icon

Tehotné ženy vodičky. Dokedy je vhodné šoférovať?

emmamax
17. jan 2011

tehotné baby, ženy čo si myslíte do ktorého týždne je vhodné aby žena šoférovala? resp. je nato nejaký zákon v ktorom sa hovorí do kedy je to možné? aa čo si o tom myslíte? 🙂

charlie1980
31. dec 2015

Jazdila som do konca, pocas celeho tehotenstva do prace a odviezla som sa sama aj do nemocnice na planovany Termin. Ak niekto jazdi prilezitostne, myslim, ze by bolo vhodnejsie sa nechat vozit. Len kvoli prip.zazmatkovaniu.

chymenitta33
31. dec 2015

Aj moja kamarátka sa odviezla sama do nemocky, keď to prišlo😉

mima1
31. dec 2015

@stanislavp ak by aj zeny nesoferovali a chodili by autobusm na poradnu ku koncu tehu velmi casto tak v buse nebezpecenstvo nehrozi? Ved kedy uz len kto koho v dnesnej dobe pusti sadnut? Taka tehotna v preplnenom buse je viac v nebezpecenstve ako v aute ked soferuje.
Staci ze autobusar prudko zabrzdi a tehula sa nedrzi? Spadne buchne sa atd. Rovnako sa moze stat v zime aj vystupovanie z busu nebezpecne. Vela krat je na schodikoch sneh smykne sa raz dva.
Mozem ist po chodniku smykne sa mi spadnem atd.
Je vela situacii kedy sa moze nieco stat...
Inak dnesna registracia a k tomu este aj dnes termin porodu neviem neviem ci vase slova treba brat vazne ci to nebolo len na taku zabavu

moni244
31. dec 2015

@stanislavp cize, soferovat nemoze, ale vozit sa ano, nie je to riziko dopravnej nehody rovnaky? Teraz stres moze zazit aj ako spolujazdec, ked nebude napr.vediet, ci sofer stihne dobrzdit a podobne. Cize bud tak laskavy a tieto predpotopne nazory si nechat pre seba, lebo prave chlapy ako ty, by nemali byt sofermi a mat deti, lebo su najmudrejsi na zemi a zena je len take nesvojpravne nic, co nemoze nic robit

stanislavp
31. dec 2015

lucka1987, Vy máte zrejme problém so zveličovaním, nemám pravdu? Chápem že asi hormóny pracujú no nechcete ma už rovno UKRIŽOVAŤ??? a to len preto že som chlap a že som si dovolil prejaviť iný názor? :- ) narážam na Vaše primitívne vyjadrenia typu:

"vsetky tehotne podme sa zabalit do bublinkovej folie, lebo sme " tehulky " .. a pre istotu ani do tesca nechodme, lebo co ak by nejaky dochodca ponahalajuci sa za akciu z letaku do nas vrazil nakupnym vozikom ..."

alebo

"no kritizovat tu zeny, ze rikuju a su nezodpovedne ked v tehotenstve soferuju, je velmi opovazlive z vasej strany, najma ked nie ste odbornik ani na dopravu ani lekar, a dokonca ste ani nebol tehotný"

Môžete mi láskavo napísať kedy som Vás (všetky ženy) označil za nezodpovedané? Nie nie som odborník ale píšem o tom že sa podľa odborných publikácií a štúdií sa ženám v poslednom trimestri neodporúča šoférovať. BODKA! Ak poznáte nejakú publikáciu ktorá tvrdí opak, pošlite pokojne link...

Vy píšete že chodíte ešte do práce, tak asi do tej skupiny (7-9 mes.)nepatríte, nemám pravdu? No aj keby ste už finišovali a už ste tesne pred pôrodom, tak nechápem prečo to beriete tak osobne? No ak som sa Vás dotkol, tak fajn. Ospravedlňovať sa Vám za to však nemám prečo. vo všeobecnosti nič zlé voči tehotným ženám nemám. a už po 3 x napíšem že chápem ak sa to žene nie vždy dá tak zariadiť ako píšem. No stále mi príde nezodpovedné ak niektorá žena bude tvrdiť že je to absolútne v poriadku - jazdiť v tak pokročilom štádiu tehotenstva. Mnohé ženy majú inú možnosť no aj tak ju nevyužijú, lebo sú presvedčené že sa nemôže nič stať. Uvedomte si že ste nenapísali ani jeden poriadny argument. Možno sa Vám môj prístup zdá paranoja, no je mi to popravde fuk.. Naučil som sa radšej v živote zbytočným problémom predchádzať (aj keď nie vždy sa to dá - to len aby zas nenapadlo niekoho chytať za slovíčka)

