Tehuľky - fajčiarky
Ahojte chcem sa spýtať či ste tu aj vy fajčiarky ktoré ste tehotné? Chcem upozorniť vopred na ostatné užívateľky aby sa tu neuskutočňovali hádky a spory, odsudzovania a pod. Ak fajčiarkou neisi a chceš odsudzovať tak prosím nekomentuj. Diskusia je len pre tehulky a ich nikotínovú závislosť.
@helka193 tuto diskusiu som si presla velmi dobre a nenasla som ani jednu zmienku zeby sa tu niekto vysmieval z gramatickych chyb ...ok beriem ze ta mozno nahnevali prispevky ktore ta v jednej vete hned odsudili...no vo vacsej miere tu prispievali aj mamicky ktore sa ti snazili jemne a myslim ze s doooost velkym taktom naznacit aby si trosku popremyslala nad tym fajcenim...opatovne si citam ich prispevky a klobuk dolu, ze to dokazali tak sformulovat aby neurazali a pritom citit ze ta neodsudili,len chceli prispiet v dobrom a trosku ti prehovorit do duse.....no podla teba to boli len "pripecene" prispevky ako si sa k jednemu vyjadrila...a silou mocou si z kazdeho prispevku nieco vytiahla a zautocila aby si si presadila svoju pravdu...vies mi to pripomina situaciu ako ked si trucovite 3rocne dieta dupne nohou - a bude po mojom a bude ako ja chcem ...a chcem a chcem ........tebe ani na chvilu nenapadlo ze maminky co tu pisali ti chceli pomoct, povzbudit ta-hoci ich slova ti neskladali chvaly ? ani na chvilku si sa nezamyslela ci si niektorej svojim drzym a arogantnym sposobom neublizila?........ chyba ti skromnost, pokora a ucta ...nielen voci ludom ale aj voci zivotu....ale ono to tak v zivote byva...ze to co zasejeme to si aj zozneme....vsetko sa nam raz v zivote nejakym sposobom vrati...aj to dobre aj to zle.....urcite vies byt aj mila, vesela a usmievava, nebolo by lepsie prenasat na ludi radsej tieto vlastnosti ako to ze sa im budes posmievat a urazat??? ...zda sa ti ze som ta v mojich 2 prispevkoch urazila? nuz ono sa to niekedy zda, ked sa bojime sebakriticky pozriet pravde do oci....ale nad jednym sa zamysli, ze maminky ktore ta tu podla teba "urazali,moralizovali,poucovali" to mysleli len a len dobre a tie ktore ti "fandili" tak im je to v skutocnosti jedno 😉
pokial budes odpisovat na moj prispevok stylom akym si pisala doteraz, neunuvaj sa....skus namiesto toho povzbudit a veselo naladit nejaku maminku na diskusii o panickej poruche, urcite jej to padne lepsie a tebe tiez 😉
PS: obcianka je slangove slovo pre obciansky preukaz, aspon tu u nas tomu tak hovorime 😉
len v krátkosti: toto je choré, nie pre to, že fajčíte v tehu, ale preto, že sa to snažíte obhajovať 😒
@glambertka Tak si ju prečítaj ešte raz 🙂 Ja nie som arogantný človek, som arogantný k určitým veciam a k ľuďom to je všetko a to je asi každý, ja si servítku pred ústa nedávam, a ked si prečítaš niektoré moje príspevky, tak nie všetky sú bludy ako tu podaktoré píšu, niektoré čo sa týka genetiky a fajčenia, dieťa v brušku a fajčenie nie su bludy ale pravdivé slová a fakty. A čo sa týka panickej poruchy, bud rada že ju nemáš, lebo je to asi najhnusnejšia psychická choroba, čo dokáže existovať kto ju má ten vie o čom hovorím, ja neobhajujem svoje fajčenie v tehotenstve, priznala som sa verejne že fajčim a bola som zvedavá či v tom som sama ale sú taktiež ženy, ktoré sú na tom rovnako ako ja, bola by som rada keby si si prečítala niektoré moje príspevky, kde som spomínala detoxikáciu, otca dieťaťa, dieťa v brušku a nikotín. Aj o mojej povahe a slabej vôle. Na začiatku som sa hned nazvala nezodpovedným slabochom, a cigarety ako som už spomínala som veľmi obmedzila a už len to je pre mňa výhra. Ja nepotrebujem od Vás mamičiek nefajčiariek počuť čo je a čo nie je správne, ja to viem sama dobre, mám dve deti. Ja osobne ako prvá som Vás mamičky nenazvala SUPERWOMAN čo všetko vedia, takže nehádž všetku špinu na mňa. Ja som matka 2.krásnych zdravých detí za ktoré by som život dala, starám sa o nich ako je len v mojích silách, som zodpovedná matka a pre moje deti najlepšia mamina na svete.
