icon

Whooping cough - čierny kašeľ a očkovanie v tehotenstve

katulka1141
28. nov 2012

Ahojte baby ma jednu otazku ockuju sa na slovesnku tehotne zeny proti whooping cough (cierny kasel)???.moja midwife mi povedala,ze by som sa mala objednat na ockovanie .Mam taku dilemu z toho ci ist alebo nie.myslim,ze nas proti tomu ockovali ako deti ci nie?a ak ano je to celozivotne ockovanie ci len na par rokov??isli by ste alebo nie??dakujem za rady. 🙂

catherine275
23. jan 2014

@crissie ahoj. Ja zijem v uk a som v 14tt. Zacinam sa informovat o tom ockovani na whooping cough ale asi odmietnem. Tak ako som odmietla ockovanie proti chripke. Chceli ma zaockovat uz v 7tt (sestricka mi brala krv a hned sa ma pytala ci chcem vakcinu proti chripke) ale odmietla som a potom som o par tyzdnov som sa bavila s midwife a ona mi povie ze po 12tt je to bezpecne. Wtf? 5tyzdnov je troskou rozdiel. Preto im velmi neverim. A na 99% sa ockovat nedam

crissie
24. jan 2014

@catherine275 ahoj 🙂 no tak este stastie ze si to ockovanie odmietla! Niekedy ma strasne zaraza nevedomost zdravotnikov tu v uk. 5 tyzdnov je teda poriadny rozdiel, hlavne ak si este na zaciatku tehu. My s mm sme sa tiez rozhodli jednoznacne proti ockovaniu, uvidim ako bude midwife reagovat ked jej to zreferujem 🙂 uz sa pomaly blizim k terminu ockovania na whooping cough tak uvidime. Ale inak ma velmi zarazilo, ze tehotne su ockovane davkou urcenou pre dospelych, nie tou pre deti. Ved to ockovanie ovplyvnuje aj to mimco, tak preco pre ochranu dietata neockuju detskou? Ale na to asi nikto neodpovie.. Urcite nechcem ohrozit mimco v brusku a nikto nevie ako bude babo reagovat. Drzim ti palce 🙂

catherine275
24. jan 2014

@crissie dakujem za odpisanie 🙂 vies co nejak sa mi to nepozdavalo az potom som zacala trosku studovat o ockovani v tehu a zostala som zhrozena. Vtedy tu chripkovu vakcinu neriesili len mi to povedali ze mozem sa dat ale kedze som odmietla nikto to neriesil. Ja mam este cas ale ked mi to spomemnie hned jej poviem ze dakujem ale nie. Kedze to nebolo testovane na tehotnych a akazde telo moze reagovat inak nebudem podstupovat riziko. Tu u nas nie je az take velke mnozstvo pristahovalcov ako napr v londyne a ja nepracujem s ludmi takze by to mohlo byt ok. Ja drzim palce tiez a potom mi daj vediet ako to zobrala midwife.

crissie
28. jan 2014

@catherine275 presne tak, je tolko tych argumentov proti, ze radsej nebudeme riskovat 🙂 V ktorej casti uk ste? My teda zijeme v Londyne, ale to nieje pre nas dostatocny argument na zaockovanie. Dcerka je zaockovana, takze ona nenakazi. Budeme sa tych prvych 8 tyzdnov chranit a nechodit napr. do detskych centier a pockame si na to prve ockovanie. Este niekto navrhoval, ze sa da zaockovat tesne po porode a kojenim prenesie imunne latky do dietatka. Zaujimave 🙂. Urcite Ti dam vediet ako dopadlo stretko s midwife 🙂

catherine275
28. jan 2014

@crissie cim dalej sa rozpravam viac s ludmi a ti ma odhovaraju. Sestrenka robi na zachranke a maju ockovanie zadarmo a odmietli. Ked som jej povedala ze mna chceli ockovat proti chripke uz na zaciatku tehu skoro ju vystrelo. Normalne mi to zakazala. Nase to bude orve takze tych 8tyzdnov nechodenia do centrier nam chybat nebude budeme si na seba zvykat.. Ja idem buduci utorok ( to budem v 16tt) za midwife tak som zvedava ci nieco spomenie. My zijeme v Harrogate- North Yorkshire. Blizsko nas je Leeds alebo York.

