icon

Ako prekonať sklamanie z pohlavia dieťaťa?

16. sep 2025

Ahojte, prechádzam gender dissapoitment. Už dlho. Celé tehotenstvo sa neviem zmieriť s tým, že budeme mať chlapca. Prvé mám dievčatko, a chcela som strašne druhé dievčatko. Mám sama neuveriteľne krásny vzťah so sestrou, s bratmi nie. Túžila som aby aj moja dcéra mala takú blízku osobu v živote. Svet chlapcov mi je cudzí, od farieb cez ich záujmy ako dinosauri, lego, auta, hasiči a neviem čo všetko. Nemám k tomu vzťah. Neviem ako ma bude baviť byť s chlapcom doma.
Ale najviac, úplne najviac ma desí čo bude po pôrode. Keď sa na dieťatko (neteším?) ako mám predstierať radosť, pri bondingu? Ani neviem či ho chcem ten bonding. Bojím sa, že budem sa cítiť ako by dali niekoho cudzieho ku mne. Som asi povrchná, ale necítim tú hrdosť, ktorú som nosila pri dcérke, na ktorú som sa tešila. Chcela som, aby vedel celý svet aká som hrdá mama, prečo tie pocity nemám teraz???? Necítim sa byť mamou chlapca. Trápim sa kvôli tomu ešte viac. Mal niekto niečo podobné, že sa netešil, ale veci sa nejak zmenili? 😔 Neodsudzujte ma, hľadám skôr slová nádeje, že všetko bude ok.

salamistka
16. sep 2025

Vieš čo, ja mám sestru, ona má dcéru, aj ja mám dcéru.....celé detstvo sme sa s dcérkou hrávali s bábikami a pod., všetko sa točilo okolo šatočiek, sponiek do vlasov, neskôr spoločné varenie, všetko okolo domácnosti a ja som si pomyslela, že keby mám druhé dieťa syna, tak ani neviem, ako sa chlapci vlastne hrávajú, ako sa im správne venovať, u nás boli v rodine vždy len baby. Takže ťa aj chápem. Ale úprimne, myslím si, že ťa tieto tvoje pocity prejdú a budeš skôr či neskôr šťastná, uvidíš.

anonym_c56cf8
16. sep 2025
@katarinaschober

@anonym_autor taketo zeny nepochopim mas zdrave dieta si porodila a nepotratila hanbi sa ine zeny by dali vsetko zato aby mali dieta

@katarinaschober Ona sa nema za co hanbit! Su to jej pocity, ma na nich pravo! Tak to proste citi a dokonca ju to trapi, ze to tak citi. A co ma ona s tym, ze niektore zeny nemaju deti a chceli by ich?? Kvoli tomu ona nema pravo na svoje pocity?? Uplne scestne myslienkove pochody..

anonym_c56cf8
16. sep 2025

A hanbit by ste sa mali akurat tak vsetky vy, co ju tu urazate, odsudzujte a hejtujete! Ona nemoze za to co citi a strasne ju to trapi! A tie reci, ze co tie chudery zeny, co nemozu mat deti a co by oni za to dali a bla bla.. Co ma s tym ona spolocne??? Autorka, nic si z tych blbych reci nerob, tu sa ziadnej normalnej reakcie nedockas (velka cest tym par vynimkam, ktore sa tu objavili), tu su vsetko same dokonale zeny a matky so svatoziarou 😅. Ja ta uplne chapem, realitu nezmenis, netrap sa kvoli svojim pocitom a tomu co bude, nevies, ake to bude, vsetko sa vyvinie tak ako ma..

janickacrazy
16. sep 2025

@anonym_autor ty máš aspoň jedno dievča, ja mám 3 chlapcov, vždy som chcela aspoň jedno dievča, ale tak asi mi bolo súdené mať chalanov, už som si zvykla. Bude to dobré, uvidíš.

alan1234
16. sep 2025

ja som mala podobne ked mi po dvoch chlapcoch oznamili ze bude dalsi……preslo ma to hned ked sa kamoske necakane narodil chlapcek s dawnovym syndromom. Cela tehotenstvo som sa bala ci bude zdravy a pri porode som bola najstastnejsia matka v potodnici ze je zdravy. Zdrave dieta nie je samozrejmost, ked si to clovek uvedomi, hned sa menia próiority

anonym_9e11ae
16. sep 2025
@anonym_autor

@lilinka76 pisem to lebo to tak citim prave a ver mi, ze ma to trapi. Neviem preco to tak je. Mozno ,ze sa pominul sen o dvoch dievcatach? Ver mi, ze sa za to nenavidim. Chcem ich milovat oboch, ale zatial neviem ake to bude. Mozno je to tym, ze o druhe dievcatko som prisla, a cakala som, ze sa ku mne este vrati? Nevieeeeem, ale je na hovno s takymi pocitmi zit, ver mi. Chcem aby to bolo dobre. Manzel to vie, on to bere s lahkoustou, kazdy v rodine si je isty, ze ho milovat budem, preto ma neriesia.

