Zneužívanie práceneschopnosti tehotnými ženami
Ja nechápem preco niektore tehotné zeny tak zneužívajú pn. Od 4teho mesiaca sa daju poniektore vypísať hned na pn, ze rizikove ale pritom tej dotyčnej nic nie je. To co staci gynekologicke povedať, ze dostanu ihned pn az do porodu? A nepíšte mi tu, ze sa to nerobi. Ja viem minimálne o 3 ženách ktorym sa proste nechcelo robit a hned pn.
- niektore nepoznaju svoje prava alebo sa nechcu natahovat so zamestnavatelom aby ich preradil na lahsiu pracu
- niektore to robia z cistej lenivosti
Je smutne, ze gynekologovia su ochotni take ucelove PN vypisovat
@viestta a niektoré sú možno rizikové, len to nevesaju na nos všetkým dookola. Na tu možnosť si zabudla?
Staraj sa o seba. Niekedy nie je iná možnosť, ak tehotnú nemajú kam inam preložiť.
Ja mám do materskej pár týždňov, stále pracujem aj keby sa mi PN teraz už hodila - mám obrovské bolesti chrbta a tvrdnutia bruska.. jednoducho mám magnezium a doktorka ma nevypise 😀 ale zas ja som v práci rada, a som rada že so mnou počítajú aj do budúcna po troch rokoch 🙂 chcem byt voči zamestnávateľovi fér, a na druhu stranu neviem čo by som robila doma 😀 s dieťaťom, tehotná a s obmedzenými vychadzkami
@anonym_autor no a? Však bud tehotná a choď na pn aj ty. A možno tá, čo sa práve vráti z materskej, bude ťahať za teba. Nebudú hádam na pn a materskej navždy. Chcem mať v živote takéto problémy že sliedim kto a prečo ide na pn. A nie, deti nemám
Nie všetky sú také, nehádž všetky tehotné ženy do jedného vreca. Mne bola po hospitalizácii v nemocnici v 3. mesiaci odporučená PN. Odmietla som ju, nevedela som si prestaviť byť zavretá doma a umárať sa myšlienkami, či bude dieťa po hospitalizácii zdravé. Prácu som mala sedavú, šéfku tolerantnú, pracovala som do konca.
Poviem to opäť úprimne. Ja sa pýtam na mladých ľudí, ktorí od školy nikdy poriadne nepracovali a majú čiastočný invalidný dôchodok (psychický stav väčšinou). Pýtam sa,keď funguje normálne v bežnom živote, zabáva sa po víkendoch,ma čas na hlúposti,je to len nejaký rozmar, výchova a otcova ruka v domácnosti chýbala,alebo zneužitie štátneho systému? Pretože poznám vo svojom okolí takých "invalidných". Mne určite tehotné žienky, ktoré si chcú vychutnať tehotenstvo vôbec nevadia. Naopak,asi by sme mali byť všetci vďační,že ešte stále chcú porodiť do tohto bláznivého sveta. Otázka iná je, či aj tá výchova a plnohodnotné poskytnutie všetkých potrieb dieťaťu je aspoň 90percentná. Čiže nie,mne nevadia budúce mamičky, ktoré si chcú oddýchnuť, užiť tehotenstvo tých pár mesiacov na PN.
Vis jak, každý to máme nějak nastavené, a lidi, kteri chtějí ojebavat, ti si cestu k ojebavani najdou vzdycky.
No a kdyz to systém dovolí, tak co uz, nenadelas nic.
Ja třeba v těhotenství porad jeste operuju 😉 a operovat budu, dokud se s pupkem ke stolu vlezu 😉
co jsem se naposlouchala komentářů o tom, jak si svého těhotenství nevážím…jak si mam jit sednout na prdel domu a neohrožovat sve dite. On asi zadny extrem neni dobry…ale ve vysledku si kazdy zije a jedna dle sveho vlastního vedomi a svědomí.
