Ako zvládať depresiu počas tehotenstva?
Najskôr poviem, aby ste ma neukameňovali, že som najšťastnejšia na svete, že sa mi podarilo otehotnieť. Trvalo to, boli sme aj na vyšetreniach, či sme zdravotne ok keď sa nám nedarilo. Potom prišlo zamlčané a teraz konečne naše vysnívané. Som na konci 5 mesiaca a už cca mesiac a pól nemôžem spávať. Som zvyknutá spať len na bruchu, čo mi už ale nie je komfortné a ani sa to neodporúča. Som doktorka takže viem, že na toto lieky nie sú. Bohužiaľ, na boku spat naozaj nedokážem a tak ťahám šnúru cca 3-4h spánku za noc. Nevoľnosti mi neodišli, takže mi býva takmer každý deň zle, akoby to vyčerpanie nestačí. Z práce sa mi nedá vypísať na pn, budem ťahať, kým budem vládať, možno aj do termínu. Avšak z toho celého mi začali depresie. Mala som ich aj pred tehotenstvom, ale chodila som cca 5x týždenne cvičiť a to mi naozaj pomáhalo. Kvôli únave teraz cvičiť nemôžem, naozaj sa to nedá, skúšala som. Mám výčitky, že zlyhávam, že som nevďačná, keď v tomto vytúženom tehotenstve cítim úzkosť, depresiu, stres až nechuť žiť. Potom sa zase bojím, že čo ak by som o toto tehotenstvo prišla, ešte viav by som si vyčítala tieto negatívne myšlienky. Je to do veľkej miery tým deficitom spánku, kedy ide organizmus na neskutočnom spánkovom dlhu…. Čo Vám pomohlo na tieto depresívne stavy v tehotenstve? Psychiatrovi ísť nechvem, nechcem žiadne lieky, nakoľko nie sú ideálne že dieťatko, tak ma zaujíma aspoň Vaša skúsenosť. Prídem si naozaj ako hrozny človek a hrozná budúca matka, že mám takéto pocity…
@anonym_autor Ale s dobrým psychologom by ste sa mohla o tom porozprávať, ja si myslím, že by bolo dobre pracovať len na kratší úväzok a potom sa viac uvolniť, ísť na prechádzku a pod. Ja som našťastie nespavosťou netrpela, mám taký spôsob, že pred spaním si naplánujem zajtrajší deň, čo budem robiť a potom sa modlím ruženec (som veriaca), až zaspím.
@anonym_autor Ale s dobrým psychologom by ste sa mohla o tom porozprávať, ja si myslím, že by bolo dobre pracovať len na kratší úväzok a potom sa viac uvolniť, ísť na prechádzku a pod. Ja som našťastie nespavosťou netrpela, mám taký spôsob, že pred spaním si naplánujem zajtrajší deň, čo budem robiť a potom sa modlím ruženec (som veriaca), až zaspím.
@petronelag psychológ je dobrý nápad, len ten proces u neho je dlhý. Tiež som veriaca. 🙂
Čím skôr nasadiť antidepresíva, ja som dostala tiež tehotenskú depresiu, kvôli traume, čo si si zažila počas tehotenstva a mlčala som, teda manžel vedel, že mám depresiu aj sa mi snažil pomôcť, len nevedel až že do akej miery to až ide, nikdy som sa mu nezdôverila úplne... syn ma 5 rokov a depresie mam stále, nikdy to neprešlo úplne, sú lepšie dní a niekedy celé zle, ale vždy sa snažím nič nedať najavo a dusím to v sebe, chyba ...Tu traumu si ponesiem so sebou už navždy, takže keby som mohla vrátila by som čas, a nehanbila by som sa to riešiť a okamžite by som si šla po lieky....
Fakt len na bruchu? A nemas z toho pokrutenu chrbticu? Sorry, len ma to tak zaujalo.
Fakt len na bruchu? A nemas z toho pokrutenu chrbticu? Sorry, len ma to tak zaujalo.
