icon

Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?

31. okt 2024

Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem

viestta
1. nov 2024

@cecilia29 takze sa moze autorka angazovat v takej institucii. Alebo moze zacat organzovat prednasky v skolach o antikoncepcii aby sa zabranilo nezelanym tehotenstvam. Alebo prednasat o sposobe ochrany pred nezelanym tehotenstvom v komunitach socialne slabych, kde je povedomie o tomto velmi nizke a rodia sa deti do nevhodneho prostredia. Pretoze deti potrebuju aj viac ako sa len narodit, treba im poskytnut vsetko co potrebuju, takze o tie uz narodene sa moze starat, napriklad aj tym, ze pojde dobrovolnicit do komunitneho centra, bude sa venovat detom, ktorym sa rodicia patricne nevenuju. A ano, bude suplovat rodicov, pretoze ak je uz to dieta na svete tak ak sa rodicia nevedia postarat, mali by sa postarat ti, ktori bojuju o to aby sa kazde dieta narodilo.
A v kazdom pripade by mala akceptovat zakon, ktory zatial za splnenia podmienok UPT povoluje.

cecilia29
1. nov 2024

@viestta len som sz pýtala, lebo nemám prehlad ci pomáhajú aj po choice organizácie, alebo ľudia zostávajúci tento smer. Lebo ak človek bojuje za právo voľby.. tak tou voľbou je aj dieta si nechať alebo ísť na potrat. Čiže realne ak sa rozhodne pre 1 možnosť tak ju tie organizácie podporia? Ak sú zvolí druhu možnosť a ma následky jej pomôžu? Ci to končí len pri tom ze ju spovne podporia ak chce ísť na potrat ?

nikaeli
1. nov 2024

Ja by som ti poradila nesúdiť.
Nemáš obuté topánky tej ženy, nevieš prečo sa tak rozhodla. Tvoje dôvody sú pre danú ženu absolútne nepodstatné. Riešite osvetu, antikoncepciu. A čo ak žena otehotnie po znásilnení?

betulinka1
1. nov 2024

Angažuj sa pri týraných detoch, sexuálne zneužívaných, takych co nemaju co jest…. Tam viac potrebuju pomoc.

dagas
1. nov 2024

Niektoré ženy by naozaj nemali mať deti. A nehovorte že nie. Narodí sa dieťa,odoberú ho a o dva roky sa narodí ďalšie. Aj to odoberú ale veď si spraví tretie . Ako dopadlo? Odobraté... Niektoré deti aspoň nájdu šťastie v novej rodine,iné to šťastie nemajú...Mať doma mamu fetku a otca dílera to je pre to dieťa určite šťastie. alebo také dieťa čo si medzi sebou pohadzuje celá rodina lebo matka chodí po nociach za chlapmi,otec je bohvie kde. Je takéto dieťa šťastné?

kiki68
1. nov 2024

@cecilia29 mam pro choice kamosku,ma adoptovane 3 deti, vsetko od tych matiek fetacok, poloromske deti, jedno je normalne, dalsie dve maju postihnutie. To posledne jej volali ako 3 dnove babo, ze ci ho chcu prijat. Ze je to surodenec. Prijali. Popri detoch stiha pracovat, vsade ich berie so sebou, nakolko to najmensie nevedia, ci bude chodit. Tak sa tu moze autorka diskusie inspirovat a zacat cinit.

kiki68
1. nov 2024

@dagas moja byvala kolegyna, vyborna pedagogicka v MS, je z takeho prostredia, nasla ju policajna razia samu v postielke ako babo. Matka bola fetacka. Adoptovali ju ako male dieta. Cize to uspesna mlada zena, vydata, uz ma vlastne dieta a vyborny vztah s jej adoptivnou rodinou. Nikdy by som nepovedala, ze ma za sebou taky osud

mufka1
1. nov 2024

Každej ženy rozhodnuté.Nik nemá právo rozhodovať za druhú nie si v jej situácii keď potrebuje ísť na potrat .Je lepsi keď porodí dieťa a hodí ho do krovia alebo do WC alebo do smetiaku ? Toto je dobre? Každá žena má právo sa rozhodnúť a poviem ti môžete ma tu aj zozrat je mi to jedno môj názor nezmeníš. Nie nebola som na potrate.

candii
1. nov 2024

Mne nedajú spať uz narodené deti, ktoré sú týrané, ktoré sú zanedbávané a žijú v zlých podmienkach. Toto by sme mali riešiť..

janetinka27
1. nov 2024

@tiezjedna ale tak isto ziape aj druha strana, ktora nema volu pomoct tehotnej ani netehotnej a potrat povazuje za vyriesenie "problemu", lebo nema snahu hladat ine riesenie.chce mat svoj klud, ale nehladi na priciny ani dosledky.
K ludom v problemoch treba pristupovat s pochopenim a zaujmom

lenkasarka
1. nov 2024

@janetinka27 tak začni k tým ženám pristupovať s pochopením aj ty. A v prvom rade pochop, že je to ich vec a ich problém ako si tu už napísala.

