Tehotenstvo bez farmaceutických prípravkov

dajanky
6. aug 2015

Dobrý deň,
Zaujímalo by ma, či ste tu aj také, čo počas tehotenstva nebrali žiadne tabletkové vitamíny, alebo iné prípravky.
Niečo na spôsob ako "naše staré mamy", že ste si vitamíny, kyselinu listovú, minerály a všetko potrebné ste sa snažili dodať svojmu telua bábätku "len" vhodným jedálničkom?
Samozrejme viem že názory každej mamičky sú rozdielne na túto vec, tak len by ma zujímalo ako to vidíte vy?

hanka_april
6. aug 2015

@dajanky urcite je tu takych milion.....

ladyblcha
6. aug 2015

@dajanky ono za nasich starych mam nebolo tolko chemikalii, pesticidov, dokonca boli vitaminy v ovoci a zelenine 😉 , inak sa zilo, vzduch bol cistejsi, inak sa robilo, pohyb, nie taketo stresy, ine pocasie. podla mna dnes uz tazko z jedalnicka dostaneme to, co kedysi.

fepe5
6. aug 2015

Ja som neuzivala ziadne vitaminy, len ku koncu tehotenstva mi gyn. predpisal zelezo kedze som mala nizke,ale to som mala aj pred otehotnenim,mam dve zdrave deticky. A to som pred materskou pracovala v lekarni 😉

moni244
6. aug 2015

@dajanky ano, ja, ziadne vitaminy, zelezo, magnezium, nic

leushkka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
6. aug 2015

@dajanky ja tiež nič... síce to bolo už dosť dávno, ale ani dnes by som to neriešila... u nás doma sa do týchto vecí investuje minimálne - akurát tak šumivý celaskon (aj to skôr na chuť) alebo v zime dcére C vitamín z walmarku a teda klop-klop-klop zdraví sme všetci...

salota
6. aug 2015

v prvom trimestri som uzivala kyselinu listovu, teraz nic, gynekolog mi povedal ze pokial mam normalnu stravu nie je to potrebne, len v pripade ak by sa vyskytli nijake problemy nasadzuje sa magnezium, zelezo...

amouramour
6. aug 2015

ani mi nenapadlo pchat do seba umele vitamin a som tu a sme zdrave🙂

sadika
6. aug 2015

Ja tiez len listovku v prvom trimestri, inak nic. Z vitaminov sa rodia velke deti a podla man je to aj dobry biznis pre firmy. Ak sa citis dobre nic nepotrebujes. Chemie je navokol aj tak dost.

lulu0123
6. aug 2015

ja som najprv nebrala nic, ale potom som zacala brutalne krce v nohách a tvrdnutie brucha, tak mi na to doktorka naordinovala magnézium a naposledy som mala zle krvne testy, trocha som anemicka a kedze zeleza mam dost, tak mi na to nasadila kyselinu listovu.takze magnézium a kyselinu listovu momemtalne beriem, ale inak sama od seba, keby nic nechybalo, tak urcite nic neberiem.

dajanky
autor
6. aug 2015

Ďakujem žienky za vaše príspevky 🙂 zlaté ste, prajem veľa zdravia každej a rodinkám 🙂

1234lubka
15. sep 2015

ja som si zatial nic nekupila..musim sa polepsit..ovocie zeleninu jedavam pravidelne ale...pesticidy ma strasia....

sardinka333
15. sep 2015

Iste je to velmi individuálne - každý organizmus je iný, niekomu stačí strava a niekto moze robiť čo chce a tie hladiny ktore potrebuje musi doplnat, ja napr. zelezo...mala som velmi znížene a cvikla, mak a pod. mmi výrazne nepomohli ho zvýšiť. Proste uživala som aj tabletkové. Netreba to brat nejako otrocky. Samozrejme načo pojedat umele vitaminy ak netreba, ale zase zubami nechtami sa im branit tiež nema opodstatnenie. A tie prirovnania so ,,starými materami,,? Dnešné zeny to maju ako rozpravku na dobru noc ako sa naše prababky ,,mali dobre,,....len pár dní by ste boli na ich mieste a mnohé by horko zaplakali. Strava bola len sezonna, mnoho žien malo ťažko poškodený chrup po tehotenstve - odvapnene zuby, kosti, neošetrované krčové žily. Neboli také možnosti ochrany zdravia ako dnes. A okrem toho ženy ovela viac fyzicky pracovali - stare matere na poli a ženy v mestách aj ked mali nejake vymoženosti tak take ako dnes to určite nebolo ze za nas všetko robia stroje.

katrin21
15. sep 2015

@dajanky vsetky nase mamy zili bez umelych grciek v tabletkach... ja pri prvej dcere tiež.. vsetko zdravy clovek ziska v normalnej strave. nic netreba doplnat, iba ked ma niekto nejaky zdravotny problem, alebo sa jednostranne stravuje.

