icon

Budem rodiť ako 37-ročná

6. jan 2026

Ahojte. V prvom rade, plánovali sme to, chceli sme to. Dala som si 2 roky, aby som otehotnela a podarilo sa v podstate hneď za čo sme neskutočne vďační. Som na začiatku 3.mesiaca, narozdiel od prvého tehu to zvládam veľmi dobre a užívam si to. Ale dnes má nejako chytila panika. Ako to zvládnem? Tie prvé roky ok, ale aj ja budem starnúť. (Áno, viem, mala som nad tým rozmýšľať predtým...). Mám skvelého muža. O moju dcéru sa stará ako o vlastnú, o netere tiež a viem, že bude dobrý ocko. Máme bývanie, máme finančné zabezpečenie a preto nemám obavy. Len vzhľadom na vek. Rodili ste niektorá v tomto veku? A ako to zvládate časom?

reanda
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_autor ja som vyštudovala pri dcérke,tiež msm vlastne bývanie bez hypotéky a s mužom firmu.Zvladli sme aj pri nej aj keď možno skoro.Všetko sa dá.Druhé už by som takto ľavou zadnou asi nedala.Nikoho som nechcela zosmiešniť ale proste je to fakt,že aj tie decká sa potom cítia lepšie,keď sa za tých rodičov nehanbia.

@anonym_eefe5a ty mas, prosim ta, co za chory vzorec v hlave, ze byt starsi rodic je na hanbu?

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@reanda

@anonym_eefe5a ty mas, prosim ta, co za chory vzorec v hlave, ze byt starsi rodic je na hanbu?

@reanda ja neviem akože ked vidím ze ja som ešte mladá a potom na rodičku vidím okolo seba skoro babky,nie je to divne? Ja sa teším,že dcéra sa pýši mladou mamou

anonym_f462dd
6. jan 2026

Moja mama mala 37 keď otehotnela so mnou, ona si to veľmi užívala a často hovorila čo kde chodila zažila robila za mlada a že si užila život. Čiže ona bola veľmi spokojná ale za mňa ako dieťa som to dosť cítila jej vek celý život a preto som nechcela mať deti v takom vyššom veku. Pre rodiča super pre dieťa nie 😊

reanda
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@reanda ja neviem akože ked vidím ze ja som ešte mladá a potom na rodičku vidím okolo seba skoro babky,nie je to divne? Ja sa teším,že dcéra sa pýši mladou mamou

@anonym_eefe5a ja akurat vidim, aka si hlupa.. a to je nieco, za co by sa teda tvoje deti hanbit mohli.. ale snad, az budes aj ty taka 'stara babka', tak uz budes trosku mudrejsia

anonym_116ffd
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_autor ja som vyštudovala pri dcérke,tiež msm vlastne bývanie bez hypotéky a s mužom firmu.Zvladli sme aj pri nej aj keď možno skoro.Všetko sa dá.Druhé už by som takto ľavou zadnou asi nedala.Nikoho som nechcela zosmiešniť ale proste je to fakt,že aj tie decká sa potom cítia lepšie,keď sa za tých rodičov nehanbia.

@anonym_f7d87d ze babka v 39, to by som nechcela, si to ani predstavit neviem 🫣. Manzelova stara mama mala 43, ked sa jej narodilo prve vnuca, ale to bola ina doba. Ja budem mat 43 na jar a neviem si predstavit mat vnuca, mam 3 rocne dieta. Teda mam 12, 10, 5 a 3 rocne. Kazdy to ma ale inak, je jasne, ked rodis 20 rocna, tak si nevies predstavit rodit v 40. Ale da sa to uplne v pohode prezit 😅.
@anonym_eefe5a vies co, to je vychovou, ze hanbit sa za vek rodicov, nech mi nikto netvrdi, ze to tak nie je. Teraz sa tu pred chvilou tulil ku mne pubertiak, ze som najlepsia mamina na svete. Vek vobec neriesime. A mozno to pride, ale od malicka ucime deti vazit si rodicov, starkych, lebo nam dali zivot a snazili sa co najlepsie vychovat a postarat sa o deti. Mna moji rodicia tiez mali okolo 30-ky, na tu dobu neskoro, spoznali sa neskor, predo mnou 3 roky sa narodil moj brat, ktory zil len 5 dni, kym to spracovali, kym sa mamina dala zdravotne do poriadku atd...Takze maju uz po 70-ke, sesterkini rodicia tahaju uz na 80. Su z druheho manzelstva oboch rodicov, jej mama rodila v 37 rokoch, dvojcata, ani nevedela, ze ich caka dvoch, nic jej nebolo, ani zle, nic, ze horsie to bolo v prvom tehotenstve, ked bola o dost mladsia.
Ako ja nevidim dovod tu strasit buducu natku, to dieta uz ma v brusku, uz sa tesi, tak ju skor treba povzbudit. Nie este viac vystrasit.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@reanda

@anonym_eefe5a ja akurat vidim, aka si hlupa.. a to je nieco, za co by sa teda tvoje deti hanbit mohli.. ale snad, az budes aj ty taka 'stara babka', tak uz budes trosku mudrejsia

@reanda neviem ako ste na to došli,že som hlúpa ale dobre.Poznam manželský pár,ktorí sa vždy čudovali,že taka mladá a už mama?Chlap ma 52 a žena 45 ked sa im narodila dcéra.Dnes ked ich vidím na námestí,tak ako keby svoje vnúča naháňali.Potom sa pánko priznal,že ľutuje,že dieťa nemal vo veku ako ja...lebo ved kariéra a podobne.Tak kto je tu hlúpy?Nikto nechce starých rodičov.

zitaje
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_28cd49 veď nie, ale tak vzhladovo, pri dcére som mala v škôlke 33 a to som bola z najstarších 🙈🙈🙈

@anonym_autor ja som mala prvé dieťa v necelých 26 a posledné v 43. Bola som aj mladšia ako väčšina rodičov, aj o kus staršia. Dokonca keď posledná dcéra končila škôlku, prestala som si farbiť vlasy, takže som chodila po malú do škôlky ako sivovlasá osoba a napriek tomu sa mi ani raz nestalo, že by si niekto myslel, že som babka (hoci v 4 3 by som v pohode mohla byť), alebo minimálne mali toľko chochmesu, že sa nepýtali 😀. A čo? Nejak v tom nevidím problém. Moje najstaršie a najmladšie dieťa majú medzi sebou rozdiel 17 rokov, keď idú spolu von, vyzerajú ako matka s dcérou. ALe nejak celkom nerozumiem, prečo by mi to malo prekážať, alebo v čom to je akože zlé...

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@zitaje

@anonym_autor ja som mala prvé dieťa v necelých 26 a posledné v 43. Bola som aj mladšia ako väčšina rodičov, aj o kus staršia. Dokonca keď posledná dcéra končila škôlku, prestala som si farbiť vlasy, takže som chodila po malú do škôlky ako sivovlasá osoba a napriek tomu sa mi ani raz nestalo, že by si niekto myslel, že som babka (hoci v 4 3 by som v pohode mohla byť), alebo minimálne mali toľko chochmesu, že sa nepýtali 😀. A čo? Nejak v tom nevidím problém. Moje najstaršie a najmladšie dieťa majú medzi sebou rozdiel 17 rokov, keď idú spolu von, vyzerajú ako matka s dcérou. ALe nejak celkom nerozumiem, prečo by mi to malo prekážať, alebo v čom to je akože zlé...

@zitaje žiadne dieťa vám to nepovie ale ja by som teda starú mamu a otca nechcela mať,je to nezodpovedné ked myslite iba na seba

anonym_b514a5
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_eefe5a
ty mas nejake komplexy vsak? Ja som dieta 17 rocnej "puberťáčky", bola jedna z najmladsich mam u nas v triede. A vies co ona naucila mna? Ked mi spiluziaci spomenuli, ze oni nemaju takych mladych rodicov, pivedala som nevadi! Ved sa staraju a lubia vas rovnako ako mna ti mladsi. To ma naucila moja mlada mama. Nemala potrebu v tomto pysit sa, ze je viac.
Mozno sa nad tym zamysli.

zitaje
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@reanda neviem ako ste na to došli,že som hlúpa ale dobre.Poznam manželský pár,ktorí sa vždy čudovali,že taka mladá a už mama?Chlap ma 52 a žena 45 ked sa im narodila dcéra.Dnes ked ich vidím na námestí,tak ako keby svoje vnúča naháňali.Potom sa pánko priznal,že ľutuje,že dieťa nemal vo veku ako ja...lebo ved kariéra a podobne.Tak kto je tu hlúpy?Nikto nechce starých rodičov.

@anonym_eefe5a čo tým myslíš, že nikto nechce starých rodičov? Nik predsa nemá na výber. Nevyberáš si vek rodičov. A k nezodpovednosti - je nezodpovedné rodiť v 40 a nie je nezodpovedné rodiť v 20? To už z akého dôvodu? 😀

anonym_ffae2d
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

Moja dcéra sa vždy strašne teší,keď mi hovori ze všetci si myslia,že prišla jej staršia sestra na rodičko,keďže som najmladšia z triedy.Aj decka to beru určite inak lebo sa nehanbia,že majú stare matky a otcov.Keď sa pozrem okolo seba na rodinku už sami dôchodca pomaly 🤣🤣🤣trošku aj na tie decká treba myslieť.

@anonym_eefe5a Kolkorocna si otehotnela? Mala si aspoň 25? Máš nejaké vzdelanie vyššie ako maturita? Aj si stihla pred materskou niečo zarobiť?

reanda
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_eefe5a dosla som na to podla tvojich obmedzenych nazorov.. ale dobre teda, ja osobne som mala starsich rodicov a vzdy som bola na ich vek hrda, nikdy som sa za to nehanbila.. takze uz mas prvu strbinu v tvojom presvedceni, ze NIKTO nechce 'starych' rodicov 🙂
a vies o tom, ze existuje aj opacny nazor, ze je hanba mat prilis mladych rodicov? hlupych, nevyzretych, co asi 'nevedeli, ako sa to robi', tak hned otehotneli? 😀

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_ffae2d

@anonym_eefe5a Kolkorocna si otehotnela? Mala si aspoň 25? Máš nejaké vzdelanie vyššie ako maturita? Aj si stihla pred materskou niečo zarobiť?

@anonym_ffae2d mala som 20 ked som porodila dcéru,vyštudovala som ,mám vlastné bývanie bez hypotéky aj keď iba dvojizbak v BA ale mám.Velmi dobre platenú prácu,našporene peniaze na účte,nemusíme živorit ani obracať každé euro a onedlho vlastnu firmu.Všetko sa dá a v mladom veku skor človek vládze.Dnes už by som to asi tak ľahko nedala.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@reanda

@anonym_eefe5a dosla som na to podla tvojich obmedzenych nazorov.. ale dobre teda, ja osobne som mala starsich rodicov a vzdy som bola na ich vek hrda, nikdy som sa za to nehanbila.. takze uz mas prvu strbinu v tvojom presvedceni, ze NIKTO nechce 'starych' rodicov 🙂
a vies o tom, ze existuje aj opacny nazor, ze je hanba mat prilis mladych rodicov? hlupych, nevyzretych, co asi 'nevedeli, ako sa to robi', tak hned otehotneli? 😀

@reanda hlúpych a mladých možno ale dieťa je zabezpečené a nikdy mu nič nechýbalo a stále sa pýši mladou maminkou.Pekný večer 😉

zitaje
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_eefe5a ako sa dá pýšiť mladou mamou?? Čo je na mladom veku také obdivuhodné? Veď každý bol mladý...

reanda
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@reanda hlúpych a mladých možno ale dieťa je zabezpečené a nikdy mu nič nechýbalo a stále sa pýši mladou maminkou.Pekný večer 😉

@anonym_eefe5a este stale ti nedoslo, ze to, ci je dieta zabezpecene a ako je o neho postarane, nezavisi nutne na veku rodicov? a ze tvoj vek nie je nic, cim by si sa mala pysit? ale celkom mi je ta aj luto, lebo este par rokov a budes sa teda musiet zacat za seba hanbit 😕

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@zitaje

@anonym_eefe5a ako sa dá pýšiť mladou mamou?? Čo je na mladom veku také obdivuhodné? Veď každý bol mladý...

@zitaje že sa nemusí hanbiť ked prídem do školy,že som zbitá životom lebo som si dieta urobila v 40tke som večne nervózna a uhundrana a dcéra sa nehanbí,že nedošla mama ale "babka" 🤣ale chápem doba je taka,že už to je norma

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@reanda

@anonym_eefe5a este stale ti nedoslo, ze to, ci je dieta zabezpecene a ako je o neho postarane, nezavisi nutne na veku rodicov? a ze tvoj vek nie je nic, cim by si sa mala pysit? ale celkom mi je ta aj luto, lebo este par rokov a budes sa teda musiet zacat za seba hanbit 😕

@reanda
@reanda no to áno,už teraz neviem jak to rôznycham ale aspoň sa dožijem stužkovej

bakafakamaka
6. jan 2026

Moja mama mala dvojičky v 36 - mňa a brata a všetko v poriadku. Neboj. 🫶🏻

janinah
6. jan 2026

Tretie dieťa v 43 r. a uz ma 20 takze mam skusenosti.Nijaky problem.

reanda
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@zitaje že sa nemusí hanbiť ked prídem do školy,že som zbitá životom lebo som si dieta urobila v 40tke som večne nervózna a uhundrana a dcéra sa nehanbí,že nedošla mama ale "babka" 🤣ale chápem doba je taka,že už to je norma

@anonym_eefe5a tak vies, zena, co sa od dvadsiatky nenahana pri detoch, zaroven studiu, zarabani penazi a budovani firmy, nemusi byt v styridsiatke 'zbita zivotom' 🙂

simona92101
Autor odpoveď zmazal
anonym_2ed1cd
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_ffae2d mala som 20 ked som porodila dcéru,vyštudovala som ,mám vlastné bývanie bez hypotéky aj keď iba dvojizbak v BA ale mám.Velmi dobre platenú prácu,našporene peniaze na účte,nemusíme živorit ani obracať každé euro a onedlho vlastnu firmu.Všetko sa dá a v mladom veku skor človek vládze.Dnes už by som to asi tak ľahko nedala.

@anonym_eefe5a byt si zdedila alebo si ho kúpila pred dávnymi rokmi, keď ceny boli úplne niekde inde? Pretože teraz bez hypotéky nemá človek ani na garzónku

zitaje
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_eefe5a asi si mala šťastie, že si nestretla veľa nešťastných, nervóznych mladých žien, ktoré majú pocit, že si dieťaťom v mladom veku pokazili život... aj také sú, nielen staršie unavené... našťastie máme na výber.

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_2ed1cd

@anonym_eefe5a byt si zdedila alebo si ho kúpila pred dávnymi rokmi, keď ceny boli úplne niekde inde? Pretože teraz bez hypotéky nemá človek ani na garzónku

@anonym_2ed1cd to máte pravdu.Kupila ale ešte veľmi dávno.V tejto dobe by som kupovať nechcela.

autor
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@reanda
@reanda no to áno,už teraz neviem jak to rôznycham ale aspoň sa dožijem stužkovej

@anonym_eefe5a už tu prosím nereaguj. Zjavne máš nejaký komplex, možno starších rodičov. Ja len toľko. Možno sa nedožijem stužkovej svojich detí, ale to možno ani ty. Lebo toto nevieš žiaľ nikdy. A ja nechodím domov zbitá životom, muž je mladší a tiež nie. Od 20tky som precestovala pol sveta, zabezpečovala som sa, študovala. Teraz tiež nemakam manuálne, už sme vo fáze že keď sa nám do práce nechce, nemusíme ísť, pretože firma si ide svoje. So svojou staršou sme každý víkend niekde na výlete. A áno, o chvíľu mám 40. A?
Odhliadnuc od toho. Ak by som bola citlivejšia, alebo nemala doma takú podporu, na čo sú tvoje komentáre dobre? Hľadám tu podporu a ty si schopná tehotnej žene napísať, že sa nedožije stužkovej.

Užívaj si 2izbak a nech sa firme darí. A prosím, nauč svoje dieťa, že vek naozaj nehovorí o charaktere ľudí a nie je to hodnota ;) krásny večer

autor
6. jan 2026

Vám ostatným ďakujem. A tiež vám prajem krásny večer.

anonym_9c1efa
6. jan 2026
@anonym_eefe5a

@anonym_eefe5a
Ja napr s tebou súhlasím, neviem prečo, ale deti to vnímajú a to hovorím len podľa seba - od 1.tr. ZŠ som si začala toto všímať a čím som bola staršia, tým viac. Aj mame som prizvukovala že aká som hrdá že moja mama je mladá a nie babka. Ona tomu nechápala ale ja proste ako decko som bola z nejakého dôvodu naozaj na to akoby pyšná 🤷 mala ma v 22r. Ja mám prvé dieťa v 24r tak uvidíme ako to bude tiež vnímať 😀

anonym_eefe5a
6. jan 2026
@anonym_9c1efa

@anonym_eefe5a
Ja napr s tebou súhlasím, neviem prečo, ale deti to vnímajú a to hovorím len podľa seba - od 1.tr. ZŠ som si začala toto všímať a čím som bola staršia, tým viac. Aj mame som prizvukovala že aká som hrdá že moja mama je mladá a nie babka. Ona tomu nechápala ale ja proste ako decko som bola z nejakého dôvodu naozaj na to akoby pyšná 🤷 mala ma v 22r. Ja mám prvé dieťa v 24r tak uvidíme ako to bude tiež vnímať 😀

@anonym_9c1efa 24 je úplne v pohode podla mňa a tiež to tak vnímam,že proste decká sú radi keď majú mladých rodičov,zvlášť keď prídu do puberty a u dcérky je vidiet keď pride domov ako sa teši,že každý sa pýtal či som staršia sestra a akú má peknú mamu.Mať deti max do 32 potom už nie.Naši ma mali v 27 ale vtedy to bola taká norma.

anonym_264f46
6. jan 2026

Ja som mala sama so sebou dohodu, že druhé dieťa max do 30tky. V 30tke som otehotnela aj porodila. Každá žena to inak cíti, za mňa je 37 veľa. Ale ty máš iné okolnosti. Síce dieťa máš, ale toto druhé máš s terajším partnerom, takže chápem.