icon

Zvažovanie interupcie po prvom dieťati

zufalazena888
28. jan 2016

Tazko sa mi to pise...mam rocneho syna a dalsie dieta sme neplanovali...je tu niekto taky kto to podstupil ale potom este chcel mat dieta? Mam problemy zdravotne... chcem sa dat najprv do poriadku...

katrin21
28. jan 2016

@stellamaris tvoja kamaratka moze lutovat, nevravim , ze nie.. Moje dve blizke osoby nelutuju. Proste je to pripad od pripadu.. Tiez poznam aj take, co lutuju..ale prave su to tie, co vahali a niekto ich k tomu viac menej dotlacil, resp. to chcel a podporil ich v ich nerozhodnoti skor na to NIE.. a pritom mozno, oni sami fakt neboli rozhodnute, co chcu a preto lutuju.... to je ina situacia, ci veris, alebo nie.

stellamaris
28. jan 2016

@katrin21 ano,lutovat bude ale kazda z nich.Skor ci neskor,bohuzial.Mojej kamaratke odporucili interrupciu,ked po sekcii nasledujuci mesiac otehotnela.Ano,niekto z lekarov ju dotlacil k tomuto rozhodnutiu,lebo ona sa rozhodnut nevedela.Skor z obavy o svoj zivot podstupila zakrok.Dnes ju denne prenasleduju velke vycitky a kvalitne ju hryzie svedomie.Preto odhovaram kazdu od interrupcie,ale rozhodnutie musi kazda zvladnut sama a s vysledkom potom zit.

katrin21
28. jan 2016

@stellamaris opakujem, opisujes celkom inu situaciu, ta zena sa v podstate nerozhodla sama.. bol to strach, co za nu rozhodlo a natlak lekarov. evidentne.
Samozrejme, kazda sa musi rozhodnut sama, celkom sama. neradit sa s nikym... lebo nikto do nikoho vnutra nevidi.... do jej pocitov.

ukulela
28. jan 2016

zeny, ja chapem bolesti aj vycitky tych, co na interupciu sli po donuteni rodinou/lekarom/zo zdravtnych dovodov, hoci neboli ony same presvedcene o spravnosti toho kroku. nedajboh sa na dietatko aj tesila, no skratka na UPT ist musela. rovnako je to ine, ked ide zena na UPT uz vo vyssom stadiu, lebo dietatku nie je dopriate prezit. to su ale diametralne odlisne pripady od zeny, ktora napr dieta mat nechce/aktualne nemoze, alebo nechce nikdy, alebo nechce s tym muzom, alebo nechce za takej situacie .... tak mi tu netvrdte, ze kazda jedna sito vycita. nie, a nespochybnujte to, ze take zeny pozname, jednoducho su ludia, ktori sa spravaju pragmaticky a city dokazu odlozit na bok. ine je, ked si interupciu vycita helena vondrackova, ktorej zakrok zvrzali a uz nemohlamat deti. ale ine je to, ked ju podstupi zena o spravnosti kroku presvedcena a vyrovnana. ta si potom nemusi vycitat nic.
ja by som este pred 10timi rokmi pri otehotneni (vzdy som sa chranila, no keby motyka aj tak vystrelila) skratka na to UPT sla. naprv som bola na vyske, to by som teda ani nahodou dieta mat nemohla a nechela, potom som zhanala robotu, potom som uz vedela, ze s tym chlapom zit ani nahodou uz dalej nechcem .... skratka ako tak zastabilizovana som az posledne roky a tiez az teraz mam muza, o ktorom som si ista, ze sa o nas postara. v tomto obdobi zivota, hoci aktualne napr dalsie dieta este neplanujeme, by som uz na UPT nesla. resp len v pripade, ze by babo bolo tazko postihnute.

