icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z pohlavia dieťaťa?

17. jún 2024

Ahojte, prosím nech sa vyjadria len mamičky, čo si to zažili, a dajú mi nejakú podporu, ak nejaká vôbec existuje. Čakáme druhé bábätko a opäť to má byt chalan. Moja túžba odjakživa bolo mat jedno dievčatko. Skúsiť si s ňou vytvoriť pekny vzťah matka-dcéra, aký mne chýba. Už pri prvom som okrem radosti cítila občas aj sklamanie z iného pohlavia, ale každý má vtedy ubezpecoval, že druhé bude dievčatko, aj keď jasne, to nevie nikto dopredu, a už vôbec nie ovplyvniť. Ale tak sme šli do toho s nádejou, že snáď moja malička nakoniec pride a čaká na mňa. A radosť vystriedal žiaľ a sklamanie, že je to další chalan. A mňa strašne ovplyvňujú negatívne pocity, toto tehotenstvo je extrémne ťažké aj fyzicky, nevidím svetlo na konci tunela. Zmieriť sa, že cely život mi bude chýbať ten pocit, mať pekný vzťah matky a dcérky, odovzdať jej to, čo viem, a mat svoju partacku a kamarátku? Alebo mat ešte dalších xy deti, kým to dievčatko nakoniec nepríde, ak vôbec príde? Nevidím teraz žiadne východisko. Jasne že sa všetci na bábätko tešime, ale ja neviem odstrániť ten pocit sklamania, a ani si predstaviť dalších 5 chalanov okolo mňa.

vafinka
17. jún 2024

Autorka ja len k tomu ,že sa zbytočne upinas na predstavu,ktorá by nemusela vôbec byť,mám ešte 3 sestry a brata ,a nikto nemáme vzťah k máme,že nik z nás,a mimochodom,čakám druhého chlapca ,ale mi to že vôbec nevadí fakt❤️

anna_anicka83
17. jún 2024

Ale v čom konkrétne chceš podporu. Čo je to zažiť vzťah matka a dcéra? Ja nemám mamu zlú, vieme sa rozprávať o niečom, rešpektujeme sa, zdieľam s ňou moju rodinu, ale sme totálne odlišné povahy. Nikdy sme nemali úplne dôverný vzťah. Zato môj muž má a mal s mamou úžasný vzťah. Vždy jej všetko prezradili, žiadne tajomstvá. Ja ako mama obidvoch pohlaví nejak nevidím rozdiel v čom mám mať iny vzťah s dcérami a synom. Chcem mať s nimi vzťah ako má môj muž s mamkou. Proste veľa vecí naozaj nezáleží od pohlavia. Ja mám tiež najtulivejšieho syna, to je taký mojkáčik. Najstaršia nikdy nebola princeznička. Stredná to je tatov prívesok. Ako že s dcérou môžeš loziť po nákupoch? Tak ja napríklad tiež neznášam nakupovanie. A tiež nie všetci chlapci budú riešiť autá a dievčatá handry a líčenie. Môj muž napr. nie je vôbec technický typ, ani autičkár, to si teraz nevybuduje vzťah so synom? Môžeš mať krásne vzťahy s deťmi, keď ich nebudeš škatuľkovať pohlavím👍

majka99999
17. jún 2024

Tiez mam 2 chlapcov, a hoci nikdy nepojdu so mnou na nakupy oblecenia s radostou, su pritulni ako 2 retrieveri, 9 a 12 maju, a stale by boli na mne zaveseni, aj ked samozrejme von chodia sami, vraj musia byt cool. 🤣 Manzel je tiez spokojny, jediny taky menej spokojny je moj otec, kedze dufal, ze bude aspon 1 vnucka.
Hlavne mna makeup a ruzove veci nikdy nebavili, tak ja som stastna, ze su 2 chalani, hraju futbal spolu a podedia oblecenie este aj. Len teda podoba ziadna, povahy odlisne, ani len krv si darovat nemozu, jeden 0+, druhy AB-. Ak by si clovek myslel, ze bratia si musia byt podobni. 😁

chvostik1
17. jún 2024

Nájdi si na tom, že budeš mať dvoch chlapcov niečo pozitívne 🙂 Nebudeš sa musieť strachovať či sa z nich nestanú mamičky ešte skôr než skončia školu 🙂)) Ale nie, žartujem.

