icon

Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať

nikolinkamoja
9. okt 2014

Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
miriell
10. okt 2014

@nikolinkamoja Držím ti palce...neboj sa, všetko dopadne dobre, keď budeš chcieť a myslím si, že aj keď si mladá, tak môžeš dokázať veľa v živote aj s dieťatkom - dokonca viac ako mnohé vrstovníčky. Budeš mať totiž krásnu malú motiváciu, ktorá ťa bude stále posúvať ďalej 🙂 Silná motivácia je základ - ale len taká, ktorá vychádza z vnútra človeka a podľa tých pár riadkov by si mohla byť veľmi zodpovedná a po narodení maličkej aj silne motivovaná, aby si si dokončila školu, možno výšku a ďalej sa posúvala. Prvé roky to bude ťažšie, ale nie nemožné. Nie si prvá a nebudeš ani posledná, ktorá porodí tak skoro.
Zvládla by si to aj sama, lebo by si musela. Keď by si mala podporu aj rodičov a maminky biologického otca, tak by si to mohla mať o niečo jednoduchšie. Bojíme sa všetkého neznámeho, lebo nevieme, čo môžeme očakávať. Neboj sa, budeš mať krásnu malinkú slečnu, ktorá ti zaplní srdiečko a dá ti nový rozmer a zmysel života. Nechaj si ju a choďte životom spolu a krásny tím a po rokoch si povieš, že ona je to najkrajšie, čo ťa mohlo stretnúť. Dieťa je krásny dar v živote, tak si ho nechaj a uži si každú krásnu sekundu, ktorú ti život dovolí s ňou prežívať 🙂
Praktické linky:
http://www.charita.sk/docs/pdf/adresar.pdf
http://www.forumzivota.sk/clenovia/
http://www.zachranmezivoty.sk/
http://www.sancaoz.sk/projekt/kmotricky

Neskôr, keď ti to dovolí dcérka a pomoc od rodičov, tak môžeš začať napr. doučovať jazyky, ak si na bilin.gymn.:
http://www.kvalitnedoucovanie.sk/
http://www.doucma.sk/
http://www.doucovanie-vzdelavanie.sk/

Tvoji rodičia sú povinný sa o teba starať, kým nebudeš plnoletá alebo kým budeš študovať. Potom môžeš požiadať o rôzne formy finančnej podpory na ÚPSVaR - najlepšie je, keby si šla na úrad a opýtala sa sama, na čo všetko máš nárok vo svojej situácii a v situácii, keby si ostala sama (po 18.roku života, keď by si nechodila do školy)
http://www.upsvar.sk/bs/socialne-veci-a-rodina/...

Samozrejme, dieťa má nárok na alimenty. Požiadaj o ne, aj keď sa tu veľmi o biol. otcovi nehovorí. Dcérka má na ne nárok, aj on je rodič a má POVINNOSŤ sa k dieťatku postaviť zodpovedne. Keď nie on, tak jeho rodičia.

Už si nevyberieš, "kocky sú hodené", treba sa s danou situáciou len vysporiadať, zmieriť sa s ňou a začať "bojovať" v živote o svoje miesto...Útek od vlastnej zodpovednosti formou adopcie, keď to tak necítiš, nie je dobré riešenie a rob vždy tak, ako to cítiš.

Držím ti palce a samozrejme aj tvojím rodičom a biolog. otcovi a rodičom biootca, aby ste všetci čo najlepšie zvládli prvotný nápor novej situácie 🙂

vivinka26
10. okt 2014

@petulos na živnosť nepotrebuje štátnice. stačí dosiahnutie veku 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony,
bezúhonnosť

vivinka26
10. okt 2014

tie vyjadrenia, že: dieťa nepotrebuje materiálne statky... ale veľa lásky.... no chvalabohu, že žijeme na Slovensku, kde dá štát tie prídavky €200 + pri narodení cca €800 ... inak by zrejme mamičky na SK takto nerozprávali 😝

