,som unavena,vecen na vracanie,je mi tak strasne hrozne.To bude asi aj to psychikou.Dufam,ze to dusicka babatka pochopi,ze nevladzem.

junova
16. sep 2014

@smutnazienka Včera tu,písala jedna, že má 8 detí a čaká deviate. A druh je alkoholik. Aj napriek všetkému deti ľúbi. Ty sa vzdavas už pri treťom. Strašne ma rozčuľuje to, že si hľadáte takých debilov a potom na to doplácajú deti, či už spackanym životom, alebo rovno svojim životom. Dušička tvojho dieťaťa určite pochopí, že si mala vážny dôvod sa ho vzdať. Ved má debila tatu, babku, čo ich vyhadzuje z domu a mamu, ktorá ho pre pokoj v dome obetuje. Ved o nič nejde, len o jeden život:(

vejula
16. sep 2014

@smutnazienka momentalne sa hnevaš na muža a robiš rozhodnutie v danom rozpoložení. Nerob rozhodnutie v hneve, teraz všetko vyzera horšie, lebo je zafarbené tvojou emociou do čierna. Tiež mi rôzne somariny prebiehaju hlavou, ked som nahnevaná a rozčulená. PReto zasadne nerobím rozhodutia ked nemam čistu mysel a triezvu hlavu, lebo som si istá, že to by neboli moje slobodné rozhodnutia.

vege1
16. sep 2014

@junova fuha.. to su silne slova o tom, ze si hladaju debilov. Predpokladam, ze ani jedna z nich nemala v plane to, co sa im prihodilo. A teraz sa tu vsetci poodbavujme, ako by sa to nam nemohlo stat. Vsetkym zelam len to najlepsie, ale nekric hop kym nepreskocis.

junova
16. sep 2014

@vege1 Ale ony samé napísali, že majú mužov debilov. Prečítaj si posledný príspevok smutnej ženy. Aj môjmu chlapovi môže preskočiť, ale o to tu teraz nejde. Tie ženy tu samé nadávajú na chlapov. Jedna čaká s alkoholikom deviate a druhá ide na potrat, lebo ju muž posiela.

vege1
16. sep 2014

@junova ved stat sa moze hocikomu.. nedajboze.. ale ja som reagovala na "ze si hladate takych debilov". Nevieme, ako to bolo na zaciatku ich vztahu, mozno nosili kvety a slubovali modre z neba. Ale podla toho, co @smutnazienka pise, je na tom psychicky aj fyzicky zle, nema podporu a mne prosto neda sa jej nezastat. To nie je o tom, ako to mam ja a co by som robila na jej mieste, len mi je strasne smutno z celej situacie. 😒

junova
16. sep 2014

@vege1 Veď aj mne je jej ľúto, ale je mi ľúto aj toho dieťaťa.

diocka
17. sep 2014

@smutnazienka je mi velmi luto ze si v takejto situacii. ale ak sa rozhodnes ukoncit zivot svojho dietatka, tvoje dni budu este cernejsie a uz nikdy nevyblednu. naozaj som sa stretla s mamami ktore boli na potrate a ani jedna po rokoch si tento svoj krok neprestala vycitat.
ked si dietatko nezabijes, bude svetlom tvojho zivota a ked sa malinke narodi tento svoj krok nikdy neolutujes. aj ked sa ti to nezda, mas pred sebou vela moznosti. skus sa skontaktovat napr. aj s poradnou alexis http://www.alexisporadna.sk/domov/

daniela237
17. sep 2014

Vela stastia

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@junova Ono sa lahko sudi a posudzuje,ked clovek nevidi do tej situacie.Nie je debil ako sa to vezme,pracuje,stara sa o nas,za babami nechodi a vela nepije...Len niekedy sa sprava ako debil...O tej zene,co caka osme,ci deviate si myslim uz naozaj svoje.Je pekne,ze svoje deti lubi..Ale co im da do zivota okrem biedy a chudoby?Ja sama som vyrastala v biednejsich pomeroch (nie uplne chudoba),ale niekedy som si zelala radsej nezit a prisahala som,ze svojim detom dam vsetko,po com budu tuzit a nebudu musiet nosit jedny rifle celu ZS,co som si ich len neustale prefarbovala,ked sa vysuchali.Na to sa nezabuda...A tri deti nie je sranda.

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@daniela237 No dakujem,lebo ho budem potrebovat.Neskutocne ma to rozculuje...Potrat je na SK legalny,je to rozhodnutie na zene,co so sebou spravi..Naco ma lekari prehovaraju??? Oni mi ho budu chovat,do 18 zivit a satit???? Neskutocne to natahuju,tyzdne idu za sebou,teraz musim ist na interne a sono..Zas dalsie tyzdne a zakrok bude tym horsi,nebezpecnejsi,narocnejsi.