@anonym_autor sorry, ale si normálna? Tebe niekto dal záruku, že by mali sestry dobrý vzťah? Nikdy si nezažila rodinu, kde sa dve dievčatá nemuseli od detstva a v puberte sa doslova nenávideli? A naopak, rodinu, kde má krásny vzťah syn s dcérou?

lenuska999
16. sep 2025

z casti ta chapem, ale na druhej strane si musis uvedomit, ze si ides porodit dieta a nie kamaratku... nemusite mat rovnake zaujmy...

anonym_f5c3e4
16. sep 2025

@anonym_autor vieš čo ,minule tu jedna písala že bude mať dcéru, ale chcela by syna lebo syn je niečo viac, nájdi ju a vymeňte si deti

ariannazara
16. sep 2025

A potom som tu ja ktorá mam chlapčeka a chcem aj druhe chlapčeka snad sa mi to splní 😍

marianarem
16. sep 2025

@anonym_autor Ja mam syna a tiez mi je chlapcensky svet cudzi. Ale to nevadi, chlapci nepotrebuju mamu, ktora bude vediet vsetko o motoroch, potrebuju citove zazemie, niekoho empatickeho, kto im pomoze zorientovat sa vo svete a v sebe, lebo tiez maju srdce, uplne rovnako ako dievcata. A vedia byt velmi namotani na mamu a velmi to davat najavo, mama je pre nich hviezda, sama uvidis 🙂 Moj je vyslovene technicky typ, ja vobec, ale nechal sa mnou namotat na varenie a pecenie, takze mame aj spolocny zaujem. Aj ty si s tvojim urcite nieco najdes.
A co sa tyka surodencov, ten blizky sestersky vztah je nieco, co plati v tvojom zivote, ale vobec to nie je pravidlo. Je to skor o tom, ako si sadnu povahy a to je loteria. Ja mam v okoli vela peknych vztahov brat-sestra.

janetinka27
16. sep 2025

@anonym_autor ahoj, su to hlboke pociy, ktore prezivas a predostriet ich tu nebol velmi dobry napad. Tazko tu najdes pochopenie, skor odsudenie. Pritom vsetci prezivame rozne pocity a casto su v rozpore s tym, co by sme "mali" citit. Tvoje obavy su prirodzene a cele to vsetko je zrejme umocnene aj stratou dievcatka, ktore si cakala. Nechaj pocity vyplavat na povrch a skus ich spracovat s oporou manzela. Niekedy je fajn stretnut sa s priatelmi, ktori maju malych chlapcov a zistis, ze mat chlapceka bude nakoniec velmi fajn.
Nenechaj druhych, aby sa vysmievali tvojim pocitom, nie sme stroje a cely zivot sa snazime narabat s tym, co citime a s tym, co musime alebo co sa od nas ocakava. Zelam ti zdrave tehotenstvo a verim, ze si synceka velmi zamilujes.

svetlonos
16. sep 2025
@anonym_autor

@barka1 áno, aj ja to vidím, že tie vzťahy matka-syn sú lepšie. Len si neviem seba predstaviť byť dobrou matkou chlapcovi, keď tie veci sú mi vzdialené. Naopak ten svet dievčat mi je až veľmi blízky. Aký majú prosím medzi sebou vzťah?

@anonym_autor
prosim ta riesis uplne kraviny. Ty nevieš čo s chlapom a ich svetom farbami hračkami? Ani ja som nevedela, tuez som si vždy predstavovala dievčatko a panenky!
No a bum, prvy dvaja chlapci. Ake teda ja som sa velmi tesila, nebola som sklamaná len prekvapená. Fakt som verila, ze prve bude dievčatko.
No a po velmi krátkom čase som v hračkami s úradom obdivovala auta vašeho druhu, lego a podobne. Napriklad nas starsi sam chcel bábiku a 2 roky mi pilil uši aj s komárom pre nu. Tak ma bábiky 2 a aj kočar. V kuchynke vari snad už od 1,5 roku. Ale je to chalan 🙂. Pri druhom som bola zvedavá ale tušila som uz chalana, tak aj je. No aspoň sa prehraju vravím si. A do tretice - uz mi to bolo jedno, hlavne nech je zdravé, kludne aj chlapček. A je dievčatko. Rozkosni su vsetcia a ver ci nie, blbneme s traktormi autami, kockami a lego som ako decko milovala aj ja!
Ak ta trápi len ze nevieš čo s chlapcom a farbami, to bude ôk. A tvoj (ne)vztah s bratmi nie je pravidlom. Poznam jednu ženu a s bratom sa zbožňujú. Švagriná ju za to neznáša.
Tie vztahy totiz velmi zakezia aj od rodičov a zivote - ver ze to nie je o pohlaví.
Skus si pozrieť na googl - rodinné konštelácie. Vedelo by ti to v tvojich obavách velmi pomôcť ❤️
A ono to možno znie ako také otrepané klišé - ake hlavne nech je to male slniečko zdrave - a ľúbené!

