Budem ľúbiť svoje dieťa?
Ahojte ..cca v oktobri som sem pisala, ze som nechcene otehotnela a zvazovala ci ist na interupciu..rozhodla som sa si dieta nechat. ale..o dva mesiace rodim a stale sa na dieta netesim..beriem to ako velku krivdu ze som takto otehotnela..vacsina zien mi pisala ze aj ked ony nechcene otehotneli po case sa na dietatko tesili..ja mam horsie a lepsie dni.v horsich dnoch len placem, odhanam od seba priatela, v lepsich dnoch som relativne v pohode, ale uvazujem kde vsade maleho odlozim ked sa narodi...jednoducho je to pre mna pritaz..uz sice nemyslim na samovrazdu, ale mam pocit ze uz nikdy nebudem stastna a prepada ma zufalstvo..ze som v klietke a uz cely zivot nebudem moct robit veci co mam rada, beriem to ako koniec mojho zivota a strasnu nespravodlivost..bola som aj u psychologicky, ale moc mi teda nepomohla- jedine co mi povedala, ze to vidim moc cierne, ze keby to je naozaj tak nikto by nechcel mat deti..dnes som bola zas na tom tak, ze somv duchu malemu nadavala, ze ho neznasam :((((( ja viem je to strasne..chudatko ved za nic nemoze :( bojim sa ze sa moje pocity nezmenia ani ked sa narodi..neviem si predstavit ako dalej..viem ze je to chore ze to takto prezivam :( pritom si myslim, ze za dva tri roky by som dieta chcela..len mam teraz pocit ze nemam "odzite"..je mi maleho strasne luto, ze prave on musi mat taku matku, neviem vsak ako zmenit svoje pocity :( je mi zo seba zle ako to tu vobec pisem.. :( ako by som ho mohla zacat lubit a tesit sa na neho? je to strasne nefer ze 99% zien toto obdobie preziva ako najkrajsie v zivote a ja to beriem ako najvacsiu tragediu..
zeny, nasla som nieco na odlahcenie temy : http://www.24sata.hr/sudbine/trudna-je-u-65-god...
je to sice po chorvatsky...ale pise tam, ze zenska, 65 rocna, ktora ma uz 13 deti z 5tich roznych vztahov, isla na umele oplodnenie a teraz caka 4čatá.
čo poviete na toto? 😀
@tomiholjubavi Tak Ano, keby som zila a rodila v Berline, tak by som tiez mohla byt cely zivot na retazovej materskej. Vo Svajciarsku, kde je materska 3mesiace, by si tych deti tolko nedovolila, lebo by nestihali robit na opatrovatelky a jasle, kedze vo Svajciarsku je dieta vyratane do 18.r zivota cca na 180.000 CHF = cca 180.000 EUR. Krat 17 deti...no, to by teda musela dlho cakat, kym by jej niekto deti splodil 😀 Ak by sa vobec dockala.
@charlie1980 jej plodnost, ale aj entuziazmus z tehotenstva by sa zisli mnohym 😀 toto je este len proti prirode. ked jej budu deti maturovat, bude mat po 80tke a vydavat sa budu pred jej 90tkou..ak sa dozije 😕
Ahoj, nečítala som príspevky, možno sa budem po niekom opakovať.
Ja mám 2 deti, prvý bol vytúžený, vymodlený, skoro 2 roky sme čakali kým otehotniem. No a čakala som aké to bude úžasné, ale nebolo, tehotenstvo som si skoro celé odtrpela, bývalo mi dlho veľmi zle, vracala som, aj v nemocnici som bola, potom mi tvrdlo brucho, potom som bola obrovská, ledva som chodila, nemohla spať, túžila som po babuli a po USG v 20-tom týždni sa mi na chvíľu zrútil svet - bude to chlapec.... (Len ma teraz neukameňujte, viem že to nie je správne, ale cítila som to tak), dlhšie som sa z toho spamatavala. No a druhé tehotenstvo ešte horšie, vracačky, nemocnica, ešte horšie vracačky, keď sa zdalo že lepšie, kontrakcie, otváranie a skracovanie krčka, nútený režim poloha ležmo pomaly bez pohnutia, pokračujúce kontrakcie, návšteva pohotovosti v noci, strach aby sa malý nenarodil ako 800 gramový, no proste hrôza.
Píšem Ti to aby si vedela že nie každé tehotenstvo je pekné, dobré, pohodové, ja teda neviem kto vymyslel, že tehotenstvo je najkrajšie obdobie v živote ženy.