A pokiaľ nemienite reagovať na konkrétne veci, čo napíšem (nie ktoré zveličíte), tak radšej ani nepíšte.
ďakujem

moni244
31. dec 2015

@stanislavp chod sa liecit a neotravuj tu

stanislavp
31. dec 2015

to moni244, asi viete že sa u mnohých tehotných žien vyskytuje niečo také ako tehotenská demencia. Napríklad sesternica niekoľkokrát zažila počas tehotenstva že dala na plynový sporák zohriať vodu na kávu v el. kanvici. alebo išla do kuchyne na nespočetne veľa krát (len preto že vždy zabudla načo tam ide)
Mnohokrát celkom prča, teraz sa na tom rehníme. No pri predstave že by v premávke niečo poondila by nám to až tak FUNY neprišlo. Čo sa týka MHD, tam sa nie je o čom baviť. skúste oprášiť fyziku a zistíte že pri náraze je kurňa rozdiel či sedí človek chrbátom v protismere jazdy a v smere jazdy. Fyzikálna sila pôsobí na telo alebo teleso (v prípade neživého predmetu) pls. neskúšajte prosím argumentovať že v aute je pás... stále hovorím o situácií v 3 semestri, kedy už pás skôr ublíži ako ochráni a to aj napriek správnemu zapínaniu.

lucka1987
31. dec 2015

@stanislavp opieram sa o vase slova... ze nam chyba zodpovednost a sme egoisticke a vystavujeme dietatko zbytocnemu riziku

citujem ..

" Za svojho synčeka v prvom rade cítim zodpovednosť, no tá však zjavne niektorým z Vás zjavne chýba (zuzka38, zuzanocka, zuzka38)
No niekoľko krát tu zaznel názor že žena môže šoférovať až do vtedy do kedy sa na to osobne cíti... No mne to príde trošku egoistické, obzvlášť keď si žena sadne za volant vo vysokom štádiu tehotenstva. Pomysleli ste na to, že tým vystavujete svoje dieťatko zbytočnému riziku????!!? "

aby mi niekto pisal, ze mi chyba zodpovednost ? a este k tomu muz, ktory nerodil, nebol tehotny, a nevie mi konkretne vysvetlit, co je rizikove na soferovani v tehotenstve ?
a ano dotyka sa ma diskusia, viac ako vas , som v 27 tyzdni tehotenstva. teda zacinam posledny trimester, a tehotna som bola uz aj predtym a tiez som soferovala. a predstavte si, ze aj tu na konovi je vela zien, ktore pracuju az do porodu, a nasledne aj tesne po nom z domu.

vy odomna ziadate padny argument, preco by som mala soferovat v poslednom trim ? mam vam ich poslat faxom ? alebo mate problem citat s porozumenim v mojich prispevkoch, kde som ich vymenovala niekolko ...

vy ste tu poteraz nenapisal ziaden logicky argument, preco zena v poslendom trim, soferovat nema.
-stres za volantom ? - nie kazda ma stres zo soferovania, do auta sadam dobrovolne
-autonehoda ? - riziko autonehody, je rovnako vysoke ako ked budem sediet vedla sofera, dokonca riziko poranenia je na mieste vedla sofera este vyssie , riziko poraniena v mhd, uz tu bolo spomenute, je velmi pravdepodobne a vacsie ako v aute

dajte mi prosim ( a teraz to mylsim vazne, bez ironie ) tie linky na odborne publikacie, o ktore sa tu opierate ) prosim , ziadne najmama.aktuality , cas pre zeny a podobne bulvarne orientovane stranky.
tiez ste nereagovali na to, ako sa ma zena zariadit, ked rodina je zaneprazdnena, a nema chut skakat ako si ja pisknem, byvam dalej od mesta, a na urcite miesto sa musim dostavit, a muz je povedze 3 tis km daleko odomna...
napadol ma taxik ( ale riziko tam ja vidim stale rovnake ) a tiez davat niekolko krat do tyzdna 30-40 € za taxik, ziadna slava