janetinka27
1. nov 2024

Netreba problematiku potratov smerovat na fetacky ci chudobne, lebo tie na potrat nejdu

Potraty su volbou mnohych vydatych zien s detmi, ktore maju zabehnuty zivot,deti podrastli, uz sa nechcu vracat k plienkam,prave si zacali uzivat dovolenky.aj taky pripad poznam, prve dve deti ledva z umeleho oplodnenia, tretie prirodzene uz nezelane,lebo vsak zasa plienky, materska...

cecilia29
1. nov 2024

@kiki68 a to je skvelé. A je aj vela párov pro life ktoré majú deti adoptovane, resp v náhradnej starostlivosti . A aj organizácie pro life nie len kričia, ale aj pomáhajú. Stačí si pozrieť stránku Zachranme životy , kde je veľa krásnych príbehov. Lebo dosť často sa to tu omiela - ze len "prehovarame" a co bude ďalej neriešime.

kittykat22
1. nov 2024

Si naivna v predstave, ze rodicia ktori budu nuteni statom alebo spolocnostou si dieta nechat, sa stanu rodicmi roku. Dieta pre ktore nebude miesto, peniaze, priestor, laska, zaujem sa starat nikdy stastne a naplnene detstvo pocitovat nebude. Sa pozri kolko alkoholiciek, fetaciek ma deti a ako super sa o ne staraju. Kolko samoziviteliek ma deti a su frustrovane a nestastne pretoze nemaju niekedy pomaly ani na jedlo. Kolko parov si necha dieta na naliehanie partnera a potom sa hadaju o deti v striedavej starostlivosti pretoze to jednoducho nefunguje.
Ja neviem kde si vzala tu sialenu predstavu narodene dieta = stastne dieta. Takto to vobec nefunguje.
Som zvedava ako by si sa tvarila, keby si pomohla nejakemu dietatu k narodeniu a potom sledovala, ze jeho detstvo vobec nie je stastne a rodicia sa k nemu nespravaju moc dobre - to by som chcela vidiet tvoj vyraz. Pretoze narodenim dietata sa nic nekonci, tam sa vsetko len zacina. A to, ze si ty zatlieskas aka si fantasticka su len falosne nadeje.

cecilia29
1. nov 2024

@kittykat22 je to krátkozraké. Okolnosti sa tak rýchlo menia. Krásna dokonalá rodina sa môže rozpadnut. Slobodná matka môže.stretnut skvelého muža. Áno veľa detí môže skončiť nešťastne a veľa zase naopak . Ale to platí aj o deťoch z rodín zabezpečených. Tie fetacky na potrat nechodia. Štatistický chodia na potrat prevažne ženy co majú doma 2 deti . Možno im tretie nezapadá do ideálnej predstavy rodiny? Nevojde sa do bytu? Poznám jednu ktorá išla na potrat lebo otehotnela krátko po prvom. A chcela väčšiu medzeru. To druhe mala jednoducho naplánované na neskor. Čiže tie čísla to nie sú znásilnenia, fetacky, a romky(oni na potrat zvycajne nechodia ). Ale prevažne ženy ktoré už ďalšie dieťa nechu, alebo ho chcú neskôr.

stanulienkat
1. nov 2024

@kittykat22 vyborne si to opisala. Tie deti su casto len nestastne klbka plne nervov, co cely zivot chodia po psychologoch a su nestastne.

@cecilia29 pises, ze na nejakej panbickarskej stranke su srdcervuce pribehy. Ale tie pribehy, kde tie deti trpia, tie pribehy tam asi nepisu, ze? Nabozenski fanatici si vedia povyberat hrozienka, ktore im vyhovuju a nepovedat celu pravdu.

janetinka27
1. nov 2024

@kiki68 ano,to dieta za to nemoze a ta zena do urcite miery je za to zodpovedna, niektora menej,ina viac. Ale clovek si nemoze vziat jej osud na svoje plecia, ako to tu niektore zeny pisu: zaplat,vychovaj,lebo si bola proti potratu.
Zenu treba podporit a take organizacie su a realne pomahaju a ona si svoj zivot bude zit dalej, s podporou.
Lenze jednoduchsie je blahosklonne "umoznit" jej potrat,lebo sa tym problem vyriesi a nikto pre nu nemusi pohnut prstom.a ked bude potom trpiet, ze sa rozhodla odstranit svoje dieta,uz ju malokto z nich bude pocuvat.