Závisí aj od prace ...stát 8 h na nohách,či dvíhať ťažké veci nie je moc pre tehotnú aj ked to nie je choroba ,je to iný stav a treba byť opatrní
Ja som bola na PN koli spineniu ,keď spinenie prešlo, a prvy trimester ,hned som sá dala opat vypísať do prace . Vydržala som 3 dní a musela som ísť opat do nemocnice so spinenim .už som to potom neriskovala. Moja práca bola sedava .
A teda viem ,že mi dr hovoril ,že ich často kontrolujú skrz pn,vychádzky..takže isto ich nedávajú len tak
ono to ma viac rovin ak odhliadneme od znamostí: 1)lekar si nevezme na triko, ak sa nieco stane 2)lekar sa nechce natahovat s mamickou = lebo je fakt, ze fyzicka aktivita nie je skodliva, ale vela si vymysli ze dvihaju tazke a myslia pri tom na to, ze prenesu sanon papierov z jeden kancelarie do druhej. 3) dnes malokto rovno komunikuje v praci, najradsej by boli keby nik nevedel o tehu,a mohli sa zo dna na den zdekovat. Kopa zien ma dokonca tu pracu (ak im TP trva nahodou) len ako istotu a na vytlcenie financii po skonceni RD = inak tam ani nenastupia.
Netvrdim,ze nie su zeny, ktore potrebuju tu PN (kvoli UDZRANIU tehotenstva, nie lebo su tehotne) ale ano moze vznikat pocit, ze je to zneuzivane = je to totiz pomaly pravidlom ze su zeny hned na PN, samozjreme kopa z nich ma uz aj PP ukonceny, naaaaahodou prave v obdobi zaciatku PNky.
To ze je tolko zein PN moze byt sposobene aj vyssim vekom mamiciek, tazkostami s otehotnenim atd = proste su ludia bojazlivejsi, neriskuju, alebo naozaj su rizikovejsi ako kedysi. Ja napr. pochopim problemy v 6-7-... mesiaci, ale ze su zeny uz pomaly od tehu testu PN, je trosku zvlastne ;)
@anonym_autor No a ja mám zase známu, ktorá nešla na PN, hoci mohla, lebo robí v školstve a to je stály stres a choroby okolo. Ešte aj na atestačku sa dala, však tehotenstvo nie je choroba. Prepína la, nakoniec rodila predčasne a ledva prežila ona aj dieťa.
@anonym_autor No a ja mám zase známu, ktorá nešla na PN, hoci mohla, lebo robí v školstve a to je stály stres a choroby okolo. Ešte aj na atestačku sa dala, však tehotenstvo nie je choroba. Prepína la, nakoniec rodila predčasne a ledva prežila ona aj dieťa.
@slavaf poznam zenu co neprepinala, len si uzivala tehu a tiez rodila predcasne, v myslim 33tt? a ? jeden den sa citila dobre a druhy den leteli na urgent... tehotenstvo nie je choroba, na druhej strane ani zena co nic nerobi ani ta co robi nemozu vediet co sa moze stat...
@simca06022011 @slavaf tehotenstvo nie je choroba ako pre koho. pre určité množstvo žien je 😏
@anonym_autor ja som napríklad pracovala v administratíve - celý deň som sedela za PC. A predsa má doktorka 4 mesiace pred pôrodom vypísala. V podstate mi nič nebolo, akurát som mala malú uloženú v bruchu tak, že keď som denne sedela tých minimálne 8 hodín za počítačom, tvrdlo mi brucho, skracoval sa mi kŕčok. Tak ma vypísala. Nič mi nebolo, ale keby som pokračovala v práci, tak mi hrozil predčasný pôrod. To ale kolegovia nevedeli. Videli len to, že mi nič nie je.
Home office vtedy do úvahy neprichádzal, teraz by som to riešila tak, že by som pracovala z domu. Ale vtedy museli za mňa potiahnuť kolegovia.