simoncik
28. jan 2016

Tak ja mam za sebou cerstvu skusenost.teraz ma tu vsetky mamicky zvozia pod ciernu zem,ale som 3 den po interupcii.mam 3 deti 15,7,2 a pol.no co otehotnela som totalne necakane pocas sviatkov a to bol teda paradny sok.hlavne ked som 3 mesiace po konizacii krcka,ktory uz bol zhubny.nastastie len miestne.plus dalsie zdravotne problemy.lekar sa zo mnou ani nebavil.sam mi vypisal ziadost aj ked zaplatit som si musela.pravdu povediac vydychla som si.sama na 3 deti manzel von a k tomu tak 5 mesiacov v nemocnici,alebo na postely.ako som pisala lekar sa zo mnou o tom ani nebavil sam mi povedalmate 3 deti z toho 2 male.kto sa o ne postara.chovajte si tie a hlavne najprv sa dajte do poriadku.je lahke komentovat a odsudzovat rozhodnutie inej zeny kym nie ste v jej kozi.kazda zena nech sa rozhoduje podla svojho vnutorneho presvedcenia.je mi to luto trapi ma to,ale v danej chvili to bolo aj kvoli mojim detom to najrozumnejsie rozhodnutie

adela232
29. jan 2016

@simoncik Chápem že máte problémy a ani Vás neodsudzujem, ale prečo ste si nedali vačší pozor ked viete ze mate take zdravotne problemy a nemozete v ziadnom pripade otehotniet? Aj tak si myslím že my nie sme kompetentny na to aby sme brali život. Ale keď sa stalo asi to tak malo byt. Nemáte ani rodičov či známych ktorí by Vám deti postrážili. Mohli ste ho dať aspon na adopciu keď ho už nechcete. predstavte si že by ste nemali žiadne deti a roky by ste po bábatku túžili. Sú aj také ženy a tie by dali všetko za to aby mohli byť tehotne ... a vy si ho dáte vziať, tehotenstvo a dieťa je dar nie príťaž... mohli ste dať tomu životu šancu ja si myslím že to stojí za tie problemy a starosti ale nechcem a neprajem vám nič zle verim že mate ťažky život a bojite sa aj o svoje zdravie to je prirodzene... ale všetko sa dá vyriešiť aj inak ked v to veríte... a som si ista ze by ste to zvladli ...

nyusika
29. jan 2016

@99zuzula v prvom rade...a v jedinom dolezitom rade - tieto otazky mali mat vyriesene uz davno predtym.
pisete o tom ako o kupe mlieka.

nyusika
29. jan 2016

@simoncik ja nerozomiem, ako moze jedna trojnasobna matka otehotniet becakane...vedked nechcem uz dalsie dieta, CHRANIM sa.
a nepiste mi, ze to nejde, nahodou moze otehotniet akurat tak neskusena maturantka na diskoteke...

adela232
29. jan 2016

@nyusika Tak toto ani ja nechápem...

adela232
29. jan 2016

@katrin21 Ja si myslim že to nepovedia ale trpia... to sa jednoducho z mysle vytesniť nedá...

katrin21
29. jan 2016

@adela232 ver, ze je to mozne.. proste to dieta nikdy nechceli, nebol tam ziaden cit, teda ani lutost nemohla prist.. ako pise aj ukulela... VAcsine zien sa to zda nepochopitelne, lebo vacsina zien sa na dieta tesi, ale su proste situacie, kedy si to dieta ani nahodou nevies predstavit mat a je to pre teba skor sok a nieco, co urcite nechces, ani na jedinu sekundu... takze tam city nie su a to je ten rozdiel. Je to rozhodnutie samotnej zeny, ktora ani na sekundu nepomyslela na to, ze mozno by to dieta chcela, keby... proste tam ziadne keby nie je. Len to , ze to je nieco, co urcite nechce . Minimalne v tej chvili a situacii...
Proste mozno vacsina zien je dunutena okolnostami, ale v kutiku duse by si inak to dieta nechali a chceli ho, tie si to potom vycitaju.
Ale su aj take, ktore si to proste nemaju preco vycitat. A medztym treba rozlisovat. Mozno je ich menej, ale fakt su.