A ani po porode to nebýva vždy ideálne, ja tiež nepatrím k tým ktoré ihneď zahoreli obrovskou láskou k dieťatku. Bol to postupný dlhšietrvajúci proces, ale všetko prišlo, synčekov veľmi ľúbim.
Určite to aj u Teba príde, len nečakaj že to bude ihneď, daj tomu čas, nepočúvaj všetky úžasné matky čo všetko zvládajú a neskutočne milujú svoje deti a sú a chcú s nimi byť každý okamih ich života.
Aj ja mávam občas pocity že som ešte mohla s deťmi počkať, že mi niečo ušlo, ale vždy to prejde keď malí prídu, vyobjímajú ma, starší povie že ma ľúbi. Ono už by ani nebolo veľmi s kým si užívať, všetky kamošky postupne porodili a už sú tie vzťahy o inom.
Aj u Teba toto časom príde, možno až keď sa bábo naučí smiať, objať ťa, možno neskôr.
Možno by u Teba bolo dobré vrátiť sa po pár mesiacoch do práce, do kolektívu, pracovať na svojej kariére, nech sa u Teba neprehlbuje pocit že o niečo prichádzaš. A keď sa bábo narodí zaúkoluj okolie, nech postrážia, Ty si zájdi s babami na kávu, na nákupy, na nejaký kurz čo Ti pomôže sa posunúť v práci, do wellnessu, kozmetičke, prípadne aj večer na disko, ak Ti niekto postráži aj večer a v noci, veď čo je na tom?
Materstvom sa naozaj život nekončí, nie každého to napĺňa. Samozrejme že o niečo aj prídeš, bez toho to nejde, s odstupom času si uvedomíš aj to, čo si získala.
Inak ja som správna Slovenka a keď je mi ťažko tak mi občas pomôže že viem o niekom kto sa má ešte horšie ako ja, stačí preklikať zopár tém tu na MK a hneď je mi lepšie, si poviem ako dobre sa mám.
Držím Ti palce nech sa vyrovnáš so všetkými svojimi pocitmi, veľmi Ti fandím, verím že už bude len lepšie. A to, že si dala prednosť novému životu pred osobným pohodlím je úžasne, nie každý to dokáže. Postupne sa Ti to všetko vráti aj s úrokmi.
@tomiholjubavi Jasne, to bolo prve, Co ma napadlo. Ako druhe ma napadlo, kto sa o tie deti postara...? Ale ved surodenci maju hadam aj 40r 😀 Inak, poznam dievca, Brazilku, pochadza u 21 surodencov, sice dve matky, Ale aj tak...kazda po 10deti 🙂 Skutocne, odhliadnuc od vsetkeho ako moje soc.zabezpecenie, zabezpecenie statu, mna by na to nikto nenahovoril 😀
@malabiba nikto nechce aby bola z decka "paf" ale jedno je byť nešťastná z neplánovaného tehotenstva a druhé je sťažovať sa na koniec svojho života a plánovať kam decko odložím ....to je už troška moc, ja som otehotnieť nechcela ale ked to prišlo tak takéto prehnané myšlienky o nenarodenom dieťati som rozhodne nemala
Nie je choré, čo práve prežívaš, je dobré, že to vieš vyjadriť a po.enovať, že nepotláčas svoje emócie. Píšeš, že nevieš, ako to máš zmeniť. Naše prežívanie, emócie dokážeme zmeniť jedine zmenou myslenia, že sa skúsiš pozrieť inak na svoj život, že skúsiš inak zmýšľať o svojej životnej situácii a skúsiš si nájsť niečo pozitívne na tom, že sa staneš matkou. Nikto to za teba neurobí a nikto ti nepomôže, keď ty sama nebudeš chcieť. Prajem veľa energie a odvahy na zmenu.
@rebeka1417
ja som mala cele teh.divny pocit strachu ako sa mi zmeni.zivot, ci sa budem vediet postarat, ci budem dobra mama a to o dieta sme sa snazili vyse roka.Lubila som ho uz v brusku nebolo.to, az tak zle ako u teba.Hormony su svina a tiez mame v rodine uzkosti, depresie babka aj jej sestra sa liecili.
