icon

Budem ľúbiť svoje dieťa?

rebeka1417
11. apr 2015

Ahojte ..cca v oktobri som sem pisala, ze som nechcene otehotnela a zvazovala ci ist na interupciu..rozhodla som sa si dieta nechat. ale..o dva mesiace rodim a stale sa na dieta netesim..beriem to ako velku krivdu ze som takto otehotnela..vacsina zien mi pisala ze aj ked ony nechcene otehotneli po case sa na dietatko tesili..ja mam horsie a lepsie dni.v horsich dnoch len placem, odhanam od seba priatela, v lepsich dnoch som relativne v pohode, ale uvazujem kde vsade maleho odlozim ked sa narodi...jednoducho je to pre mna pritaz..uz sice nemyslim na samovrazdu, ale mam pocit ze uz nikdy nebudem stastna a prepada ma zufalstvo..ze som v klietke a uz cely zivot nebudem moct robit veci co mam rada, beriem to ako koniec mojho zivota a strasnu nespravodlivost..bola som aj u psychologicky, ale moc mi teda nepomohla- jedine co mi povedala, ze to vidim moc cierne, ze keby to je naozaj tak nikto by nechcel mat deti..dnes som bola zas na tom tak, ze somv duchu malemu nadavala, ze ho neznasam :((((( ja viem je to strasne..chudatko ved za nic nemoze :( bojim sa ze sa moje pocity nezmenia ani ked sa narodi..neviem si predstavit ako dalej..viem ze je to chore ze to takto prezivam :( pritom si myslim, ze za dva tri roky by som dieta chcela..len mam teraz pocit ze nemam "odzite"..je mi maleho strasne luto, ze prave on musi mat taku matku, neviem vsak ako zmenit svoje pocity :( je mi zo seba zle ako to tu vobec pisem.. :( ako by som ho mohla zacat lubit a tesit sa na neho? je to strasne nefer ze 99% zien toto obdobie preziva ako najkrajsie v zivote a ja to beriem ako najvacsiu tragediu..

gapre
12. apr 2015

Myslim ze si urobila dobre,ze si si babatko nechala.Citam celu diskusiu a dufam,ze si z nej zoberies len to dobre.A mozno nakoniec budes aj taka ,ze ho nebudes chciet dat ani povarovat.Uvidis, ked bude na svete.Ked sa o dietatko dobre postaras a das mu co potrebuje a dobru vychovu tak, ked vyrastie ti to vsetko vrati.A to ze planujes uz teraz dieta dat niekam varovat,to nieje nic hrozne vela matiek tak robi,ze daju varovat dieta,len o tom tak nehovoria,ze ho odlozili,ale ze nech si aj babky dedka uzije 🙂 A ked babatko vychovas na dobreho cloveka tak budu na teba tvoji blizky hrdy. Prajem ti ,aby si bola silna, a aby si mala zdrave a pokojne babatko 🙂

junova
12. apr 2015

@tomiholjubavi Na svete je to všeliako o spravodlivosti môžeme keď len tak snívať. Poznám ťa aj z iných diskusii, máš nadhľad a humor. Želám ti aby si raz v rukách držala pozitívny tehotenský test. Ja som obe deti chcela, tesila som sa na ne. Po prvom pôrode som mala ľahšiu poporodnu depku, po týždni prešla, po druhom som ju nemala. Na prvej materskej som si urobila výšku aj vodicak. Na druhej sa učím angličtinu. Deti môj život obohatili, o nič ma neukratili. Realizovať sa dá aj popri deťoch. Ale kým sú malé a potrebujú ma tak sa predovšetkým venujem im, veď príde čas, keď ma tak veľmi nebudú potrebovať. Myslím, že zakladateľka témy by mala navštíviť psychológa. Želám jej všetko dobré, veľa zdravia a kľudné bábätko.

