Je strach z pôrodu spôsobený inými obavami?
Zamyslam sa nad vecou, kedy zeny hovoria ze maju strach z porodu. Co to vlastne znamena? Nemyslite si ze to nieje strach z porodu ale napr strach z bolesti, alebo strach z ludi, alebo strach zo smrti..
Nuti ma to zamyslat sa ze ak maju zeny strach, z coho to vlastne prameni?
strach z neznámeho... mala som pri prvom - ale až na sále pri poriadnych bolestiach. nechápala som či to až tak ...
Tak je to trebárs obava z bolesti, zo šitia, z toho ci všetko úspešne dopadne, ci nenastanu nejaké komplikácie. Pri prvom pôrode je to obava z neznámeho, pri ďalšom naopak možno z toho ze už žena vie, co ju čaká
@dzepeta ja idem rodit o chvilu a citim strach z bolesti (lebo 80% skusenosti zeny pisu ze to je najvacsia bolest za cely zivot), potom sa bojim ze tam umriem.. mam aj nejake diagnozy a proste naozaj mam strach zo smrti bud seba alebo babatka… mam obrovsky strach.
Plus sa bojim ci bude dieta zdravé
Urcite je tostrach z neznamej bolesti..len pocuvame o tom,ale redstsvit si to nevieme.. mna ta bolest tiez prekvapila, ale netrvala dlho.. a v jednej sekunde na nu clovek zabudol
Zajtra idem na vyvolanie, budem 7dni po TP a poviem ti, strach uz mam. Neviem, z coho konkretne, ale mam. Mozno, ze som nikdy nebola v nemocnici? Mozno ta bolest? Ako zvladnem novu rolu v zivote? Ci budem vediet co robit aj ked mam za sebou kurzy? Pre mna je to nieco nove, neviem, do coho presne idem. Na jednej strane sa strasne tesim na malu a ze konecne budem mat po ale na tej druhej, je tam strasna nervozita az mam chut z toho plakat.
@andrejkap123 je to síce intenzivna bolest ale je len krátka, čiže máš ulavu, za mna je psychická bolest horšia lebo tá oddychovu prestávku nemá , pôrod vieš že sa skonči a vieš že skonči sa narodenim , psychicka nič nevieš
@evcagabi och drzim palce ja tiez mozno zajtra na vyvolanie.. uvidi sa 🥺 kludne sa mi ozvi ako to islo ❤️
@dzepeta z bolesti
Napisem svoj pribeh. Mozno som mala stastie na ludi, alebo stastie na informacie. Bola som na kurze hypnoporodu ktory mi naozaj vela dal. Ale hlavne sa tam rozoberali veci ktore sa v slovenskych porodniciach deju a nemali by sa. Prvu dceru som rodila vo Vyškove. Najkrajsi zazitok. Praveze som sa tesila. O bolesti som vedela. Druhe babatko som sa rozhodla porodit doma a tam som to vsetko pochopila. Nadherny porod. Bolest uplne minimalna( oproti orvemu porodu) ale nikdy som nemala strach. Skor som sa velmi tesila. Ale v okoli som mala zeny ktore mi rozpravali nadherne zazitky z porodu.
Za mna sa mi nepaci ze u nas na slovensku sa rutinne robia veci zenam bez akehokolvek rozmyslania. A zenam ktore sa chystaju rodit len poviem ze nase bozske tela su za 9 mesiacov schopne vyrobit noveho cloviecika. A su schopne porodit babatko. To ako to cele pojde uz zavisi od samotnej zeny. To ake ma nastavenie, to ako dobre pozna svoje telo a ako je nan a na babatko napojena.✨💫 a potom si uz len vybrat tu spravnu porodnicu kde sa personal bude k zene spravat ako ku kralovnej. S laskou a respektom❤️
@dzepeta dovolím so nesúhlasí s tvrdením, že to ako pôrod pôjde závisí od samotnej ženy
Áno? Ktorá žena si vopred plánovala komplikacie? Ktorá plánovala nepostupujúce pôrod? Ktorá plánovala akútnu sekciu? Pridusenie dieťaťa? Rupturu konečníka? Hroziace vykrvácanie?
Je tak veľa veci, ktoré žena nedokáže ovplyniť že dovi dopo
Preto je tam aj tá pomoc pri pôrode
@andrejkap123 ja som to vsetko brala tak v pohode, pre mna je fakt najhorsie vediet ten presny datum 🥲 partner bude so mnou ale uz sa vidim, ze aj ked som bola hrdinka, cele tehotenstvo som sa tesila, teraz sa so mnou moja psychika hra - tak sa tam akurat tak rozrevem lebo hormony - a akosi mam pocit, ze to dieta som chcela menej ako moj partner 😅😅 aj ked je vytuzene a planovane a zase len nad sebou prevraciam ocami co za kraviny ma napadaju 😅😅
U mňa to bol strach z neznámeho, akonáhle som už bola prijatá do pôrodnice, tak to zo mňa opadlo a už som len predýchavala a tešila sa, keď bábo bude na svete 🙂
@pribinak ano ale musime sa na to pozriet hlbsie. Preco ten porod nepostupuje? Co sa odohrava v tele zeny? Je uvolnena? Slebo. Sa citi v strese? Je tam vela ludi? Nema tam podporu? Komplikacie nikdy nevzniknu zo sekundy na sekundu. Je to sled udalosti ktore na seba navazuju. Vela intervencii zo stany lekarov?