Budeš mať dve nevesty a s nimi si môžeš vybudovať vzťahy ako s vlastnými dcérami 🙂 Dobré vzťahy s nevestami sú veľmi dôležité 🙂

Môj je tiež z dvoch bratov a teraz má dve dcérky, takže starká sa vytešuje, že má konečne dievčatá 🙂 ❤️

Takže možno aj tebe sa to potom neskôr splní na vnuckach ;)

anna_anicka83
17. jún 2024

@henikap123 Môj muž a jeho bratia volajú mame každý deň. Ja volám mame raz za 2 týždne😀

henikap123
17. jún 2024

@anna_anicka83 aj moja sestra občas zavoláme mojej mame takze môže byt že to bude aj môj prípad a budem vďačná za synov 😀

kris_tin257
17. jún 2024

Ja som to mala zas naopak, ja som chcela dvoch chlapcov, keď som zistila že druhé bábo je dievča rozplakala som sa a obavy mám stále (pre mňa výchova dievčatka je viac náročná a komplikovaná, mám to tak nejak v sebe, obavy o dievča v puberte a dospelosti atď), ale všetko je tak ako má byť, treba sa tešiť hlavne z toho aby bolo zdravé aj keď to vyznie ako klišé skutočne je to viac dôležité ako pohlavie 😊

really8
17. jún 2024

Baby furt tie iste koniny riesite. Naozaj nie ste schopne sa sa tesit? Musite stale fnukat za tym co nemate? V tomto pripade jaky si to udelas takovy to mas. Tak sa sama rozhodni ci chces byt stastna.

https://www.modrykonik.sk/forum/som-iny-clovek/ako-sa-zmierit-s-pohlavim-dietata/?page=6#post-87792678

petronellla87
17. jún 2024

@kris_tin257 ja presne tiež som vždy chcela.chalana a mam dve dievčatá. Tiež sa o ne bojím a budem sa asi stále. Povedzme si úprimne - chlapi majú ľahší život 🙂 a teda moja staršia nie je typ na suknicky, mašle vo vlasoch a jednorozce...ale odkedy chodíme bez kočíka, len jej nonstop osetrujem rozbite kolená 🤣

kitycat
17. jún 2024

Mozno ked prijmes synov, tak aj dievcatko bude.

Chlapci by podla vyjadreni sli na druhu kolaj. Smutne

veronikaszabova
17. jún 2024

Mam 2 chalanov (15 a 10 rokov) a 1 dceru, ktora ma cez rok... A poviem ti, je to taky maly chalanisko. 😂😂.

Neboj, porodis a budes ho neskutocne moc milovat a je jedno, ci ma pinduru alebo kacenku ❤️😂

vanilkovazmrzka
17. jún 2024

Vies ako sa hovori.. do tretice vsetko dobre ;)