Ako vidim, ozyvajubsa tu presne tie, co sa ich to dotyka :D po 1. Pisem o lenivých ženských, ktorym sa nechce robit aj ked maju pracu, kde sedia na riti
Po 2. Pisem, ze mna sa to dotyka, nakolko musim ťahať pracu aj za nu
A po 3. nepíšem o fyzicky náročnej praci, tak sa tu neopustajte
A po 4. Ano, vymyslene pn su problem pre spoločnosť, nakolko su hradené štátom.
Ja som opúšťala pracu s bruchom rovno nosom a nikdy ma nenadli vynýšlať si diagnozy, aby som mohla sedieť doma na riti. Bola som rada, ze som aj ja aj dieťa zdrave. To je vsetko
@anonym_autor aj mňa vypísal gynekológ po 4. mesiaci a vieš prečo? Lebo miesto toho, aby ma nechali robiť to, čo som mala, vzali mi môj úväzok a poslali ma učiť telesnú na druhom stupni, vraj aby nemuseli od decembra hľadať môj zástup. Takže ja som sa dostala do veľmi nepríjemnej situácie, miesto učenia v triede mojich predmetov, som mala byť v studenej a zaprášené telocvični. Nehovoriac o Tom, že som alergická na prach a vtedy som nesmela svoje lieky. A ako bonus vymysleli, že na doplnenie úväzku pôjdem do ŠKD . Prepáč, ale v tej chvíli mi boli všetky kolegyne vieš kde. Pravá som bola ja a moje nenarodené dieta. A nie, nebolo to o Tom, že som nechcela. Dnes som rada, lebo aby mi malo nebolo, ešte sa pritrafilo preeklapsia. Takže sa ukľudní a neprskaj
@anonym_autor Ja som bola zas prekvapená, keď mi sestrička oznámila, že 6 týždňov pred termínom pôrodu je povinné nastúpiť na materskú😅, ja som sa cítila úplne super a nepravidelne som v práci vypomáhala ešte ďalšie 4 týždne (kancelárska práca a dalo sa aj externe).
Neviem poznám ženy ktoré nastúpili na PN hneď ako otehotneli a vymysleli si nejaké akože problémy napr. s chrbticou (samé mi to hovorili) ale ja im to vôbec nezazlievam urobila by som to iste tehotná som raz možno dva krát v živote práca mi neujde 🤞🏻
Aj ja poznám ľudí čo hneď sa dali na PN ako mali ocikane dve čiarky. A na rovinu povedali že im sa neoplatí chodiť do roboty keď zarábajú málo.
Ja som prvé tehu mala bezproblémové, robila som do materskej. Druhé tehu mi bolo strašne zle do 6.teho mesiaca mi bolo na vracanie a robila som ťažkú fyzicku prácu. Gynekológ sa ma spýtal či chcem aby ma vypísal na PN, ja som to odmietla. Robila som do materskej. Keď som už ostala doma pred pôrodom ja som sa normálne nudila sa doma 😄
vieš všetky podrobné údaje o zdr. stave tých 3 žien?
lebo nikto ti nie je povinný všetko porozprávať ani ako kámoške ani ako rodine.
@anonym_557db8 Staci si precitat tu, ako sa davaju na pn...nema kto robit v tomto state
hej hej aj moja svokra, v den porodu este zemiaky kopala...taka a taka ako ty nikdy nepochopi, ze existuju problemy, o ktorych sa ti ani nesniva...A ti poviem, ze sedenie je pre maternicu velka zataz...Ta kolegyna ti moze na vonok povedat ze preto ze sa jej nechce, ale skutocnost moze byt vseliaka - a presne preto ze vie aka si, tak ti to nepovie. Nepovie ti ze mala pred tym 5 potratov, ze krvaca, ze ma nizko ulozenu placentu, ze berie progesteron medrol ze jej je zle, ze si picha injekcie do brucha, ze ma vysoky tlak...to su veci ktore na pohlad nevidis...takze tak. A ak je tehotna a PN bude do porodu, zamestnavatel si ma za nu najst nahradu...Takze stazuj sa tam a nie tu
Takych co nemaju dostatocny dovod je podla mna malo. Staci taka anemia, alebo praca napr s detmi, kde mozu lahko ochoriet. Alebo predtym potratili. Mna dal gynekolog od 10 tt. Tiez som o tom vedela, kedze som predtym potratila. Navyse som pracovala s detmi. Tehotenstvo je to najmenej, radsej doma, v klude vynosit.