malabiba
12. apr 2015

@rebeka1417 aj to sa stáva, že neplánovane žena otehotnie, to už je teraz nepodstatné riešiť....aj to sa stáva, že niektoré aj napriek prírode chcú mať silou mocou dieťa hneď a zaraz a potom tu vyplakávajú nad nespravodlivosťou....veru svet sa vždy netočí podľa nás....pre niektoré ženy sú deti zmyslom života a pre niektoré nemusia.....pokús sa robiť veci tak ako predtým, s ohľadom na tehu....ak to nie je treba nemeň svoje zvyky, je jar, príde leto, slnečné počasie, chodievaj veľa von, stretávaj sa s kamarátkami, pracuj, venuj sa záľubám, nemysli stále na tehu....ak budeš mať ťažké chvíle hovor o tom s tvojimi blízkymi - s priateľom, mamou.....tvoje pocity neznamenajú, že si zlá matka - jednoducho iba zaskočená....čas všetko upraví.....no počítaj s tým, že aj prvé mesiace po pôrode to nemusí byť ešte ideálne....kľudne si nájdi psychológa, ktorému môžeš dôverovať, vyrozprávaš sa, pochopí ťa....možno ťa poteším, ale pri prvom bábätku som pociťovala to isté, ak nie horšie a dnes mám ďalšie deti a máme perfektné vzťahy

stellamaris
12. apr 2015

@malabiba ked niekto vyplakava nad nespravodlivostou,ze nema dieta,daj pozor,moze sa za tym ukryvat dlhorocna snaha otehotniet.U niekoho mesiace,u mna napr.16 rokov.Mozem ti z vlastnej skusenosti povedat,ze je to poriadny zaber na psychiku a neskor nedokazes pochopit,preco ini deti maju a prave tebe sa nedari....................

charlie1980
12. apr 2015

@tomiholjubavi Keby sme sa mali zamyslat nad nespravodlivostou osudu, tak by sme prisli na to, ze aj deti v Afrike urcite tuzia po dostatku pitnej vody a zaplneniu ich hladneho bruska. A mozno len tuzba neumriet, ako sa to u nas v Europe nestava. To je ten osud. Neber si veci k srdcu tak ako ti to prave vyhovuje kontra "zla buduca matka", Ale skus rozsirit svoj pohlad, ked uz pises o osude.

charlie1980
12. apr 2015

Este by som chcela dopisat, ze aj teba plne chapem....

aliza
12. apr 2015

@maslenka47 ja len k tomu bajnemu vymyslenemu materinskemu citu....chapem, ze su zeny, ktore nezazivaju az taku euforiu pri svojich potomkoch a kedze patris medzi ne, chapem, ze neveris, ze taky pocit existuje. Ja ta chcem len vyviest z omylu, ano, existuje, zazila som to dvakrat a nebolo to o ziadnej spolocenskej zodpovednosti starat sa o ne, ako si pisala...ja som ich zboznovala uz od prveho pozitivneho testu, vazne....a ano, idem sa zblaznit od stastia, ze mam moje deti, lubim ich sialene a som stastna, ze mi osud dovolil travit s nimi najviac casu, ako sa len da, nikdy som nemala potrebu ich niekam odkladat, ale samozrejme, travili cas aj s ich otcom, ci babkou...kazda sme ina a preto netreba spochybnovat niekoho pocity len preto, ze ja to tak necitim 😉.

1martincanka1
12. apr 2015

@rebeka1417 nie, nebudes.. budes ho milovat najviac na svete 🙂.. som toho nazoru, ze VSETKO na tomto svete sa deje pre nieco.. ci negativne veci, ci pozitivne.. a s odstupom casu aj to negativne vyhodnotime pozitivne, ak to zobereme ako vyzvu, cas na zmenu, nie tragediu a koniec vsetkeho, co sme povodne chceli, planovali.. nemyslim si, ze zivot zeny (ci ma 15, ci 40) narodenim dietata konci.. tak ako vo vsetkom, aj pri dietati plati, ze "jake si to udelas, takovy to mas".. ja mam 26 a s manzelom sme planovali prirastok.. vyslo nam to (chvalabohu) na prvy sup..a to hned dvojnasobne 🙂)).. myslis, ze boli 2 deturence naraz planovane? Nie, neboli, ale od zaciatku ich milujeme a tesime sa na ne kazdym dnom viac a viac.. Drzim ti palce nech si cim skor uvedomis ake stastie ta postretlo a zacnes sa z tvojho stavu tesit 🙂

malabiba
12. apr 2015

@stellamaris veď práve....snažilkám do fóra iní nelezú, hoci možno aj preto, že to nezažili....tak nech oni potom neodsudzujú takéto maminy ako tu