1234lubka
15. sep 2015

tiez nikedy kazde tretie dieta po porode zomrelo alebo sa nedozilo jedneho roka....koli comu? Samozrejme teraz je lepsie zdravotnictvo ale mnohe zeny boli vtedy podvizivene nedostatkom vlitaminovv tehotenstve tym padom ani to dieta nedostalo co potrebovalo....vsetko treba z mierov...samozrejme ide to aj bez vitaminov si myslim...ale zase aby som sa v zime dopovala nadopocanou zeleeninou a ovocim...to zase tiez nieje velmi na mieste....

katrin21
15. sep 2015

@1234lubka ale prosim ta! co to tu pises ... kedysi kazde tretie dieta zomrelo?? to tak pred 100-200 rokmi a to casto vplyvom domacich porodov.. nie podvyzivy....
take nieco nehrozi, nie pri sucasnej dostupnosti a pestrosti potravin.... nase mamy nic umele do seba nepchali a ani dnes to nie je potrebne... v strave mas uplne vsetko co potrebujes, uplne vsetko.

sardinka333
15. sep 2015

@katrin21 pred 100 rokmi umierali nie z podvyzivy? Resp. z nevyživy....neboli dostupné umelé mlieka, deti zomierali napr. na dehydratacie prave v dosledku zlej vyživy lebo ak neboli dojčene, čo ani často neboli to su len dnešne konštrukty ze ,,ako to bolo,,..tak pili kravské, kozie mlieko, ktore ako neriedené bolo tažké, nebolo pastrerizované davali im chleba rozmočený vo vode alebo muku vo vode, cukor vo vode ...umrtnost detí bola celkovo vysoká. Tie ženy by neviem čo dali za to keby tu umelinu mali -mnohé deti mohli žiť.
Takže naše mamy možno nie...predpokladam ročniky okolo 1955 tam už boli atb a mnohé vymoženosti, ktoré zachranili nejeden aj detský život. Ale našej babke napr. počas vojny dcerka umrela prave preto lebo nemali ju čim krmiť, resp. davali cukrovu vodu a čiste kravske mlieko na ktore slaby orgnizmus novorodenca nebol stavaný.

katrin21
15. sep 2015

@sardinka333 ja hovorim, ze deti po porodne neumieraju dnes z podvyzivy matky, alebo nedostatkku vitaminov a i.... UZ aj stare babky vedeli, ze babo si vezme co potrebuje, ale odskaace si to v pripade zlej vyzivy zdravie v prvom rade matkine, napr. zuby apod...
Kazdopadne tvrdit, ze v dnesnej dobe ( kedy sa nestravujeme ako pred 100 -200rokmi) clovek moze trpiet podvyzivou, alebo dieta, je scestne...
Stojim si za tym, ze pri normalnej strave nie su ziadne doplnkove umeliny, co len zatažuju pecen, potrebne... hough

dajanky
autor
15. sep 2015

Každá mamička si musí v prvej rade byť istá tým, ako sa rozhodne, aby sa nestresovala o svoje bábätko, či dostáva všetko. Názorov a možností je veľa, jedno je však spoločné, každá z nás sa rozhoduje vo viere, že robí a chce robiť čo najlepšie pre bábätko.
Na začiatku som sa rozhodovala tiež medzi možnosťami.
Zatial podľa pravidelných poradní a výšetrení sme zdraví a moje telo má dostatok zásob pre nás obe. Keby to tak nebolo, určite by sme využili iné možnosti.
Prajem vám veľa zdravia 🙂

sardinka333
15. sep 2015

@katrin21 sak si za tým kludne stoj..realita je ale iná, nič nie je čierno biele...ani dnešný ,,bio eko,, konštrukt...že ,,nič netreba a len strava,, ako u koho... 🙂
Vitamín D chyba väčšine batoliat preto ho treba umelo doplnat, podobne aj železo chyba až 78 percentám batoliat - dojčeným.

katrin21
15. sep 2015

@sardinka333 to uz sa bavime o inom.. ja hovorim o TEHOTENSTVE.

1234lubka
15. sep 2015

@katrin21 si pozri statistiky kolko deti sa nedozilo prveho roku za cias nasich starych mam,

katrin21
15. sep 2015

@1234lubka ja nepisem o casoch nasich starych mam , boze baby, ved citajte.... praveze ja pisem, ze DNES UZ TAK NEZIJEME a mame INU DOSTUPNOST VSETKYCH POTRAVIN:..

okrem toho, kedysi deti umierali na kadejake virusove ochorenia, cervienku, hnacky, zapaly , lebo neboli ATB a doktori po ruke.. zaškrt a pod... ako toto mozete porovnavat? hrusky s jablkami miešate.
Tema je o TEHOTENSTVE, nie umrtnosti deti do 1r zivota 😝