eliska275
24. feb 2014

ahojte tak tato tema mi dost pomohla, aj ja som pred rozhodnutim ci sa dat ockovat alebo nie som teraz v 27 tt a teda po precitani diskusie som viac menej rozhodnuta ze sa zaockovat nedam, ja odchadzam v 31 tt na slovensko kde aj zostavam zit, len neviem ci ten vysoky vyskyt cierneho kasla je len v uk alebo aj na slovensku co by ste mi poradili v pripade ze porod a aj preve mesiace dietata budu na sk, ockovat alebo nie? dakujem za vase nazory rada si ich precitam

crissie
4. mar 2014

@catherine275 Ahoj 🙂 Tak ja som bola dnes u midwife na poradni, vsetko prebehlo ok a ockovanie nejako nespominala ani netlacila. Iba podotkla, ze vakcinacia na cierny kasel je odporucana a ak mam zaujem tak sa mozem objednat na recepcii. Super, dufam ze nebude nik tlacit nabuduce. 🙂 Ako tvoje tehulkovanie? Pozdravujem 🙂

crissie
4. mar 2014

@eliska275 moj nazor ze, ze urcite neockovat. Pokial viem, tak na svk aj tak ockovanie tehotnych zien neodporucaju a nemyslim ze bola u nas nejaka epidemia cierneho kaslu. Drz sa 🙂

catherine275
4. mar 2014

@crissie ja idem v piatok na scan v 20tt uvidime co sa skryva v brusku a dalsi tyzden idem k midwife tak uvidime. Stale som rozhodnuta neockovat sa v tehu. Zatial je vsetko ok uvidime co povedia v piatok ale pomaly citim uz pohyby tak som kludnejsia. Ty ako tehulkujes?

sedmokravka
4. mar 2014

do tehotnej zeny chcu davat virusy? dobre citam? to uz lepsie ako v rakusku pri podozreni na rakovinu krcka este v ambulancii (tyzden pred odberom v narkoze) dostala jedna ockovanie proti rakovine krcka. ze pre istotu

sibalka21
13. máj 2015

@katulka1141 ahoj mohla by si mi povedat ako si sa nakoniec rozhodla? sla si na to ockovanie? lebo mne teraz midwife hovorila ze sa mame objednat za tri tyzdne a neviem co mam robit, ci nam to neublizi nejako

katulka1141
autor
13. máj 2015

@sibalka21 nesla som a mala bola uplne v pohode aj bez ockovania.skus si najst na nete clanky o tom,ze ho msju vacsinou ockovane deti.

peter952
Odpoveď bola odstránená
frinty
20. máj 2016

@andryxi ahoj, viem že je to stará téma, ale čítam, že si sa tu pred rokmi rozhodovala o očkovaní v tehotenstve proti čiernemu kašľu a iným chorobám a píšeš, že to ešte budeš konzultovať s imunologičkou.. je to podľa teba vhodné? mám také očkovanie podstúpiť o dva týždne, ale nikto mi nevie povedať, či je to pre bábatko nebezpečné.. ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

buckeye
20. máj 2016

@frinty v GB prebehla studia pred par rokmi, mali zvysenu umrtnost novorodencov, tak zaviedli ockovanie tehotných dtap vakcínou (acelularna, cize ziadne zive virusy) a umrnost novorodencov na cierny kasel im klesla (ak nejake este umrie, je to u matky, ktora nebola ockovana), ockuje sa v poslednom trimestri

zuzanaete
20. máj 2016

@frinty Aj v Australii sa teraz velmi rozsiruje toto ockovanie a zaviedli, ze je bezplatne pre vsetky tehotne. Dost sa im zvysuje vyskyt cierneho kasla a najviac ohrozeni su novorodenci, kedze este nemozu byt ockovani. Takto chcu predist umrtiam malinkych babatiek na cierny kasel, kedze nejake protilatky ziskaju od mamy pocas tehotenstva.

frinty
20. máj 2016

@buckeye ďakujem a nevieš o nejakých rizikách pre bábätko počas tehotenstva? nemôže sa mu niečo stať?