simon1993
29. jan 2016

Ja sa priznám,ze ked mal maly necelý rok ostala som tehotna.A bola som len v 4.tyzdni ked som podstúpila interupciu a teda este nebilo srdiečko ani nic.Ale predsa som to spravila.Nevedela som si predstaviť,rodiť ked bude mat maly rok a pol.Podla mna take malé dieta este potrebuje vela pozornosti.A prešiel rok aj dva mesiace od interupcie a mi sme počali znova a uz si dieťatko nechame.Predsa je ine rodiť ked uz maly bude takmer dvojročný a sebestscnejsi.A ak mam byt úprimná,ani ma to velmi netrápi,kedze to este bolo velmi velmi skoro.Jasne,ze ti navždy ostane v srdci.Lebo premna to je hriech,ale su situácie kedy si to človek nemoze dovoliť ako po fin.stranke tak po vyššie spomínanej.Snad sa rozhodne každá žena v živote správne.

simon1993
29. jan 2016

A niektoré by ste mohli byt trosku citlivejšie.Snad každá ze sama vie,ci sa cíti nato byt znova tehotna po takom čase alebo nie.Ja osobne som nebola dost v pohode po zdr.stranke po pôrode nato aby som po 9mediscoch nosila ďalšie.Snad by ste mohli byt trochu citlivejšie.Pytala sa,ci Stym ma niekto skúsenosť,nie ci si o nej myslite,ze nerobí správne a je jedno kedy ostane tehotna druhý krat.Nieje to u každého az tsk jedno baby.

lauricka
29. jan 2016

@zufalazena888 Pokial by mi neslo o zivot, ze mi lekar povie, ze to nezvladnem, tak by som ani na moment sa nehrala s myslienkou interupcie. Ak mate len dake zdravotne problemy, ktore sa nevylucuju s tehotnostou a ktore sa daju zvladnut aj tak, pripadne neskor, ako dokazete takto uvazovat, este aj po tom, co uz jedno dietatko mate. Pre mna nepredstavitelne. Znama mala dve deti a 8 mesiacov po druhom zistila, ze je tehotna. A caka tretie, krasne ho prijali. Moje tretie dietatko bol pre mna dalsi obrovsky dar. Je uzasna, nieco nadherne prislo k nam a si neviem predstavit, ze by...

lauricka
29. jan 2016

@simon1993 Prepacte, ja to nedokazem ani citat, co pisete. Nie som ani veriaca, ani bojovnik proti interupciam. Mna az mrazi z toho. Musi to byt nizka citlivost matky alebo to proste nejak inak vnima, ze to takto v pohode dokaze ako vy. Len tak, teraz nie, tak ides prec, potom uz ano. Hm, tak ten druhy mal smolu, no co uz, bude dalsie...proste ja to neviem spracovat, prepacte. 😕

adela232
29. jan 2016

@simon1993 Ja si myslím že si treba dať pozor v prvom rade... pretože nech mi nikto nehovorí že sa to nedá. A aj keď to malé nemalo srdiečko. Bol v ňom už život... a ked si niekto nedá pozor nech nesie následky aj ked by bol maly rozdiel medzi detmi da sa to... a čo ta mamička co ma dvojo dvojiciek za sebou... zvlada to lepsie ako niektore co maju jedno... podla mna je to aj o pohodlnosti a neschopnosti zvladnut tazsie situacie v zivote ale vsetko su to len skusky ktore musime zvladnut... a treba mať rado kazde dieta ktore je na ceste a nie si vyberat toto nie ale az to dalsie budem mat rada... ked som si nedala pozor musim to zvladnut to je moj nazor...

simon1993
29. jan 2016

@adela232 akurat,ze ja som otehotnela cez antikoncepciu

katrin21
29. jan 2016

@adela232 a keby to aj bola jej neschopnost a pohodlnost, co je na tom? Musi za to padnut na hubu ako sa hovori od vycerpania, alebo psychickeho vypatia, ked sa na to neciti mat dve deti po sebe?
ak to ta zena tak citi, tak mozno chce byt radsej dobrou mamou 1 dietatu ako vynervovanou pre dve za kazdu cenu.... Nekracas v jej topankach 🙂 .. Je to jej pravo sa rozhodnut, aj ked samozrejme, ze to novy zivot je v pociatkoch ...
a naozaj vela zien otehotnie , aj ked si dava pozor , zlyha kondom a pod... takze..... never say never.
Treba byt tolerantní k druhym, kazdy ma pravo volby a nikto z nas za tu zenu to jej dieta nevychova, takze mozeme pisat, ci je to spravne, nespravne, citlive, necitlive.. zit to bude ona. len ona.