@timona V dnešnej dobe škodí všetko vzduch, jedlo už nič nie je také ako bolo predt 20.rokmi, moja, a ja nie som tuhá fajčiarka že by som vyfajčila krabičku denne, nie som alkoholička ani narkomanka. Beriem lieky ktoré sa neodporúčajú brať v tehotenstve bohužial ich brať musím, tak tretie babelenko už teraz je v rukách božích tak ako bola moja druhá dcérka a ostatné deti mamičiek.
@helka193 "Dym sa do bruška bohužial nedostáva lebo sa tam nemá ako dostať je v krvi !!! "
Dým se je směs plynů a pevných látek, cigaretový kouř obsahuje minimálně na 150 chemických látek, z nichž velká většina má karcinogenní charakter. Dým jde do plic, část pevných látek zachytí dýchací cesty, část se ukládá v plicích. Plícní buňky mají obrovskou schopnost přenášet plyn i chemické látky do krve, která do plic přitéká ze srdce, takto obohacená krev jde do placenty, placenta obsahuje systém cév a žil, kde na jedné straně jsou cévy matky, na druhé cévy placenty, hranicí mezi nimi je řada buněk, které transportují látky z matčiny krve do krve plodu, pupečníkem jde pak krev ke plodu... Tímto (zjednodušeně podaným) způsobem se splodiny kouření a obsah dýmu dostává do dítěte.
V dnešní době se necháváme uchlácholit tím, že TEĎ SE NIC NEDĚJE, TEĎ JE VŠECHNO VPOŘÁDKU. A čekáme na to, až se něco stane, abychom pochopili a prozřeli.
Víme už hodně o tom, jak moc kouření škodí, ale je toho mnohem, mnohem víc-jen důkazy o tom jsou v začátcích.
Nikdy bych nepřála nikomu nic zlého a mým snem je zdravý svět bez rakovin, bez náhlých úmrtí, s lékaři, kteří nemají co dělat...jenže to je jen SEN...nemoci tady byly a budou...a je mi líto, že jim podáváme ruku, otevíráme dveře a jdeme vstříc...žádná z kouřících maminek si možná na své kouření nevzpomene, až jejich padesátiletá dcera půjde na operaci s rakovinou pankreatu, syn s rakovinou ledvin, bude se jen modlit, aby lékaři měli jak pomoci...
A to svinstvo má velkou trpělivost, těch padesát let si klidně počká...myslíte, že až bude našim dětem padesát, budou si za to moci samy? Nebo že nás to nebude tak bolet, až onemocní, nebo že to nebudeme citlivě prožívat s nimi?
Nechtěla jsem strašit, ale ten strašák nezmizí, když si na něj posvítíme (a hezky ho tady rozebereme), ten strašák tady s námi je-v každé jedné cigaretě!
@elzu o tom že dym nejde do bruška ale je v krvi taktiež som bohužial spomínala. A čo sa týka rakoviny ako nič v zlom tá tu bola vždy a stále je a je úplne jedno či žena pije, fajčí, droguje, bud sa prejaví alebo nie. Kamarátkina mamina sa teraz lieči na rakovinu plúc kde to má v poslednom štádiu a to nikdy chúda nefajčila!!! Tak asi cigaretám vinu nemôže dať, však??!!!
Idem blokovať diskusiu takže každej jednej ďakujem za rady 🙂 a samozrejme všetkým prajem krásne tehulkovanie a hlavne zdravučké detičky, cmuk Vám všetkým. Už tretí deň som abstinent ja som vedela že to dojde aj samo že prestanu chutiť, takže nemám sa dalej v tejto diskusii o čom zhovárať a radiť a pre druhé mamičky- nebudem ich provokovať touto diskusiou 🙂 Pekný dník prajem.