simsalabim
1. nov 2024

@janetinka27 alebo nielen “zase plienky, zase materska”, ale aj vlastne zdravotne problemy, starostlivost o deti, starostlivost o starnucich rodicov, financne problemy, problemy s byvanim, naruseny vztah s manzelom a milion inych veci, pre ktore si zena povie, ze uz nie. Zena musi mat moznost sa rozhodnut, nemozeme ju degradovat na chodiaci inkubator, hlavne, ked tehotenstvo vyrazne zasahuje do jej zdravotneho stavu. Jej prava musia byt do urciteho tyzdna nadradene nad prava plodu. 12. tyzden sa mi zda akurat a ak by bola vacsia osveta a dostupnost, dalo by sa uvazovat o znizeni tejto hranice.
Byvala kolegyna sla na potrat v case rozvodu s manzelom a tretie tehotenstvo by pre nu znamenalo definitivne sa pochovat v nestastnom vztahu. To absolutne odmietla a podlla mna na to mala plne pravo. Jej manzel ju nemal pravo takto nasilim skusit v manzelstve udrzat. Za seba poviem, ze ak by som teraz otehotnela, tehotenstvo by som bez debaty ukoncila a to mam harmonicke manzelstvo. Ale vek a zdravotny stav a ano, aj moje pohodlie, vnimam ako podstatne.

kp7333
1. nov 2024

Od konca 90-tych rokov klesol u nas pocet potratov (UPT) na 1000 zien zo 14 na 4. Ide to aj bez zbytocneho fanatizmu.

lenkakravcova
1. nov 2024

V Gaze je už cez 20.000 detských obetí.
Ak chces nejako pomôcť, môžeš bojkotovať Izrael.
Narodené deti sú predsa viac než tie, ktoré sa ani nevyvinuli, či?

lenkakravcova
1. nov 2024

@kp7333 určite tomu napomáha rozumné používanie antikoncepcie. V minulosti to bolo pre mnohé ženy tabu a potom to riešili len interupciou..

autor
1. nov 2024

Nie som žiadna fanaticka, ani nejdem skandovať pred nemocnice.
Len z môjho vnútra a rodinnej histórie vychádza potreba zabrániť nepriamo aspoň pár interupciám.
Viem, že pre väčšinu žien je to nepochopiteľné.
Mňa ta ľahostajnosť spoločnosti desí.
Klesajúci trend mi oči nezalepi

cecilia29
1. nov 2024

@stanulienkat ta stránka nemá nič s kresťanstvom. Je zameraná na pomoc budúcim matkám v núdzi. Čiže sú tam fotky a príbehy tých, ktoré požiadali o pomoc. Neviem co máš prosti kresťanom. Sú to ľudia dobrí aj zlí tak ako aj ateisti ci iné viery. Ale prevažne katolícke charity, organizácie sú prvé tak kde je treba pomôcť. Ci keď začala vojna v Ukrajine, alebo pomoc ľuďom v núdzi a bezdomovcom, v krajinách 3.sveta,... nikto na svete nedokáže zachrániť kazdehocjedneho v núdzi, ale aspoň sa tie organizácie snažia. Lenze tu na fórach je vidieť ľudí, plných negatívizmu, čo ani zadkom nepohnú aby pomohli niekomu inému.

viestta
1. nov 2024

Ak chces zabranit aspon par interrupciam tak preberies zodpovednost za tie narodene deti. Ako chces tym detom a ich rodinam pomoct aby deti mali vsetko co potrebuju, nielen jedlo a ciste pancuchace ale aj lasku a pozornost tych, ktori ich na svet priviedli?

ivik4
1. nov 2024

@viestta no predsa NEPRIAMO zabrani interupciam ako pise 😃. Takze realne nijak , to uz prrr..
Hrdinka a bude tu ukazovat prstom na zeny ktore z finan.dovodov na potrat idu

autor
1. nov 2024

Ako by to spoločnosť vnímala, keby sme zabili 10 987 už narodených detí?
Najlepšie verejne.
Môžme aj naraz, trebárs na Silvestra.
V roku 2033 bude 10 987 žien stále presvedčených že pred 10 rokmi nemohli konať inak?
Každých 48 minút je na Slovenku zabite jedno dieťa.
Deň noc.
Chcem jedno dve zachranit

simsalabim
1. nov 2024

Blbost. Ak je rocny pocet umelych potratov 5000, tak deleno 365 rozhodne nie je 1 potrat kazdych 48 minut.
Po druhe, tie zeny, co na potrat idu, to nevnimaju ako vrazdu dietata, ale ako ukoncenie nezelaneho tehotenstva. Nevnimaju ho ako dieta, ale ako plod. A zakon im dava za pravdu. Plod napr nededi.

cecilia29
1. nov 2024

Podľa časti MK mala ísť táto žena na potrat lebo nema strechu nad hlavou ? Ale vďaka panbickarom ,či ako nás to nazyvate , majú rodinu a bývanie.

https://www.youtube.com/watch?v=eUI0oqLrXgY
autor
1. nov 2024

@ivik4 NEPRIAMO bolo myslené, že : nie priamo.
Teda nebudem priamo ženu ťahať za vlasy na ceste na interupcnu kliniku.
Nájdem si inú nepriamu cestu ako ju možno zviesť z tejto cesty