a tiez mi napiste, ktore veci som zvelicila . pretoze jediny, kto tu zvelicuje situaciu, a pritom ho ani nemusia naplnat tehotenstve hormony ste tu vy . ako som pisala, ak vam to je po voli vozte si svoju partnerku kedy chcete a kam chcete..

vasa partnerka sa taktiez vozi sama , ako ste uz raz napisali... takze evidentne mate s tymto problem len vy, a v podstate to je asi tak vsetko, pretoze tehotny pravdepodopbne nikdy nebudete a tak sa vas tato tema dotyka menej ako si myslite, najma po tom co napisete, ze mate synceka s ex a ta evidentne ma tiez rozdielny nazor na tieto veci...
a ak mate nejaky komplex, z toho, ze si nemozte upratnit vase vedomosti ohladne tehotenstva co by sa malo a co nie doma, a kompenzujete si ich tu, tak smelo do toho, ak vam to pomoze, ventilujte sa a poucte nas, co este nemozme robit 😉

stanislavp
31. dec 2015

moni244 a vy ste kto že ma idete vyhadzovať? máte so mňa nejaký komplex? dosť úbohé

vroni
31. dec 2015

Ja som sa odviezla do porodnice (porod sa rozbehol tam, nesoferovala som s kontrakciami, ani by som to nebola stihla 😀) Nevidim dovod, preco by zena v poslednom trimestri nemala soferovat, ak sa citi dobre a zmesti sa za volant. Podstatne viac stresu by mi sposobilo dohadovanie s muzom, kde a kam ma ma odviezt ci trepanie sa mestskou dopravou (dva prestupy, v novembri, kosa jak v Rusku, dakujem, neprosim). Lenze ja soferujem vela a rada (a dobre), chlap by ma vytocil do biela, keby sa opovazil mi navrhnut, ze ma bude vsade vozit 😀 😀 😀

alaguema
31. dec 2015

@stanislavp ako bolo napísané - stať sa môže čokoľvek aj vtedy, ak tehotná nesedí za volantom, ale sedí na sedadle spolujazdca, prípadne ako pasažier v autobuse, vlaku, lietadle. Chápem tvoje obavy, ale nikto z nás proste nemá dosah na úplne všetko, čo sa deje naokolo. Ja som mala známu, ktorá bola tehotná a na prechode pre chodcov ju zrazilo auto a žiaľ, zraneniam podľahla. Pri minimalizácii rizík by teda tehotná žena mala sedieť iba doma. A aj tam sa jej môže niečo stať.

lucka1987
31. dec 2015

@stanislavp este raz prosim ????
clovek tu chce od vas poriadny argument a vy tu spomeniete ze : " TEHOTENSKA DEMENCIA " ? ako sorry, ale tu uz nie je o com diskutovat.. pravdepodobne vas zasiahla ta tehotenska demencia namiesto vasej partnerky, lebo na toto sa uz rozumne reagovat neda.. koncim tuto nezmyselnu diskusiu s chlapom , co nema ani paru o tom, co je to tehotenstvo, a jedine co vie napisat je .. moja sesternica... moja ex partnerka... "
a potom sa tu opierate o fyzykalne zakony, ktore vam tiez nic nehovoria.. skuste si prestudovat silu narazu samovolne pohybujuceho sa 90 kiloveho telesa ( cloveka ) v druhom telese, ktore sa snazi v pohybe zastavit ( brzdenie ) taktiez casto dochadza k vaznym poraneniam

jedine s cim s vami mozem suhlasit, su poraniene z bezpecnostneho pasu , kedze sko som uz pisala som autonehodu zazila, tak tie skutocne su, a mozu byt aj velmi vazne.... no vzdy bezpecnejsie ako ten pas vobec nezapinat.