@elzu však jasne že ide cez krv ja som reagovala len na jeden komentar jednej kočky že dieťa sa cíti tak akoby sme si dali igelitku na hlavu a fajčili, čo je totalna hovadina. Ja som sama napisala že nikotín a ostatné jedy čo sú v cigarete idú do krvného obehu, ale mna sa to už netýka lebo cigarety som už tretí den zahodila zahlavu.
hmmm...verim že je ťažké prestať fajčiť,a vačšinou fajčiari ked chcu prestať s cigaretami tak sa vyhovárajú na to ,že to neni take lahke, že potrebuju nejaký silná dovod alebo motiváciu aby prestali....nuž ja si neviem predstaviť aký väčší dôvod môže byť pre ženu- budúcu matku viac ako zdravie vlastného dieťaťa....ved je zaň zodpovedná 🙂 škodliviny sa k nemu dostavajú cez krv a plodovú vodu, a tie škodliviny mu podáva jeho vlastná matka, vedome....no podla mna je to smutne ☹.......ok, možno sa mýlim , ved je vela prípadov kedy su detičky zdravé,ale predsa...ak by sa narodilo s problémami, do smrti by som si vyčítala že je to z veľkej časti moja vina...lebo som nedokázala prestať, a mohla som...ved nik ma nenúti siahnut po cigách no nie??? ...a ide predsa o MOJE dieťa či??? :-/...moj názor
My sme sa s manželom pokúšali o bábätko asi 3 roky. Počas tohto obdobia som mala tendencie prestať fajčiť, lebo som to považovala za jeden z dôvodov prečo nemôžem otehotnieť. Ale boli to len tendencie 😅 Fajčila som ďalej a všetko nechala na osud. Chodila som na akcie, koncerty, oslavy, proste žila som. Až jedného dňa sa na teste objavili 2 čiarky. A akoby automaticky som sekla aj s cigaretami ( a to som fajčila od 15-tich). Asi týždeň mi to chýbalo a potom mi to neuveriteľne začalo smrdieť. To isté sa stalo aj s kávou, nemohla som ju ani cítiť. Teraz v poslednom trimestri už kávičkujem (bezkofeínové), ale na cigu nemám odvahu. Mám pred tým veľký rešpekt, hlavne keď čakám dvojičky. Ale maminy fajčiarky neodsudzujem, myslím že mamina alkoholička je 1000x horšia 😖 Ale neviem či vydržím po pôrode a po kojení 😅
@zunyl tak ti poviem dievča moje 😀 😀 😀 ani ja som nevydržala)) a to som po pôrode a kojím..v nemocnici to šlo aj keĎ priznám sa abstinenčné príznaky teda riadne lomcovali organizmom 🙂 🙂 no tam sme to ustáli ale po príchode domov a zacítení vytúženej kávičky som nevydržala a šupla som si cigu ku káve)) ☹ ☹ ☹ takže pevnú vôľu nemám aspoň na to som prišla...v časopise Maja a ja z roku 2010 neviem presne ktoré číslo to bolo písali aj o fajčení a kojení...a bolo tam že ak mamička sa nevie vzdať tohto"zlozvyku" nech počas kojenia obmedzí na 5x denne a najnižším obsahom nikotínu nikotín sa nevstrebáva do kvi takým tempom a takým obsahom ako alkohol a lieky viac škodí bábätku ak by nikotín prijímalo cez dýchacie cesty.....
a apropó...pre tuto "zaryté" poučovateľky škodlivosti fajčenia : Fajčila som 15 rokov aj počas tehotenstva prvého a teraz aj druhého k tomu samozrejme teraz musím prirátať aj stres a iné "civilizačné" choroby...a napriek tomu mám krásne zdravé dcérky ako som už písala jedna má 16 rokov a není jej niiiíč a teraz mám týždňový pokladík a ako povedali v nemocnici: Zdravá kľudná pohodové bábätko..))....
