Vyhodil vás niekto zo sedadla pre tehotné, keď ste ešte nemali bruško?
Ahojte, som tehotná, no este mi nevidno brusko. Ráno mi býva zle aj 4 hodiny po zobudení, samozrejme chodím do práce a to autobusom. Obcas si naozaj potrebujem sadnut, no kedže mi nevidno brucho, bojim sa, že ma odtial vyhodi alebo ma slovne napadne nejaký starý protivný dedek. Už sa mi to v minulosti stalo, zostala som sediet ale celu cestu mal na mna sproste poznamky.
Ako to je? Môžem sediet na tých vyhradených sedadlach aj bez viditelneho brucha? Co by ste robili keby vás niekto chcel vyhodit? Poviem: "Som tehotná, je mi zle." Ale nemusia mi verit, a celkovo je to proste nepríjemne...tí starí su naozaj niekedy mimoriadne agresivni, ked je mi zle, nepotrebujem si este zvysovat tlak subojom s nejakym degešom.
Vdaka za názory, skusenosti.
PS: *Alebo nosit tehotensku knizku? Som povinna ju ukazovat cudzím v takomto pripade?
@anonym_autor a to kde v autobuse máš miesta pre tehotné...pre invalidov viem, ale pre tehotné som nikdy nikde nevidela...a teda ak by som sedela a príde starý človek, tak ho pustím ci tehotna som alebo nie...a to mi teda v tehu bolo riadne zle až do 8 mesiaca
@rachel36a V Bratislavskej MHD su vsade ikony pre tehotne ženy, obcas vidim aj ikony pre matky s detmi. Odfotim ti pokojne.
@rachel36a V Bratislavskej MHD su vsade ikony pre tehotne ženy, obcas vidim aj ikony pre matky s detmi. Odfotim ti pokojne.
@anonym_autor Tieto nálepky NIE sú zákonom garantované miesta! Dopravný podnik Bratislava (DPB) ich umiestňuje ako odporúčanie – je to výzva k ohľaduplnosti, nie zákonný nárok. Je to súčasť kultúry slušnosti a empatie, ale nie je to v zákone tak, že by niekto musel uvoľniť miesto tehotnej žene (ak nemá zdravotné obmedzenie). Tieto miesta sú určené prednostne pre osoby, ktoré ich potrebujú viac ako bežný cestujúci a tam patria: starší ľudia, tehotné ženy, rodičia s malými deťmi a osoby so zdravotným postihnutím.
@anonym_autor nemusíš, ja len som sa s tým nikde nestretla...ale nič to nemení na tom, že bez vyznania by som pustila starého človeka sadnut
@rachel36a nie je to zákon, autorka zavádza.
@anonym_autor nie nikdy ma nikto nevyhodil, pamatam si, ze ma stale pustali sadnut, mne bolo hrozne zle a vyzerala som ako po chemo. Cela biela, zelena, zavodnena, podla mna si vacsina myslela, ze nedozijem 10 minut 😂 Skor som musela raz vystupit, prislo mi uplne nevolno.
Nabudúce si sadni na neoznačenú stoličku a môže pred tebou aj dôchodca tancovať, posli ho dopredu 😬 joj, a potom v ďalšej diskusii téma, že dostalo dievča pokutu za neoznaceny lístok. Každý kto ma lístok, má nárok sedieť. Kto prv príde, ten skôr berie 🤭
@anonym_autor mne môžeš odfotiť.Ešte som take nikde nevidel
@anonym_autor mne môžeš odfotiť.Ešte som take nikde nevidel
@anonym_f9efdf ok
Toto sú zas problémy 🙄.však si sadni niekde inde ,keď máš strach ,že ťa odtiaľ vyhodia.a keď chceš sedieť zrovna na tom sedadle,tak dotyčnej osobe vysvetlis,že si tehotná a že tam dostaneš sedieť.ci či si myslíš,že ťa bude odtiaľ za vlasy ťahať ?