lucka1987
31. dec 2015

@stanislavp a este prajem vsetko dobre do noveho roka, a prijemne oslavte silvestrer, ja ho urcite oslavim prijemne, lebo ste mi dnes zdvihli naladu... ak uz neuspejete v lobovani za nesoferovanie, tak ste uspeli na konovi pobavit vacsinu mamiciek. 😉

vieruska25
31. dec 2015

@stanislavp napisem len jedno....ja mat doma takeho chlapa co ma bude cele tehotenstvo otravovat takymi dristami asi sa obesim alebo ho zabijem :D a soferovala som uplne do posledneho dna tehotenstva a nemam ziaden zly pocit alebo vycitku ze som babo ohrozila, necitila som sa zle a mala som bezproblemove tehotenstvo tak preco nie...a aj teraz som tehotna a pokial budem vladat soferovat budem urcite

moni244
31. dec 2015

@stanislavp ja komplex? to ty tu máš komplex zo žien a tehotných vodičiek, tak sa ukľudni

stanislavp
31. dec 2015

lucia a čo ste doposiaľ dali ako protiargumet vy? nedokážete akceptovať iný názor? Pre mňa za mňa sa vozievajte aj s prepáčením do prdele. je mi to jedno. No vyprosím si aby tu niekto prekrúcal moje vyjadrenia ako Vy keď ste tu začali vypisovať že sa máte všetky tehotné ženy do bublinkovej fólie. Stále budem trvať na svojom a ak mienite byť slečna chytrá aj naďalej tak mi napíšte mail. podvečer keď bude čas si dám námahu a niečo Vám pošlem.

a o fyzike skôr nemáte páru vy pokiaľ idete tvrdiť že sú nie sú v takom prípade väčšie poškodenia.

mircalla
31. dec 2015

@mima1 v autobuse ta nepusti sediet nikto...keby som vedela, tak radsej jazdim.....preco nie.
@lucka1987 No zvlastny nazor - v nasej rodine vybavujem a riesim vsetko ja, precestovala som cast sveta, viem slusne zarobit - fakt je, ze nemam vodicak. Robila som si ho este na strednej a mala som takeho despotu a neurotika instruktora, ze odvtedy som nenabrala odvahu...Kazdy ma fobiu z niecoho ineho. ak povazujes niekoho za menejcenneho kvoli vodicaku, ok....tento nedostatok si inak dost dobre uvedomujem, ale rozhodne by som netvrdila, ze taka zena je rovno nesamostatna.....chodim mhd, snazila som sa priatela neotravovat, aby ma vyvazal..

lucka1987
31. dec 2015

@mircalla nizsie toho prispevku som pisala o mojom vyjadreni a aj som sa ospravedlnila za to 😉 niektore nemozu, ine nechcu .
alebo kto chce, hlada sposoby, kto nie, dovody... ty si si nasla sposob, a riesis si veci sama, 🙂

moni244
31. dec 2015

@stanislavp jasné, to my nevieme prijať iný názor, ty si úplne ok 😀 😀 😀 😀 😀

shmoulinka
31. dec 2015

Tehotenstvo nie je choroba,dokedy sa cítiš,pri prvej som sa doviezla do porodnice..pri druhej dcére som tiez jazdila az do konca...

lucka1987
31. dec 2015

@stanislavp tocite tu stale dookola o hlupostiach, veci prekrucate vy, najma v poslednom prispevku ( nikde nepisem o rozsahu poskodeni ) kedze sme sa nebavili o ziadnej konkretnej situacii. bublinkova folia, bola ironia ( ak jej vobec chapete ) .

dajte sa doporiadku a uzivajte si Silvestrovsky den ,vseleho Silvestra Stanko 😉

mircalla
31. dec 2015

@lucka1987 ono jazdit v BA s tymi neurotikmi a agresivnymiu vodicmi tiez neni easy.....ale mrzi ma, ze nejazdim, jednoducho mam strach.