Chodila som k psychologicke velmi mi.to.pomohlo bojovat so strachom.nemusis sa hanbit ci citit trapne velmi Ti to pomoze mat klud na dusi.To je to, co potrebuje tvoje babo necitala som.vsetkourcite mas ci budes mat vycitky preco takto premyslas..kazda mama sa boji o svoje dieta, ked ho.porodis a uvidis ake je bezbranne a tvoje a, ze si.ho dokazala vynosit, porodit, nakojit ...budes na seba hrda a budes ho velmi.lubit.Vsetko chce cas. ta laska pride postupne zaciatok je tazky.Neviem ako sa citis ci.mozes dobre spavat, ci planujes prenho vybavicku, ale zajdi pre radu k pychologovi je zadarmo tusim 10 sedeni rocne od zdr.poitovne zisti si to
a este nieco....vzdy som bola typ praca, kolegovia, fitnes, dovolenky s dietatm nic nekonci kazdy den na MD je iny budes mat kamaratky budete spolu vymyslat aktivity pre deti, dlhe prechadzky pre oboch cas partnerom bude ten mrnus najdolezitejsi.Ak niekto.pristupuje k MD boze este 3 roky musim varit, prebalovat...ani si to dobre neuzije.Uz nikdy sa ten cas nevrati a zalezi.len na tebe ako.ich.prezijes:)tiez som mala pochybnosti.ci budem dobra mama.Ked mal syn v 3 r zdr.problemy uplne automaticky som dala v praci vypoved a hladala moznost ako dalej...
@rebeka1417 preco si myslis,ze nemas odzite,ze porodenim konci zivot?zivot sa ti prave zacina.preco si myslis,ze najskor musi zena prechlastat a presexovat celu mladost,ze musi cestovat,spoznavat?ved chodit mozes aj s dietatom.zalezi len a len na tebe,co si vyberies.ano su matky,ktore sedia doma a nariekaju,ake su same a ako nikde nemozu ist.preco by nemohli?poznam vela zien,rodin,ktore cestuju s miminom a neskor s detmi.vsade ich nosia so sebou,decka su uzasne a spolocenske.jasne,ze ked je dieta zavrete doma,tak je otrestene.vsetko sa da,len sa na to musis pozriet spravnym uhlom.chapem,ze za svoje pocity nemozes,ale ty akoby si ho nechcela prijat.preboha ved malicke za nic nemoze.ono ta potrebuje.vy dvaja ste ho splodili,ono neprislo z vlastnej vole.netrap sa,nie kazda matka je hotova z tehotenstva.su aj zeny,ktore to beru ako prirodzenu vec a nevyzivaju sa v nakupovani vybavy a s malickych noziciek,ruciciek...zamysli sa a zvol si,co vlastne chces.ci chces prezit zivot obvinovanim seba,priatela a syna alebo chces zit plnohodnotny zivot so vsetkym.a vysvetli mi,preco ti zivot konci?
Tak ja som bola nieco uplne opacne. Dieta sme chceli, aj sme planovali a velmi som sa na neho tesila, vsetko chystala, naplanovala ako nam bude dobre, ako sa o neho budem starat. Az prisiel ten krasny den, ja som sa vratila s malou z porodnice a prisla rana ako svina. Nic som nestihala, poporodna depresia ako vysita, z pyzama som sa prezliekala o pol stvrtej poobede, no cele zle. Ty aspon realne uvazujes nad tym, ze to bude tazsie a ze to mozno nebudes zvladat a viac-menej sa na to pripravujes. Ja som na to ani nepomyslela a potom som z toho bola v koncoch. Mozno budes prekvapena ako to vsetko zvladas a budes sa z babatka velmi tesit. Mat dieta je to najuzasnejsie, ale je to aj dost tazke. Hlavne zaciatky...
@rebeka1417 pre mňa bolo obdobie materskej obdobím, keď som mohla všetko. Teraz sa musím venovať práci, zaberie mi mnoho času a nestíham nič a nemám čas ani na seba,hoci deti sú už veľké a samostatné. Ale samozrejme práca je tiež dôležitá. Tak len toľko k možnostiam po pôrode...
Inak by ma zaujímalo, koľko máš rokov, keď si písala, že by si už podľa veku mala byť dospelá. Lebo keď si nebola typ, čo si užíval doteraz, asi by si si až tak extrémne neužívala ani keby si tehotná nebola. A ešte...mať dieťa v mladom veku nie je nevýhoda, keď je malé, môžeš ho zobrať kamkoľvek, neprotestuje 😀 a keď už vyrastie a bude v puberte, bude rado, že bude samé a Ty môžeš realizovať svoje nápady a stále budeš mladá a plná energie a ešte si to aj viac užiješ, lebo budeš mať pocit, že môžeš bez obáv.