@anonym_autor nikomu nič ukazovať nemusíš a jednoducho povieš, že sa nelostavis, lebo si tehotná. Keď budú mať pindy kde mas brucho, stačí sa spýtať, že či musus byt ako vorvan. 🤦♀️
A inak, bud trosku viac priebojna...
Mne sa stala tiez taka neprijemna situacia, ked som bola tehotna. Bola som u asi v 37tt, cestovala som na poradnu, bolo leto, cez 30°C. Cestovala som na konecnu zastavku, vyse 30 mim, takze som si sadla na sedadlo k oknu, kde bolo volne miesto a zacala si citat knihu. Mala som taku velku platenu tasku na kolenach, cize to brucho nebolo vidno. Po case pristupili take dve starsie panie, hadam uz dochodkyne. Autobus bol skoro plny, nikde neboli 2 sedadla vedla seba volne. Tak jedna si sadla vedla mna a zacali sa nahlas medzi sebou rozpravat, aka je ta mladez dnes strasne nevychovana, ani sadnut starsieho cloveka nepustia (v autobuse boli este dalsie volne miesta, len nie vedla seba) a takto pokracovali s mensimi odbockami dobrych 20 min, az kym sme neprisli na konecnu. Ja som bola ticho. Bolo mi jasne, ze ta prednaska je urcena mne, ale oni ma priamo neoslovili. A ten pohlad na ich tvare ked som odlozila tasku a zacala sa s tym bruchom sukat zo sedadla (lebo vsak uz vorvan stadium)😂😂😂 bol na nezaplatenie. Och to bolo zadostucinenie.
Inak mne byvalo velmi dlho zle a mala som este aj anemiu a v mhd chodili na mna mdloby, takze ja som parkrat slusne poziadala ludi, ci by ma nepustili sediet, ze som tehotna a je mi zle. A vzdy ma pustili sadnut.
Mne sa stala tiez taka neprijemna situacia, ked som bola tehotna. Bola som u asi v 37tt, cestovala som na poradnu, bolo leto, cez 30°C. Cestovala som na konecnu zastavku, vyse 30 mim, takze som si sadla na sedadlo k oknu, kde bolo volne miesto a zacala si citat knihu. Mala som taku velku platenu tasku na kolenach, cize to brucho nebolo vidno. Po case pristupili take dve starsie panie, hadam uz dochodkyne. Autobus bol skoro plny, nikde neboli 2 sedadla vedla seba volne. Tak jedna si sadla vedla mna a zacali sa nahlas medzi sebou rozpravat, aka je ta mladez dnes strasne nevychovana, ani sadnut starsieho cloveka nepustia (v autobuse boli este dalsie volne miesta, len nie vedla seba) a takto pokracovali s mensimi odbockami dobrych 20 min, az kym sme neprisli na konecnu. Ja som bola ticho. Bolo mi jasne, ze ta prednaska je urcena mne, ale oni ma priamo neoslovili. A ten pohlad na ich tvare ked som odlozila tasku a zacala sa s tym bruchom sukat zo sedadla (lebo vsak uz vorvan stadium)😂😂😂 bol na nezaplatenie. Och to bolo zadostucinenie.
Inak mne byvalo velmi dlho zle a mala som este aj anemiu a v mhd chodili na mna mdloby, takze ja som parkrat slusne poziadala ludi, ci by ma nepustili sediet, ze som tehotna a je mi zle. A vzdy ma pustili sadnut.
@titla Super príbeh. :D :D :D
@titla ja mám podobnú skúsenosť zo strednej, mala som zlomenú ruku - sadra po rameno, pustila ma sadnúť jedna známa - staršia, lebo plný bus a mne sa zle držalo. Neskôr si sadla aj ona. Na jednej zastávke nastúpil starší pán a tiež na mňa spustil, nech ho pustím sadnúť, že on je starší - ruku som mala na druhej strane. Na to sa šofér otočil a hovorí mu, že keď vedel v krčme chlastat (dosť to bolo cítiť), bude vedieť aj tie dve zastávky postáť. Šofér vedel o mojej ruke a poznal aj dotyčného dôchodcu.
