Mám 17 rokov a chcem si svoje dievčatko nechať
Dobrý deň mamičky a oteckovia. Mám 17 rokov a som v 7. mesiaci tehotenstva. Naši chceli aby som si bábätko dala vziať. Dohodla som sa s nimi že to neurobím a že dám dieťatko k adopcií. Ako plynuli mesiace, veľmi som sa na Nikolku naviazala. Čítam jej knižky , počúvame spolu hudbu, rozprávam sa s ňou, cítim jej pohyby veď to poznáte... Desím sa dňa kedy, sa moje dievčatko narodí a ja sa ho budem musieť vzdať. Nikolka mi je všetkým hoc ešte nieje na svete. Keď som otehotnela, bola som sklamaná ale neodpustila by som si ak by som zabila vlastné dieťa. Prvé mesiace boli ťažké. Hnevala som sa na Nikolku že mi robí zle, že ma stále bolí hlava, že som nervózna no nikdy som neoľutovala že som nešla na potrat. Uvedomila som si, aký je to dar, že práve ja som sa stala matkou a i to že chcem Nikolku pri sebe. Som v druhom ročníku na bilingválnom gymnáziu. A moja otázka znie, zvládla by som život s Nikolkou či už po finančnej, psychickej alebo školskej stránke ? Pomoc s opaterou mám od jej starkej (zo strany otca), ale finančnú len minimálnu. Ďakujem

@nikolinkamoja
Neurob chybu že si dáš zobrať svoje dieťa, navždy by si to ľutovala. Ja som to tiež nemala ľahké. Otehotnela som v 16 tich porodila v 17 tich...neplánovala som to, stalo sa! Moji rodičia neboli štastný s toho že budem matka v takom mladom veku a priateľovi rodičia ešte horšie 😱😱 ale keď sa nás synček narodil všetci nám začali pomáhať aj keď hovorili že sa budeme sami o synčeka starať! Bývali sme u priatelovych rodičov, ktorý nám pomáhali s tým že sme bývali zadarmo a zase moji rodičia nám pomáhali plienkami, mliekom. Mi sme tiež neboli plnoletý!!! 😨 nebudeš to mat zo začiatku ľahké, ale všetko zvládneš o to sa neboj!! 😃 mi sme to tiež všetko zvládli a teraz žijeme sami!! Nikto nám nepomáha ani peniazmi ani vecami ničím!! Teraz mám 19 rokov priateľ 20 , a postavili sme sa na vlastne nohy a podotýkam študujeme!! 😃 samozrejme treba chcieť a ísť si za svojim! Nieje vždy podmienkou si spraviť dieťa keď bude mat človek na to dostatočne peniazi, vlastný dom, byt a neviem čo možné! V dnešnej dobe by potom nikto nemal deti , keby mal čakať na to keď bude mat byt a na úcte peniaze!!! Môj názor...ak budeš mat nejaké otázky kľudne sa na mna obrat a nápiš. 😄😄😄😄😄
uprimne ked uz teraz citis toto adopciu podla mna nezvladnes, mozno sa tym casom naucis zit ale urcite raz budes chciet svoje dietata najst spoznat..... tazko sa radi ale mas uz teraz citovy vztah k dietatu tak vzdat sa ho bude tazke, a zabudnut nemozne, teda podla mna, skus sa s rodicmi porozpravat a vysvetlit im to aj oni su rodicia milujuci rodicia a snad to pochopia a ked sa drobcek narodi zmenia aj nazor drzim palce nech sa rozhodnes spravne
@misinka26 hej, len treba aby bolo pripravena na vsetko a teda super aspon za tie linky, ktore jej ukazu, kde si najde teraz pomoc ohladom prava, socialky a spol. a toto ma stve, ze otec dietata je z obliga. je pekne, ze "svokra" chce pomoct, ale hlavne by mala svojho syna do toho zapojit. a ten by sa mal spamatat. lebo ona sa sama neoplodnila a nie je fer, aby na to ostala sama a aby za otca dietata vsetko riesila mama..
ja len dufam, ze zakladatelka to vezme pevne do svojich ruk a bude si stat za tym, ze je matka. ze po pol roku od porodu nenecha dieta svokre a hajde na diskoteky kazdy piatok. ale samozrejme, je dolezite, aby bola v kontakte aj s rovesnikmi, aby jej nebolo luto, ze sa zrazu odstrihla. len proste nie tak ako to robi vacsina nastrocnych mamiciek, ze po porode sa viac o mimimo staraju stari rodicia, lebo mamicka si beha po vonku s kamosmi a po diskotekach a podobne. vies, co tym chcem povedat.