Nechcem mudrovať mne to neprináleží ale mám taký pocit že viac sa uškodí bábätku v brušku alebo aj keď rastie prehnanou starostlivosťou jedenia BIO potravín...a cpania všetkého kde je napísané ZDRAVÉ...))...a neviem ešte čoho...veď v múdrych knihách to píšu)) 😀 😀 😀 😀 ..tak potom máme alergigov a plné čakárne ☹ ☹
Ja som tiež fajčiar a kávičkár teraz čakám tretie bábo,ale ako som otehotnela aj pri prvom ,druhom,treťom,absolútne nefajčím,bo mi to teraz vôbec nejde na chuť robí mi to zle.Ale myslím že v dnešnej dobe škodí ,úplne všetko či potraviny,či ovzdušie,,prehnaná hygiena ,stres,,,,, atd 🙂
@slavka034 som rovnakého názoru, že všetko prehnane zdravé nie je vždy dobré. Ja som sa spočiatku vyhýbala aj niektorým potravinám ako napr. plesnivé syry, pečeň, výrobky z nepasterizovaného mlieka.....až mi kamoškina mama povedala, že čo je to za blbosť! Ak si telo niečo žiada tak mu to daj, je to vždy lepšie ako byť nervózny z toho že máš na niečo chuť a nemôžeš to, lebo v múdrych knihách písali.....tak si naplno vychutnávam aj takéto mňamky 😝 Myslím, že niektoré články veľmi strašia ženy hlavne prvotehuľky a vôbec by nemuseli. Ja som v prvom trimestri pila veľa bylinkových čajov, lebo mi veľmi chutili. Potom som naďabila na niekoľko článkov, ktoré varovali pred škodlivosťou niektorých z nich a ja som sa vyľakala....bóóže aké sú to kraviny. Veď naše staré mamy by museli rodiť samých debilov, keby toto všetko bola pravda, či? Takže tehuľky ak máte na niečo chuť, tak si to dajte! Naši predkovia sa tiež v ničom neobmedzovali a rodili krásne, zdravé detičky 😵
Ahojte baby, aj ja som bola fajčiarka pred tehu, fajčila som aj 11 rokov, no zodpovednosť a asi aj malá ma donútili prestať a som rada, teraz mi cigaretový dym smrdí a ani ma nenapadne si zapáliť 😉 no veľkou oporou mi je aj manžel, ktorý prestal fajčiť so mnou 🙂 neskúšali ste niektorá teraz nové elektronické cigarety ? asi by to bola zdravšia alternatíva či ? 😅
Som v 10tt a fajcim ☹ a kiezby malo.Mam rizikove povolanie,som barmanka a pasivne sa nafajcim dost.Trapi ma to pre male , pretoze aj ked chcem prestat, neako mi to neide/prave naopak, viac mi chuti.Obmedzila som cigarety, fajcim slabsie a podstatne menej.Doma fajcit nemusim, no vo chvili ako pridem do prace koncim so vsetkymi pravidlami.Chcem menit pracu, no po financnej stranke sa mi to neopllati, no pre zdravie dietatka by to bolo najlepsie... 😖
@helka193 - ja len jednu otazku, a co by si robila, keby Tvoje dietatko ochorelo a dovod diagnozy by znel: fajcenie matky v tehotenstve, prip. fajcenie rodica? Ani vtedy by si nemala vycitky a myslela by si si, ze to tak malo byt? Pretoze ked ochorie dietatko, ktoreho rodicia nefajcili a zdravo zili, tak oni urcite vycitkami svedomia netrpia. Dovod, pricinu mozno hladaju, ale urcite sa tesia, ze nou nie su oni sami. Nasledky fajcenia sa nemusia prejavit hned, mozu sa prejavit po mnohych rokoch. Osobne mam kamosku, ktora fajci uz dlho, ked bola tehotna, prestala, hoci si asi 2x z nervov zapalila. Dietatko sa narodilo zdrave, vaha bola tiez v poriadku. Asi 2 tyzdne po porode zacala znovu fajcit (nekojila), dietatko bolo najpr v zdrave. Cca v roku - dvoch sa mu spustili caste detske choroby (nechodila vtedy este do kolektivu, takze z toho to nebolo) - priedusky, nadchy na striedacku. Vyse roka museli pre to odkladat operaciu, lebo stale bola chora. Teraz ma jej dcerka takmer 6 rokov je viac doma ako v skolke. Mozno to tak malo byt, ale mozno je to aj tym fajcenim... Ja by som nedokazala zit s pocitom, ze som co i len potencialny spustac choroby nielen sama sebe, ale hlavne mojim detom.