Ma zena moznost rodit v inej polohe ako na chrbte? Ma zena moznost travit prvu dobu porodnu vo vani vo vode?
Ako vznikne ta akutna sekcia. Porod nepostupuje babatko je v kyslikovej tiesni. Ale co vsetko tomu predchadzalo?
@dzepeta preto pôrod nepostupuje? Napr dieťa nerotuje tak ako má, krátka pipocna šnúra a ……
Žena ktorá má bolesti a pôrod niekoľko hodín nepostupujete bude asi ťažko uvoľnená a bez stresu, že?
Mizes mat muža dulu bazén loptu aróma lampu a meniť 150 polôh ak je raz fyziologická príčina ktorú žena neodkáže nijako ovplyniť tak toto vserko čo píšeš sú len prázdne reči
Ženy a novorodenci pri pôrode zomierali lebo vždy sa MÔŽU vyskytnúť komplikacie ktoré žena NEDoKAZE ovyplnit
Cize suma sumarum ked zeny povedia ze maju strach z porodu nieje to porod ale je to odnoz toho- strach z bolesti, strach z neznameho, strach zo smrti( ci uz vlastnej alebo babatka) aspon to mi z odpovedi vychadza🙂 dakujem🙂
Z neznameho, bolesti, smrti, z moznych komplikacii, aby vsetko dobre dopadlo. Vela zien ma traumu z predchadzujeco porodu, negativna skúsenost s personalom a tak. Ja som sa bala ale podla mna je to z casti aj prirodzene. Nejaky ten strach/respekt z porodu. Bol to moj prvy porod a respekt tam bol. Ale zase nato, ze som dost velky stresman tak pohoda. Neviem ci hormony alebo co ale brala som to tak, ze dieta musi ist a ja to musim zvladnut. Kupodivu som bola uplne vpohode, ziadny stres (iba chvilku, ked ma.prijimali a bola som len 2-3 psrty otvorena po celej noci,zlakla som sa, ze budem rodit 3 dni, nakoniec narodil sa za 4 hodiny cca) , aj som sa tam smiala. Mne dost pomohlo, ze tam bol manzel, susyredila som sa na seba, na babo a nanho. Bolet to boli. Ale Netrva to vecne. To mi pomahalo, ze raz sa ta bolest skonci. Nastastie ja som mala super porod. A bolesti su aj individualne. Ja som sa zobudila ma celkom dobre supy zo spanku kazde 4 min. Ale potom to prestalo a posuvalo sa to na 8 a tak a intenzita klesala. A znova sa to rozbehlo az v porodnici rano. Coho som sa bala a co fakt neslo bolo vytlacenie hlavicky. Bala som sa nastrihu ale nebolel aleze vobec. Praveze pomohol. Maly mal 38cm hlavku (obdivujem kazdu zenu co na 2x vytlaci babo..mne to neslo).nastrih pomohol a uz to slo. A samotné sitie tiez nebolelo. Aspon mna. Nemala som epi ale rajsky. Sem tam take tahanie. Troska ma miklo ale pohoda. Drzim palce kazdej co ju to este len caka ❤️
@dzepeta nie. Ale s tebou nemá zmysel debatovať
Posledný pôrod v mojej rodine ….dieta malo krátku pupočnú šnúru, pôrod bol riešený akútnou sekciu, transuzia krvi pre matku, dieťa museli resuscitovať
Ale podľa tvojej logiky žena nebola uvolena a vlastne to je jej chyba lebo pôrod nepostupoval
Už mi ani nepis
@evcagabi držím palce.
@deti95060810 dakujem ❤️❤️
@dzepeta ja som z pôrodu strach nemala, maleho som týždeň prenášala, už mal zelenú plodovu vodu.Bol to už druhý pôrod, takže som vedela čo ma čaká, bola som uvoľnená, manžel bol so mnou, bol mi oporou, ešte sestričky chodili a hovorili, že či rodím, aka som vysmiata a aj tak som sa neotvárala, maly už mal slabé ozvy. Co viac som mohla robiť? Mohla som ísť do sprchy kedy chcela, polohy aké som len chcela, bola som úplne uvoľnená, žiaden stres a aj tak to nešlo.
Toto si odložím ak náhodou budem tehotná aby som nezabudla byť uvoľnená, keď len to stačí ani do nemocnice nemusím ísť nie?
Ja mám strach o dieťa, že sa niečo stane jemu, bolesti ma absolútne nezaujímajú, vydržím všetko čo treba.
@januska12323 nemusis ak to tak budes citit✨ da sa to aj doma

Tak je to buď strach z neznámeho alebo naopak trauma z predchádzajúceho