icon

Tehotná v 18. rokoch

vivi_n
18. jún 2016

Ahojte. Neviem ako začať. Zaregistrovala ma tu kamarátka keď som zistila,že som tehotná,lebo ja som nikdy v týchto stránkach/fórach nevidela zmysel. Predsa tomu dám šancu. Otehotnela som po 18tke,som teraz v 8.týždni. A samozrejme neplánovane. Z novinky sa ešte len spamätávam avšak viem že bábo si nechať chcem 🙂

ivca88
19. jún 2016

gratulujem 🙂
ale aby si sa zbytočne nerozčuľovala tak by som toto fórum necítila ( resp. túto tému) 🙂
je tu totiz mnoho múdrych mamín/nemamín ktoré radi poučujú...
kazanie o antikoncepcii mi pride teraz nanajvýš smiešne ...
a neboj, iste to zvládnete 🙂 veď drvivá väčšina našich rodičov mala okolo 18-20 rokov ked nas mali 🙂 🙂 🙂 a taktiez byvali u rodičov a začínali pomali.. 🙂
vypln si v profile ze si tehotna, da ťa to do skupiny tvojho terminu porodu 🙂 tam si budete radit a pomáhať 🙂
takže tes sa 🙂 nestresuj sa 🙂 a ešte raz gratulujem a vela zdravia prajem

vivi_n
autor
19. jún 2016

@mima4 priateľa poznám odmalička , spolu sme 3 roky, posledné dva mesiace bývam uňho v byte 🙂 študujem na strednej,kde buď by som musela bývať na intráku alebo každé ráno vstávať o pol 4aby som mohla dochádzať lebo to mám strašne ďaleko,tak som sa rozhodla študovať externe tento rok,a budem asi aj druhý. Čiže mám aj menšiu brigádu. A obaja máme rodičov ktorí keď budú treba nám pomôžu 🙂

vivi_n
autor
19. jún 2016

@ivca88 ďakujem moc 🙂

mima4
19. jún 2016

@vivi_n super, cize rodicia uz vedia, ze budete rodicia.

mima4
19. jún 2016

@ivca88 no len mozno skus si spravit minianketu medzi tymi rodicmi, ci by svojim detom odporucili mat v tom veku deti.

lulu369
19. jún 2016

@sissy27 ano v tom mas pravdu. Pokial sa niekto rozhodne mat dieta v prvom rade by si mal zvazit ci to po financnej stranke bude zvladat. Ale pre dieta je dolezite aby nezilo v prostredi kde budu hadky na dennom poriadku a namiesto pohladenia a lasky dostane za ucho. (Sorry ze tu pisem o tychto veciach ked tema je ina, ale s dcerkou chodil do triedy chlapcek, ktory zije v takom prostredi v akom zije a na tom chalanovi sa to uz vyrazne podpisalo)...

ivca88
19. jún 2016

@mima4 no skus sa spytat ty svojich
..
no u mojej maminy viem aj na 100000% ze by mi nikdy nedovolila ist na interupciu,
ani keby som mala 15-nast ...
proste ked už je dietatko v brusku, tak nerieste hovadiny...
treba sa tesit 🙂 a pripravit na to čo bude 🙂

ivca88
19. jún 2016

btw. s mojim manzelom sme spolu od 15-tich...
v 20-ke som sa vydala.... a uz v tom čase sme sa rok snazili o dieťatko...
vek je len cislo...
s manzelom sme sa nikdy nerozisli.... a za cele roky čo sme spolu sme boli len jeden den bez seba, lebo bol v polsku na sluzobnej ceste...
takže kde je vôľa, tam je cesta 🙂

mihula
19. jún 2016

@ivca88 nikto tu nepoučuje,každa len vyjadri svoj nazor a to je velký rozdiel

mihula
19. jún 2016

@ivca88 tu sa nebavíme o tom,či interupciu ano,alebo nie,ale o tom ci by rodičia suhlasili,aby ich dcera bola matkou v 18tich a nemala dokončenu skolu.Dovolim si tvrdit na 99%,že asi by vyhovarali svojej dcere tehotenstvo v tak mladom veku

maaaaaaaria7
19. jún 2016

@mihula som si istá ze s tym vysokým percentom sa riadne mýliš!

mihula
19. jún 2016

@maaaaaaaria7 ak sa taka trubka najde ako ty,ktora svojej dcere povie anoooo,urob si dieta v 17tich,vsak to daš,kupis si byt,štat sa o teba postara,tak sa fakt mylim a je mi z toho smutno

mima4
19. jún 2016

@ivca88 no ja nehovorim o "uz tehotnych" ale pripadoch, kde 18 rocne dievča, školáčka príde za rodicmi, a tí jej odporučia otehotniet s frajerom.