atomica87
10. okt 2014

@nikolinkamoja len mala rada...ak budes pokracovat v studiu, aj individualne, tak mas este narok na pridavky na seba, to mas dalsich 25, ja som ich tak brala v poslednom rocniku na vs. A ak budes zit so starkou, a mat u nej trvale bydlisko, tak ti este mozno vyjde socialne stipendium, co je v niektorych situaciach pekny peniaz k rodicaku ....do uvahy sa beru osoby zijuce v jednej domacnosti.
Takze takto si mozes este prilepsit...ja si myslim ze ak by si byvala zadara, kojila, a mala v okoli ludi co ti posunu oblecko a daku vybavu....tak by si to vo vsetkej skromnosti mohla s odratymi usami utiahnut. Ale ak budes davat umele tak to ti pohlti znacnu cast financii....

zuzkalujza
10. okt 2014

@nefertiti Poviem k tomu asi toľko. Ja som otehotnela v 19, tiež neplánovane. Nemali sme nič, žiadne auto, byt, prachy, len túžbu nechať si naše dievčatko. Je pravda, že môj vzťah s otcom mojej dcéry nevydržal, no to sa môže stať komukoľvek aj Tebe..... No momentálne mám iného partnera s ktorým sme spolu 12 rokov, máme 4,5 ročnú dcérku a sme normálna 4 členná rodinka. A vieš čo čuduj sa svete máme aj rod. dom, dve autá a aj ten bazén a záhrade.....

@nikolinkamoja Držím Ti palce, nech bude Tvoje konečné rozhodnutie akékoľvek. Ak malinkú naozaj chceš, tak si ju nedaj vziať. Ostatné veci sa vyriešia časom a ak aj nie podľa Tvojich predstáv, to dievčatko tu bude pre Teba a Ty pre ňu navždy..... a tomu sa nič nevyrovná. Ak by si potrebovala kedykoľvek nejakú pomoc, ozvi sa 🙂

petulos
10. okt 2014

@vivinka26 na živnosť ako prekladateľ - tlmočník potrebuje štátnicu z cudzieho jazyka. Alebo 10 rokov pobytu v krajine, kde sa takým jazykom hovorí. Alebo je ešte jedna možnosť: nájsť osobu s tou štátnicou, ktorá bude niesť zodpovednosť za správnosť prekladu.

myskacici
10. okt 2014

@nefertiti akože nechápem ako dotyčnej tá pravda teraz pomôže. Už xy krát som videla teba útočiť na iných. Či už na MS, alebo tu. musíš byť riadne zakomplexovaná.To 17 ročné dievča má stokrát viac rozumu ako ty!!!! Ja si tiež veľakrát pomyslím všeličo pri fotkách, alebo keď čítam nejakú tému. Ale!!! nenapíšem to hneď! Až raz budeš ty potrebovať poradiť, hoci len v takej banálnej situácii, aby sa ti nevrátilo to, čo píšeš iným ty. 🙄

A čo sa týka témy, poradiť ti dievča neviem, zatiaľ deti nemám, ale obdivujem tvoju odvahu a to, že sa staviaš k veci zodpovedne. Želám tebe aj Nikolke veľa šťastia!!!

monikaken
10. okt 2014

@nikolinkamoja ty už si teraz super mamou!

slecika
10. okt 2014

@nikolinkamoja Ja byť na tvojom mieste,určite sa jej nevzdám.Hoci to bude možno na začiatku trochu ťažšie,ale určite to zvládneš.Uvidíš,budeš veľmi dobrá mama.🙂.Držím Vám obidvom palce a prajem všetko dobré. 🙂

