Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

@amanda0405 nooooo momentklud hej? To je okolo toho ze ona - dieta je maximalne jej sukromie vec a jej partnera. Do toho nas nic nie je a nemame pravo ju posudzovat. Ja osobne tiez nechcem mat deti. A nebodaj som o nieco menejcenna zena abo co??? Podla mna to mlada 17ka aj tak nakoniec poriesi s rodicmi. Co ine jej ostava? NIC. Prerusi skolu, porodi dietatko a zivot ide dalej. Reakcia zdesenych rodicov v prvej faze je vzdy taka - potrat/adopcia. No a to stale bolo a stale aj bude. Su zeny za a proti a hotovo 😕 aaaaaa podotykam nie som vobec zatrpknuta 🙂 🙂 🙂
@nikolinkamoja moja necitala som diskusiu ale urcite si ju nechaj je to tvoje dieta a si na nu uz teraz naviazana, kebyze vas rozdeli adopcia zabije ta to... vsetko zvladnes, tvoji rodicia si malicku zamiluju a ak nie su tu aj krizove centra pre mamicky s detmi drzim palce
@lubkavargova1
tak vážené dámy, čo nechcete deti....ja by som vám odporúčala, aby ste si do googla dali názov: modrý koník....za týmto názvom je zreteľne a čitateľne napísané: je to stránka pre mamičky a budúce mamičky....ja si myslím, že aj pre priemerne inteligentnú ženu je to zrozumiteľné....
ak si tu ukazujete šikovné ručičky a svoje výtvory, OK - je to vaša vec.....len prosím nelezte tam, kde vaše rady sú úplne zbytočné.....radiť mladej budúcej mamičke,keď o deťoch nemáte ani šajnu, je ako hovoriť hluchému rozprávku...asi tak... 🙂
jasnacka takze si budem pytat povolenie...aha, tu je hlavny admin a ked on schvali registracku tak sa mozes aj na hlavu postavit!!!! 😀
Zakladatelke, ja som cakala syna v 18 tich, viem ako sa citis. Mam sice uz 40 alw kludne mi napis ip ak sa potrebujes vyrozpravat.
@nikolinkamoja Keby som si mohla este raz vybrat mam dieta okolo 20tky.
Pocas vysky (dialkovo) by som ho vypiplala, ono sup do skolky, ja robit karieru a po mojej 30tke by sme uz pekne vsetci sli spoznavat svet. Mladost som preflakala samymi somarinami - v porovnani s tym, co mi dava dieta. Nemala som peniaze, len kopu casu. Teraz mam peniaze a ziadny cas. Druhe dieta uz mozno ani nestihnem. Dieta kojacej mamy, skoro nic nepotrebuje. Veci podostava, kozmetika - cisty marketing ( moje "chuda" nema ani 1 krem). Tie 2 zemiaky a mrkva vela nestoja. Teba planovali rodicia dalsie 3 roky aj tak zivit, tak sa pre nich nic nezmeni. Ked sa male narodi, aj tak ho vsetci budu milovat. A ktovie, ci sa z jeho neplnoleteho otca raz nestane uspesny muz, ktory ho zacne podporovat. Mat dieta v 17tke je fajn. Stihas ho vypiplat este pred VS. Pocas neho uz bude v skolke a ty mas kopu casu na ucenie a brigady. Si mlada, plna sil, to das!!!
@nikolinkamoja podľa mňa si urobila len jedno zlé rozhodnutie - že si to začala riešiť tu. Každý ti tu môže povedať svoj názor, svoj postreh, ale len ty sama musíš vedieť, aká je u vás doma situácia. Musíš to riešiť hlavne so svojimi rodičmi, s priateľovou mamou (ktorá je ochotná pomôcť) a aj s otcom dieťaťa (ak sa teda už definitívne nezaťal).
A ani jedna z nás nemôže povedať, bude to tažké, ale bude to dobré a zvládneš to (pre ostatné, narážam len na situácie, kedy tu zavládne smútok, pretože sa zmedializuje nejaká tragédia - keď rodičia utýrajú svoje dieťa k smrti, keď ho odhodia do smetiaka,... Aj keď toto sú už extrémy, ale ľudia sú rôzni a schopní čohokoľvek). My tvojich rodičov nepoznáme, teda ani nemôžeme povedať, ako sa budú správať keď sa malinká narodí. Povedz im presne to, čo si napísala tu nám, možno pochopia, že si už dospela a že si schopná sa o svoje dievčatko postarať (aj keď s ich veľkou pomocou).