ja mam skusnost ze miesta pre ztp primarne obsadzuje nasa mladez a uplne kludne necha invalida stat a nepusti, su to deti co vychovame a mozno tam by bolo treba zacat
ak potrebuejs si tehotna normalne povedz nech ti uvolnia miesto a co sa tyka niektorych inych tak to je o povahe a nie o veku
Mimo miest pre tehotne. Do mna sa raz pustil jeden stary chren z druhej strany preplneneho autobusu ze co si to dovolujem sediet (bolo tam tolko ludi a okolo mna len mlady, ze sa proste nedalo pustit niekoho co stal o 3 ludi dalej a ja som isla skoro na konecnu). Tak som po nom rovnakym tonom zacala, ze ujo, ja vas rada pustim, ved podte si sadnut. Chren ostal ticho so sklenym vyrazom. Zbytok autobusu ticho. Tak som si dala sluchadka, hudbu tichsie, nech pocujem ked zas zacne a pokracovala v citani. Drzal hubu celu cestu. Tak ja neviem teda... Aspon keby si stali za svojim.
@anonym_autor Ja mam z bratislavskej MHD len pozitivne skusenosti ohladom tehotenstva. Nemam auto, cize denne som bola v MHD a ked uz bolo aj len trochu viditelne brucho, tak jediny raz som nestala, vzdy ma niekto pustil. Cize mam pocit, ze celkove nastavenie voci tehotnym je pozitivne. Moze samozrejme nastat aj vynimka, niektori ludia vedia byt riadne neprijemni. Ja by som v takom pripade asi poziadala niekoho ineho nablizku, aby daneho cloveka pustil sadnut on, kedze mne je zle.
@anonym_autor a to kde v autobuse máš miesta pre tehotné...pre invalidov viem, ale pre tehotné som nikdy nikde nevidela...a teda ak by som sedela a príde starý človek, tak ho pustím ci tehotna som alebo nie...a to mi teda v tehu bolo riadne zle až do 8 mesiaca
@rachel36a vyhradene miesta su aj pre tehotné aj pre rodičov s deťmi
@rachel36a vyhradene miesta su aj pre tehotné aj pre rodičov s deťmi
@juliana1033 u nas v MT nie...su len pre invalidov
Ja som ten opacny pripad - tehotna, casto s dietatom na rukach a vyhodim ostatnych.
Raz sa mi stalo, ze ma ina zena nechcela pustit, prislo mi z nej naozaj zle.
@tanicka907 prosím ťa pekne, to ako urobíš, že vyhodíš ostatných? To máš nejaké predplatené miesto? Ja som bola s 2 ročným dieťaťom na rukách a nikto ma nepustil sadnúť. Nevedela by som niekoho vyhodiť.
Debila stretnes vsade. To miesto je pre tehotne a je jedno ktory den tehotenstva. Huknut pri prudkom brzdeni nie je fasa v ziadnom tt. Maj pri sebe knizku a ked ta niekto bude chciet vyhodit chod za soferom. On ho spacifikuje 👍
@sissy27 to je nehorazne, kde sa to v nich berie. Ja si viem tiež otvorit ústa, len je to proste stres, velmi neprijemne, cely autobus sa na mna potom pozera.
@anonym_autor ked nevies toto zvladnut co budes robit ked niekto bude robit zle tvojmu dietatu?
Mimo autobusy a tehotné.
Bola som s dcérou na usg prsníkov, mala 16. Vystrašená sa triasla na lavičke, keď sa došuchtala stará baba aj s dedom a synom. Hneď začala komandovať, že mlada še postavi a ty sebe dzedu šedneš. Vravím jej milá pani, toto je mamárna ambulancia a slečna je rovnaká pacientka ako všetky tu ostatné dámy, preto ostane sedieť a dzedo naj počká vonku. Dcéra sa napriek tomu postavila. Keď vyšla sestrička, milého deda aj so synom poslala preč. Stará začala frfľať na celú čakáteň, až ju prišla uzemniť lekárka.
Mimo autobusy a tehotné.