@anonym_autor mala som 3 tehotenstva. Jedno pn od 12tt, mala som dovod kvoli zamestnavatelovi, druhe pn cca od 16tt, vracala som neskutocne asi do 22tt, potom dalsie tazkosti,tak som ostala do konca. Tretie som pracovala a skoncilo to predcasnym porodom v 35tt. Som sa na to radsej mohla vykaslat, vsak od kludneho tehotenstva zalezi cely zivot toho maleho cloveka. A tie zeny su neni pn zas tak dlho aby si to nevedela prezit. Narobime sa este dost. Mimo toho som este na pnke alebo ocrke nebola nikdy. Radsej to lepime ako sa len dá, ked su deti choré, alebo ked sme chorí my, tak sa cim skor snazime dat dokopy len aby sme chodili do roboty
@anonym_autor Nesúď všetky, keď nepoznáš okolnosti. Počas 1. tehotenstva som pracovala s postihnutými deťmi. Od 30.tt mi hrozil predčasný pôrod. Chvalabohu, keď som ostala PN, udržala som sa do termínu.
Druhé tehotenstvo skončilo na začiatku potratom.
Keď som otehotnela 3.x, vzhľadom na náročnosť práce, som sa dala hneď PN, lebo nič nie je viac než zdravé dieťa.
@anonym_autor pretože sú to kravy
Ja nemam v okoli zeny, ktore by to zneuzivali. Ked ma zena pracu napriklad vo fabrike, tak chapem, ze ide na PN. Ja som mala kancelarsku pracu, tak PN potrebna nebola, keby som pracovala v obchode, stretavala sa denne s vela ludmi, prichadzala do kontaktu s chorobami, tiez by som sa skusila dat na PN, ved kazda ma na to pravo, pokial to doktor dovoli. Ja teraz pri druhom som bola na PN necely mesiac, no mam take problemy, ktore by si urcite nechcela, cize nikdy nevies, co je za tou PN.
@anonym_autor ja nechápem kto vôbec ide dobrovoľne PN. Ja som už vyše mesiaca doma kvôli začínajúcemu potratu na začiatku tehotenstva a idem sa zblázniť. Či už zárobkovo alebo celkovo z tej zmeny životného štýlu.
Minule som počula jednu predavačku (nie tehotnú ani chorú) rozprávať kolegyni ,že ona ide PN keď sa jej spýtala prečo tak povedala ,že však len tak nech som doma nemusím míňať dovolenku. Ja tých ľudí nechápem.
Neriešim. Toto je este ten najmenší problém. Z roka na rok je tehotných stále menej. Aj moja suseda ostala pn, nič jej nie je, dokonca ma neobmedzene vychádzky. Netuším, čo jej doktor napísal akú diagnózu a uprimne, je mi to jedno. Ja som zase pracovala do posledného dňa, doktorka ma chcela vypísať, ja som nechcela. Mala som na to svoje dôvody. Ale tak ja som nemala namahavu prácu.

@anonym_025508 ale ja NEPISEM o pn, kde je to potrebne 🫣 pisem o PN, kde dotyčným nic nie je, ale nechce sa im robit. Zeny, to je take ťažké pochopit ?:D
@anonym_autor a zabudla som k tomu dodať, že chodila som von počas vychádzok, a známi co vedeli že som pn a videli má vklude po vonku tak čo si asi mohli pomyslieť, že nič mi neni keď chodím po vonku pritom nevedeli ako to naozaj je. Dokonca niekto mi povedal že tehotenstvo nieje choroba a narážal na to že začiatok tehu a nerobím už. Pritom nevedel dôvod prečo som pn. A tak isto by som sa nedala dobrovoľne upísať na vychádzkové hodiny an niekoľko mesiacov, plus ešte ta nádherná pn od socialky. Keďže mám zmluvu akú mám.