katka116
10. okt 2014

@hanka_april
@nefertiti
Tiez si myslim, ze baby to nenapisali v zlom, je tu x bab ktore si najprv riesili byvanie, vyplatili hypo a az potom v 30 ke tehotneli. Ja nehovorim, ze to nezvladne, tiez by som na jej mieste zabojovala a asi by som musela zamakat aby som nas uzivila ale bude to tazke.. tie nazory, ze pri dietati niekomu staci 30 eur z rodicaku ach preboha... to necham v obchode len na ovocie a zeleninu. Dieta zije z lasky ale ked treba ist do lekarne, zaplatit nieco u doktorky, zaplatit kruzky, raz za cas ist na dovcu. Nazory typu kde sa najedia 4 deti sa naje aj 5te, ved naklady pri detoch nie su len za jedlo..
ja mam teda 2 deti ale ked to porovnam ked sme boli s muzom sami mame min naklady vyssie o 500eur a o dovolenkach nevravim...

Podporujem aby si malu nechala ale bude musiet zamakat aby mali kvalitny zivot amohli si semtam nieco dopriat

nefertiti
10. okt 2014

@myskacici ano utocila??? a ako??? za to ze som povedala nejakej neveste s 90timi kilami ze tie korzetove saty jej fakt nejdu??? jesisi baby skryvate oci pred pravdou, ja kritiku znesiem ale niektore z vas su take zadubene az hroza! a moja krasna myska keby si si lepsie pozrela veci na MS a inde tak zistit ze som normalna baba ktora je sikovna a ma umelecke citenie a vela z vas nedokazde ani to co ja....ale to je jedno, to ty nepochopis....a ked si nejaka cica da na MS saty v ktorych vyzera strasne a pyta sa kocky co poviete ja ju nebudem ju chlacholit a falosne ju povzbudzovat jak kazda druha z vas...zeny su strasne, ale strasne falosne!!!ale tak ono to potom vidno minimalne na tych fotkach a kazda sa v duchu smeje a pritom niekto nevie povedat pravdu na rovinu....

nefertiti
10. okt 2014

@myskacici a potom vytiahne tie natrieskane kozy v kostole pred fararom a mne sa chce grcat lebo mam taku osobu chut nakopat do zadku za neuctu voci cirkvi a kostolu!!! a to som katolicka len na papieri...ano na takychto ludi podla teba ,,utocim'' a toto uz nie je o tom ze chcem byt za princeznu a chcem co sa mi paci toto uz hranici s vulgarizmom....

niky21
11. okt 2014

@nikolinkamoja teraz možno nevieš,čo je správne,ale keď sa maličká narodí a budeš počuť jej plač,verím,že budeš presne vedieť,čo chceš ! Svoje dieťatko 😉 neboj sa,všetko sa utrase a malá bude miláčik rodiny a v štichu ťa nenechajú 😉 ver si dievča,veď si skoro dospelá,tak sa vschop a začni to riešiť. Držím ti palce,aby si sa rozhodla správne a celý život neľutovala, že tvoje dievčatko hovorí mama cudzej žene.

miriell
11. okt 2014

Dnes som si prečítala článok o " Prečo sú deti úžasné" a hneď som si pomyslela na to, že by ti to možno pomohlo v rozhodovaní...
http://www.eduworld.sk/sk/21-dovodov-preco-su-d...

Možno by som zdôraznila iba jednu stať:
"16) Deti nie sú drahé.
Možno ste práve zdvihli vyčítavo obočie, ale je to skutočne tak. Deti môžete vziať kamkoľvek a budú sa tešiť. O tom, či si vyberiete Disneyland alebo kolotoče na jarmoku či najväčší aquapark alebo jazero v najbližšej dedine, rozhodujete vy. Ak sú drahé, rozhodli ste sa tak sami."