myslím rodičov, ktorí sami mali tak skoro deti....

gir
19. jún 2016

@ivca88 Prepáč ale baby majú pravdu, nikto ju nepoúča, už neni čo poúčať a schuti som sa zasmiala pri tom, že naši rodičia nás mali v 20, to áno ale mali aj stabiinú prácu a od štátu byt a dnes majú mladé rodiny od štátu čo - nič. pokiaľ nená zabezpečeného partnera tak sa jej o bábo budú starať rodičia. Bábätku želám všetko dobré.

kristinka86
19. jún 2016

Táto téma mala mať len iný názov. Napr. 18ročné mamičky/tehulky. A mali tam prispievať žienky, čo sú na tom rovnako, resp. boli kedysi.
Slečna nepotrebuje poúčať. Rozhodla sa dieťatko nechať, teda pristupuje k tomu zodpovedne, keď už pochybila pri tej jednoduchšej časti. A prečo ju hneď súdiť, že bude rodičom na krku? Nejdem čítať celú tému, ale ak má priateľa, ktorý jej bude oporou, nemusí žiadať o pomoc rodičov. A tí sami možno radi pomôžu ako môžu. Ja už dávno nemám -násť, ale moji rodičia nám pomáhajú, hoc ich o to často nežiadame. Nie je to hanba. Oni sa tak rozhodli. Vraj lepšie ako pchať peniaze do ponožky. 😀 😀 😀 Takže nesúdiť, skôr psychicky pomôcť, poradiť, ak o to stojí... 😉

maryennn1
19. jún 2016

Načo riešite nepodstatné veci, či to je alebo nie je zodpovedné, či by ste konali tak, alebo onak, v aom veku je ideálne mať dieťa a po.?... Čo sa týka autorky...je jedno koľko má rokov...bábätko je už na ceste, rozhodli sa, tak sa im treba zariadiť tak, aby sa o bábo dokázali postarať, teraz už bude celá zodpovednosť na nich....

a propo... žiadna matka nepovie svojej dcére aby šla a urobila si dieťa v mladom veku... ale podľa mňa, ak sa už niečo také stane, každá matka by mala stáť na strane svojho dieťaťa... podporiť ho v jeho rozhodnutí, a pomôcť k tomu... aby to jej dieťa zvládlo... nie starať sa za neho... ale ukázať mu cestu.... aj o tom je rodičovstvo. Ale na to príde každý až keď sa rodičom stane.

sheila72
19. jún 2016

Mna by zaujimalo, preco zeny v zrelom veku maju taku averziu voci mladym maminam...pritom mentalna vyspelost nezalezi na veku. Co sa penazi tyka, poznam decka, ktore boli vychovane v takej "obycajnej" rodine a maju uplne ine hodnoty ako tie, ktorym rodicia vsetko priniesli na zlatom podnose 🙂 niekedy je menej viac.

kristinka86
19. jún 2016

@sheila72 Nejdem nikoho súdiť a ani sa hádať. Ale súhlasím, že zrelosť nie je v dnešnej dobe priamo úmerná veku. Napr. sú ženy, ktoré ani v 30tke nie sú dostatočne zrelé. A poznám aj prípad, kedy žena chcela byť matkou v 18rokoch. Žiadne náhodné tehu, proste to tak cítila. A nebol to len detský rozmar. Ona mala priateľa, zosobášili sa a tuším o rok mali bábo. A sú spolu. Staršie páry často riešia veci až príliš "zodpovedne". Najprv škola, potom práca aspoň 5rokov, tak byt/dom, auto, atď. Nakoniec, keď už uznajú, že sú na dieťa pripravení, tak ho mať nemôžu a nastupujú iné procedúry....

zuzi0911
19. jún 2016

Ahoj gratulujem,,tiež som otehu v 18 v maturitnom ročníku,,,maturovala som 6dni pred TP 😉

maaaaaaaria7
19. jún 2016

@mihula mas mizernú slovník zásobu.a myslela som to tak ze nebudem nahovárať dcéru aby otehotnela.ale ak by sa tak stalo,tak ju maximálne podporim,lebo som jej matka a som si istá ze kazda normálna matka stoji pri dcére a pomáha ako sa len da.

evittam
19. jún 2016

@maaaaaaaria7 No vidíš a ja som v pohode a tak som to aj chcela a aj sme si to tak naplánovali - prvé pár dní pred 30-siatkou, druhé mesiac pred 36-stkou a nemôžem si vynachváliť - som v pohode, šťastná, vitálna a nikto mi neverí koľko mám rokov - všetci mi hádajú minimálne o 10 rokov menej. 😉 Takže každý sám za seba...