tomiholjubavi
12. apr 2015

@charlie1980 mne to nemusis pisat...plne si uvedomujem, ze niekto vyhadzuje do kosa domacu strudlu od svojej babky, lebo nie je organic raw vegan, kym miliony ludi na svete hladuju. alebo, ze niekto nevie od rozkose aku kabelku si kupit a akou upravou si zas upgradovat telo, kym niekto nema ani na zimne cizmy od cinana. od cinana, ktory robi za euro na den, aby potom jeho vyrobok predal niekto za 20 e... moja reakcia je len kontrast k zakladatelke. snaha ju trochu nabudit, nech sa malo uvedomi...
moja suseda mala dceru jedinacku...vzdy budovala karieru a ked mala 38 rokov, zostala tehotna...bola asi v 3tom mesiaci, ked jej diagnostikovali rakovinu zaludka. neisla na potrat, hoci jej ho vyslovene sugerovavali. hovorila, ze citi, ze je to jej posledna sanca na dieta. pod vplyvom hormonov jej telo vystrajalo ako blaznive. mala ist v septembri na cisarsky rez, ked dieta dovrsi hranicu 7meho mesiaca. Umrela v noci, tyzden predtym...bola to rakovina, ktora ju zabila za menej ako pol roka... suseda mala byt babkou a zrazu nebola ani babkou, ani mamou. toto je nespravodlive, toto je rana osudu...a nie otehotniet par rokov predtym, nez si to naplanujes. to co povazuje za tragediu je v porovnani s ostatnymi osudmi stastie. a tyka sa to nielen zakladatelky, aj mna, aj vacsiny z nas, ktore tu piseme. mna ako zenu, ktora si prechadza uz tri roky touto neplodnostou len podpichol prispevok v style...budem ako v klietke, nadavam dietatu ako ho nenavidim, je to velka krivda, lebo si uz neuzijem a podobne...jednoducho mi to "stupilo na otlak"... napriek tomu som nepouzila ani jednu urazku, vulgarizmus alebo napadnutie nestastnice. len som vyjadrila svoje pohorsenie nad tym, preco osud pcha deti zenam, ktore ich nechcu, kym na druhe akosi pozabuda.

lanczi
12. apr 2015

@tomiholjubavi Mam guču v hrdle..si taka mlada mohla by som ti byt mamou,a tak mudra 😔

malabiba
12. apr 2015

@tomiholjubavi fórum o snažilkách je tesne vedľa....ty chceš, aby ťa pochopili....a sama nedokážeš pochopiť - že nie každá žena je z detí paf....aj keď to ešte neznamená, že bude zlá matka....

tomiholjubavi
12. apr 2015

@malabiba takze najnovsie maju byt snazilky len v snazilkovskej sekcii a inde nelozit? 😕 ja ako snazilka neprispievam do tem o tehotenskych komplikaciach, ockovani, chorobach, zastavenom kakani, nechutenstve v papani, zabijackej škodlivosti pribinacka a podobne..lebo s tym ozaj nemam skusenost a neviem, co mudreho k tomu povedat. ale zas takato segregacia mi pride trochu odveci...nech potom pisu podvadzajucim zenam len podvadzajuce zeny, rozvedenym len rozvedene, tym ktore idu na potrat len tie, ktore tam uz boli....
a podla tvojej logiky, ty ako zena so styrmi detmi, by si mi ani pisat vobec nemala...či?

malabiba
12. apr 2015

@tomiholjubavi to som nenapísala....iba sa snažiť najprv pochopiť autorku....a keď to nejde pochopiť, tak nechať tak - hrubo si na ňu reagovala

tomiholjubavi
12. apr 2015

@malabiba ja som nikde nenapisala, ze autorka bude zla matka... nakoniec mozno ma depresiu, ako tu pisu ine... iba som sa cudovala nad tym, ako nerozvazne berie dar, ktory dostala...su tu mamicky, ktorym umreli deti pri porode, alebo sa udusili tesne pred nim. take temy radsej ani necitam, lebo je to ozaj strasna tragedia a trauma na cely zivot. a moze sa to stat hocikomu, bože chran!!!
inak, kiezby si tolku snahu pochopit vynalozila aj smerom k nam, ktore "aj napriek prírode chcú mať silou mocou dieťa hneď a zaraz a potom tu vyplakávajú nad nespravodlivosťou...." 🙄