svetlonos
17. jún 2024

Ehmm - chalana zaujímajú preliezačky a autíčka...
Náš szatsi ma 4 roky, zbožňuje okrem autíčka a náradia jeho kuchynku. Keď sme boli v ikei - vyberať kuchynu- bol nadšený a hral sa v tých vystavených kuchyniach. Vybral hrniec z police a sup s nim na sporák! Doniesol mo tanier, ze tam mam citrónový koláčik. To bolo plaču, ze on tam chce zostať a domov nejdeee!
Metlu mu musím brat z ruky a vysávač by od rána do večera. Druhy ma rok a statsi ma takú látkovú bábiku a napodobňuje ma. Chce ju mat v nosici, dá spinkať, "koji" ju 😆 a ešte aj vraví, že ho pokúšala keď papala mliečko 😂 To ten nad maly vie parádne.
A jednorozci, duhove vzory to je jeho vzdy ked okolo nejakých takých veci ideme 😄
Je to mojkačik.
Ja som bola roky presvedcena, ze budem mat dievca. Prvy krat nie. Druhy x tiez chlapec. Ono to nie je ze by som sa netesila, su to zlaticka milované 🥰
Ale ... ja som presvedčená, že budeme mať ešte aj to dievčatko. Ze sa to musí stať, lebo je to dané. Proste to tak musí byť!
S logikou a konštruktívny myslením to nema nič spoločné. Už nemám 20 rokov ale toto presvedčenie ma neopúšťa. Inak som uplne normalna 😁 Toto je však niečo nevysvetliteľné.
Takže keď mi dr pri druhom povedala, že chlapec- vravela som si len, hmm zaujímavé, to dievčatko si teda dáva dobre načas 🙂.
Ak by sme mali mat fakt nejakym zazrakom ešte tretie, tak aj keď to bude chlapček, budeme sa tešiť 🙂.

tatiana149
17. jún 2024

Mám troch chlapcov. Akože fakt super. Už sú pubertiaci. 15, 13, 10. Toľko srandy čo my máme. Vedia mi urobiť doma všetko chlapské. Takže čo si pisknem, to mi urobia. Jasné vedia byť aj prefíkani. Dievčatko som vždy chcela. Mala som ešte jedno tehotenstvo. Kde mi furt všetky vyšetrenia ukazovali že ďalší chlapec. A ono porodila som dievčatko.....bohužiaľ zomrelo. My súrodenci sme všetky sestry a všetky máme deti chlapcov. Je to divné....ale je to tak. Aj som premýšľala že či to je náhoda, alebo možno nejaký gen...neviem

konik07
17. jún 2024

Takto..najlepsie je skusit si syna aj dcerku,mam oboje a kazde ma nieco ine do seba...tiez som bola z tych ktore ziarili,ked im gynekolog povedal ze bude to dievcatko..prvu mam dcerku,je krasna uzasna,vyzivam sa v cesani,obliekani,je to ale sportovy typ a ockov privesok...druheho mam chlapceka a je to zaujimave ako to priroda zariadi,nikto ho to neucil ale vsima si auta,loptu viac ako dcera v jeho veku...tesim sa ze budem mat a mam partacku na pecenie,dedenie mojich veci,atd...ale zase ze aj muz ma partaka na futbal atd...

amelie2017
17. jún 2024

Ja mam dceru aj syna. Syn sa je moj maznak, dcera len za otcom..navyse sa hra v kuchynke, s kocikom a s babikami viac ako dcera 😂 sice ma rad auticka a vlaciky, ale viac sa prebavi s kocikom a vysavacom..

blah24
17. jún 2024

Ja mam dvich chlapcu a jedine, ceho se obavam je jake dovedou nevesty. Bojim se, jaka budu svokra. Jak to tady ctu obcas v diskuzich 🤣

ankare
18. jún 2024

Všetko je tak ako má byť. Prajem Ti krásneho a zdravého synčeka!