lucka1987
31. dec 2015

@mircalla to nech ta nemrzi. najhorsie je ak je niekto za volantom zostresovany a chyta paniku a citi sa neprijemne ... to radsje to soferovanie ozeliet

alaguema
31. dec 2015

@stanislavp nečuduj sa reakciám. Je to opovážlivosť napísať ženám, že sú egoistické, ak si v treťom trimestri sadajú za volant. Asi nebudeš celkom oboznámený s realitou. Pre mňa je napr. šoférovanie každodenná záležitosť, vozím deti do škôlky a do školy, ako tehotná som cestovala do práce denne autom, neboli spoje, čo som mala dať výpoveď? A áno šoférovanie mi dáva nezávislosť a flexibilitu. Šoférujem opatrne, vozím svoje deti, ver tomu, že sú pre mňa tí najdôležitejší ľudia na svete.

bubelko
31. dec 2015

@stanislavp v zahranici sa robi takmer az do porodu. mam vela kamaratiek, ktore boli tehotne a pracovali az do terminu. ja som mala stastie, ze som bola doma. ale soferovala som teda este aj po termine - kedze som prenasala.
a riziko urazu je aj na sedadle spolujazdca ci na zadnom sedadle. taktiez na chodniku, na prechadzke, ci v mhd.

udaval si studie - tak daj link, nech sa poucime.
a len tak medzi nami - existuju specialne pasy pre tehotne, ktore znizuju riziko urazu pri naraze. plus - v ziadnom clanku, ktory som nasla, som sa nedocitala, ze by sa to neodporucalo. vsade sa pise, ze pokial sa zena citi dobre, dociahne napriek bruchu na volant, tak je to ok. ano - spominaju sa stresove faktory - ale to ma zena vodicka vo väcsine aj ako spolujazdec... a tiez sa odporuca vela pit a ak su zapchy, castejsie prestavky a vystriet nohy, plus kompresne pancuchy.
jedine, co sa neodporuca, su dlhe trasy... ale to ani ako spolujazdcovi...

iukas
31. dec 2015

jazdim denne, denne vozim dve svoje vlastne deti v hustej premavke, takze si myslim, ze viem, aka je zodpovedna jazda. za tu povazujem aj to, ze som soferovala uplne cele tehotenstvo, pri prvom porode som sa do nemocnice sama odviezla. pouzivala som pas baby safe, aby pri pripadnom naraze nebol pasom ohrozeny plod. co sa tyka stresu, ako kazdodenny vodic mam vacsi stres na sedadle spolujazdca, kedze nemam v ruke volant a pod nohami pedale.

mima1
31. dec 2015

@mircalla no kolko krat ked som isla busom som videla tehulu vedla mna stat. Pochybujem ze keby som isla ja teraz tak ma niekto pusti. Vacsinou rano chodia decka do skol. Kazde napchate sluchatka v usiach a netrapi.
Jazdim do prace preto autom. A nebojim sa.

charlie1980
31. dec 2015

Esteze je Stanislavp chlap, lebo keby mal byt tehotnou ako zena, tak snad ani z domu nevyjde. Pre Boha, ved ja som chodila do roboty do posledneho dna aj 10dni prenasala, o 15.hod z roboty, sprcha a sup do nemocnice. Odviezla som sa sama, veci boli pobalene uz od 7.mes v aute. A Co je tehotenstvo nejaka choroba???? Chapem, ak napises, ze minimalizovat rizika napr.aj tym soferovanim, Ale toto ???? Ze demencia dokonca 😄 Koniec sveta, uz som si to asi rozmyslela s dalsim tehotenstvom, ked som si precitala stanislava. A nie preto, ze je chlap.

anula
31. dec 2015

No dobre som sa pobavila .
Riziko poranenia dietata v poslednych tyzdnoch tehotenstva pri autonehode je teoreticky vyssie, ale neohanala by som sa odbornymi studiami, pretoze kvalitne odborne studie (rozumej randomizovane prospektivne s homogennou a dostatocne velkou ppulaciou) jednoducho z pochopitelnych dovodov neexistuju.

mircalla
31. dec 2015

@mima1 mna obcas pustili az v 9. mesiaci.....predtym vobec....
este milujem, ked idem s kocikom na to miesto vyhradene pre kociky, su tam zrovna nejaki ludia a este sa kyslo ksichtia, ze sa musia odtial odpratat
urcite nepovazujem soferovanie pocas tehu za rizikovejsie ako MHD...