anonym_137395
16. sep 2025

@anonym_autor nečítala som komentáre, ale určite by som ti odporúčala psychoterapiu. To malé stvorenie si zaslúži bezpodmienečnu lásku a prijatie, najmä od svojej mamy, potrebuje cítiť ze je chcenimé a milované. Ak to v útlom detstve nedostane, bude zápasiť s nízkym sebavedomím, sebahodnotou, seebaprijatim a sebaláskou.
Nemôžeš znásilniť pocity a nasilu sa tešiť na chlapčeka, ale môžeš so psychológom rozmotavat, prečo to tak cítiš, kde to pramení možno v tvojom detstve, mozno ty sama seba neprijímaš dostatočne.... A potom, keď prídete na príčinu, tak sa s tým dá pracovať, aby vás vzťah bol lepší, a aby tam bola zdravá citová väzba medzi vami, ktorá je tak dôležitá pre jeho psychicky vývoj. Cez online platformy nájdeš psychologa hneď k dispozícii, nemusíš čakať mesiace, ja ti vrelo odporúčam.

Ja som vždy túžila po dcere, mam 2 synov a viac detí už neplánujeme. Aj ja som si poplakala 2 noci, keď som sa dozvedela, že aj druhý je chlapec, ale odkedy sa narodil, vôbec nemám žiadne sklamanie, je to úžasný chlapček (obaja sú), a mne je úplne jedno, či sa hráme s bagrami ci s barbinami. Možno práve preto čakáš chlapčeka, aby si mala možnosť búrať svoje predsudky a aby si zistila, že aj so synom môžeš mať krásny vzťah. Aj chlapci sa túlia, v istom čase budeš pre neho láska jeho života, aj oni sú milí, laskavi, empaticki. Je to väčšinou o povahe dieťaťa, nie o pohlaví.

zobaka
16. sep 2025

neboj sa malo by ta to prejst, dieta nemoze za to, ze je chlapec ty s muzom ste si ho vyrobili, ja mam chlapca, chcela som chlapca a poviem ti, ze mame uplne skvely vztah, kolegyna ma dievca v jeho veku a strasne sa stale hadaju, nulovy vztah, tak nie vzdy je to o vysnivanom pohlavi, stale je to dieta a rovnako mile a zlate bez ohladu na pohlavie

karamelka1234
16. sep 2025

@anonym_autor smutné veľmi dúfam že hormóny... alebo si si mala nájsť ženu vlastne tvoj partner manžel je tiež chlap a to ti je dobré.

gelifil
16. sep 2025

vyhladaj psychologa

anonym_c8d598
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
16. sep 2025
@janickacrazy

@anonym_autor ty máš aspoň jedno dievča, ja mám 3 chlapcov, vždy som chcela aspoň jedno dievča, ale tak asi mi bolo súdené mať chalanov, už som si zvykla. Bude to dobré, uvidíš.

@janickacrazy
do "štvrtive" vsetko dobré 😆?

rozkvet1
16. sep 2025

@anonym_autor mať chlapca je úžasné. Hlavne keď je veľký. Pomôže, opraví, ... 🙂 ty ani netusis aké to bude mať výhody. Môžeš z neho vychovať dobrého muža, lebo takých je dnes už málo a ver mi že on ti to v dospelosti vráti

sisa183
16. sep 2025

@anonym_autor ahoj. Myslím si že by ta tu ženské nemali súdiť. Každá hlava je iná a tak isto hormonálne zmeny. Ja som sa pol tehotenstva nevedela tešiť že čakám dieťa lebo som už nechcela. Teraz ku koncu sa neviem dočkať. Proste sú to hormóny a budeš dobrá mama dievčatku aj chlapcovi. 🙂 len nezveruj sa tu kde ta akurát tak ženské ukameňujú. Čo je to za doba keď je človek odsúdený… Každá žena s niečím bojuje 🙂 ja mám napríklad s bratom katastrofálny vzťah. Je zlý, arogantný a nepraje mi v živote. Keď som narodila prvá dcéra som konečne dostala môj tajný sen. Dcéra, sestra, kamarátka v jednom a preto ta úplne chápem v tomto. Teraz čakáme chlapca, úprimne aj som si doma poplakala že dcére nedoprajem sestričku ktorú si želá a viac som si priala aj ka dievča ale pohlavie nezmením a budem ho milovať najviac na svete. A aj ty budeš, keď ho uvidíš nedá ti nemilovat svoje dieťa 🙂

