Mám 19 a som tehotná
Dobrý deň, prvýkrát sem píšem a mam jednu prosbu,mam 19 rokov a s priateľom sme spolu 4 mesiace,on ma 27 rokov, ja som mala pozastavenu školu a tento rok som znovu nastúpila takže ďalšie 2 roky predomnou, lenže som zostala tehotna a necítim sa na to byť matkou,je to skoro aj a tym ze sme malo spolu a on chce aby sme si to nechali ze chce rodinu a postara sa ale ja mam ešte veľa plánov do budúcna takže neviem co mam urobiť, predomnou mal staršiu babu o 5 rokov s 2 deťmi (nie s jeho) a spýtala som sa ho prečo nerozmýšľal pri nej tak ze by chcel rodinu a spravili si babo ale pri mne takto rozmysla? Ved ja som mlada baba a mam život pred sebou, neviem ci si to mam nechať alebo nie. Ďakujem za rady
Ja som v 19tich rodila, školu som dokončila individuálne zaverečky som spravila na 2ky👍🏻 takže všetko sa dá keď sa chce
v ramci skoly, by som povedala, ze sa to da zvladnut aj s dietatkom, vidis sama, kolke zienky ti tu napisali, ze sa to proste da. ono dieta ti neprekazi plany uplne, len sa trocha popresuvaju, no ak budes mat dobre zazemie a podporu v partnerovi, tak isto vsetko zvladnes
@nikus1471 mám 21 a 2 deti 4r a 8m.. otehotnela som v 16ke a v 17 porodila, z manželom sme sa zobrali a sme spolu už od mojej 15ky... za nič by som nemenila... milujem ich nadovšetko a nikdy som nelutovala. Ber to tak ze budeš mladá keď dieťa vyrastie.. ale ak sa na deti necítiš je to len tvoje rozhodnutie.. aj tak sa musíš rozhodnut ty.. držím palce ❤️
Co si dieta nechas alebo nenechas je len na tebe rovnako ako aj nasledky za svoje rozhodnutia budes znasat ty.
Tu sa na nazor nepytaj, tu su sfanatizovane katolicky. Podla mna ak mas este moznost a mas na to "gule", chod na potrat. Z tvojho textu je zjavne, ze sa na dieta teraz necitis. 4 mesiace znamost je sakra malo, mas 19 rokov a na dieta kopec casu. Ale potom by som si na tvojom mieste dala predpisat HAK aby si taketo veci nemusela riesit v buducnosti. Kazdy moze spravit chybu 🤷🏼♀️
Radsej zabit plod ako sa pozerat, ze moje dieta zije inde ;) ale to je na tebe, ja by som si takto skazit zivot nechcela, ani tehotenatvom v 19, ani potratom…
@walentina7 vieš koľko žien sa vydávalo kvoli tehotenstvu? A v koľkých prípadoch ženích ani nebol otec dieťaťa?
@walentina7 Oni nemali sex po 4 mesiacoch vzťahu. Po 4 mesiacoch vzťahu je ona už tehotná. Tipujem, že sex bol možno asi tak po týždni vzťahu.
Na jednej strane podľa niekoho "sfanatizované katolíčky" a podľa niekoho len ženy so svedomím a úctou ku každému počatému životu. Na strane druhej sú tu užívateľky podporujúce a odporúčajúce potraty ako keby ide o vyhodenie zbytočných topánok. "Haj-buj" tu život, tam život a čo, teraz sa to nehodí, tak ho idem zmariť s neustálym ospravedlňovaním ohavnosti, ktorá nemá obdobu.
19 nie je 15. Si dospela. A mala by si byť už zodpovedna.
Ste na to dvaja. Ono vždy si najdeš dovod prečo teraz nie.
Ale aj naopak prečo teraz ano….
Tak skuste nad tym porozmyslat.
@nikus1471 máš "skvelé" našliapnuty život. Hlavne, že máš veľa plánov do budúcnosti. 🤦 pozri, keď budeš sexovat bez antikoncepcie, robíš zle len sama sebe. Lebo len Tebe ostanú deti na krku alebo si telo a psychiku zničis potratmi.
Začni sa konečne správať dospelo, rozumne a zodpovedne!
Držím palce!
@nikus1471 ty mas 19 on 27. Ved si dospela on dospely. Nemas 14 rokov..
Ano, urcite si to nechaj. Mozes byt rada, ze on sa chce o teba postarat. Je vela pripadov, kedy muz utecie. Neboj sa, dopadne to dobre. A ano, cely zivot mas pred sebou. Ale v trojici to bude krajsie 😉 Drzim palce, zvladnes to!!
Pozri, nikto ti nepovie, urob tak, alebo tak. Lebo v konečnom dôsledku to bude len tvoje (pripadne vaše spoločne s priateľom) rozhodnutie. A rovnako aj ty (vy) budete niesť dôsledky.
Máš viac možností.
1.vydať sa za otca dieťaťa a žiť spolu ako rodina
2.nevydavat sa, ale žiť spolu ako rodina
3 dať dieťa na adopciu.
4.ist na UPT.
Každe z nich má svoje "pre a proti". Áno, v prípade ze si dieťa necháte, bude to náročné, budeš nejaký čas zrejme mama na plný úväzok, lebo zrejne kvôli financiám nepôjde on na materskú, ak by ste žili len z jeho príjmu. Ale na druhej strane mať dieťa v takom mladom veku znamená aj to, ze keď budeš mat trebárs 38,dpeta už bude v podstate dospelé, a ty(vy) si budete môcť užívať vo dvojici,pričom veľa ľudí v takom veku ešte len splodi prvé dieťa.