@mawka Všetko záleží od nej, ja mám susedu, kamošku, ktorá tiež mala bábo v 16, rodičia pomohli, kvázi svokrovci tiež, otec sa nevyjadroval ... teraz má krásne trojročné okaté dievčatko ,všetko zvládla a je super mama ... sama hovorí, že jej disco a žúrky nič nehovoria a radšej tú energiu dá malej ... Jasné aj budúci tatko by sa mal starať ale ako poznám chlapcov v tomto veku, je im to srdečne jedno ... je milé, že aspoň svokra sa stará ... nebude to mať dievča ľahké ale kto z nás má život ako z katalógu ...
@nefertiti je pekne aky mas zodpovedny pristup aby si mala vsetko co potrebujes k svojmu zivotu a to po prve pianeze, dobru pracu, byt a ked uz budes mat konecne vsetko len aby si mohla mat aj dieta... Neprajem ti nic zle len si velmi zakladas na materialnych veciach, Vsak je to dnes v mode....
ahojl aj ked ma tu niektore mamicky vytacaju a je to ubohe co pisu napisem ti takto vies aky je problem s detickami? je tazke otehotniet ?? a viem to hlavne na svojej kozi o jedneho anielika som prisla a potom som dlho predlho nemohla otehotniet preto ti chcem povedat aby si si bambulku nehala mas niekoho aspon kto ti pomoze v opateri,,, a neboj rodicia ked ju uvidia zmenia nazor urcite neskor by si to potom urcite lutovala a hlavne uz teraz ked si na nu naviazana :D a co sa tyka rodicovskeho pridpevku zvladnes to nemusim mat nextove veci atd... aj tak babatko rychlo rastie a tu je mnoho skupiniek aj bazarik male predas kupis vacsie a takto a je tu aj vela maminiek co pomozu som ochotna tiez posunut nejake vecicky pre princeznicku
a k autorke - nevzdaj sa ho aj keby co bolo lebo vzdy je dake riesenie a adopcia je posledna moznost. Ked uz ty nechces babatko dat prec teraz a to este ani na svete nieje tak by som to nespravila, lebo casom to budes velmi ale velmi lutovat. a nie si ani prva ani posledna co mala v 17 tich dieta.
@opica89 presne tak niesi prvá ani posledná 😄 niekedy mám pocit, že to je v móde
@tanduliatko ?
nechapem :D
@opica89 prepáč dúfam, že si to nepochopila zle!! Myslela som to v tom zmysle že, každá druha má teraz dieťatko v mladom veku
@tanduliatko nie neboj 🙂
@nikolinkamoja ahoj, rodila som v 17nastich, nebolo to med lizat,skolu som si dokoncila,mala som individualny stud. Plan, rodicia to prekusnu,staci ked sa malicka na nich usmeje 😉 dnes mam doma uz 12 rocneho pubertiaka a naozaj si neviem predstavit ze by tu nebol. Drzim silno paste a ak cokolvek potrebujes,kludne mi napis ip 🙂
Ahoj, nechaj si ju. Ak ju rodicia uvidia, zmenia nazor. Z rodicovskeho prispevku tazko vyzijes, ale hadam Ta rodicia podporia. Pripadne by si mohla aj nieco zarobit, ked starka (predpokladam ze kedze mas tak malo rokov, tak nie je vo vysokom veku) postrazi, mohla by si ist niekomu upratat, alebo tak. Ak sa bude dat individualny studijny plan, dokonc skolu celkom urcite, aby si neostala len so zakladnym vzdelanim, tak by si svoje moznosti zamestnania v buducnosti vyrazne znizila, takze na toto nezabudni. Ak budes potrebovat veci pre malu, po dohode s adminmi skus poziadat o to aby si mohla uzivatelky oslovit a urcite Ti v tejto veci rady pomozeme. A ak otec nie je mladistvy, tak samozrejme vymahat sudnou cestou pridavky na dieta (ak je mladistvy, neviem ako sa to riesi). Vela zdaru a pozor na komentare ktore by do Teba len rypali, najmudrejsich na svete je aj tu vela! 🙂