Bola som s dcérou na usg prsníkov, mala 16. Vystrašená sa triasla na lavičke, keď sa došuchtala stará baba aj s dedom a synom. Hneď začala komandovať, že mlada še postavi a ty sebe dzedu šedneš. Vravím jej milá pani, toto je mamárna ambulancia a slečna je rovnaká pacientka ako všetky tu ostatné dámy, preto ostane sedieť a dzedo naj počká vonku. Dcéra sa napriek tomu postavila. Keď vyšla sestrička, milého deda aj so synom poslala preč. Stará začala frfľať na celú čakáteň, až ju prišla uzemniť lekárka.
@anonym_356283 čo to je mámárna?
Inak ale tu je pekne vidieť ako sa vedia chovať ľudia čo neobstoja v MHD alebo u doktora ale keď je treba ísť na nákup rútia sa všade hlava nehlava..
@anonym_autor nie nestalo. Také miesta v MHD vtedy neboli 😁 Ale stalo sa mi, že som s brušiskom stála a nebolo toho hajzla, čo by sa postavil. Dúfam že raz stretnú sami seba 😉
Mimo autobusy a tehotné.
@anonym_356283 Presne, toto je dalsia kapitola, aj manželia v gynekologickej čakárni, pacientky (aj tehotne) stoja a lordi si sedkaju, hoci tam ani nemaju co robit.
@anonym_autor tak mne sa stalo v MHD že som bola už s kočíkom a prisadol si vedľa mňa smradľavý ujko, asi bezdomovec a veľmi sa snažil komunikovať (inak poloprazdny trolejbus). Normálne vodič prišiel nech mu lístok ukáže a nemal, tak ho vyhodil. Ešte sa ma vodič spýtal kde vystupujem a prišiel mi potom pomôcť s kočíkom von.
@anonym_autor Ja som chodila vlakom do práce. Minimálne raz za týždeň som musela niekoho vyhodiť z miesta pre tehotné. Akože sklamaná som bola neuveriteľne. Väčšinou teda mladí chlapci (ale aj dievčatá) - študenti a raz aj nejaký ujko. Miesto mi vždy uvoľňovali iba panie od 40 vyššie (tie nevyhradené). Mne to bolo blbé spočiatku, som neverila, že keď niekomu tlačím bruchom pomaly na hlavu a on sedí na mieste s označením, že si musím aj ústa otvoriť. Ale naučila som sa, potom som to vyhodila už iba 3 slovami🙂
@anonym_autor Ja som chodila vlakom do práce. Minimálne raz za týždeň som musela niekoho vyhodiť z miesta pre tehotné. Akože sklamaná som bola neuveriteľne. Väčšinou teda mladí chlapci (ale aj dievčatá) - študenti a raz aj nejaký ujko. Miesto mi vždy uvoľňovali iba panie od 40 vyššie (tie nevyhradené). Mne to bolo blbé spočiatku, som neverila, že keď niekomu tlačím bruchom pomaly na hlavu a on sedí na mieste s označením, že si musím aj ústa otvoriť. Ale naučila som sa, potom som to vyhodila už iba 3 slovami🙂
@darovanie Podla mna väčšina tých ľudí (mladí a ujkovia) nechápu, čo to znamená byt tehotná, myslia si, že len máme brucho a inak nám nic neni...a že miesto uvolnia hlavne starsie ženy - asi preto že to tehotenstvo zažili.

@anonym_autor no keď vydržíš v práci, tak hádam musíš vydržať aj cestu do práce, bez fnukania.
@anonym_f9efdf To je zaujímava rada. Prosim ta, kto mi dá papierik, že nemusim chodiť do práce kvoli tomu, že si ráno pogrcam a je mi doobeda zle? To nie je rizikove tehu a bohužial ma z práce nikto neospravedlni. Taktiež mi nikto nedá peniaze, aby som si v klude mohla vzdychat doma. Po dalsie, v práci mám svoju stolicku, o ktorú nemusim bojovat a nevolnosti tam nejako predýcham. Po dalsie, ak autobus prudko zabrzdí a tehotná žena spadne, može pokojne potratit, je bezpecnejsie ked sedi, ak je to čo i len trochu možné.