nyusika
29. jan 2016

@lauricka presne...a hentaketo ani neviem, ako taky zivoicisny druh mam pomenovat, otehotneju ako jablone.
to je fakt na zaplakanie...

simon1993
29. jan 2016

@nyusika no to je strašne ze taky živočíšny druh si predstav mal nasadenú antikoncepciu a neuveríš ale nieje to stopercentná ochrana ked som aj cez ňu otehotnela.Trosku trúfalé slova.A za ďalšie,žena ktorú znásilnia a vieme si dieta?Ci to tiez nieje žena ale živočíšny druh ?Si predstav ze som bola znásilnená dvomi mužmi a zamýšľam uplne inak!

nyusika
29. jan 2016

@simon1993 pri vsetkej ucte, antikoncepcia zlyha vtedy, ked je uzivana nespravne...alebo mate zdravotne problemy spomenute v pribalovom letaku.
pokial viem, vy ste znasilnena neboli...na vyskrab ste sli len preto, lebo sa vam zdalo, ze jedenapolrocne dieta potrebuje ovela vac straostlivosti, ako teraz dvaapolrocne dieta...cize z pohodlnosti.

jednu takuto "hviezdu" poznam z okolia...mlada baba, ma za sebou x interupcii. a berie to tak, ako keby mala chripku, ci nadchu. ubohe.
naposledy bola na zakroku som svojou rovnako podarenou materou, asi ma spravne navyky z domu, podla vsetkeho.
mimochodom, za to, co za zakrok zaplatila, by dokazala dva-tri mesiace fungovat aj ako matka dvoch deti.
ale aj blbi ludia su ludia, co uz...

mne je uuuplne jedno, co mi odpisete a ci si budete o mne mysliet.
ja take uboziacky, ako ste vy, odsudzujem.
a na takyto nazor rozhodne pravo mam, lebo ja si mozem mysliet co len ja chcem 🙂

simon1993
29. jan 2016

@nyusika pravdaže.smiete si myslieť co chcete.zbaislnena som bola,no vtedy som neotehotnela.Ale poznám ženy ktore po takomto zážitku tehotné ostali a dieta si vzali.O tom hovorím.A úbožiačks ste vy,ak si dovolíte niekoho urážať na základe jeho životného rozhodnutia.Pekny den.Komplexy si možte vybíjať aj inak ako škaredom nadávaním cudzej žene.

katrin21
29. jan 2016

@nyusika fakt zlyhava len vtedy? si si ista ?? no... lebo ja viem o zene, co napr. otehotnela po sterilizacii, asi 3roky po. mala uz po 40tke.. myslela, ze je v prechode a sup, tehotna... hm...a to by mali byt hadam uz 10000%tne, nie?
A nie kazda zena moze, alebo chce do seba pchat napr. hormony a primak praskne a aj to je zivocisny druh? trochu ucty...hm?

Inak, nikto nema nikooho pravo odsudzovať... to sa treba odnaucit.... je to velka pycha a pohlad zhora na cloveka, ked ho ides odsudzovať.. akym pravom.. co si Boh?
Odsudit cloveka je veeeeelmi lahke.. a nesvedci to o velkosti jeho ducha.. skor naopak.

martinabreza
29. jan 2016

Ahojte každá z nás je iná a ťaško je o inej rozhodovať.Ja som si prešla niečím podobným z chlapom to nebolo ideákne jedno dieťa sme už mali malí mal vtedy 1a pol roka a otehotnela som obviňovala každého a tehotenstvo som skovávala a neznášala ho ale nechala som si ho s tím že ho dám na adopciu ale ako sa narodil a ukázali mi ho tak sa to všetko zmenilo nedala by som ho za nič z mužom sme sa aj tak rozviedli ale neva deti sú predsa moje dnes ťmám iného a ďalšie a som oveľa šťastnejšia a keby sa dalo tak by som ešte jedno chcela.

