Vyhodil vás niekto zo sedadla pre tehotné, keď ste ešte nemali bruško?
Ahojte, som tehotná, no este mi nevidno brusko. Ráno mi býva zle aj 4 hodiny po zobudení, samozrejme chodím do práce a to autobusom. Obcas si naozaj potrebujem sadnut, no kedže mi nevidno brucho, bojim sa, že ma odtial vyhodi alebo ma slovne napadne nejaký starý protivný dedek. Už sa mi to v minulosti stalo, zostala som sediet ale celu cestu mal na mna sproste poznamky.
Ako to je? Môžem sediet na tých vyhradených sedadlach aj bez viditelneho brucha? Co by ste robili keby vás niekto chcel vyhodit? Poviem: "Som tehotná, je mi zle." Ale nemusia mi verit, a celkovo je to proste nepríjemne...tí starí su naozaj niekedy mimoriadne agresivni, ked je mi zle, nepotrebujem si este zvysovat tlak subojom s nejakym degešom.
Vdaka za názory, skusenosti.
PS: *Alebo nosit tehotensku knizku? Som povinna ju ukazovat cudzím v takomto pripade?
Tak si nesadaj dopredu, kde sedia dôchodci, ale inam.
Ukáž knižku a nemusíš nič hovoriť, teda ak bude mat niekto reči.
@anonym_autor stalo sa mi to aj s viditelnym bruchom a pol autobusu prazdneho, takze panko si mohol vyberat, kde sa usadi. A on si vybral prave to sedadlo, kde som sedela ja. Zle si vybral 😂 ale ja nejak nemam problem otvorit si usta, takze som ho upratala. Slusne ale intenzivne a jasne. Tehotensku knizku (ani iny doklad s osobnymi udajmi) by som urcite nejakemu spolucestujucemu neukazovala.
@anonym_autor stalo sa mi to aj s viditelnym bruchom a pol autobusu prazdneho, takze panko si mohol vyberat, kde sa usadi. A on si vybral prave to sedadlo, kde som sedela ja. Zle si vybral 😂 ale ja nejak nemam problem otvorit si usta, takze som ho upratala. Slusne ale intenzivne a jasne. Tehotensku knizku (ani iny doklad s osobnymi udajmi) by som urcite nejakemu spolucestujucemu neukazovala.
@sissy27 to je nehorazne, kde sa to v nich berie. Ja si viem tiež otvorit ústa, len je to proste stres, velmi neprijemne, cely autobus sa na mna potom pozera.
Tak si nesadaj dopredu, kde sedia dôchodci, ale inam.
@anonym_94c1c9 samozrejme, možem si sadnut kdekolvek, ale ked je plný autobus ráno a jediné volne miesto vyhradene, tak idem tam.
@anonym_autor on je tiež tehotny keď tam chce sedieť?🤣 Sadni si,nikomu nič nevysvetluj a keď sa prídu spýtať, či ich pustíš povedz,ze nie lebo ti je zle
@sissy27 este by ma zaujímalo ako prebiehal vas rozhovor, ako sa tváril, ked zistil že si tehu?
keď natrafíš na debila ani brucho ako balon ti nepomôže bohužiaľ ...
Netreba ostať ticho, slušne vyargumentovať a vysvetliť a nakoniec ešte dotyčný ostane za hlupáka.
Vsak ti narastli usta, keby ta niekto vyhadzoval tak sa ohradis. Kazdy si k tebe dovoli len tolko, kolko mu ty dovolis. Ohradit sa da aj aj slusne. Napriklad, Prepacte, nevstanem, som tehotna a je mi nevolno.
@anonym_autor žiadnu knižku by som neukazovala, normálne by som povedala, prepáčte ale som tehotná a je mi nevoľno, poproste niekoho iného nech vás pustí. Ja som tak minule videla babičku čo poslala z miesta pre dôchodcov pani preč a o dve zastávky si aj tak šla presadnúť inam. Takže s úctou ale ked mi je zle, tak nech uvoľní miesto iný.
Ja som ten opacny pripad - tehotna, casto s dietatom na rukach a vyhodim ostatnych.
Raz sa mi stalo, ze ma ina zena nechcela pustit, prislo mi z nej naozaj zle.
@sissy27 to je nehorazne, kde sa to v nich berie. Ja si viem tiež otvorit ústa, len je to proste stres, velmi neprijemne, cely autobus sa na mna potom pozera.
@anonym_autor v takom prípade by som bola hnusná aj ja. Nie si povinná uvoľniť miesto ani dôchodcom. Ani nikomu. Aj dôchodca môže postáť, až taky dementny byť nemusí, len kvôli tomu, že ma 70rokov.
@sissy27 este by ma zaujímalo ako prebiehal vas rozhovor, ako sa tváril, ked zistil že si tehu?