A na záver si neodpustím teda aj ten môj názor - obdivujem ťa, že si sa takto hrdinsky k tomu postavila a rozhodla si sa niesť za svoje činy zodpovednosť. Tvoje rozhodnutie (nechať si malinkú) je podľa mňa správne. Držím palce, aby si to mala zo všetkých strán čo najviac zjednodušené a aby si bola aj ty, aj malinká zdravá a šťastná. 😉
@gabrielaslivkova myslim si, ze toto je zatial v celej diskusii najrozumnejsi nazor!!!!
@nikolinkamoja ahoj, zabudla som Ti tu este vcera napisat jednu vec. z toho co pises, ako pises, a ako si sa rozhodla (teda nechat si dietatko), si podla mna velmi zodpovedna, rozumna, citliva a na materstvo si ovela viac pripravena ako vela zien v tridsiatke 🙂 drzim palce 🙂
@gabrielaslivkova si myslim, ze to tu zacala riesit kvoli praktickej stranke statostlivosti o dieta. Je skolacka, nema asi kamosky s detmi. Ja som si tiez nevedela predstavit, co znamena mat dieta, nemali sme v rodine a okoli babo. Chodi na bilingualne gymnazium, cize rodicia z nej chceli mat nieco viac ako "len" matku. Mozno je to z ich strany skuska, ci naozaj chce dieta a nutenim do adopcie jej chcu ponuknut volbu slobodneho zivota. Ze ved to my ta nutime a ty si to nemusis vycitat, ze si si vybrala lahsiu cestu. Neviem si predstavit, kto by nakoniec dal vlastne vnuca cudzim ludom. Jedine nejaki malomestiacky karieristi, co chceli mat z dcerenky dobre vydatu pani lekarku alebo tak nieco.
@lubkavargova1
admin nevie, čoho sú schopné niektoré ženy....keby videl ako jedna druhej radí dať dieťa na adopciu, tak by si prinajmenšom poťukal po čele....ale to ty a tvoja kamka so sklenými guľami nemôžete pochopiť....
@amanda0405 nelezte tam, kde sú vaše rady zbytočné? čo si to, Boh?
@amanda0405 podla mna on sa rehni jak kon ako sa zeny natahuju kvoly blbostiam 😀 Waaaaau ze mam aj kamaratku, no super, to som netusila ze som hned ziskala necakane kamaratku 😀 😀 😀 To ze jej zienka poradila adopciu, alebo aby dala dietatko na adopciu je jej nazor a na ten ma pravo. Zakladatelka temy ma tiez pravo sa rozhodnut ci da na adopciu, alebo vychova, alebo v case ked sa dalo pojde na potrat.
@nikolinkamoja Este by ma zaujimalo, co na to tvoje kamosky? V tom veku je spolupatricnost dost velka, nemaju svoje rodiny, a tak by ti obcas vedeli tiez postrazit malu, nie? Ved je to zabavne, starat sa o take zlate mimco na par hodin. Rovno zo skoly k tebe, vziat kocik a ty si zatial oddychnes 😀
@almea áno, ale v tom prípade by jej mali radiť mamičky, budúce mamičky v rovnakej situácii (aj keď samozrejme, dobre poradiť a pomôcť môžu aj mamičky tridsaťročné, štyridsaťročné, päťdesiatročné). v každom prípade, stále platí, že ani jedna z nás nemôže 100% tvrdiť, ako sa zachovajú jej rodičia (aj napriek tomu, že ja jej prajem, aby si rodičia svoje vnúčatko zamilovali, ak ho nemilujú už teraz a hrajú len formu, aby si budúca mamička uvedomila situáciu).
len na margo tvojej reakcie, narážala som skôr na to, že je tu množstvo príspevkov a polovica z nich sa viaže na prvý príspevok (každý si obhajuje svoju pravdu, ale nerieši problém zakladateľky), ďalšia časť sú príspevky, kde sa hovorí: "neboj, určite to zvládneš, hlavne, že budeš svoje dieťa ľúbiť." a len málo príspevkov tu bolo praktických - čo robiť, aby získala rôzne príspevky, na čo sa má pripraviť, čo ju čaká...
ale určite treba myslieť aj na to najhoršie (čo ak...) - čo ak to rodičia myslia vážne? čo ak ma pošlú aj s malou preč? čo ak to so "svokrou" nebudeme zvládať? preto si myslím, že ten rozhovor by mal byť v prvom rade so zainteresovanými osobami. 😉
@gabrielaslivkova hmm, ak to myslia vazne, tak stratia velmi vela. Nedokazem si ani predstavit, co nastane v ich rodine. Je smutne, ze ich tehotenstvo dcery nuti k takemu cinu. Kolki stari rodicia prevezmu vychovu postihnutych, chorych deti. Nepise, ci ma surodencov, asi nie, inak by ich snad spomenula s pomocou. O to viac je prekvapujuce, ze by neprijali babo jedinacika.