malabiba
12. apr 2015

@tomiholjubavi zažila som čosi podobné ako ona, pri prvom bábätku, preto chápem a viem poradiť....odsudzovanie si také ženy nezaslúžia, tiež to nie je ľahká cesta....ani od takých, ktorým žiaľ nebolo dopriate....snažilky neodsudzujem, aj to je ťažké, ale keď to nejde, tak to nejde - v živote sa dá realizovať aj inak, žiť plnohodnotne, pracovať, pomáhať, alebo trpezlivo čakať......no ľuďom chýba pokora a skromnosť....chceli by všetko

charlie1980
12. apr 2015

@tomuholjubavi ☹ Aj tvoje riadky sa tazko citaju...Co k tomu dodat...? Ja ti zo srdca zelam, aby tvoja tuzba bola naplnena... Ano, take ako ty, si ten dar velmi zasluzia <3

domak2
12. apr 2015

@malabiba no pockaj, pochopit je jedna vec, ale co ju mame este pochvalit ? Ved vedome nadava dietatu vo svojom bruchu co za nic nemoze, za skazeny zivot. A to si musi aj sama uvedomit, ze nie je cesta. A to ze si to tak citila aj ty, s tym sa musis vyrovnat sama. Mozno keby si vtedy mala niekoho, kto ti ponukne aj iny pohlad na vec, citila by si to inak. Aj male veci vedia nakopnut a ovplyvnit.

henamichal
12. apr 2015

@rebeka1417 Nikdy nevies dopredu aka bude buducnost. Moze sa stat ze neskor prave toto necakane dieta ti bude velkou oporou. Nemozes vediet co bude o 20 rokov. Clovek nevie kedy sa ocitne v zivote sam. A mozno prave tomuto dietatu bude na tebe neskor najviac zalezat ked zostarnes. Zivot je nevyspytatelny. Teraz ty budes prenho oporou ale neskor sa to moze obratit. Neboj sa bude to dobre. Ono ti vynahradi tvoju lasku. Je zvlastne ze vzdy to dieta robi najvacsiu radost rodicovi ktore nebolo chcene! Poznam kopu takych pripadov. Neboj vsetko napokon dopadne dobre.

tomiholjubavi
12. apr 2015

@malabiba preco si myslis, ze "aj to je tazke"? to je ovela tazsie... nechcene tehotna zena ma vela moznosti. skor ci neskor sa vacsinou z babatka zacne radovat. ak nie, moze ho dat na adopciu. pises, ze v zivote sa da realizovaj aj inak, ako by sme chceli a ludom chyba pokora, skromnost...ako keby to platilo, len pre snazilky, ale pre tie druhe nie. presne od slova do slova si mohla prispevok adresovat aj zakladatelke temy.

ja tiez nikde neodsudzujem nikoho, niekolko razy som to aj spomenula. a znasam vsetko pokorne, nikomu nezavidim, k nikomu nepocitujem nenavist, pracujem, pomaham...blabla... niekedy sa na to, ale zabudnut neda. ked sa ta kazdy den niekto opyta, kedy to uz bude, preco vlastne nechceme, preco sme taki materialisti, ze vkuse riesime len pracu, no rodinu nie a dokonca ci sa nehanbime furt nic necakat...

jasne, vies sa vcitit do rebeky, lebo v jej kozi si uz bola. kym my sme pre teba tie, ktore "aj napriek prírode chcú mať silou mocou dieťa hneď a zaraz a potom tu vyplakávajú nad nespravodlivosťou...." preco prosim ta napriek prirode? ak priroda rozhodla, ze rebeka ma mat dieta, tak sa musi automaticky radovat. ak rozhodla, ze ja ho mat nemam, tak po nom, rovnako automaticky, ani nemam tuzit?

neviem, preco by si mala snazilky odsudzovat. neplodnost je choroba a chorych ludi nikto neodsudzuje.
skus sa aj ty vzit do koze druhych. je lahke posielat snazilky do inych tem, ked si otehotnela, ani nevedela ako a s plodnostou si problem nikdy nemala. ja by som si nedovolila ta poslat do ... keby si prisla pisat do "nasich" tem.