chances
18. sep 2014

@smutnazienka Akosi neskoro na rozhodnutie ci mat, ci nemat dieta, ked je dieta uz na ceste. Rozhodovat sa treba, ked sa chystam mat sex s muzom, "ktory sa niekedy sprava ako debil". To, ze je nieco legalne neznamena, ze je to spravne. Tvoje deti budu urcite stastne, ze budu mat nove rifle za cenu, ze pridu o surodenca. Ake hodnoty im tym asi vstepis? Co im povies, ked budu dospeli? Chcela som vam dat (materialne) viac, a tak je vas o jedneho menej? Na ich mieste by som medzi pohodlnym zivotom a surodencom volila surodenca. Zda sa, ze najvacsim problemom je tvoj vztah s manzelom - pises, ze S NIM dalsie dieta nechces. Ale ono nemoze za to, ze je aj jeho. Mat s nim sex bolo tvoje rozhodnutie. Tiez pises, ze dufas, ze dusicka tvojho dietatka pochopi, ze nevladzes. Zda sa mi, ale mozem sa mylit, nepamatam si presne, ze predtym si pisala, ze to este nepovazujes za dieta - zvlastne protirecenie. Ci pochopi, ci nepochopi, sa asi v tomto zivote nedozvieme. Je ale tragicke, ze matka, ktora ma prva dieta chranit (kto, ked nie matka?) ho vedie na popravu.

xevulax
18. sep 2014

@smutnazienka tak uz si naisto rozhodnuta? Je mi smutno fakt mi je luto tvojho babatka. Asi uz nema zmysel pisat, lebo budes samu seba presviedcat preco ho dat prec.

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@chances Neviem,preco by som sa mala svojim detom zdoverovat s takymi vecami.Ano,bohuzial doba je taka...neviem ,ci zijes niekde v praveku,ale v dnesnej dobe su deti narocne a potrebuju mobili,tablety,znackove tenisky,rifle...Budem im vstepovat aj duchovne hodnoty,o to sa nikto nemusi bat,ale treba aj tie materialne veci.Sama som bola na strednej mimo partiu,lebo som nemala to,co mali vsetci...A ver tomu,ze to poznaci,aj velmi silneho cloveka.Ja si myslim,ze chudoba vobec nie je cnost a priviest do nej 3,4,5 deti je sebectvo navyssieho zrna.

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@xevulax Ja som od zaciatku pisala,nech mi nepisu zeny,aby ma prehovarali na nieco.

diocka
18. sep 2014

@smutnazienka lekari tak postupuju aj preto lebo nerozhodujes o sebe - mozno tebe pojde o zdravotny stav, ale tvojmu dietatu ide o zivot.
skus aspon pouvazovat o tom ze by si dietatko vynosila a dala mu zivot. existuju aj utajene porody, das zive a zdrave dietatko niekomu kto ho mat nemoze, nebude ta kvarit svedomie ze si ho zabila a tvoju financ.situaciu to nezhorsi. okoliu a sirsej rodine mozes povedat ze babatko neprezilo.
mam v blizkom okoli dietatko z utajeneho porodu a je to to najlepsie co sa tej rodine mohlo stat.
kym mas cas porozmyslaj aj nad touto alternativou.

horana
18. sep 2014

@smutnazienka Pises ze to ze si nemala na strednej to co ostatni a ze ta to nejakym sposobom handicapovalo a poznacilo. Neprotirecim ani nezlahcujem, napriek tomu sa chcem spytat jedno: chcela by si teda radsej nebyt? Akoze keby si tvoja mama povedala: hmm, tak co ked nebude mat to co vsetci, bude sa trapit, radsej idem ja na potrat! Ako bola by si fakt radsej uplne nic nezazit, cely zivot zahodit, vobec nebyt? Uprimne...?!

chances
18. sep 2014

@smutnazienka Zijem v dnesnej dobe, mam dve deti, byvame v 2 kk a keby som cakala tretie, urcite by som nesla na potrat, aby dve starsie mali mobily, znackove tenisky, znackove rifle a aby nahodou neboli "mimo partiu". Partie zalozene na znackovom obleceni a tabletoch vacsinou za vela nestoja a budem sa zo vsetkych sil snazit, aby to moje deti dobre pochopili. Z tvojich odpovedi ale vyplyva, ze sebavedome ignorujes vsetky argumenty proti potratu a kazda dalsia debata je teda zbytocna. Mozme si len robit nadeje, ze aj tato tema bola len vymyslena.

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@chances Urcite nebola vymyslena....Nemyslim to len kvoli partii,ale celkovo v zivote...Naozaj to nie je sranda vychovat 3 deti.Uprimne obdivujem tie zeny,co do toho idu a maju ich aj viac...Ale chcem dat mojim dvom maximu do zivota...Ono tie zeny este asi nevedia,co je to mat 3 deti a viacej,zatial maju len babatka...Ale ja mam dve skolkarky a uz teraz je to sila...Co potom ked pride ZS,stredna,nebodaj vyska? Dalej..svadby 2x,vnucata atd.Kde budeme byvat?Kto to zaplati?Chlap bude dret ako otrok,potom v 50 tke odpadne a co potom? O mna sa zamstnavatelia budu ako 36 rocnu po materskej s 3 detmi,ktore bude treba vodit do skoly,do sklky,ucit sa s nimi,choroby (vymeskavanie v praci) budu uplne ze trhat...a to u nas na Kysuciach..Je to krasne pisat,nechaj si ho...Ked clovek o tom len pise...

smutnazienka
autor
18. sep 2014

@horana Poviem ti to takto,malasom z toho dost depky aj na strednej,aj na vyske..Az potom som sa pozviechala a povedala som si,ze toto svojim detom neurobim..A to sme boli len traja surodenci...Nastasie mi velmi pomohla kamaratka...Ale keby som mala byt cely zivot chudobna a dret ako otrok a nemat co do ust,pripadne ani detom,nechcela by som zit.