@almea ale práve toto ani jedna z nás posúdiť už nevie... ja viem, ako by sa správali moji rodičia, keby som sa do takej situácie dostala - najskôr by mi síce vynadali, alebo teda skôr prehovorili do duše (pretože samozrejme aj pre rodičov je to šok), ale neskôr by sa na bábo tešili a pomáhali by mi, kupovali vecičky,... každé dieťa by malo aspoň z časti poznať ako budú rodičia reagovať a čo myslia vážne a čo nie...
@nefertiti Podla veku si dost mlada na taky starojezibabsky nazor, ked si vedela ako sa to robi, atd...., chyba ti slusnost, porozumenie, ucta k zivotu, zrejme v tvojom zivote si nepocitila dostatok lasky, svedci o tom tvoj slovnik, zamysli sa nad sebou skor ako zacnes niekoho sudit a perlit vulgarizmy, zivot nie je len o peniazoch, ale o porozumeni a sile cloveka, ktory dokaze vela, ked si ide za svojim, nadarmo sa nehovori clovece pomoz si a aj Pan Boh ti pomoze.
@vivinka26
nie som Boh, ale mám ten najkrajší dar od neho, a to byť mamou..... 🙂
@lubkavargova1
ako má ona právo napísať, aby dala zakladateľka dieťa na adopciu, tak isto mám aj ja právo jej napísať, aby tak nikdy nerobila a ohradiť sa voči podobným nezmyslom....ale ako som napísala, to ty nemôžeš pochopiť....ja nemám nič proti ženám, ktoré z nejakého dôvodu nemajú deti, mám dokonca jednu veľmi dobrú kamarátku, ktorá nemôže mať deti zo zdravotných dôvodov a veľmi ich chcela.... je mi jej ľúto, keď vidím ako sa trápi....život s vlastným dieťatkom je nenahraditeľný, krásny, výnimočný...
@klincek Ahoj. Momentálne máme tento program pozastavený a pripravujeme organizáciu, ktorá sa tomu bude venovať. V prípade žiadosti o pomoc mi však môžeš zhrnúť danú situáciu do IP a napíšem, či by bolo možné pomôcť. Vďaka 🙂
@amanda0405 pozri ja ti ten pocit materstva neberiem, ani zakladatelke ho neberiem. Ona uz ten pocit materstva preziva. Keby nechcela dieta tak mu neda meno este v brusku, necita mu rozpravky, nepusta hudbu a nerozprava sa s nim. To puto oni dve uz maju medzi sebou.
Mne osobne sa skor nepaci postoj, ze ked zena nechce/alebo nemoze mat deticky, tak sa do nej hned ine zeny pustia. Dobre ze ju neukamenuju lebo si "dovoli" nemat deti. Mne je suma-fuk ci maju zeny 1-2-3....100 deti. Ked to zvladaju financne/psychicky tak nech maju.
Mna skor zaujima fakt, a na to som aj viackrat reagovala kde je otec dietata????? To je dnesny trend zmyslania mladych muzov ze: zbalit nejaku cajovku, uzit si sex, ale ked sa stane nehoda tak utekam pred zodpovednostou????? Mna toto skor zaujima. Moji rodicia by takeho chalana asi prizabili aj X-krat. On ked takto zutekal tak si moze mysliet ze to moze opat urobit. Co je spermobanka ci co??? 😖 😖 😖
Ahoj..ja som riesila pred dvomi rokmi to iste ale na potrat som hned povedala ze nie!!ostala som tehotna cez HAK a tiez som ostala v soku bolo to tazke hlavne mojim rodicom oznamit ze cakam babo sice som uz mala 19aale aj tak boli ztoho riadne v soku..hlavne ocino bol ztoho na prasky, no ako sa mi narodila dcerka a ako ju prvikrat videl bol z nej hoto y!! Odvtedy su najlepsia dvojka moja mala ma 2rocky a nasi ju tak rozmaznavaju je ich poklad a nikdy by som nepovedala ze Matka je najvacsi maznacik mojho ocina teda jej starky!!Da jej vsetko co jej vidi na ockach a tak velmi sa lubia ..kam ide starky tam musi ist aj mala takze tak...Najprv bol proti a terazby ju nedal zanic na svete !!!! Nas poklad maly a neboj ked vasi uvidia ten maly zazrka ktory sa podoba na nich na teba hned tam bude laska a bsudu ti pomaahat ako sa len da..Vsetko sa da ked sa chce...!!A ked mi povie maminka lubim ta neexistuje nic krajsie na celom svete...lasku si za peniaze nekupis..takze ja by som si babo nechala a postarala sa on...naozaj Neolutujes a budes naozaj stastna a uz budes mat svoj zmysel zivota!!!takze vela krasnych spolocnych chvil prajem uzivaj si rodicovstvo plnymi duskami!!