eva233
18. jún 2024

Ako sa s tým zmieriť? Musíš sa na to vnútorne nastaviť. My ti tu môžeme napísať čo chceme, ale všetko je to o tvojom vnútornom nastavení.
Ak chceš 100% dievčatko tak si ho adoptuj.
A povedala si, že chceš mať vzťah matka dcéra aký si tz nikdy nemala. A na čom chceš teda stavať na základe čoho chceš vybudovať tne krásny vzťah rodičia musia veľmi veľmi chcieť a kontrolovať sa aby neprenasali naučené vzorce na deti. Ver mi, viem o com hovorím takže nahrádzať si niečo a chcieť niečo, len preto, ze ty si to nemala, nie je práve najlepšie.
Vzťah s dieťaťom je presne taký aký si ho urobíš.
Ty si rodič, ty si príklad pre deti a dieťa je tvoje zrkadlo. Možno syn nie je taká mojkacia povaha a možno len zrkadlí ak máš ty v sebe sklamanie že nie je dievča možno aj on sa tu boji otvoriť.
Ja mám syna je to dobrodruh, ktorý by vyliezol aj na strechu kebyže ho nechám, ale takisto príde ku mne a nojkame sa, bláznime sa, povie mi aj to čo nechce.
To, že ti niekto dával slepú nádej, že určite budeš mat dievčatko druhé a ty si tomu uverila, lebo to bolo ľahšie ako budovať si vzťah so synom je podľa mňa dosť hlúpe jednak od tých ľudí a naivne od teba.
Držím ti palce aby si našla vnútorný pokoj a zmierila sa s 2 chlapcami. Jednoducho nie je to o ničom inom len o tebe a tvojom vnútornom nastavení.

mooonika1975
18. jún 2024

Och, už len to porovnanie, chalan a dievčatko, asi chlapček a dievčatko, nie? Ja mám chlapcov, nikdy som sa s nimi nenudila, som u nich priorita od narodenia, nikdy ny som dievčatko nevymenila za nich. V škôlke mám možnosť vidieť, že s dievčatkami je riadna nuda. Chlapci sú vynaliezaví , nápaditú . Dievčatka už v tom nízkom veku sa len motajú po triede, chlapci sa skoro vždy hrajú a stavajú. Za mna sú chlapci skvelí.

slavka1988
18. jún 2024

Nemusíš sa tešiť daj najavo aj negatívne emócie nedus to v sebe 🙂 žiaľ nie kazda mame doma chlapca a dievca a veľa z nás ma doma postihnuté detičky ,ty ss netes proste chystaj výbavičku vyberaj meno a ver že keď drobček príde zaleje ta pocit šťastia 🙂 naša suseda ma 4 baby najlepšia kamarátka zas 3 chalanov a tie pocity prejdu len to troska spracuj a moja sestra ma prvé dievcatko a je to taký nezbedny chlapcek a druhý chlapcek je taký mojkscik taký mamin cecik takze aj chlapci vedia veľmi prejaviť lásku a nevylučujes aj ďalšie dieťa takze možno ďalšie bude dievcatko a keď nie budeš mat nevestu a možno vnučku 🙂 možní je veľa ale naozaj to musíš spracovať v hlave a potom budeš rada

k47
20. jún 2024

Nikto tu nenapísal to, čo mne príde očividné - že tvoj problém je vzťah s tvojou mamou, nie nedostatok dcér. Ten musíš v sebe vyliečiť, a potom zaň prestaneš hľadať náhradu. Tým nemyslím, že teraz s ňou nutne začneš mať dobrý vzťah, ale treba prijať minulosť, pochopiť jej následky a zmieriť sa s tým, že tvoja mama nebola a nebude takou mamou, ako by si chcela, a to je v poriadku.
Myslím, že tvoj vzťah s dcérou by aj tak nebol zdravý, ak by bol budovaný na takomto základe. Ako záplata na dieru v tvojom vnútri. Či už by sa to prejavovalo tým, že každá odchýlka od tvojej predstavy by vyvolávala vo vašom vzťahu napätie, tým, že by sa tvoja dcéra cítila zodpovedná za to, aby napĺňala tvoje emocionálne potreby, alebo tým, že by si sa od nej nevedela odpútať, keď vyrastie.

