Je problém mať dieťa po 30tke?
Ahojte, chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti.
Aktuálne mám 23 rokov a budúci rok končím inžinierske štúdium (budem mať 24). Po inžinierskom štúdiu by som chcela ísť aj na phd externe, keďže s partnerom chceme už riešiť vlastné bývanie a tak budem môcť normálne pracovať. Externé phd trvá 5 rokov, čiže keď ho dokončím budem mať 29. Neviem ako s partnerom budeme na tom, nechceme ani jeden potomka skôr ako budeme mať vyriešené bývanie. Len to mi vychádza že ja budem určite už po 30. Je to problém mať dieťa po 30? možno v nejakých 33/34 rokoch?
Autorka: Nie je to vôbec žiadny problém. Uvažuješ veľmi múdro.
Prvé som mala v 28, druhé 38. Pohoda.
@andrejka1974 možno ho predbehnú aj mladší alebo budú mať skoro všetci naraz aby si sa nenudila a bola v švungu, 😀 Hlavne ako tu bolo spomínané, treba deti dospelé nechať žiť svoj život, vážiť a ceniť si to čo dosiahli (ten že ma napríklad partnerku, bývanie, prácu) lebo ako tu ostatné spomínajú je to veľmi nepríjemné pre človeka ak rodičia majú nejaké predstavy a sú sklamaní ked ich dospelé deti neplnia a dosť to aj vie potom pošramotiť vzťah.
@andrejka1974 dovolím si ti odpovedať lebo možno ti to tvoje dietky tak narovinu nepovedia.
Lebo vy starí ste mali všetko na dosah ruky a svojim deťom väčšina dala do ruky kus chleba a zabezpečte si bývanie samy.
Čiže mladí musia mať hypotéky 150tis eur, čož je mesačná splátka kľudne 600 eur a k tomu ešte s radosťou a pohodkou kotiť deti? z čoho to akože majú platiť? keď vy(rodičia) ste neboli vo väčšine prípadov im našetriť prachy na nejaký štart a to ste ani hypo nemali v takých čiastkach
Je absolutne jedno, preco chces materstvo odlozit. Ja som porodila v 34 a nelutujem. Skor som sa na to jednoducho necitila. Podarila sa nam na prvy sup, ale boli sme pripraveni aj na to, ze ak by sa nam nedarilo, budeme bezdetni a nebudeme riesiet ani umele oplodnenie. Treba si to vsetko vydiskutovat s partnerom... A aj ked sa nieco zmeni v rozhodnutiach.. proste si sadnut a rozpravat sa ☺️
Niekomu mať deti vyhovuje v dvadsiatke, niekomu v tridsiatke, niekomu až keď má štyridsať. Hlavne, aby ste vy boli spokojná, psychicky a materiálne pripravená na dieťa. Ja som mala prvé dieťa v 32 a druhé v 36 a som spokojná.
Vacsina zien s tym nema problem. Len zase treba mysliet na to, ze niektora ma problem aj v 20-tke otehotniet. Kym sa pride na problem a kym sa vylieci a kym teda zena otehotnie, to zaberie par rokov vacsinou tiez. A je rozdiel, ci to zacne zena riesit ako 25-rocna a potom uz zdrava sa snazi otehotniet napriklad v 30 rokoch. A je rozdiel ked to zacne riesit ako 35-rocna a na pricinu sa pride ked ma 40 rokov a vtedy ju zacnu liecit.
Su zeny, co otehotneju hned, pomaly aj ako 50-rocne. A su take, co maju 20 a nevedia otehotniet. Samozrejme, zavisi aj od partnera. My sme chceli dieta ked som mala asi 26 rokov, podarilo sa na 30, aj to som pobehala lekarov uz nejakych a keby sa dalej nedarilo, beham dalej a liecia ma viac. Kamoskin muz ze je neplodny, berie lieky, ktore by mu mohli pomoct, ale kym zaucinkuju, to trva aspon pol roka vraj. Dalsia kamoska ma nejake hormony rozhadzane, ze takto neotehotnie, musi minimalne rok brat lieky, aby bola vobec moznost otehotniet. Nikdy nevies do ktorej skupiny budes patrit ty, ale zase netreba sa ani prilis bat, treba si ist za svojimi snami a aj si zabezpecit byvanie (v tomto smere som napriklad rada, ze sa nam dlhsie nedarilo otehotniet, lebo tym padom mame ovela lepsie podmienky teraz), ale ani sa prilis bat dietata a odkladat az na nejake idealne obdobie. Lebo idealne to nikdy nebude.