@amanda0405 precitaj si este raz svoju vetu...čo je na závidenie jednej zatrpknutej žene, ktorá nemá, nechce alebo nemôže mať to najkrajšie na svete???
podla mna toto je velmi sebecky a obmedzeny nazor.....poznam ludi ktori deti nemaju lebo sa tak rozhodli a maju uzasny zivot...ci uz vela cestuju, alebo sa venuju svojej praci alebo maju nejake zviera a podobne...a to nie len na Sk....nemusi byt zmyslom zivota kazdeho cloveka mat dieta...to ze pre teba je to to najkrajsie na svete neznamena, ze to najkrajsie nemoze mat aj niekto iny....len inym sposobom.....su ludia co zasvatili zivot umeniu, hudbe, inym...a to je pre nich to najkrajsie.....a myslim si ze poradit 17ke aby dala dieta na adopciu nie je zly nazor, nakolko nikto nevie ako to dieta dopadne, mozno by bolo stastnejsie u nejakych rodicov ktori deti mat nemozu a za jedno take male by aj zabijali.....staci mi vidiet romske dediny...co maju preboha tie deti za zivot????? a este pozor, nikto nikdy nevie, aka poporodna depresia koho chyti a ako vselijako babetka vedia dopadnut....takze len tolko.....plus myslim ze do toho co sa u slecny deje nikto poriadne nevidi.....takze vsetko si musi poriesit ona sama.....
plus veta .....radiť mladej budúcej mamičke,keď o deťoch nemáte ani šajnu, je ako hovoriť hluchému rozprávku...ja si myslim ze odkedy zena muzovi dovoli aby do nej vnikol, sajnu o detoch mat musi 🙂 a musi ratat ,,rizikami'' ktore sex prinasa...aj ten chraneny....takze nevyhadzuj z tejto stranky ziadne zeny, lebo kazda jedna z nas je potancionalnou matkou...okrem tych co ziju v klastoroch....
@amanda0405 ja som napisala LEN dat dieta na adopciu a uz si ma tukat admin po cele? a tie afery co tu stale mate? koli peniazom, odrbavaniu inych, klamanie v bazariku a zarabanie na tejto stranke? to je v poriadku??? a to si hovorite matky???tolko falose co tu je, ze to este admin nezrusil.....tak ako by mal byt asi vstup povoleny len zene s pozitivnym tehotenskym testom na tuto stranku, tak by kazda jedna co tu urobi nejaku spinavost mala byt odtialto OKAMZITE aj vyhodena.....
@lubkavargova1 kamka posielam ti srdco nech ta potesi 😀
@misinka26 Si zlata, tiez si myslim, ze autorka potrebuje povzbudit a pomoct.A mas mile meno - ja moju dcerku tiez volam Misinka.🙂
@nefertiti ja som tiež čakala prvú dcéru v 17tich a v živote by som sa jej nevzdala,aj keď názory okolia boli všelijaké...dnes má 18 rokov,ja mám druhého 9 mesačného syna Theodora a prepáč,a ludí ako ty nechápem:(je smutná hlavne tvoja reakcia:((tiež som nemala ružovú finančnú situáciu,ale dieťa som chcela a školu som si stihla dokončiť úplne v pohode...a @nikolinkamoja,zvládneš to,si silná,len treba veriť!!!!držím palce!!!
@nikolinkamoja Zlaticko v zivote ju nedaj prec! lutovala by si to cely zivot, je milion matiek co ortehotneli v mladom veku ale ak citis ze ju chces tak to je to najlepsie co mozes urobi nechat si ju...nikto v zivote jej nenahradi mamu!nikdy nemozes vediet ci este budes mat deti...neurob najvecsiu chybu vo svojom zivote...dieta je to najkrajsie na svete co nam zivot da!

@lubkavargova1
nuž my tu nerÝpeme, iba nesúhlasíme s jej názorom....môže mať zlaté ručičky aj talent, to nikto nepopiera, ale srdce má z kameňa....inak by neradila mladej babe, aby dala adoptovať dieťa.....
a s tým závidením.... 😅 čo je na závidenie jednej zatrpknutej žene, ktorá nemá, nechce alebo nemôže mať to najkrajšie na svete???