@nikolinkamoja Ahoj, nečítala som ostatné komenty ale silno ti držím palce... 🙂 Neboj všetko sa dá zvládnuť keď sa chce...Bude to ťažké po všetkých stránkach ale ver tomu že to nikdy neoľutuješ.Tebe aj tvojej malinke prajem všetko naj a hlavne veľa zdravička 🙂
@nikolinkamoja ak budes potrebovat oblecko pre malu,kludne ti rada posuniem,napis IP,mam kopec veciciek ktore nemam ani komu podarovat 😉 Babiku si nechaj bola by to najvacsia chyba tvojho zivota! keby si Nikolku dala k adopcii. Drzim palce
@nefertiti hm, tak je jasne, ze keby este tehotna nebola, tak jej budu radit, aby sa chranila. A ked uz tehotna je, tak podla toho, co napisala, ako to citi, je jasne, ze si to dieta ma nechat. Na tom predsa nie je nic nepochopitelne. Samozrejme, ze by ju varovali pred moznym otehotnenim, aby nemala starosti, ktore v jej veku este mat nemusi. Ale ked uz sa stalo, tak nema zmysel sa tu rozhorcovat nad tym, ze preco. To uz teraz je jedno. Stale ma rodinu, kde je sanca, ze jej pomozu. A inak, tak vseobecne - niekto ma pocit, ze stale nema dost, aby mohol mat dieta a niekto sa vie zaobist aj s menej a to dieta zaobstarat. To je tiez velmi realativne. Raz mi niekto povedal, ze ked budem prilis kalkulovat, na to dieta mi tazko niekedy vyjde. Ono to je takmer pravda, naozaj. Ja si myslim, ze ano, je dolezite zvazit svoju situaciu pri planovani dietata, ale zasa to neprehanat. Pises, ze to ho radsej mat nebudes. Pri skutocnej tuzbe po rodine by sa toto niekomu velmi tazko pisalo. No a na zaver, myslim si, ze Tvoj nazor je dost ovplyvneny aj tym, ze dieta este nemas. Matky sa na to pozeraju trosku inak. Tento maminkovsky svet je pre Teba, zatial, neznamy. Autorka prispevku uz donho vhupla a jej pocity hovoria za vsetko.
@nefertiti tak to bol riadne krutý príspevok. Veď dieťa nie je len o peniazoch....aj dlhoročný, finančne zabezpečený manželský pár sa môže dať po príchode dieťaťa rozviesť a rodina nebude kompletná. Podľa štatistiky je tuším každá 2.rodina na sr rozvedená. To sa stáva aj v "lepších" rodinách. A áno, je to aj o peniazoch, ale tie vždy boli aj budú. Aj keď ich nebude veľa, ale pre dieťa a jeho blaho sa vždy nájde. Keby mal každý čakať kým bude mať vhodné finančne podmienky, tak min.70% ľudí na sr nemá potomkov. Aspoň sú tie decká neni take rozmaznane a vidia že nedostanú na striebornom podnose všetko čo si zmyslia, ako deti z bohatých rodín. A tiež dlho čakať neni veľmi vhodné. Ako si písala, máš 30 rokov a nemáš dieťa, pretože nemáš dostatok peňazí. A kedy ho chceš mať, ak chceš? Dni tvojej najväčšej plodnosti sa končia. Myslíš že max do 5 rokov stihneš zbohatnúť? Ja len že aby si o pár rokov nebola radšej na mieste mladej maminy...
@sheila72 @nefertiti suhlasim, do 5 rokov sa zazrak nestane, asi ani financny a potom uz plodnost klesa velkym tempom, proste zacina byt zena z tohto hladiska stara a potom riesit problem, eeej, to je este len majland, co za to treba vysolit. Ak ma clovek pracu, teda obaja rodicia a maju byvanie, nie je to taka zla situacia na dieta. Ale myslim, ze nefertiti sa vyjadrila, ze ho radsej mat nebude, ak nebude mat, podla nej, dost. Takze to asi nevadi, aj keby uz sa jej nepodarilo.