frinty
20. máj 2016

@zuzanaete mne dr. povedal, že je to bezpečné a verila som mu, ale čo tu čítam, tak mi z toho začína byť zle 😖

zuzanaete
20. máj 2016

@frinty Hej internet je plny informacii a niekedy sa velmi tazko orientuje, ze co je pravda a co nie. Asi nie si na sk, ked budes mat toto ockovanie. Teda u nas som o nom este nepocula. Rozhodnutie asi zavisi aj od toho, kde si. Napr. v tej Australii by som ockovanie velmi zvazovala, ze asi si dat. Ten cierny kasel tam naozaj zacina robit neplechu (klesa im celkove zaockovanie deti) a take malinke babatka su velmi zranitelne a na ten najhorsi nasledok radsej ani nemysliet. Drzim palce, aby si sa spravne rozhodla. Viem, ze kazdy chce len to najlepsie pre babo.

buckeye
20. máj 2016

@frinty
@frinty ono treba rozlisovat relventne informacie a antivax hovadiny, co si navymyslaju..ked som pozerala statistiku na WHO, co sa tyka cierneho kasla u takto malých deti, tak výsledok bol ze dtap bola velmi ucinna (ockvanie teotnych v tretom trimestri), v GB mali s tymto velky problem, rovnako sa to ockuje v USA, vzhladom na to, ze sa to ockuje v 3. trimestri, aj to vacsinou ku koncu, nepopisuju vedlajsie ucinky na babatka,

frinty
24. máj 2016

@zuzanaete @buckeye dík baby, až teraz som sa dostala k tomu odpísať vám, ale aspoň viete, že na vás myslím 🙂 preštudujem si to a uvidím.. nie je to ľahké, najväčší je strach o bábätko o ktoré sme sa dosť dlho snažili.. majte sa pekne, nech sa vám darí.. 😉

buckeye
24. máj 2016

@frinty za malo🙂 podobne 🙂

lavender273
25. máj 2016

Diky baby za diskusiu. Tiez mi odporucali vakcinu proti chripke (tu ani nezvazujem) , ale proti ciernemu kaslu som zvazovala. Bola som rozhodnuta skor nie ako ano. No cim viac sa sprtam na roznych strankach ( neodbornych, menej odbornych a odbornych ...to posledne je spanielska dedina pre mna 🙂 ) tak som rozhodnuta ze sa nie. Som rada ze v tom nie som sama 🙂

lavender273
25. máj 2016

Zase ja 🙂
Pre anglicky hovoriace posielam link na zaujimavy clanok ( trosku dlhy,ale stoji to zato precitat ). Hovori skor o vakcinacii novorodeniatok.

http://vaxtruth.org/2015/01/pertussis/

zlatarybka29
25. máj 2016

Baby ja som minuly tyzden sa pytala na toto mojho gynekologa doma a ten mi sam povedal ze on by sa ockovat nedal... Ze mi to zakazat nemoze ale ze on to neodporucuje...

buckeye
25. máj 2016

@lavender273 chripkovu som si dala, na novu sezonu, tuto to normalne ockuju, hned na zaciatku, v 7tt, cierny jasel mam preockovany pred 2 rokmi tak ten mi netreba

angels23
6. júl 2016

Ako čítam tak vôbec neviem :( našla som tento článok http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-pro...

Hlavne neviem preto, lebo mne moj lekar povedal, ze som po 30 a v 30. Som sa mala dat preockovat. Viete poradit?

peter952
Odpoveď bola odstránená
angels23
6. júl 2016

@peter952 mily peter! Ziadna z nas nechce byt pokusny kralik preto sa pytam na realitu ake mamicky maju neverim moc na diskusie ani na fora co sa kde pise. Chcem REALITU a da sa aj slusne napisat. Bohuzial mam mamicky ktore ziju "novou" dobou neockovat ani deti nejest cukor nepit sirup nejest to co padne na zem! A my sme ako vyrastali? Zaockovany, cukor sme jedli na dennom poriadku a pili sirupovu vodu kazdy den. Ja nepotrebujem seba ani svoju buducu dceru vystavovat pokusom ale urcite bude vyrastat ako ja a co sa tyka ockovania sa vobec neviem rozhodnut lebo krajiny ktore su v zdravotnictve o 1000000 krokov vpred to maju povinne a my nie a kedze mam maminu v krajine kde to je povinne tak preto neviem ci ano ci nie. Zatial neboli studia na ockovanie tehotnych a na zaklade ockovania nejake zle skusenosti a aj opacne nikdy to nebolo testovane na tehotnych