sova76
19. jún 2016

@sheila72 Je uzasne mat dieta okolo 20 ;) Mala som necelych 22, ked sa mi narodil syn. Chceli sme ho, velmi sme sa tesili a ako vravis, je to v hlave. O vyspelosti oboch. Naco predsudky o hadkach a nevhodnom prostredi? Kazdy tak ako si zariadi.. ako sa citi. Medzi nasimi znamymi sme mali dieta prvi... ostatni az okolo 35 zacali. A teraz nejeden z nich povie, ze by potreboval o 10 rokov menej.

mima4
19. jún 2016

@sheila72
nemyslim si, ze ide o averziu, len realistickejsi pohlad na zivot, na svet, na to, co potom nasleduje a hlavne v nizkom veku vacsinou tie partnerstva, ci manzelstva malokedy vydrzia... vacsinou chalan si to "rozmysli" ze ma este cas...alebo si stale zije zivotom ako keby ani deti nemal... Podla mna 18 rocnemu cloveku chybaju skusenosti s realnym zivotom, nevie co je to zarobit si na seba, musiet platit ucty, energie, riesit to a hento...

lu_cya
19. jún 2016

Nechápem načo tu niektoré riešia zodpovednosť 18 ročných matiek.. Ved je to ich vec nie? Otehotnieť žena môže aj napriek antikoncepcií, dokonca aj napriek teliesku, tak prečo hneď súdite??? Ak s tým ich rodičia súhlasia a sú ochotní im pomôcť, načo to vy tu na internete riešite? Normálne sa niektoré tvárite, akoby ste sa o tie mamičky a ich deti mali starať vy samé.. Niektoré viete len mudrovať a keď vidíte pri matke vek 18 tak automaticky osobu považujete za nezodpovednú, ktorá len ostane vysieť na krku svojich rodičov a pritom ani neviete ako daná osoba žije a že možno jej partner je na tom finančne omnoho lepšie ako vy samé a práve tá 18 ročná matka sa bude mať tak dobre, že ženy čo ju odsudzujú jej môžu len závidieť ... V dnešnej dobe je veľa žien, ktoré sú vydaté a aj napriek tomu žijú s podporou rodičov aj v 25-30, či v koľkých rokoch je tá pomyselná hranica záruky finančnej nezávislosti a zodpovednosti ak ide o dieťa???????

mihula
19. jún 2016

@maaaaaaaria7 nie,ty si napisala,že sa mýlim takýmto vysokým percentom.Tak nechapem už vobec,kam sa zaradís ty k 99% alebo k 1%

lulu369
19. jún 2016

@lu_cya presne si to vystihla 😉

maaaaaaaria7
19. jún 2016

@mihula ja som ťa hlavne neurazila ako puberťák. príspevok, ktorý som napísala a poslala,som nevedela už zmeniť, ale myslela som to tak, že v prípade, ak žena v mladom veku otehotnie, veľké percento rodičov stojí pri dcére a rodina si pomáha ako vie. takže možno každá píše o inom, ale skúsme na úrovni.

katka48
19. jún 2016

precitala som prvych par prispevkov , bola som len zvedava, o com je diskusia . tehotna v 18 , nie je tehotna v 15 . podla mna je to super. aspon stihnes viac deti 🙂 ja som napr. bola na umelom oplodneni uz v 23 , viem, ze v 18 by som to zvladlôa lavou zadnou , je to o cloveku , povahe. ty sama musis vediet , ci to zvladnes . mne sa dlho nedarilo mat vlastne deti, v 28 som adoptovala prve , v 35 druhe a nakoniec po zmene partnera v 43 mam vlastne 🙂
na druhej strane dcera bude mat v oktobri 17 a neviem si predstavit, ze by mala mat dieta . uplne iny typ ako ja a asi aj ina doba.
takze je to o cloveku , niekto je v 18 perfektne vyspely, niekto nie, je zbytocne kritizovat , ci odsudzovat.
skor ju treba povzbudit a povedat , ze to urcite zvladne .
a jasne, ze to zvladnes !!!! drzim palce 🙂
zaciatok mala kazda z nas tazky , alebo aspon vacsina , ci mala 18, alebo 30 🙂

marianna_peskova
20. jún 2016

Hovorí sa, že človek nikdy nie je úplne pripravený na dieťa. A pokiaľ by autorka bola tak nedospelá, ako tu mnohé naznačujete, určite by sa nevyjadrovala spôsobom, ktorým sa vyjadruje. 😎

alex334
20. jún 2016

@vivi_n gratulujem a držím palce. Ja som tiež otehotnela v 18-tich a nemenila by som. 🙂