@nikolinkamoja si to tu rozprudila 😉 nepisem casto na forum, hoci ich vela citam, ale musim podotknut, ze aj napriek nizkemu veku mas viac rozumu ako mnohe "stare konikovske supermatky" 😝 vsimaj si prispevky, ktore Ti nieco daju - linky na stranky s pomocou,odpis tym co ti nukaju veci, pozri strankuUPSVR - tam by bolo treba zajst osobne, treba vyriesit tie pravne veci.. bude to narocne.. este odporucam stranku www.mamila.sk -na kojenie sa dobre priprav, budes mat o kopec starosti menej 😎 no a konikovsky bazaaaar 😵 ... to ze si studentka neznamena ze budes mat menej prachov ako my, s hypotekou na krku 😝
ze dieta nepotrebuje peniaze, dieta potrebuje lasku 😀 😀 😀 dnes ste niektore vtipne... A zakladatelke drzim palce, myslim ze mas viac rozumu ako niektore starsie matky tu, presne ako napisala kocka predomnou 🙂
Ja len tolko-malinkej sa za ziadnych okolnosti nevzdavaj.Rodicia ti pomozu aj ked hovoria,ze nie.Ver tomu a drzim palce nech to dobre dopadne.😉
@nikolinkamoja Určite to zvládneš, aj keď to bude ťažké .....určite keď sa mala narodí, rodičia hneď zmenia nazor. Podla mňa sa obávajú, že si si takto zničila zivot, že nedoštuduješ, že všetko ostane nakoniec na ich pleciach lebo nie si plnoletá, atď..... Neboj všetko sa dá, keď človek chce.
Mala som spolužiačku, ktorá otehotnela v 1. ročniku na strednej. Nikto by to na ňu nepovedal. Výborne sa učila a vôbec nebola nejaká flákačka. Keď sa bábo narodilo, mala v škole odklad a znovu nastúpila po roku. A všetko v pohode zvládala, aj malú občas doniesla do školy a baby sa šli z nej umojkať. A zmaturovala aj VŠ si spravila. Takže Ti drží palce aby si to zvládla.
@nikolinkamoja rozhoduj sa srdieckom......osobne si myslim ze ked to takto citis, si velmi statocna a vsetko zvladnes. Lahke to urcite nebude, ale o par rokov sa nad tym len pousmejes 😉 Nevzdavaj sa svojho dietatka - je to kus teba.
Budem ti silno drzat palceky!
ja ti poviem takto. sesternica otehotnela presne ako ty...v 17. bábo si tiež nechala, porodila v 18. dnes má tú najúžasnejšiu slečnu, ona normálne školu dokončila, našla si skvelú prácu a žiju ako každý rodina. Rodičia jej pomohli... prečo by tebe nemali ? možno teraz robia ofuky ale keď uvida vnúča naživo, budú hotoví. Za žiadnu cenu sa nevzdávaj dieťaťa....to je rana na celý život, porodiť bejby, chytiť ho do náruče a potom dať iným ľuďom.
A vy, trafené moralistky, ktoré si hovorite matky, fuj, že nemáte kuska hanby. Keď tu je napr. taká mamička miška čo má malého patrika a má tiež iba 18, ste milé ako med, má 1000 lajkov na profile, a toto chúďa, ktoré príde hľadať trochu milého slova, to už trápite rečami čo bude ako , keby....vy pokrytecké ženské !
má rodičov, má kde bývať, určite ju s dieťatom nevyženú z domu, otec dieťaťa nech rozhodnutie na nej, dokonca má aj podporu babičky z jednej strany . samozrejme, že keď dajú rodičia najesť jej , dajú aj bábätku ! kde sa najedia traja, aj štvrtý sa naje.
A ty holka, pokec s riaditeľom o individualnom pláne , dnes ho dostane každý primitív, ktorý vie akurát kopať do lopty aleb ohrať hokej , prečo by ho nedali matke s dieťaťom ?! školu neprerušuj, pokiaľ ti babička posrráži Nikušku, tak je to v poriadku, školu bez problemov dokončiš . hlavne sa neboj a bojuj.
@sheila72 presne vystihnuté 😄
@nikolinkamoja nečítam celú diskusiu......bruško máš krásne....a v ňom dievčatko..... 🙂 ..........neboj vyrieši sa po pôrode.....možno vnučka tvojích rodičov obmäkčí.....držím palce....nie si prvá ani posledná.......budeš dobrou mamičkou.......uričite nedávaj na adopciu podľa tvojho úvodného príspevku si dovolím myslieť že ti to bude poriadne ľúto......

Drzim to palce, detatka sa utcite nevzdavaj. Porozpravaj sa s rodicmi, dohodnite si pravidla, mslim, ze ked sa malicka narodi hned sa otocia a budu radi ze malicku maju. Prajem ti , aby si to dotiahla do uspesneho konca , vsetko sa da, ked sa chce. Mas aspon svokrunu podporu, to je zacitok bde to dobre uvidis.