nica123
21. jún 2024

Ahoj, píšem ako mama 2 chlapcov, tretí chalan na ceste. Vždy som chcela babu, presne kvôli tomu vzťahu mama a dcéra, mám len sestry, proste som si nikdy ani chlapca prestaviť nevedela. Pri každom tehu bolo sklamanie a smútok že nie je baba. Prvý syn je podľa opisu ako tvoj, živel, dobrodruh, antimojkac - ale neboj sa, tým ako rastie ( teraz ma 6 rokov) sa to veľmi mení, začína byt empaticky, milý a je veľmi slušný. Druhý je mojkadlo, nemôžem pri ňom ani zaspávať, lebo ma stále pusinkuje. Teraz čakám tretieho, dúfala som že bude dievcatko, skúšala som kadejaké metódy ale nevyšlo. Sklamanie jasne že bolo ( nie z chlapca, ale z toho že nebude dievca) ale jednoducho je to tak a treba sa sústrediť na to čo máš a nie na to čo nemáš a pracovať na vzťahu so synmi, nikde nie je napísané že by si si dcérou rozumela….jedine čo neznášam je to ako všade čítam ze keď chalanou nezavis všetko ti zničia v dome, ze dajú zabrať atd… všetko je o výchove a povahe… kamoska ma dve dievčatá…. A tak ti poviem ze keď mám depku kvôli tomu ze je to náročné idem k nej na víkend… jej baby su upistane, urevane, absolútne nesamostane, akože katastrofa.
Viem ze sa mi to píše ľahko, ale prežívam/ prežívala som niečo podobne ako ty….neboj, prejde to. Ak nie, neboj sa požiadať o odbornú pomoc 🙂

jankassa
22. jún 2024

Skús sa na to zamerať že ty si si v hlave vytvorila nejakú predstavu že matka a dcéra úžasný vzťah, partačky, ,,Gilmorky,, atď. A vôbec to tak nemusí byť je to iba tvoja predstava. Viac sa v hlave zameraj na mama a syn a skús si to tam inak nastaviť. Napíš si že preco si tak chcela dcéru ? Chces s ňou piecť? Variť ? To môžeš aj s chalanmi. Chces jej robiť účesy a užiť ju maľovať sa ? Tak si predstav že by si mala dcéru a.nechcela by nosiť make Up alebo aby si sa jej chytala vlasov. Chcela by si sa s ňou mojkat zrejme aj tak by sa radšej mojkala s tatinom. Alebo by ste chceli rozoberať chlapov v dospelosti? Ver mi že by sa ti to určite ľahko nepočúvalo hlavne keby vo volovi videla princa a nedala by na tvoj názor. Sustred sa na to čo máš. Nie ja to čo by mohlo byť aj tak to nebude tak ako si to predstavuješ. Ja mám dcéru a jej najobľúbenejšia činnosť je kukať na vlaky a kresliť autobusy a auta. Jej prvé slovo ? Tata a druhé slovo ? Auto 🤷‍♀️ moja rada skús si to ujasniť prečo tak strašné chces dievča a možno prídeš na to že je to iba naivná predstava ako to bude vyzerať a realita bude úplná iná. A uži si život s chlapcami možno to nieje to čo si si prijala ale aj tak skús s toho dostať maximun. 😊

zuza.m
27. jún 2024

Ani som necitala vsetky komentare lebo nestiham...ja mam prvorodeneho chlapca druhu dceru osobne mi to bolo jedno ale tiez v kutiku srdca som tuzila mat babu nakoniec sa podarilo.na porovnanie bol syn rovnako mojkavy ako dcera.porobil neplechy rovnako ako dcera .teraz ma 16 rokov nerobi mu problem ma objat ,postiskat,urobit mi veceru len tak lebo si myslel ze som hladna,upecie kolac uvari obed .vztah snim mam ovela lepsi ako ma on s otcom,
Chcela som ti len napisat ze nevesaj hlavu aky vztah si snim urobis taky budes mat,kolko lasky mu das tolko lasky a mozno aj viac dostanes.druhy mpze byt pravy opak prveho ...a dievca by mohlo byt rovnak dive ,a aj protivne urazlive.😄