Neboj sa a všetko dopadne dobre 🙂

katkalubkova
11. okt 2014

Miminko si nechaj, nechapem, ako rodicia mozu suhlasit s tym, aby ich vnucka isla na adopciu ☹ .
Zelam vela stastia

dancul177
11. okt 2014

ahoj, malo prispievam do for a ale sem musim napisat...ani nie povzbudenie ale fakty. Mala som spoluziacku na strednej ktora otehotnela v 16tich rodila v 17tich a ma krasne zdrave dievcatko (v skole mala rok odklad a maturovala o rok neskor ako my). Momentalne mame uz po tridstiatke, ona o 2 roky konci medicinu a jej dcera je uz v podstate tinedzerka, samostatne mlade dievca. Zo zaciatku to vsetci videli velmi hrozivo, strasny skandal aj u na gympli, aj u nich v dedine. Teraz? Teraz na to nikto nemysli, je stastna, spokojna a uspesna.
Dalsia vec...tvoji rodicia mozno maju teraz odmietavy postoj ale ked sa ti narodi malicka tak sa s dost velkou pravdepodobnostou rozleju ako med a budu pomahat. Vsetko sa da ked sa chce a myslim si ze aj ked mas teraz vela obav, po porode sa vela veci vyriesi aj samo. Najpodstatnejsie je ze si zdrava a aj malicka bude zdrava 🙂 Drzim ti palce, budes skvelou mamou, nedavaj ju na adopciu....vycitala by si si to cely zivot.

lucinkab
11. okt 2014

dieta daco stoji ale dá sa t zvladnut, ak budeš pouzivat latkove plienky a kojit nebude to hroza ☹ ja to robim rovnako, mam vsak matersku, ale aj tak mmesačne minime od narodenia tak do 100€ na prach, vodu, a hygienu malinkej. nie je toi hrozne. plienky mam z druhej ruky od mamiciek co chceli latkovat a nelatkovali a tak predavali nove plienky za polovicne ceny, dokopy ma vysli tak do 80€ 🙂 peasky a vsetko kupujem denkmit lebo je to najlepsi prach a netreb ho vela a vsetko vyperie. a vybavicka? kocik z druhej ruky, postielka nova aj madrac lebo to vyslo lacnejsie a vecicky bnam darovali a daco sme kupili, vsehovsudy do 700€ a to ti pride aj po narodeni prispevok 830€ a dvtedy ta dakto zalozi 🙂 da sa to, tak drzim palce že ma malicka taku milujucu odvaznu maminu 🙂 co si rozum nezabudla na diskoteke 🙂

azbestica
11. okt 2014

@nikolinkamoja precitala som si iba tvoj uvodny prispevok cize nic viac neviem, ale poviem ti moj pohlad
si mladunka prides o svoju mladost, kedy si mohla byt slobodna a uzivat si este zivot. ale zase! ja som mala dieta v 23. (tiez dost mlada), ale nelutujem! dietatko prinas zas ine radosti.Treba si vsak uvedomit ze dietatko nie je babika. okrem radosti prinasa aj vela starosti, obetovania a zodpovednosti. ak si dietatko nechas je to tvoje dieta a ty si za neho zodpovedna, ak ti ho postrazia rodicia alebo svokra tak odtial potial. je to tvoje dieta!! urcite budu situacie kedy sa budes chciet ist zabavat alebo sa ti bude treba ucit ale nemozes lebo sa budes musiet starat o babatko. Ak ti "svokra" teraz slubuje pomoc neznamena to ze ked sa mala narodi tak aj ti aj pomahat bude! a naopak ak sa teraz tvoji rodicia distancuju, to neznamena ze taky budu aj ked pride na lamanie chleba....sama musis poznat pomery. co sa tyka financii musis vediet ako velmi ti budu rodicia pomahat. ci budes byvat s nimi alebo nie. lebo ak cely rodicak investujes iba do malej tj. cca 226 eur tak to bude super a este aj daco usetris ;) ale ak za tie peniaze budes musiet tahat aj najom a stravu....tak dovi dopo :/
co sa tyka skoly pouvazuj ci ti teraz skola ide bez vacsich problemov? urcite cas na ucenie bude drasticky obmedzeny, ale zas na druhej strane predpokladam ze budes mat individualny st. plan a predpokladam ze aj ucitelia budu prihladat na tvoju situaciu. Casom uvidis ci si trufnes pocas MD aj na VS.
ak to mam zhrnut na tvojom mieste by som sa rozhodovala podla tychto bodov: 1. chces sa pre dieta obetovat a zrieknut sa mladeznickeho zivota?
2. budes byvat s rodicmi, ktory ta budu financne podporovat aspon ako doteraz?
3. ako zvladas skolu teraz bez dietata a ako velmi je pre teba vzdelanie dolezite.
prajem ti spravne rozhodnutie ktore nebudes lutovat ;)