suhlasim s @katrinka8, vsetky tie maminy, co sa tu biju do prs, ze mam 16 rocnu dceru a nema rakovinu, aj ked som fajcila v tehotenstve aj potom.......mozno sa u nej rakovina prejavi, ked uz bude mamina vonat fialky odspodu, je nechutne, ked fajci tehotna zena, aj mamina deti - pasivne fajcenie ma omnoho vacsie rizikove faktory pre vznik rakoviny, staci pouzivat google, ten vam najde clanky aj vedecke dokumenty a okrem ineho fajciarky - zamysleli ste sa niekedy nad tym, ze smrdite -vase vlasy, oblecenie, dych? ze vam cca po 10 rokoch fajcenia pachne z huby jak z kontajnera? Drzim palce vsetkym statocnym, co sa dokazu popasovat s touto zavislostou a klobuk dolu pred tymi, co to uz dokazali 😉
@katrinka8 jedna vec ja už asi dva týždne nefajčím druhá vec diagnoza fajčeniev tehotenstve matky neexistuje len na zaklade ak by mamička doktorovi priznala že je fajčiarka, tak samozrejme to hned pripisuju k tomu. Ja mám dve zdravé detičky starší syn je možno raz za rok chorý a to angina nič ine, teraz je už druhý mesiac medzi kolektívom v predškolskej a zatial je imunny takže ešte chorý nebol, mladšia dcera ešte choručká nebola okrem soplika a to zo zúbkov a to bolo raz a to bude mať 16 mesiacov. Bohužial je to inviduálne u každej mamičky aké dieťa sa jej narodí. Určite nie som zástanca fajčenia v tehotenstve ale ani seba a ostatné matky za to neodsudzujem, ja na to moc aby som ich odsudzovala bohužial nemám len Boh ich môže súdiť nie ja a nikto iný.
@miskalevica Ahoj čo sa týka rakoviny každý ju má v sebe a či sa prejaví alebo nie to mi nijako nezmeníme, poznám veľa ludi v okoli čo zomreli na rakovinu, čo viedli zdravý životný štýl a čím si to zaslúžili aby zomreli na túto zákernu chorobu? Znamy mi zomrel na rakovinu pluc, nikdy nefajčil a lekari si nevedeli vysvetlit prečo rakovina pluc. Takže k rakovine samotnej sa vyjadrovať nebudem lebo to je tema o ktorej mi skoro nič nevieme a pripisovat ju k výskytu všetkého je hovadina su to len domienky a preto sa k tomu ani vyjadrovat nebudem.
@helka193 zial, ja mam v okoli ludi - fajciarov co zomreli na rakovinu, ale aj nefajciarov, ktori dostali rakovinu pluc z pasivneho fajcenia kedze zili v jednej domacnosti s fajciarmi, ktori boli prilis pohodlni na to, aby si sli zapalit von. A co dalsie choroby? Kardiovaskularny system, chornicke poruchy traviaceho systemu, caste respiracne ochorenia, poruchy reprodukcie.......asi len tak zo srandy nieje na kazdej krabicke napis " FAJCENIE ZABIJA". Nemysim si, ze ked je niekto proti fajceniu, robi to preto, ze sa sa citi ako Boh a mysli si, ze ma pravo odsudzovat. Ale nozik sa mi vo vacku otvara, ked sme na navsteve u svokrovcov a svokra (59r.) kazde rano pol hodinu huronsky kasle na WC az ju z toho napina, budi sa v noci o 2 aby si zapalila, raz sa uz lecila z rakoviny, jej dcera chodi 2x rocne na liecienie pluc do Tatier z toho, ze vyrastala vo fajciarskom prostredi........a napriek tomu vyhuli asi 2 krabicky denne. Snad raz zdravotne poistovne vymyslia fintu, aby si alkoholici, fetaci a fajciari cvakali cash zdravotnu starostlivost, ktora im musela byt poskytnuta pretoze holdovali svojmu zlozvyku.

@helka193 no ja som tiez take mala ,,,musela som stale chodit ,,,bolo mi non stop zle ,,musela som stale predychavat a mala som pocit , ze kazdu chvilu odpadnem ,,,no vies o com hovorim 🙄 ,,, No mne tiez deti v tom pomohli dost , ze som sa im venovala no ale uz posledne zachvaty som uz mala take silne , ze to uz fakt len tie lieky ma z toho dostali 🙂 teraz prisla zima sa mi zda , ze je mi troska lepsie ako v tom letnom teple