tomiholjubavi
12. apr 2015

@lanczi dakujem 😔

malabiba
12. apr 2015

@tomiholjubavi napísala som - snažilky neodsudzujem a nikoho nikam neposielam - tvoja dedukcia je nesprávna....len jednoducho možno v duchu prosím - nechajte matky, kt. rozmýšľajú inak

modra
12. apr 2015

urcite navsteva u psychiatra je viac ako potrebne. Neviem si predstavit ked si v takomto citovom rozpolozeni ako to budes prezivat ked sa male narodi. Aby sa nieco nestalo jemu alebo tebe. Pretoze hormony dokazu divy a hlavne ked si v takomto stave. Podla mna vek na dieta asi este nemas lebo jedna dospela zena a aspon trochu inteligentna aj ked neplanovane otehotnie tak to casom predycha, ale u teba to asi nie je ten pripad. Takze podla mna urcite navstiv psychiatra. 🙂 drzim palce

lenka.s
12. apr 2015

@rebeka1417 neda mi, musim napisat .. necitala som predosle 3 strany, pisem len za seba ... ked som cakala prveho syna, aj ked bol velmi chceny a tesila som sa na neho, tiez som mala myslienky, ze co teraz budem robit, ako robit, co ma bavi, ked mam dieta atd, planovala som, ako budu babky kocikovat, ako ho budeme davat na vikendy k nim a my si uzivat atd ... no a ked sa narodil, dosadla som na zem a doslo mi to ... veci, ktore ma naozaj bavia, som este len objavila, popri md som mala na seba ovela viac casu, mala som moznost premyslat a nasla som sama seba, popri synovi som si nasla nove zaluby, ktorym som sa venovala, ked spal, pri druhej materskej s dcerkou som si vysnivala aj splnila najvacsi zivotny sen 🙂 ... teraz mam uz 3 deti, nikam ich neodkladam, kocik z ruky nepustim, lebo si to uzivam sama 🙂 ... prvy syn ma 9 rokov a neposielam ho k babke na vikend, lebo este stale ho tuzim mat pri sebe a chybal by mi ... az teraz mozem povedat, ze som naozaj stastna a to som este 15 rokov dozadu nechcela mat deti ani rodinu ... dnes viem, ze bez rodiny by som nikdy neprisla na to, co naozaj od zivota chcem 🙂

brulinka
12. apr 2015

Aj z toho prispevku nejak citit ze ty ho uz rada mas..aj tym ze ti je ako pises luto ze bude mat taku mamku..
mam taku kamosku, je uzasna, dokaze kopec veci robit uplne super, ma kopec prednosti ALE ma aj taku blbu vlastnostnost je strasna perfekcionistka a k tomu ma strasne nizke sebavedomie a s tymto pohladom na svet ona vsetko co urobi a seba, svoju buducnost vidi ako zle, cierne... napriek tomu ze to tak vobec nieje... nemas nahodou tiez tieto vlastnosti? kebyze ano, lebo som mala trosku z toho taky pocit ,tak sa s tym da vela spravit..
a hlavne by si mohla ziskat nadhlad ze vlastne tie veci az take cierne nebudu... tak ci tak drzim palce aby neboli... 😉

tomiholjubavi
12. apr 2015

@malabiba moja dedukcia moze byt samozrejme nespravna. nemam patent na rozum a ani sa na to nehram. kazdy ma svoj pribeh...spoza par riadkov tazko citat. ale zivot casto dava ludom dary, ktore nechcu a to po com tuzia, im ako na truc nedopraje...nie vsetky matky musia rozmyslat rovnako. niektore zeny vobec nemaju materinske alebo aj zenske vlohy. ja napriklad nenavidim pecenie a varenie, je to pre mna za trest..ale vacsina zien sa v tom vyziva. na koniku ludia casto totalitarizuju...bud je po ich, alebo je zle.
v tvojom prispevku ma poburila ta veta o tom, ze proti prirode hned a zaraz... ja by som tak okomentovala zeny, ktore si davaju nafuknut pery a davaju si implantaty do zadku a bohvie kde este. prislo mi to neuctive, lebo je to uplne iny pripad. priroda ti neda, ale dusa si pyta.