bronis92
11. okt 2014

@nikolinkamoja ahoj, neviem ci sa ta to tu niekto pytal, ale co nato otec malej Nikolky? Je najjednoduchsie pocat dietatko a potom to nechat iba na matke. Obdivujem tvoje odhodlanie a myslim, ze robis spravne. Ja sama som ostala tehotna pocas studia na VS, sice som uz brigadovala, ale stale pomerne zavisla na financnej pomoci rodicov. Tiez si neviem predstavit, ze by som sa malinkej vzada. Od prvej sekundy ju lubim najviac na svete a myslim si, ze to je najdolezitejsie. Je pravda, ze v dnesnej dobe vsetko nieco stoji, ale hlavne je, ked sa chces o svoju dcerku postarat za kazdu cenu. Kolko je lepsie zabezpecenych matiek - rodin a aj tak na svoje deti kaslu a spravaju sa nezodpovedne uz aj pocas tehotenstva. Co sa tyka financnej stranky, urcite ti schvalia individualny studijny plan a ako spominas, ak ti bude mat malu kto postrazit, tak na par hodin by si mohla ist robit napr do Kauflandu, Tesca..aj 150€ je peniaz a to iste by mohol urobit aj otec Nikolky. Prajem vela stastia a zdravia malickej, ked sa chce, tak sa da zvladnut vsetko.

myskacici
11. okt 2014

@nefertiti V prvom rade je to fórum založené na tom, aby sme sa jedna od druhej mohli inšpirovať, navzájom si poradiť, pomocť. Ty asi nerobíš ani jedno z toho, keďže podľa teba máš umelecké cítenie a my všeeetky ostatné nemáme 😀 . Načo sem potom chodíš??? A po druhé, už som to tu x krát písala, že ani mne sa na MS nepáči 90% šiat nevestičiek, ale to neznamená, že budem každej písať ooooch aká si strašná, aká si v nich tučná a neviem čo ešte. A keď aj už, dá sa to napísať aj slušnejšie. A nehádž všetkých do jedného vreca. Ja rozhodne nekomentujem dievčatám fotky, ktoré sa mi nepáčia! Píšeš bludy!
No a ešte k tomu tvojmu estetickému cíteniu: vôbec si nemyslím, že kryštálové gule čo zieraš sú pekné. 😀 Ale to je môj názor....niekomu sa môžu páčiť. Takže hodnotiť podľa slov jednej osoby - teba, čo je pekné a estetické vôbec nieje objektívne. A samochvála smrdí 😀
Čo sa týka tej nevestičky, kde v šatách fakt dosť vynikal jej dekolt, sa mi síce páčilo, ale tiež mi to neprišlo celkom vhodné. Ja som našťastie dosť rozumná na to, aby som si 3x rozmyslela čo napíšem. Veď to je jej vec 🙂 A to niesom katolíčka IBA NA PAPIERI.
Pekný večer prajem 😉

nathuska
11. okt 2014

Ahoj, stoj si za svojim rozhodnutím. Ked sa Nikolka narodi tvoji rodicia mozno zmaknu ..Ved to je aj ich krv. Mozno by pomohlo keby je mamina pri porode 🙂 Ked sa chce tak sa to da zvladnut.Nema ti niekto z rodiny ,alebo kamaratky ,hocikto... pomoct napr.s oblecenim, kocikom a inymi detskymi potrebami?Drzim palce nech ti to dobre dopadne 🙂