@anonym_12a78c o skolióze neviem, takze predpokladám, že chrbát je ok. Áno, naozaj viem zaspať len na bruchu, je to veľmi obmedzujúce.
Ja som síce chlap. Mávam aj občas depresie a zároveň schizofréniu. Ale čo tak napr. nejaké iné koníčky. Viem, že aj to môže byť náročné, ale dôležité je možno aj zamestnať hlavu. Hoci niekedy neviem začať vďaka tej schizofrénii. Keď začnem tak je mi potom lepšie. Takže určite kľúčom môže byť niečo robiť napr. prečítať si nejakú dobrú knihu. V súčasnosti bojujem skôr s jesennou "depresiou". Väčšinou si dať nejaké mini cieliky cez deň, čo môže pomôcť. Hoci ja skôr idem veľa vonku, dám si kúpeľ, čítam nejaké knihy, robím aj nejaké hobby. Problém je ten, že to hobby len keď je chuť a tá častokrát nie je...
@anonym_12a78c o skolióze neviem, takze predpokladám, že chrbát je ok. Áno, naozaj viem zaspať len na bruchu, je to veľmi obmedzujúce.
@anonym_autor pri tehotenskej depresii a úzkostiach treba zvýšiť príjem minerálov a vitamínov v strave aj doplnky. Dieťa si odčerpáva živiny z tvojho tela na svoj rast a vývin a ich nedostatok ti spôsobuje úzkostné stavy, nespavosť...
Nasaď rybí olej s omega3, magnézium, vitamíny pre tehotné, pridaj nápoje bohaté na elektrolyty - kokosová voda, prírodné minerálky s čerstvou citrónovou šťavou, smoothies, jogurtové nápoje (mixuj ovocie s bio bielym jogurtom a teplým-studeným bio mliekom).. Fermentované potraviny podporujú vstrebávanie minerálov a vitamínov kefír, kvasená zelenina...
Obmedz potraviny bez minerálov a vitamínov oberajúce telo o živiny - cukor a sladkosti, biela múka, káva, kofeínové a sladené nápoje, priemyselne spracované potraviny plné chémie...
Ty nie si doktorka
@anonym_autor su Ad, ktore su bezbecne pre dieta. Ja som brala escitalopram pocas tehu.
@anonym_autor 🙏dnes za Teba, aby si to zvládla ❤️
Depresivna doktorka ? Ujjj 😳
No uprac si v hlave a bude po depresii …..
@anonym_autor ja som si tymto presla, bolo to hrozne, tie poruchy spanku mas Podla mna z hormonov. Rovnako ako ja vtedy. Navyse ako mi nasadili progesteron, tak to uz bolo ze total narocne psychicky. Tehu som zvladla, prestalo to hned po porode. Ale ze zrazu ok psychicky. Mne pomohlo ist proste von ( aj ked som nechcela) a nejak sa fyzicky vybit. Ja som zacala teda strihat kriky. To bola moja zachrana, takto som to dala a nevisela som kdesi na jabloni. Dalsie tehu sa to uz neopakovalo.
Depresivna doktorka ? Ujjj 😳
No uprac si v hlave a bude po depresii …..
@anonym_3db331 Ty si inak v poriadku??? Lebo depresia vplyvom zmeny hormonov nie je „ uprac si v hlave „, toto si povolanie nevybera.
@anonym_autor je to pochopiteľné.. ja som mala brutálne depresie zo životnej situácie, všetko čo sa dialo. Naozaj sa nedá vypísať z práce? To by bolo riešenie. Je vas malo lekárov?
Psychoterapia a skúsiť s tým spánkom niečo urobiť

neskutočne som trpela. Mne sa tieto stavy potom polepšili, lekárka odporúčala len homeopatiká.
niektoré matky majú predpísané Ad vraj je to bezpečné, mne sa nezdá.
Nespavosť sa mi po pôrode vrátila veľmi rýchlo.