A uvidis aj ako bude, clovek sa meni, menia sa jeho sny, priroity, zatial sa tym az tak nezatazuj. Zivot pre nas chysta rozne prekvapenia a plany su pekna vec, ale niekedy vyjdu uplne inak. Ja som chcela deti ako 20-rocna, ale vtedy som ani frajera nemala 😀 . Chcela som vela deti, stacil by mi skromny zivot. Ale mam 30 a som rada, ze mam aspon to jedno a uvidime ci dalsie sa vobec podari. Jedna kamoska sa vydavala skoro a mozno aj prirychlo, lebo chcela mat velku rodinu a cim skor, to vzdy zdoraznovala, ze sa chce vydat, aby mala cim skor deti. No zatial nemaju ani jedno, nedari sa. Dalsia nechcela, otehotnela aj tak a velku rodinu ma, aj ked mala ine plany. Nestazuje sa, uziva si to, ale plany mala ine. Netreba sa tym prilis zatazovat, lebo zivot si niekedy sam najde cestu a aj nam sa priority ci plany mozu menit, az sa sami cudujeme.
@laurita285 my sme tiež len tak všetko nedostali a deti nech sa snažia nech si nájdu prácu taká ktorá ich uzivy my sme s mužom museli dosť makať aby sme si mohli kúpiť svoj dom
@andrejka1974 no však, tak musia makať aby sa zabezpečili a až potom kotiť deti, treba dodržať správnu postupnosť.
Novodobe matky po 30r 🤣
Musim sa smiat. Byt mamou je krasne urcite v kazdom veku. Ja to mam uz za sebou. Mam 32r dve dcery uz vacsie.jedna 12 druha 6r. A mozem povedat ze uz by sa mi nechcelo zazivat to vsetko este raz a v tomto veku 🤣.
Ale nech sa zeny rozhodnu akokolvek . drzim palce .
V novembri som dovrsila 34som v 16tyzdni a s mojim milovanym cakame prve babo🥰..urcite to nie je problem ..a to som si uz myslela ze deti nemozem mat
Ja som mala 19, keď sa nám narodil náš prvý syn. Tehotenstvo ukážkové, bezproblémové. Mala som 22, keď sme čakali druhé. Veľmi komplikovaný potrat. Ďalšie tehotenstvo 23, opäť potrat. Vyšetrenia a podobne. Mala som 25, keď sa nám narodil druhý syn. Tiež som si nemyslela, že v 23 skončím v CAR, veď som bola mladá baba. Toto Ti nikdy nikto dopredu nebude vedieť povedať. Možno budeš mať dieťa hneď a bude super a možno budeš mať problém. Ja som dnes rada, že som mala dieťa tak skoro, pretože bohvie ako by to celé bolo, keby sa nám nepodarí prvý syn tak skoro a nebol on náš hnací motor❤ Keď som v 18tke zistila, že som tehotná, tak sa mi zrútil svet, lebo som si myslela, že život končí, ale dnes viem, že chalani odrastú a ja budem mať okolo 40 a ten život si ešte stihnem užiť. Je iné byť mama v 20, je iné byť mama v 25 a je to iné, keď máš viac rokov. Nech sa rozhodneš akokoľvek, tak to bude Tvoje rozhodnutie a určite pre Teba bude správne. Držím palce!🙂

Preco by to bol problem? Ano, moze byt tazsie otehotniet, ale aj nemusi. Podla mna je to vyzrety nazor riesit dieta, ked mas zabezpecene vzdelanie, prijem a byvanie.