nefertiti
12. okt 2014

@myskacici v mojich guliach je asi tolko krystalu ako v oceane sladkej vody... Ano ja zbieram gyc ale SOM na svoju zbierku nesmierne hrda a za nu som naozaj schopna mat aj hore nos, nech to tebe smrdi kolko chce a moj fotoblog je dost inspirativny a aj moje nazory... Ale pre inu skupinu zien, nie pre tu v ktorej si ty... Slnko ale svieti nam vsetkym a myslim ze ja som este ten lahsi pripad pri tom slepacinci co tu niekedy vidim... A to su matky deti co by uz mali mat trochu rozumu ale bohuzial...Takze asi tolko a keby si sla nahodou do Indie dones mi gulu, budem ti nesmierne vdacna, taka mi este chyba 🙂

17alexis
12. okt 2014

@nefertiti nemám slov...

nefertiti
12. okt 2014

@17alexis ani ja uz...

17alexis
12. okt 2014

@nefertiti chápem, aký názor zastávaš (čo sa týka toho zabezpečenia), lebo ani ja s priateľom dieťa zatiaľ neriešim, tiež preto, že ešte nemáme vlastné bývanie, ale aj preto, že teraz otehotnieť nesmiem a zároveň mám ešte pracovné ciele, ktoré chcem dosiahnúť. Len ma dorazil ten prvý koment. Babe želám všetko dobré, v prípade potreby jej môžem aj ja poslať nejaké veci... je to silná osobnosť - veľmi jej držím palce. 🙂

myskacici
12. okt 2014

@nefertiti určite ti tú hroznú gulu donesiem.....si odo mňa staršia o 5 rokov, ale naozaj mi pripadáš, ako keby si mala 17 - jak to dievča, čo založilo túto diskusiu. Zakladateľku tým nechcem uraziť, vyššie som spomínala, že rozumovo je oveľa vyspelejšia ako ty.
Nemienim sa ďalej naťahovať, na toto fakt nemám nervy, lebo naozaj píšeš samé bludy, neviem prečo stále dookola točíš o tom, že sme sliepky atď. Opakujem sa, ale nedá mi to. Ja nekomentujem fotky dievčatám pozitívne, ktoré sa mi nepáčia...takže sa prestaň správať ako chlap a nehádž všetky do jedného vreca. Mala by si si svoje komplexy" liečiť" inde, nie na Ms, Mk. Ja sem chodím s radosťou. Posnorím ktorá malá aké šaty, náušky atď a veľmi veľa inšpirácií na svoju svadbu som čerpala odtiaľto, tak buď taká láskavá a nekaz nám šťastným snúbeniciam radosť z príprav. Alebo žeby si nám závidela to, že sa ideme vydávať? 😀
V tom prípade pokračuj ďalej, tým to len potvrdíš 😉 🙂 😀

nefertiti
12. okt 2014

@myskacici samozrejme ze zavidim! Ved aj ja chcem byt raz princeznou!!!
@17alexis ten koment bol preto taky lebo ked raz zacnem sulozit, nespolieham sa na hak nakolko nie je stopercentna, a som si vedoma nasledkov a mala by som si premysliet dopredu, co ak.....

nefertiti
12. okt 2014

@myskacici lebo 50 percent zien sliepky su ci sa ti to paci alebo nie a mne obcas tiez pekne prepina a nemam problem to priznat a nie drzat hubu a krok, zober si tyzden dovolenku, pobruzdaj po ms a mk a o tyzden mi napis ci som tu jedina blba ;) este raz sa narodit, radsej chlapom

myskacici
12. okt 2014

@nefertiti nie žeby som ti nato nemala čo napísať, ale naše výmeny názorov tu už fakt nepatria. Ako sa hovorí, múdrejší ustúpi....Maj sa krásne 😉

nefertiti
12. okt 2014

@myskacici maj sa krasne aj ty 🙂