@anonym_autor zistil nie je vhodne slovo, bolo leto, takze to bolo naozaj vidno 😂 detaily si nepamatam, bolo to davno, ale zacal nieco v zmysle ci mi je zatazko sa postavit a pustit ho si sadnut. Ano lebo nevidim dovod, ked je pol autobusu prazdneho a moze si vyberat. Tak spustil nieco o mojej nevychovanosti, drzosti tak som mu povedala, ze na rozdiel od neho nikoho nesikanujem, som tehotna, pracujem na full time a za listok si platim, takze ak ma este nejake debilne kecy, tak hned teraz ten bus zastavim a moze si vystupit alebo si sadnut na zadok na ine volne miesto a suchat nohami.
Mne ked bolo kolkokrat v lete zle,ani tehotna som nebola,ja som neuvolnila nikomu. To,ze som mladsia este neznamena,ze nemam narok na sedadlo. Iba keby invalid prisiel, by som uvolnila.
@anonym_autor zistil nie je vhodne slovo, bolo leto, takze to bolo naozaj vidno 😂 detaily si nepamatam, bolo to davno, ale zacal nieco v zmysle ci mi je zatazko sa postavit a pustit ho si sadnut. Ano lebo nevidim dovod, ked je pol autobusu prazdneho a moze si vyberat. Tak spustil nieco o mojej nevychovanosti, drzosti tak som mu povedala, ze na rozdiel od neho nikoho nesikanujem, som tehotna, pracujem na full time a za listok si platim, takze ak ma este nejake debilne kecy, tak hned teraz ten bus zastavim a moze si vystupit alebo si sadnut na zadok na ine volne miesto a suchat nohami.
@sissy27 Super, verim že ma poučenie do buducna 🙂
@anonym_autor mysli,že to sa nevyhadas,lebo ako už bolo písané len bkbe argumenty,treba oznámiť som tehotná a ignorovať
Myslím,že ak ne niekto problém stat ,je mu zle ,tak slusne poprosi,či mu niekto neuvoľní miesto a ak pič..e netreba to riesit
Inak to ,že si to beres k srdcu je tvoje nadstavenie,treba sa naučiť to ignorovať
Neprijemneho dedka upozornit nech sa stara o seba a nabuduce nech si stopne pohrebak a bude mat cele auto pre seba. MHD je sice eko ,.. ale to ambiente pokazi cely den. Radsej budem 30 min hladat parkovisko ako nastupit do autobusu 🙈
Mne sa presne toto stalo keď som bola tehotná a išla som na kontrolu do nemocnice.... Bolo mi zle, nevládala som už ani na nohách stat. Nastúpila stará žena, vyzerala byť čiperna ale mala problém s tým, že som mlada a sedím. Povedala som jej, že aj mlademu človeku môže byť a aj tehotnej žene... Mala milión pripomienok keď si sadla oproti az z nej vyskočilo aby ma šľak trafil. V tej chvíli som aj zabudla ze mi je zle, samozrejme ze som si nedala a adekvátne som jej odpovedala na jej stupidne komentáre.
@sissy27 no ak by mi neveril, že som tehotná, tak mu s tou knížkou zamávam pred xichtom. To si môže každá žena bez brucha vymyslieť, že je tehotná. Sedadlá nie sú určené len pre tehotné ženy, ale aj dôchodcov. Takže ak by tam sedela netehotná, tak prečo by nemohol dôchodca ju odtiaľ vyhodiť. Radšej nech tú knižku má a v horšom prípade sa ňou preukáže. Zas mu neukazuje OP a nedáva pin kód ku kreditnej karte.
😂 povedala by som som tehoná , je mi zle žial a nebude vstávat lebo je dost velká pravdepodobnosť že vás ovraciam 😂 a to tu nechce nik
rada by som bola doma v klude ...
musíš sa naučit zastat sama seba, a čo ked po tebe pozeraju, oni by bolo vhodné aby nečumeli ako hoväda ale pomohli ti ,
@anonym_autor dedka by som zrušila z fleku,nech si doma rozkazuje. Nie si nič povinná, tie sedadlá nie sú zákonom vyhradené, keby si len bola chorá a potrebuješ si sadnúť, tak sa nemá čo starať.
@anonym_autor no keď vydržíš v práci, tak hádam musíš vydržať aj cestu do práce, bez fnukania.
@anonym_autor povieš som tehotná je mi zle a keď bude picovat tak sa ho opýtaj že či je on tá generácia z ktorej si my mladí máme brať príklad
@anonym_db6f17 jasne, lebo ty sa potrebuješ od takého opýtať ci si máš od neho brat príklad? To si potom na tom veľmi zle, to si ani do školy nechodila keď nevieš takú banálnu vec? Ľutujem ta. Ináč, takých ignorujeme. Nemáš začo.