1234lubka
15. sep 2015

@katrin21 sorry nie kazde tretie ale kazde 5, rok 1900 ,http://www.myty.sk/mytus-svet-je-coraz-horsi/ ano ano, ale vela veci ovplyvnis stravouv tehotenstve nie?? Ta dnesna chemia v "zdravych" jablckach ci paradajkach...a ja som tu nic nevyvracala ked si poriadneprecitas tak som pisala ze vsetko z mierov, ze na zimu si chcem kupit vitaminy. Teraz ked je polovica zeleniny a ovocia sezonna tak naco? mame aj zahradku tak neriesim. A pisala som aj ze teraz je lepsie zdravotnictvo. Citaj poriadne potom sa rozkrykuj.

katrin21
15. sep 2015

@1234lubka jezis, skoda reci....stale pises o 100rokoch dozadu !!! nememu ani vlastna mater nerozumie.... nema to vyznam...
jasne, lepsie sa pchat umelinami , co zatazuju pecen, ako si zohnať jablcka od nejakeho pestovatela.. vsak? vyhovorka sa vzdy najde... ok..

katrin21
15. sep 2015

@1234lubka vies co, ale neda mi to, este nieco.. ked uz tak pises o tom roku 1900

co tak asi vtedy zeny jedli?? zemiaky, muku.. v lete par rajcin, nejake ovocie a nejake to jablko v zime zo zasoby a inak v zime max. tak kyslu kapustu mali...+ nejake strukoviny maximalne na ozvlastnenie...nejake mlieko a smotana, gotovo.. ale gro boli zemiaky, muka , slanina v roznych podobach.....
z masa hlavne udeniny, ved chladnicky neboli, ze ano...
ideal zdravej stravy vsak??? dnes sa vacsina mamiciek stravuje s vela zeleniny, ktora je dostupna aj zdravsia, kto chce najde si... este stale mi ides tvrdit, ze dnesna matka sa stravuje takto a hrozi jej nedostatok vitaminov???
spytaj sa tvojej mamy, alebo tety, co jedli... ci sa pchali nejakymi hnusmi, skus si niekedy vygooglit, co obsahuju tie vitaminy, tie pridavne latky.. a hladaj mimo stranok farma firiem...
vsetko mas v prirode, ovoci, zelenine, mase, bielkovinach, tukoch... ine nepotrebujes... zena v roku 1900 mohla zabudnut na taky vyber potravin a ich rozmanitost...
Ja som v roku 2000 nejedla ani nahodou ziadne vitaminy, to je moda poslednych mozno 10rokov, ani to nie... reklama robi divy.... ale nastastie , aj dnes sa najdu lekaari, co ti povedia, ze NEJEDZTE TO, MAMICKA, dajte si raadsej JABLKO, cviklu, spenat, salat....jogurt...atd..

vvia
15. sep 2015

Nic sok neuzivala, nic neuzivam

sardinka333
15. sep 2015

Sa neposerte z tej chemie...ked budete chorí tak potom budu aj chemicky spracvane tabletky a vitaminy dobré. Tu budem behať za každu chobocinu k nejakym pestovatelom...ked sa da a je možnost tak ano, ked nie tak kupim v bežnom obchode. Tehotenstvo sa da prežiť aj bez doplnkov vyzivy ak su krvné vysledky v norme, pestra strava tak prečo nie.

1234lubka
15. sep 2015

@katrin21 ano ale bez stopy tolkych pesticidov a herbicidov bola ra KEDYSI zekenina zo zahrady..ved ja teraz nemam iny jedalnik ved ja to nevyvraciam, jem aj jablka aj cviklu aj spenat ale nie z obchodu. Mam domace. Teda v zime urcite neplanujem kupovat jabka ktore su niekde pol roka uskladnene a tri krat za.sezonu postriekane a voskovane. Ved ja len hovorim ze ovocie a zelenina VACSINA ktoru kupis v zime V OBCHODE ma viac pesticidov ako vitaminov. Boze sak citaj poriadne prepanajana. Nechapem preco sa snazis natiskat svoj nazor, ja som to neodcuzila ze len ovocie len zeleninu ziadne vitaminy!!! booze moj take typy zboznujem... nepreciras poriadbe a buzerujes ...a ze preco rok 1900 , pretoze v uvodnom prispevku znie "uz nase strare mamy" a nase stare mami nerodili pred 10rokmi...och ved pisem svoj nazor. Pre zhrnutie : ano, nemienim sa dopovat umelymi vitaminmy, len v zime si chxem nejaky doplnok prizvukujem DOPLNOK kupit a nie prestat jest zeleninu a nahradit doplnkami...j

katrin21
15. sep 2015

@1234lubka neviem ako tvoja, ale moja stara mama rodila v rokoch 1943 az 1950 a nie 1900 a uz to bol rozdiel.... dost vyrazny... v tom case 2 generacie.
jasne, co sa tyka zeleniny, tak pisem to iste...
len proste neplette umrtnost novorodencov do 1roka so stravou matky.... to je scestne...

podla mna ani v tej zime netreba nic extra... ovocie je uskladnene a kysla kapusta je zazrak.. + su tekvice, cvikle, celu zimu aj domace 🙂 da sa...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre