icon

Čakáme tretie dieťa

23. nov 2025

Pekný večer mamičky. Je tu niekto kto má 2 detičky a čakal ďalšie? Máme doma 4r dcérku a 1,5r synčeka. MS mi mešká už týždeň, dnes som si spravila test pepino a clearblue a obe vyšli pozitívne. Chceli sme časom ešte jedno dieťatko, ale prišlo to skôr ako sme plánovali... Bojím sa či sa to dá zvládnuť v takomto vekovom rozdiele. Blbé poznámky si prosím nechajte. Ďakujem aj za prečítanie.

klaudi321
25. nov 2025

@anonym_autor
Ahoj chcela by som pogratulovať a dá sa to je to narocne ale keď sa pozeras na tie lasky stoji to za to
keď sa tretia dcerka narodila prvá mala skoro 5 rokov a druha 3 a pol a pre ostatných komentujucich áno bola plánovaná každá

Mňa najviac vycerpavali skolkarske choroby rok boli choré skoro stále a vždy od nich aj ja s bábätkom... po roku jej z vyterov zistili všetky bežné skolkarske choroby (dufam ze v skolke bude menej chora aspon 😀) a keďže je ten imunitný systém bábätka taky aký je zvládala to ťažšie ale už to našťastie prešlo to zle obdobie ale celkovo ten rok alebo rok a pol prvý je najťažší.
A k pozitivam sú úžasné partacky už teraz veľmi ju ľúbia a aj ona ich. Aj moje pomáhajú vynášať plienky dávajú na ňu pozor keď niečo tak zakricia a dobehnem nadherne sa od nich učí všetkému, najnovsie si zaumienili ze bude tiez baletka a ucia ju tancovat co sa naucili na tanecnej a robia jej vystúpenia... a mam čas na všetky aj keď s mužom nemáme toľko pomoci ale zvládame niekedy ťažšie ale to by bolo rovnako aj pri dvoch

anonym_ecd77d
25. nov 2025
@alkoholik

@anonym_edf43c Preco by boli primitivi??,
Ze clovek s rozumom vyjadri svoj nazor je primitiv?
Vela zien ma predstavu o velkej rodine. Ale skuste sa zamysliet kolko penazi, casu potrebujete na ne v tejto dobe. Ak ma manzel nadstandarny prijem preco nie. Ale ludia co ledva viziju a su financne negramotny a nevedia si spocitat kolko to bude stat, to je skor na zamyslenie. Aj ja by som chcel Ferrari, ale zial nemam nan. Kazde dieta ( ci sa vam to paci alebo ) stoji € a cas ktory zoberiete zase tym 2 detom a menzelovi. Potom je tu kopec diskusii ze manzel zdrhne od rodiny. Preto by som sa snazil vyvarovat do buducnosti problemom. Ono mat 3 deti v tejto dobe je fakt zlozite, takze nemalujte jej ruzove okuliare. Staci sa len prakticky zamysliet: byvanie, auto,kruzky..

@alkoholik samozrejme,ze je to aj náročné, no absolútne nesúhlasím s tým,že kvôli 3.dietaťu oberame staršie 2 deti a manžela o spoločné strávený čas. Vela ľudí má jedno dieťa a ten čas aj tak spolu netrávia, nevedia to zmanazovat a rozvádzajú sa. A prečo by mal otec rodiny zdrhnut,ked ma viac deti? To akože nie sú jeho? Tak toto je potom jedine zbabelé!

monikamama
25. nov 2025

@anonym_autor ja som mala 4r a 2r chlapcov a zrazu sok ze príde ďalšie. Ale bolo to to najlepšie čo nam mohlo prist do života. A tiež som to tak na začiatku vôbec nevnímala.

suzanne_forgeron
25. nov 2025

Prečo by mal byť taký obrovský rozdiel medzi dvomi a tromi deťmi? Jasné, bude to náročnejšie, ale niektoré komentáre ma fakt udivujú, ako zaostalo tu niektorí ľudia na modrom koníku rozmýšľajú. Ja mám vo svojom okolí množstvo mnohopočetných rodín a tým nemyslím že majú len tri deti, ale štyri, päť a viac. A tiež ani že sa im všetky deti narodili neplánovane. Niektorí z nich túžili po veľkej rodinke a áno, je to náročné, kým sú malé, no ako píšu ostatné, čoskoro vyrastú a budú parťáci. Sestra tak mala, 1,5-ročný rozdiel medzi dievčatami a teraz (3r a 5r) sú najväčšie parťáčky, celý deň sa spolu vyhrajú na záhrade, mladšia sa toho veľa učí od staršej, stačí im vlastne vymyslieť jeden program. My tiež plánujeme mať tri detičky, zatiaľ máme jedno, ktoré je dosť náročné, ale už teraz sa nevieme dočkať, ako budeme môcť sledovať vývoj ďalšieho človiečika a robiť veci lepšie. A chceli by sme spojiť dve materské dokopy, takže asi medzi nimi tiež bude takýto vekový rozdiel (1,5). Inak poznám aj viacero rodín čo majú 4 deti (už sú dospelé), a medzi nimi vekový rozdiel 1,5-2 roky, rodičia si to tak vypočítali, vraví sa, že je to ideál, lebo to nie je až také náročné akoby bol rozdiel len 1 rok a zároveň sú si ešte vekovo blízke aby si rozumeli keď budú staršie. Keď máš veľký vekový rozdiel (5 a viac), už sa spolu až tak nevyhrajú, a ty budeš musieť znova prechádzať tým istým odznova. Takto ešte nevyjdeš z toho uspávania, prebaľovania, učenia na nočník, malého oblečeníčka, budeš to mať všetko skôr za sebou. Držím palce. A hlúpe komentáre si nevšímaj. Nechápem, prečo majú ľudia v dnešnej dobe pocit, že jedno-dve deti sú dosť a tri už je strašne veľa. My sme boli len dve sestry a cítila som sa strašne smutne, bol medzi nami veľký vekový rozdiel (6r) a tak sa o mňa skôr starala než sa so mnou hrala. Zbožňovala som ju, ale vždy som túžila ešte po ďalšom súrodencovi, ktorý by mi bol vekovo bližšie.

priscilla07
25. nov 2025

Gratulujem 🎊 Jasné že zvládnete neboj ❤️

zoja6913
25. nov 2025

Pre tie harpie co sem prisli pisat premudrele komentare len tolko ze:
Nekric, o rok mozes byt v takej istej situacii
Ak uz mas menopauzu-zacni sa liecit bo ak si taka aj v ozajstnom zivote tak skoncis sama bez manzela a priatelov prave ty
Ak mas ken PMs-zamysli sa nad sebou
Ak si ozaj len drbnuta-tak s tym uz nic nenarobis, prajem pevne nervy tvojmu okoliu

Strasne vela zien premudrelych stretavam ale bud su uz v menopauze alebo su len drbnute, normalna vyrovnana spokojna zena nema potrebu anonymne vypisovat druhej ze haha suplo sa haha o rok sa rozvedies haha 🤷🏽‍♀️

To ze tebe neklape manzelstvo neznamena ze nebude autorke pri dalsim dietati

To ze ty bud nemas ani jedno lebo nemozes mat, nemas pravo utocis na autorku aj ked sa jej ,,suplo,, ona nemoze za tvoj stav

Ak si proste len drbnuta oremudrela zena- napis to pod svojou fotkou a nesekaj hrdinku v anonymite

naily
25. nov 2025

Zvládnete to. Som si istá že keď už budete mať bábätko budeš sa roztápať nad nim.
Ja mám 2 deti tretie manžel nechce a ja to teda rešpektujem. My sme boli traja súrodenci a viem že brata mladšieho mama už neplánovala a teraz sa vždy smejeme aké je super že ho máme. Je to práve on čo na ňu najviac lipne a keď niečo potrebuje je tu vždy pre ňu. Švagriná má 4 deti a je to úžasné vždy keď tam prídeme mám rada ten ruch to ako sa ľúbia . Ako sa vedia zabaviť sú veľmi empatický k mojim drobcom. Takže stalo sa, už to nezmenis. Ale to ako sa k tomu postavis môžeš ovplyvniť. Držím ti prsty veľa trpezlivosti a zdravia. A ešte dodám že tie najlepšie veci v živote, nás vždy najviac stoja.

anonym_f5d087
25. nov 2025
@zoja6913

Ak uz mas menopauzu-zacni sa liecit bo ak si taka aj v ozajstnom zivote tak skoncis sama bez manzela a priatelov prave ty
Ak si ozaj len drbnuta-tak s tym uz nic nenarobis, prajem pevne nervy tvojmu okoliu

Strasne vela zien premudrelych stretavam ale bud su uz v menopauze alebo su len drbnute, normalna vyrovnana spokojna zena nema potrebu anonymne vypisovat druhej ze haha suplo sa haha o rok sa rozvedies haha 🤷🏽‍♀️

To ze ty bud nemas ani jedno lebo nemozes mat, nemas pravo utocis na autorku aj ked sa jej ,,suplo,, ona nemoze za tvoj stav

Ak si proste len drbnuta oremudrela zena- napis to pod svojou fotkou a nesekaj hrdinku v anonymite

@zoja6913 Podla vsetkeho ani ty nebudes velmi vyrovnana...
Este raz. Ja netvrdim, ze nikto nema mat 3 deti, ale naozaj neviem, co autorka riesi. Uz tehotna sa opyta, ci sa to da zvladat. Uplne absurdne.

zoja6913
25. nov 2025
@anonym_f5d087

@zoja6913 Podla vsetkeho ani ty nebudes velmi vyrovnana...
Este raz. Ja netvrdim, ze nikto nema mat 3 deti, ale naozaj neviem, co autorka riesi. Uz tehotna sa opyta, ci sa to da zvladat. Uplne absurdne.

@anonym_f5d087 a ty si nikdy u nikoho nehladala podporu v nejakej situacii??????

Ci zvladnes skusku, porod, pohovor, alebo sa nepytala kamosky/mamy/sestry ked si uz bola tehu - zvladnem porod? Dijcenie? Budem vediet co mam robit?

Alebo sa zena v menopauze opyta nieco tak sa nemoze lebo uz je v prechode tak uz ma len trpiet a cakat kym to prejde? Nemoze sa spytat na rady ako to zvladli druhe? Lebo to idte sa oxta autorka na nejake rady nic viac

anonym_5b40c6
25. nov 2025
@anonym_autor

@majus2323 ďakujem krásne 🙏 dcérka už teraz pomáha s bračekom tak snáď to bude tak aj pri tomto.

@anonym_autor mala som doma 3,5 rocnu a 1,5 rocnu ked sa narodila tretia. babky a dedkovia daleko. zvladli sme to, bolo to krans obdobie, samozrejme, aj narocne, ale kazde zivotne obdobie ma svoje vyzvy, toto bola nasa vyzva a prijali sme ju. normalne sme to prežili v zdraví a šťastí, žiadna tragédia sa nekonala, prešlo už odvtedy 15 rokov. nikoho nikto neoberal o čas, práveže sme boli stále spolu,lebo sme sa navzájom všetci potrebovali. voľný čas bol trávený s deťmi, znova som nejakým spôsobom prežívala svoje detské hry😊

mmmmmartina
25. nov 2025

@anonym_autor určite to zvládneš, my máme štyri, samozrejme bude to náročné, ale aj krásne vekový rozdiel máme medzi 1a2 dva roky, medzi 2a3 rok a päť mesiacov a medzi 3a4 necelých osem rokov. Prajem veľa radosti z detí ♥️

selena_luna
25. nov 2025

Zvladnes to. Ja mam teraz 3 a pol rocnu, mladsia ma rok a tristvrte a som v 9 mesiaci. Vsetky tri deti su planovane a chcene, naschval mame taketo 20 az 22 mesacne rozdiely. Ano, je to narocne s malymi detmi, ale chceli sme to dat "jednym vrzom". Neboj sa toho, zvladnete to.

autor
25. nov 2025
@anonym_a7296d

@anonym_autor ahoj, mala som to presne takto dcera 4 a syn 1.5 roka a cakali sme tretie 🥰 jasns, ze sa to da zvladnut a ubehlo to ani nevieme ako, uz bude mat najmensia 11, drzim paste, zvladnete a budu partaci uvidite 😊

@anonym_a7296d ďakujem krásne 😊

rayla
25. nov 2025

Máj deti koľko chces, ale komentár "už teraz mi mala pomáha s bracekom" - to absolútne neuznávam, takto zaťažovať staršie deti svojimi povinnostami.. je to tvoje dieťa, nie tvojej staršej dcéry, tak sa staraj...ona sa raz bude tiež starať - ale o svoje..

autor
25. nov 2025
@rayla

Máj deti koľko chces, ale komentár "už teraz mi mala pomáha s bracekom" - to absolútne neuznávam, takto zaťažovať staršie deti svojimi povinnostami.. je to tvoje dieťa, nie tvojej staršej dcéry, tak sa staraj...ona sa raz bude tiež starať - ale o svoje..

@rayla ja ju nezaťažujem, to že ona pomôže ako napr. doniesť plienku ked ho idem prebaliť alebo pomáha pri kúpaní tak myslím, že to nie je zlé ak mi pomáha.. 🤷‍♀️ mám jej to snáď zakázať? čiže ďalší zbytočný komentár...

autor
25. nov 2025
@selena_luna

Zvladnes to. Ja mam teraz 3 a pol rocnu, mladsia ma rok a tristvrte a som v 9 mesiaci. Vsetky tri deti su planovane a chcene, naschval mame taketo 20 az 22 mesacne rozdiely. Ano, je to narocne s malymi detmi, ale chceli sme to dat "jednym vrzom". Neboj sa toho, zvladnete to.

@selena_luna ďakujem krásne a držím vám palce 😊

autor
26. nov 2025
@zoja6913

@zoja6913 ďakujem 🙂 dobre ste to napísali. Niektorí sa nevedia zaobísť bez priblblých komentárov, aj keď človek jasne napíše že nech si tie blbé komentáre nechajú. Čo už, aj takí sú ľudia. 🤷‍♀️

autor
26. nov 2025

Prečítala som si všetky komentáre, ďakujem veľmi pekne za tie povzbudivé od mamičiek čo to mali ako ja, prípadne podobne. ❤️ No a ten zvyšok, škoda na niektoré aj odpovedať. Naozaj, bez priblblých odpovedí sa to asi neda...gratulujem, získali ste medajlu premudlelých mamičiek/žien 🤷‍♀️

rayla
26. nov 2025
@anonym_autor

@rayla ja ju nezaťažujem, to že ona pomôže ako napr. doniesť plienku ked ho idem prebaliť alebo pomáha pri kúpaní tak myslím, že to nie je zlé ak mi pomáha.. 🤷‍♀️ mám jej to snáď zakázať? čiže ďalší zbytočný komentár...

@anonym_autor ...zbytočný - samozrejme, ked nesúhlasis🤷.. ľahšie je napísať zbytočný, ako sa nad tým zamyslieť.. áno, teraz je to doniesť plienku.. časom vyzdvihnúť zo školy, skontrolovať úlohy a tak..vieme, ako to chodí...

anonym_f5d087
26. nov 2025
@anonym_autor

Prečítala som si všetky komentáre, ďakujem veľmi pekne za tie povzbudivé od mamičiek čo to mali ako ja, prípadne podobne. ❤️ No a ten zvyšok, škoda na niektoré aj odpovedať. Naozaj, bez priblblých odpovedí sa to asi neda...gratulujem, získali ste medajlu premudlelých mamičiek/žien 🤷‍♀️

@anonym_autor Dakujeme😎 Esteze ti nikto nenapisal, ze sa to zvladnut neda😏

petik22
26. nov 2025

@anonym_autor po prvotnom šoku, hlavu hore a nejako sa to utrasie 🙂 mladšie už bude mať skoro 2,5, keď sa narodí bábo, bude samostatnejší ( trošku 😉 ) Budeš to riešiť podľa situácie, ako sa bude dať. držím palce.. z frustrovaných komentárov si nič nerob.

mischy00
26. nov 2025

Zvládneš....ked nie, existuje hniezdo záchrany 🙂

Samozrejme srandujem...a pokiaľ si aj vyslovene rodinný typ, ktorého napĺňa starostlivosť a deti, tak dvojnásobne.
P.S. tie mozno " negativne" komentáre su skôr od žien, co svoj zivot vidia aj inde, ako okolo detičiek. Aj to v poriadku, nie každú ženu to napĺňa. Tak buďme k sebe tolerantné 🍀

vevesh
26. nov 2025
@rayla

@anonym_autor ...zbytočný - samozrejme, ked nesúhlasis🤷.. ľahšie je napísať zbytočný, ako sa nad tým zamyslieť.. áno, teraz je to doniesť plienku.. časom vyzdvihnúť zo školy, skontrolovať úlohy a tak..vieme, ako to chodí...

@rayla a co je na tom zle? Ucit sa straostliovsti o blizku osobu- surodenca? Potom su tu temy kazda deuha, ako surodenec nema zaujem o toho druheho. A v starobe ani o rodicov. Starostlivosti treba vychovat, nie ju iba ocakavat, ked pride moment. Ak sa mne nieco stane, budu sa deti vediet postarat o seba navzajom. A mali sme uz takuto situaciu, kde som skoncila na 3 mesiace v nemocnici. Muz v robote, tak bohuzial, deti sa museli o seba postarat same a vdaka vedeniu od mala s tym nebol absolutny problem. Najstarsie navarilo, stredne popralo, obe sa poucili s mladsim do skoly, a ja som bola v nemocnici kludnejsia, ked som nemusela stresovat k mojim zdravotnym problemom, co same deti doma....

elviku11
26. nov 2025
@vevesh

@rayla a co je na tom zle? Ucit sa straostliovsti o blizku osobu- surodenca? Potom su tu temy kazda deuha, ako surodenec nema zaujem o toho druheho. A v starobe ani o rodicov. Starostlivosti treba vychovat, nie ju iba ocakavat, ked pride moment. Ak sa mne nieco stane, budu sa deti vediet postarat o seba navzajom. A mali sme uz takuto situaciu, kde som skoncila na 3 mesiace v nemocnici. Muz v robote, tak bohuzial, deti sa museli o seba postarat same a vdaka vedeniu od mala s tym nebol absolutny problem. Najstarsie navarilo, stredne popralo, obe sa poucili s mladsim do skoly, a ja som bola v nemocnici kludnejsia, ked som nemusela stresovat k mojim zdravotnym problemom, co same deti doma....

@vevesh Na starostlivosti o súrodenca nie je nič zlé, len sa netreba na to spoliehať a vyžadovať to nasilu, ako sa to niekde robí. "Musíš mi s ním pomôcť, lebo si staršia... Ak s ním nebudeš robiť toto a toto, nedostaneš dezert po obede... No to plače preto, že si sa s ním nehrala, keď som ti kázala.." atď atď sú také vydieračské reči, ktoré zapríčinia iba to, že súrodenci budú na seba navzájom naštvaní a pokazí im to vzťahy.
V rodine by si mali všetci členovia navzájom pomáhať bez hrozieb. A deti sa učia tým, čo vidia u rodičov. Čiže áno - požiadať staršie dieťa o pomoc, ale rešpektovať, keď niekedy odmietne a vedieť sa s ním dohodnúť.

vevesh
26. nov 2025
@elviku11

@vevesh Na starostlivosti o súrodenca nie je nič zlé, len sa netreba na to spoliehať a vyžadovať to nasilu, ako sa to niekde robí. "Musíš mi s ním pomôcť, lebo si staršia... Ak s ním nebudeš robiť toto a toto, nedostaneš dezert po obede... No to plače preto, že si sa s ním nehrala, keď som ti kázala.." atď atď sú také vydieračské reči, ktoré zapríčinia iba to, že súrodenci budú na seba navzájom naštvaní a pokazí im to vzťahy.
V rodine by si mali všetci členovia navzájom pomáhať bez hrozieb. A deti sa učia tým, čo vidia u rodičov. Čiže áno - požiadať staršie dieťa o pomoc, ale rešpektovať, keď niekedy odmietne a vedieť sa s ním dohodnúť.

@elviku11 vyhrazky som nikdy nepouzivala, ale je pravda, ze niekedy museli dat pozor na surodenca, ak to inac neslo, ak aj nemali naladu. Ale vdaka tomu sa vedia deti same o seba postarat, ak by som ja nedajboze "vypadla". A vdaka tomu, ze kazde dieta sa muselo trochu postarat o mladsie-najmladsie, som mala cas individualne na ine dieta a toto moje deti vedia ocenit, ze ma maju potom na 100% iba pre seba, ak sa dalsi surodenec "zabavi" s dalsim.

dvanastka
26. nov 2025
@anonym_edf43c

🥉Udelujem ocenenie primitivi tejto diskusie 🥉
@anonym_8bd8c2
@anonym_dc320a

Autorka jasne že to daš ❤️ hlavne najstaršie dieťa Ti časom bude pomahať . Ešte 9 mesiacov kym porodiš a to bude brutalna zmena u oboch 🥰 držte sa v ZDRAVIČKU

@anonym_edf43c prečo by 4 ročné dieťa malo pomáhať, keď je samo malé dieťa? 🤔🤦🤦🤦 Dieťa má byť dieťaťom a nie rodičom a užívať si detstvo.

dvanastka
26. nov 2025

@anonym_autor jasne, že sa to dá zvládnuť ľavou zadnou. Veď ste na tie deti dvaja. Som tiež z 3 súrodencov, ale s väčším vekovým rozdielom, a tento počet detí je úplný ideál. Prvé dva roky toho bude určite na teba veľa, ale o dva roky bude všetko fajné a nádherné.

dvanastka
26. nov 2025
@anonym_67c248

Ak vám to finančne vychádza teraz v pohode tak zvládnete. Jedine čo mi napadá taká veľká položka je auto. Potrebuješ 3 deti v autosedačkách, čo klasické 5 miestne málo ktoré zvládne. Takže to môže byť pomerne veľký výdavok. Inak to bude záhul ale nie si prvá ani posledná. Zvládnete to.

@anonym_67c248 no, nie každý má auto..

anonym_edf43c
26. nov 2025
@dvanastka

@anonym_edf43c prečo by 4 ročné dieťa malo pomáhať, keď je samo malé dieťa? 🤔🤦🤦🤦 Dieťa má byť dieťaťom a nie rodičom a užívať si detstvo.

@dvanastka Prosím ťa nepreháňaj .,,kopec malých detíčiek dievčatka alebo chlapci veľmi radi sa zapájajú keď sa môžu postarať o mladšieho súrodenca nie v zmysle že sa musia starať nahradzat rodiča ale pomáha pri obliekaní , nosiť niečo atd dat mliecko. Robia to prirodzene nie že musia

Neboj sa , nemusí ísť štvorročná na rodičovsku alebo materskú miesto matky🙂🙂 presne také ženy čo všetko preháňajú jak ty sú des

rayla
26. nov 2025
@vevesh

@vevesh Naopak. Súrodenec nikdy nebude mať záujem o druhého, ak to ten starší bude vnímať ako krivdu a mladší si bude užívať svoje detstvo bez zodpovednosti.. To, že ich máš samostatne, je super. Ale nie je to dôsledok toho, že si na staršie uvalila to, za čo máš byť zodpovedná Ty - za rovnocennú a spravodlivú výchovu svojich detí..A to nie je, že jeden pomáha, stará sa, lieta a je v strese, aby sa mladšiemu niečo nestalo.. keď pomoc, tak vzájomná. A na to už je potrebný nejaký ten vek detí..