alby2014
12. apr 2015

@rebeka1417 Vies ja si myslim, ze to mas z toho, ze u nas sa aj o manzelstve a rodicovstve vsade hovori, aka je to obet, ako prides o slobodu, ako si uz nikdy nenamalujes nechty, ze prvy polrok ani osprchovat sa nestihnes, ze tvoj zivot skoncil a uz behas len okolo deti.....a podobne . (Je typicke, zvlast tu na MK, ze sa zeny predbiehaju v tom kto je vacsia mucenicka, ktora sa viac nevyspi a ktora dlhsie koji a ako sa obetuju. ) A TO JE BLUD. Bude to take, ake si to spravis ty.... mam kamosky, co s detmi cestuju, alebo sli do prace ( a su to dobre matky), resp. rozbehli vlastne aktivity, moja sestra mi telefonuje, ze zastav sa bo sa nudim ( a je na materskej a aj nechty ma namalovane). Ak by spolocnost viac hovorila o tom, ako ta to obohati, ako je svet s detmi pestejsi... boze, ked si predstavim,ze sa mozem zas hrat, vozit sa s malym na tatrovke, ci len tak blbnut a NIKTO ti nic nepovie, lebo ved rozvijas dieta... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Opakuj si zivot sa neskonci, tvoja osobnost nezmizne, bude to ine, ale lepsie, ovela...

ewisam
12. apr 2015

@rebeka1417 neviem co pisali ostatne, ale hlavu hore... bude mat najlepsiu mamu 😉 nemysli na zle, mysli na to, ake bude super ked sa budete blaznit vonku na ihrisku, mysli na to, ako ta objime malymi ruckami, mysli na to, ako ta ono uz teraz lubi a raz ti to urcite vrati, ze sa "obetujes" A nieje pravda, ze vsetko konci, len to nabera iny rozmer a koniec koncov, ked podrastie kludne sa chodievaj zabavat, s kocikom sa da chodit aj na kavy, na kupaliska a neviem kde vsade, takze naozaj to nebude zle, len sa toho neboj a bude to super, urcite to stoji za to. Drzim palce!

zibi
12. apr 2015

@rebeka1417 ked sa na dieta necitis daj si ho na adopciu .. my sme v procese vybavovania..a nikdy som sa nepostavila pred dilemu, ci ho budem vediet milovat ... boh mi vlozil do srdca tuzbu byt matkou, nemozem mat svoje, tak si adoptujem cudzie a milovat ho budem ako svoje ... nechcem odsudzovat, ale sa pytam ..preco je tak tazke milovat svoje vlastne dieta?
moznno sa vela zamyslas ..mozno treba zacat brat zivot tak ako ide...co dal, dal co vzal, vzal..ako to robili nasi rodicia, stari rodicia.. mali aj 10 deti, uricte neboli vsetky planovane , ale uz ked tu boli milovali ich, lebo sa na svet nepytali ...alebo ho mozes datna adopciu a tvoje dieta skonci v uricte milujucej rodine, pri pare, ktori po nom tuzi a bude ho milovat..

to ze nebudes moct robit v zivote to a to.. ako to vies? ako vies, ze to nebudes moct robit? preco by ti v o
tom dieta malo zabranit?..mozno ta to tvoje dieta ma nieco naucit .mozno ta nauci dozriet a dospiet..nijake materialne veci, nauspokoja cloveka..vsetko, co chces zazit, mozes zazit aj so svojim dietatom ... ziadna cesta nie je pred tebou ukoncena... to co citis a to ako myslis, za to mozes len ty a tvoja vlastna bariera..len ty si davas hranice a mas pocit ze dietatom sa to konci.. podla mna dietatom zazijes nepoznane city len si daj sancu ..
to co mozno citis je mozno stav, kde by si to mala mozno rieist s lekarom porozpravat sa s odobrnikom, aby ti dokazal vyireist a identifikovat problem, kym dieta este nie je na svete... .. kazdpoadne sa drz

megika1
12. apr 2015

@zibi vieš,mne príde jej blok ako FÓBIA neprimeraný strach,obavy ....možno sa zamyslia mnohé prispievateľky nad tým,pod akým je tlakom......prečo niektoré pri pohľade na pavúka,či myš alebo plaza majú až fialové pery,sú paralizované zo zbytočného strachu ?!? treba budúcu maminu hlavne podporiť,aj ja jej držím palce 🙂