Inak švagriná bola na tom ako Ty,vôbec sa netešila, otehotnela len kvôli manželovi, lebo túžil po dieťati... a keď sa malá narodila, v tej chvíli by dala za ňu život, pozerala na ňu,že aká si Ty "škaredá" 😀 a predsa ju viac nepustila od seba a nechápali sme, že je z nej zrazu iný človek, normálne matka roka, nikto by to na ňu nepovedal 🙂
@ajdika súhlasím s tebou, no materstvo prináša veľa povinností, ale keď ma mama poprosila či by som jej mohla pomôcť s prácou na vš som len pozrela preboha aká som rada že toto už nemusím :D sestra zase hneď ako príde z práce prezlečie sa naje sa a hneď robí prípravy do práce na druhý deň a ja sa zase usmejem, radšej budem celý deň prebaľovať pokakanú riťu než toto 😀 3roky materskej to je kopec času bez stresu z práce či školy
ak sa to malicke bezbranne nevinne narodi, a ty si ho prvy krat prilozis k prsniku, mozno sa tvoje pocity uplne zmenia. Tolko lasky co ti da to miminko, ti neda nikto na svete , a bude len tvoje. Ak by sa to nezmenilo a tvoje pocity by boli stale rovnake, ako su teraz, daj ho na adopciu a urob stastnych ludi, ktori si babatko strasne zelaju a nemozu ho mat.Spravis hned dvojnasobny dobry skutok, jednak pre dietatko a jednak rodicom, ktori zufalo tuzia .Hore hlavu, inak si nerozbijes celo...vzdy je riesenie .
@rebeka1417 ahoj,smiem sa spytat,ako sa vam s drobcekom dari? Dufam,ze zle pocity pominuli. 🙂
@majdus ahoj drobec ma rok a velmi ho lubim. aj ked som s nim neni non stop a chodim aj cvicit a sem tam von. akurat mam problem s jeho otcom a rozchadzame sa tak mozno som to vtedy podvedome vedela a preto tie pocity.
Mam to rovnako… sice mi zacina len treti mesiac ale uz teraz sa bojim co bude potom. Uz teraz nevladzem, som psychicky vycerpana, fyzicky vdaka tehotenstvu tiez. Milujem aktivne sporty a travit nimi volny cas, bohuzial tie vykonavat moct nebudem a s dietatom uz vobec nie minimalne kym nebude ako tak schopne chodit. Neviem co budem robit, neviem ako sa mam toho vsetkeho vzdat pre niekoho, koho som vlastne ani nechcela ani neplanovala a ani nevidela (na ultrazvuku sice hej ale ani to so mnou nehlo), v satni u gyneko som sa skoro zosypala, ze to je realita, ze som nepotratila a ze uz nie je moc ciest spat. Neviem co mam robit. Partner potrat nechce na dieta sa tesi, ma mi za zle ze ja sa netesim a ze nechcem byt mamickovska, ale ja taka nie som a ani som nikdy nebola, kamaratky hned pestovali babatka, mojkali ich vonali, chytali a ja nic, uplne som necitila v ich pritomnosti nic, ba priam som sa snazila vzdialit im. Nechcem aby z aktivneho volneho casu sa stal moj jediny volny cas kavicka s ostatnymi mamickami pocas kocikovania alebo ihrisko. To je pre mna strasne zvazujuce, boli to ze uz nikdy nevykonam urcite veci, priatel to berie ako sebecke a malicherne ale co je malicherne na tom, ze aj ja ako zena, a potom ako matka budem chciet niecim zivit svoju dusu okrem bezzubych usmevov ktore mi nic nedaju? Ziadny zazitok nic…ze dieta raz vsetko vrati? Co vrati ako vrati? Ako mi vrati nazad moju postavu, s ktorou som mala roky problem psychicky aj fyzicky, ako mi vrati nazad moj volny cas tak ako ho mam radá ako mi vrati kondiciu, ako mi vrati to co bolo? No nevrati…to ze pride so skolky s nakreslenym obrazkom lubim maminku pre mna nie je zadozucinenie, takych som dostavala od deti milion, takze to nie je nic nove ani hodne na roztopenie sa. Neviem akoze v com nieco dieta raz vrati. Ved to ze nas bude lubit je snad prirodzene kedze sme ho porodili a starali sa o neho nonstop, este aby nas nelubilo. Ale kto a ako mi vynahradi vsetko to ostatne? Nechcem byt len mamicka na plny uvazok chcem ostat aj sama sebou, chcem byt ta ktorou som, chcem aby som existovala aj ja nechcem byt len mamicka…

@cairka tak toto je čistá pravda