Podľa platného slovenského právneho poriadku:
Vyhradené miesta v autobuse sú určené len pre osoby so zdravotným postihnutím a so zníženou pohyblivosťou. Dopravca musí v každom vozidle vyhradiť a zreteľne označiť aspoň 2 sedadlá pre tieto osoby. Ak sú tieto miesta obsadené a do vozidla nastúpi osoba, ktorá má nárok, vodič môže požiadať iného cestujúceho, aby miesto uvoľnil.
Tehotné ženy a dôchodcovia majú len nepísané spoločenské očakávanie, nie právny nárok! Tehotné ženy a starší občania nemajú podľa zákona vyhradené sedadlo, ako to majú osoby s ŤZP alebo obmedzenou pohyblivosťou. Vo verejnej doprave je bežné, že sú čelí spoločenskej norme, aby im ľudia uvoľnili sedadlo, ale táto norma nie je zakotvená v zákone.
@sissy27 no ak by mi neveril, že som tehotná, tak mu s tou knížkou zamávam pred xichtom. To si môže každá žena bez brucha vymyslieť, že je tehotná. Sedadlá nie sú určené len pre tehotné ženy, ale aj dôchodcov. Takže ak by tam sedela netehotná, tak prečo by nemohol dôchodca ju odtiaľ vyhodiť. Radšej nech tú knižku má a v horšom prípade sa ňou preukáže. Zas mu neukazuje OP a nedáva pin kód ku kreditnej karte.
@anonym_4e0ac0 strasne by ma nezaujimalo ci mi nejaky nervovo labilny senior veri alebo neveri tehotenstvo. Okrem toho zdravotny problem moze mat aj mlady clovek a nemusi to byt vidno. A absolutne neexistuje, aby ma niekto vyhadzoval z miesta - moze ma slusne poprosit a to je tak vsetko. Pokial ma niekto chce vyhadzovat, sikanovat, spravat sa nevhodne, tak mu mozu aj creva z brucha vyliezat, je mi to jedno a ani sa nepohnem. Ak ma niekto slusne poziada, tak velmi rada vyhoviem ak mozem a ani ma nebude zaujimat dovod.
Mne sa presne toto stalo keď som bola tehotná a išla som na kontrolu do nemocnice.... Bolo mi zle, nevládala som už ani na nohách stat. Nastúpila stará žena, vyzerala byť čiperna ale mala problém s tým, že som mlada a sedím. Povedala som jej, že aj mlademu človeku môže byť a aj tehotnej žene... Mala milión pripomienok keď si sadla oproti az z nej vyskočilo aby ma šľak trafil. V tej chvíli som aj zabudla ze mi je zle, samozrejme ze som si nedala a adekvátne som jej odpovedala na jej stupidne komentáre.
@miskamisiq Mrzí ma, že aj ty si mala takú skusenost. Je dobré že si nasla silu sa ohradit. Vtedy ked sa to stalo mne, tomu dedkovi hrozne smrdelo z huby, napinalo ma na vracanie, pár krát som mu odvrkla ale musela som lapať po čistom vzduchu, aby to zo mna nevyslo.
Podľa platného slovenského právneho poriadku:
Vyhradené miesta v autobuse sú určené len pre osoby so zdravotným postihnutím a so zníženou pohyblivosťou. Dopravca musí v každom vozidle vyhradiť a zreteľne označiť aspoň 2 sedadlá pre tieto osoby. Ak sú tieto miesta obsadené a do vozidla nastúpi osoba, ktorá má nárok, vodič môže požiadať iného cestujúceho, aby miesto uvoľnil.
Tehotné ženy a dôchodcovia majú len nepísané spoločenské očakávanie, nie právny nárok! Tehotné ženy a starší občania nemajú podľa zákona vyhradené sedadlo, ako to majú osoby s ŤZP alebo obmedzenou pohyblivosťou. Vo verejnej doprave je bežné, že sú čelí spoločenskej norme, aby im ľudia uvoľnili sedadlo, ale táto norma nie je zakotvená v zákone.
@anonym_4e0ac0 To je zaujímave. Ale na tých sedadlach v buse su zretelne nakreslené ikony: Postava s paličkou a postava tehotnej ženy, niekedy aj postava s dietatom na kolenach, tak je to zjavne vyhradene pre nich. Bavime sa teraz len o týchto miestach. Na čo tam potom tie ikony sú?
@anonym_autor a to kde v autobuse máš miesta pre tehotné...pre invalidov viem, ale pre tehotné som nikdy nikde nevidela...a teda ak by som sedela a príde starý človek, tak ho pustím ci tehotna som alebo nie...a to mi teda v tehu bolo riadne zle až do 8 mesiaca

@anonym_autor povieš som tehotná je mi zle a keď bude picovat tak sa ho opýtaj že či je on tá generácia z ktorej si my mladí máme brať príklad