777januska777
16. sep 2025

Vies co je na deťoch najlepšie? Ze su niekedy uplne ine ako sme my, záujmy maju ine, kamarátov maju inych a celkovo pohľad na život maju iny. To to, ze kvôli pohlaviu bude ine berieš ako prekážku, podla mna je to práveže dar, lebo len vdaka tomu si mozno uvedomíš tu rozdielnost okolo seba. Nepozeraj sa na to co mate rozdielne, pozeraj sa na to, ze aj ked mozno s nim nebudeš mat rovnaké temy, tak je to len nieco co teba moze posunúť, lebo ta to vytrhne z komfortneho prostredia a ukáže ti veci co ty nevidis. Lebo nie len my učíme deti aj oni učia nas, ukazujú nam ich záujmy a ich svet. Toto je podla mna na rodicovstve najkrajšie, ze môžeš svet objavovať ich očami.

anonym_1489f9
16. sep 2025

@anonym_autor ako je možné, že v dnešnej dobe čo toľko párov nemôže mať deti tu niekto zavýja , že ja nechcem také a také pohlavie.

janickacrazy
16. sep 2025
@svetlonos

@janickacrazy
do "štvrtive" vsetko dobré 😆?

@svetlonos aj sme uvažovali nad štvrtým, ale ako sa poznám, tak by to bol zase chlapec, no a teraz je už neskoro, takže možno v budúcnosti nejaká vnučka bude 😅

simona20201309
16. sep 2025

@anonym_autor budú párik. Možno raz bude tvoja dcérka potrebovať takého ochrancu, brata. Možno budú mať nakoniec krásny vzťah a so sestrou by sa len hádali. Chápem, že ak máš zle skúsenosti s bratmi tak máš predsudky, ale tvoj synček bude úplne iný. Vieš, akého chlapa nechceš vychovať, tak si ho vychovas podľa seba.
Všetko je tak ako ma byt. Mne sa tiež chlapčenské oblečenia nepáčia ale dajú sa nájsť aj pekne kúsky. Kľudne ho môžeš ladiť aj do svetlých, bezovych ružových farieb 😌

simona20201309
16. sep 2025
@anonym_1489f9

@anonym_autor ako je možné, že v dnešnej dobe čo toľko párov nemôže mať deti tu niekto zavýja , že ja nechcem také a také pohlavie.

@anonym_1489f9 no lebo chlapci sú chlapci

anonym_720700
16. sep 2025

@anonym_autor pokial si dobra a milujuca matka pre svoju dceru tak nou budes aj pre svojho syna.. urcite mas v okoli nejaku kamosku co ma chlapca alebo ak aj nie tsk iba nejakeho co chodieva na ihrisko.. je zlaty? Je to tiez len male chutne dietatko, ktore spoznava svet? Ak je tvoja odpoved ano tak sa urcite nemusis bat ze zrovna toho svojho chlapca by si nelubila.. ja som bola tiez sklamana z pohlavia, extremne.. a stacilo mi prvykrat ho uvidiet a uz som si na dievcatko ani nespomunela a za nic by som odvtedy nemenila

nevenka
16. sep 2025

@anonym_autor ak chces, napis mi, rozumiem, co prezivas. Mam to za sebou, kusok v inej forme, ale mam.

ingridpisarova
Autor odpoveď zmazal
tatianamaria
16. sep 2025

Ja mám prvé dievčatko a veľmi som chcela pre dcérku sestričku. My sme tri sestry. Tiež mi bol chlapčenský svet cudzí. Nikdy sa mi nepáčili chlapčenské hračky, oblečenie. Nikdy som nechcela vedieť, že čo čakám. Vždy to bolo prekvapenie. Velmi som však túžila po dcérke a dúfala som, že mi na pôrodnej sále povedia, že je to opäť dievča. Chcela som veľkú rodinu. Po dcérke sa mi narodili štyria chlapci. Každý druhý rok. Teraz som opäť tehotná a o chvíľu budem rodiť. Neviem čo to bude, ale pri jednej kontrole sa mi zdalo, že zase chlapec. Už to neriešim, teším sa. Moja sestra chcela 4 dievčatá a narodili sa jej štyria chlapci. Posledný zomrel na piaty deň po pôrode. Bolo to hrozné. Teraz je pre mňa dôležité len, aby bolo bábätko zdravé. Odmietla som všetky genetické testy, lebo pri prvej dcérke ma vystrašili a nakoniec sa narodila zdravá. Uvidíš, že keď ho uvidíš, že si ho zamilujes. Potom si povieš, že by si ho nevymenila za žiadne dievča. Ja by som ani jedného môjho chlapca nevymenila. Som rada, že ich mám.

anonym_899f05
16. sep 2025

Ja by som mala radšej chlapca