leeshka
27. jún 2024

@babulkomale ja mam chlapcov dvoch a tulia sa obaja…starsi az tak, ze az teraz v skoro 6tich zrazu zacal byt ochotny vecer zaspavat sam v izbe, este pred tyzdnom som musela lezat vedla neho a tulili sme sa 🤗 kazde rano ma musi prist potulit pred tym ako ide do skolky, v skolke nosi naramky s napisom maminka
Mladsi ma skoro 3 a kazdu chvilu za mnou chodi ze ma ma rad, dojde ma potulit alebo mi da pusu
Cize ako tu uz niekto spomenul, pritulnost nie je o pohlavi
Je to o povahe daneho cloveka
A teda moji chlapci su kazdy ina povaha - starsi je rozvaznejsi, introvert, uprednostnuje ticho a klud a menej ludi, byval ako mensi kludnejsi, dokazal sa dlho zabavit, cital si knihy, pocuval rozpravky
Mladsi je prototyp adhd - vsade na 3sekundy a vsade vyleze vleze, vserko ho zaujima a vseto musi chytat brat hadzat o zem stahovat…vyhladava ludi, deti, nedokaze sa sam nijak nikde zabavit, ak je prazdne ihrisko dviha sa ze ideme na dalsie ci tam nie su deti…
Takze zazivam podobne situacie ale s uplne inym vnimanim kazdeho z nich
Cize kludne sa moze stat, ze budes mat dievca a rovnako nebude pritulne a moze sa stat aj ze si s nou nevybudujes taky vztah o akom snivas
Napr ja s mamou absolutne taky vztah aky opisujes nemam

A ja somsi povodne myslela ze chcem dievca a pri prvorodenom pri zisteni ze to je chlapec mi aj slza vysla alev konecnom som bola rada ze je to chlapec a druheho som uz chcela chlapca a pri nom som uz plakala od stastia ze je chapec a nie dievca 😂
Po dievcati vobec netuzim a som spokojna, hoc su jak z divych vajec hlavne ked su spolu🙂

slniecko5
28. jún 2024

Mám 3 chlapcov a 2 dievčatá. Áno, s chalanmi som sa natrapila, keď boli mali, ale dnes je to proste super. Sú veľmi zábavní, úprimní, veľa sa nasmejeme a máme krásny vzťah. Z chlapcov ide taký živelný vibe. Jasne, ze som rada, ze mám aj dcérky, ale veď ta tvoje ešte môže prísť. Ta moja bola tretie v poradí a volá sa ako ja🙂. Držím palce✊.

slniecko5
28. jún 2024

Inak keď boli mali, veľa ľudí ma ľutovalo, ach, aké to máš ťažké atd, dnes to nepovie nikto, lebo z nich vyrástli šikovní mladi muži. Proste optika tohto sa životom mení.

domininini
28. jún 2024

Aj ja som to zazila neboj, a stale mi srdce pisti .. ale uvedomila som si par veci.. aku mas istotu ze budete mat pekny vztah? Dievcata vedia byt viac tvrdohlave, chcu si zit svoj zivot, velakrat sa stane ze dievca je viac problemovejsie .. mam tu v okoli dva pripady .. mama sa snazi ako sa len da ale dcera je uplny opak jej.. nevedia si najst spolocnu rec a ta matka je z toho psychicky hotova .. puberta byva takisto tazka, predsa len to o to dievca sa matka viac boji, diskoteky, vylety moze sa hocico stat.. a takisto ked bude starsia nevies ci nebude mat ambicie vacsie nez mat rodinu, odstahuje sa do zahranicia .. nikdy nemas istotu ze s dievca bude mat s matkou dobry vztah .. netrap sa.. chlapci su uzasny takisto ako male dievcatka, su to taki mamikyni maznaci 🙂 a takisto synovia maju k mame vzdy blizko 🙂 nech sa deje cokolvek

mara66
23. sep 2024

Mám dvoch chalanov a aj moje švagriné majú každá dvoch chalanov. Pohoda. Hlavne, nech to je zdravé.