No a zase druhá strana, dajme tomu sa rozhodneš pre potrat, možno si to budeš vyčítať možno nie, možno budeš stále premýšľať, co by to bolo, ake by bolo, možno vás vzťah to ani nevydrží...A možno nie, to tiež sa nedá povedať vopred.
Skrátka ide o to, ze každé rozhodnutie bude mať dve strany. A rozhodnutie budeš musieť nakoniec urobiť len a len ty (vy). Tak uvažuj a rozhoduj fakt s chladnou hlavou, lebo takéto rozhodnutia sa (žiadne) nedajú vziať späť.
@lalala94 so všetkým s tebou súhlasím, okrem toho potratu.... prečo by mala zabiť nevinné dieťa, za to, že sú rodičia blbci? Radšej ho dat na adopciu, keď už
@nikus1471 bábatko si určite nechaj, poznám 3 ženy, ktoré boli v mladom veku na potrat a dodnes si to všetky vyčítajú. Zanechalo to psychickú stopu. Jedna dodnes nemá dieťa, má už 34 a keď som sa jej opýtala prečo, tak cíti, že kvoli tomu, že bola na potrat si už nezaslúži mať ďalšie dieťa. Jedna vec je ísť na potrat a druhá vec je s tým žiť celý život. To nie je vrátiť vec do obchodu. Je to tvoje dieťa. Okolnosti sa vyriešia, aj škola sa dokončí neskor, ale život a čas už nikto nevráti, ak urobíš zlé rozhodnutie. A stojí pri tebe už dospelý muž, ktorý vás oboch chce a chce sa o vás starať, neváhaj a bábatko si nechaj, nikdy to neoľutuješ ❤️
@1234321 ale no.. ja dieťa nemám v 40, a keby sa stalo, tak reálne zvažujem potrat 🙂 je to každej slobodné rozhodnutie 🙂
@misiak7777 len či by to potom ustálo aj tvoje svedomie po celý život. Jedna vec je, že tu je tá ,,možnosť” a druhá vec je, že sa každý deň s tým vedomým pozrieš na seba do zrkadla. Vobec spoločnosť nerieši psychické následky potratu a ako častokrát veľmi zle sa s tým ženy vyrovnávajú.
@makodob ustála, lebo nemám materinske pudy
@misiak7777 ťažko povedať, lebo nie si v tej situácii.
@makodob ale viem, deti sú zlaté ale pre mňa by to bolo obmedzenie v živote a tak trochu strata slobody
@nikus1471 zvládneš dieťatko, máš pri sebe partnera a dáte to... cestovať môžeš neskôr všetci traja spolu keď bábätko podrastie.Ja som otehotnela v 17 ,rodila som tesne pred 18 kou...zvládli sme to , mám pri sebe partnera už dlhých 15 rokov.. dcéra má teraz 13 a akurát čakáme druhé bábätko ♥️a veľmi sa tešíme 🙏♥️
@misiak7777 toto by mohla povedať každá matka, pre každého je dieťa v istom zmysle obmedzenie, nielen pre teba. A presne o to ide, aby sme nežili sebecký život. Dieťa dokáže človeka veľa naučiť. Ale kto chce žit egoisticky, len podľa svojich žiadostí, tak povie, že je prekážkou dieťa. V skutočnosti je prekážka nesprávne myslenie. Toto je dosledok morálne padnutej spoločnosti, toto sa deje a spoločnosť ako pekne vidno morálne upadla (viď lgbtiq a pod- oni tiež realizujú svoje osobné prevrátené myslenie a žiadosti). V skutočnosti je to len nereálna honba za vidinou ,,slobodného a štastného” života, v ktorom nikto nie je slobodný a šťastný. Kedysi boli deti požehnaním a rodilo sa veľa detí v rodinách. Dnes sa požehnanie berie za kliatbu, všetko je naopak a prekrútené. Dobré veci nie sú ľahké, to platí vo všetkom.
Ak by som otehotnela v 19stich s neperspektivnym chlapom,tiez by som zvazovala potrat. Dieta je dar,ale kam s tym darom pojdes,ked nebudes mat byvanie ako ho bez pomoci a podpory rodiny uzivis? Navyse bez skoly sa kde zamestnas,aku buducnost mu ponuknes? Toto vsetko by ma trapilo. Netrapilo by ma,ze mam nejake plany,sny. Deti sa daju zaclenit do planov,no mna vzdy trapilo ako ich uzivit. Priatel ma vlastne byvanie? Je to slusny chlap? Sprava sa k tebe pekne,lubis ho? Ak ano,nemas sa coho bat a dala by som tomu sancu. Ak vam to aj nevyjde,pokial je to dobry muz,bude aj dobrym otcom.

@nikus1471 prave to je vyhoda mat skoro dieta ked mas plany. Pretoze teraz vychovas a o par rokov sa mozes realizovat ci uz karierne, profesne, alebo osobne ako kolvek chces. Ked budes mat dieta neskor tak to budes musiet vsetko prerusit. A takto teraz budes mat babo a potom sa uz mozes venovat sebe bez prerusenia kariery. Ak je priatel zodpovedny mate sa radi tak to je super