nyusika
29. jan 2016

@katrin21 sterilizacia sa moze nepodarit na 100 percent, to je proste mechanicke zlyhanie.
HAK zlyha vtedy, ked sa uzva nepravidelne, ked zena ma hnacky, grcia, uziva vela C vitaminu, niektore druhy ATB...toto je to percento, kedy zlyha antikoncepcia.
vazne 🙂
a zlyha este aj vtey, ked sa zena tvari, ze tabletky berie..ale ich neberie, lebo chce dieta, chlap nechce...a tak sa teda vyhovori, ze HAK zlyhala 😀 😀 😀
aj toto vazne, pozname take pripady.

a ja nie som boh, ja nesudim...ja proste odsudzujem, mozno ste si len zle vylozili vyznam tohoto slova, mozno by bolo vhodnejsie pouzi slovo hnusia sa mi...na to pravo mam a ani pycha to nie je.

ale nechcem zlahcovat temu, ja som len vyjadrila svoj nazor.

katrin21
29. jan 2016

@nyusika mne to nemusis vysvetlovat, ja fakty poznam.. ale netrufnem si tvrdit, ze vzdy je to na 100%, lebo 100% nezarucuje ani jej vyrobca.. udava sa nejakych 99% ...
Sudit a odsudzovať je to iste... ak by si to nevedela, najprv niekoho sudis, teda vynasas nad nim v tvojej mysli sudy a potom ho na zaklade toho odsudis.. a kedze si napisala, ze takych ludi odsudzujes, tak vlastne ich aj sudis, posudzujes a na to nema nikto z nas pravo.
Neviem, ci zle zvolene slova, to uz je jedno ... pointa je taka, ze na takych ludi pozeras vlastne zhora...

erulisse
29. jan 2016

@zufalazena888 mylsim ze kazdy drobcek ma pravo sa narodit a uvaz len ako sa budes citit za rok dva keby si podstupila potrat, alebo keby si si ho nechala... mozno to bude pre teba narocne starat sa o dve deti ale nebude predsa narocnejsie celit cely zivot vycitkam? ak si mylsis ze by si to naozaj nezvladla stale je tu moznost napr.dat dieta na adpociu... ale ja verim ze to zvladnes a budes ho milovat rovnako ako prve 😉
inak zaujimave ze aj zeny ktore boli na potrate hovoria o dietati - nechat si dieta(nenechat si dieta... a kedze si ho niekotre nenechaju, znamena to cistu vrazdu, lebo dieta je clovek nie? neodsudzujem nikoho, len mi je luto ze kedze to je legalne (lebo to niekomu dobre vynasa) automaticky je to brane ako dobre a dovolene.... ☹

nyusika
29. jan 2016

@katrin21 ospreavedlnujem sa za nespravne zvolene slovo - hnusi sa mi 🙂
a jedno percento uvedene vyrobcom su tie pripady, co som spomenula.

a ano, ak to ma byt brane tak, ze sa na nich pozeram zhora - tak dobre, beriem.
pretoze pre mna su ti ludia hodni akurat tak handry na podlahu.
nehnusia sa mi preto, lebo nevedia, ako pouzivat mydlo (berte to s nadhladom), ale preto, lebo to mydlo proste pouzivat nechcu.

rovnako sa mi hnusia promiskutni ludia, rovnako sa mi hnusia ludia, ktori vedome ublizuju detom, zvieratam...proste ktori vedome vybocuju zo vseobecne zauzivanych mantinelov, co sa trebars moralky tyka.

katrin21
29. jan 2016

no comment

evkasus
29. jan 2016

@zufalazena888 Popremyslaj nad tym, co je teraz v tvojom tele...je to uz dieta...tvoje. Celkom zavysle na tebe. Daj mu sancu.