icon

Mám oznámiť tehotenstvo na Vianoce?

18. dec 2023

Ahojte dievčatá. Som v 11.tt a neviem sa rozhodnúť, či povedať našim na Vianoce, že budú starými rodičmi alebo mám počkať, ako dopadne vyšetrenie, ktoré mam 29.12. (vysetrenie na vývojové a genetické vady a toho sa bojim, lebo také dieťa by som si nedokázala nechať).

Strana
z2
ivik4
19. dec 2023

To co su za komentare 😵‍💫
Ja milujucu rodinu mam ,vztahy mame perfektne a aj tak som to nepovedala,nie kvoli im ,ale kvoli sebe lebo je to cisto moja vec a ten pocit ze o tom vedeli, bol strasny.
Ja som to nikomu vlastne ani nepovedala ale dozvedeli sa to

ivik4
19. dec 2023

@jj298 toto si musi clovek zazit aby pochopil ..

tykat
19. dec 2023

@reanda "...lebo je proste jasne, ze v takomto pripade tam dobre vztahy s rodinou nie su, no :-/ ..."
A to si ako na to prisla? Ved je kazdeho vec co s kym zdiela. Niekto potrebuje okolo seba obecenstvo na kazdy prd a pritom vztahy su tiez na prd a casto aj preto ze sa kazdy prd pretriasa v sirokej rodine.

autor
19. dec 2023

@ivik4 ved toto. Ja si neviem predstaviť, že na Vianoce to oznámim rodičom, ktorí sa už zmierili s tým, že nikdy nebudú mať vnúča, preplakali kvôli tomu a potom sa nieco stane a ja ich tým úplne zničím. Mamina ma problémy s tlakom, nechcem, aby dostala infarkt.

reanda
19. dec 2023

@tykat nejak si neviem predstavit ten perfektny vztah s rodicmi, kde mam problem zdielat nieco taketo.. nech uz z akehokolvek dovodu.. a mam z toho hrozne pocity.. nevravim, ze clovek musi vsetko hned vytrubit vsetkym, ale vlastnym rodicom nepovedat, ze sme cakali dieta a nedopadlo to dobre.. a cely zivot zit s tym, ze oni nevedia o takej vaznej veci, co som si prezila.. no, co ja viem.. keby to aj nepovedala hned, ale snad raz.. ale ked je niekto, este sa ani nic nedeje, rozhodnuty, ze ked sa stane, tak to nikdy nepovie.. mna to proste zaraza.. ale tak kazdy ma inu predstavu o tom, co su dobre vztahy

jj298
Odpoveď bola odstránená
reanda
19. dec 2023

@jj298 jasne, to je normalne.. nikto nepise, ze niekto nieco musi.. len mi pride zvlastne, ze nechce.. to je vsetko

tamtumdo
19. dec 2023

Samozrejme že som to oznámila prv chlapovi...ale.hned po tom našim....a to som bola.v 7 tt.....ani ma nenapadlo myslieť že niečo bude zle....aj keď strach alebo rešpekt bol veľký....Ja by som im pod stromček zabalila napr. Hrkalku,maličké ponožky,capacky....ešte viac testov ťa čaká počas tehotenstva....neviem si predstaviť,žeby som im o tom nepovedala....ostatným som to v rodine povedala neskôr,alebo si to už sami vsimli

andreatytler
19. dec 2023

Co vlastne ta zena zatajuje? Svoj potencialny smutok. Preco sa delime s ludmi o dobre pocity, ale so zlymi mame byt sami? Co je na tom smutku take hrozne ze ho nesmie nikto iny vidiet? Toto je sposobene vychovou. Od malicka deti pocuvaju: Neplac, budes skareda. Co reves ako pavian? Co fnukas? Vzdy ked dieta ukaze plac a smutok, je oznacene za zle, skarede, rozmaznane a tym mu vravime ze ten jeho smutok nechceme vidiet a ze ma s nim byt samo. A o placi u dospelych ludi uz ani nehovorim. To je doslova tabu medzi ludmi. Mne samej je trapne ked ma muz vidi ako placem pri filme. Snazim sa to nedat najavo. Ked sa smejem pri komedii tak tam ma ani nenapadne to zatajovat.
Ja verim tomu ze ak su medzi ludmi skutocne zdrave vztahy tak praveze su radi ze sa mozu s tym smutkom s niekym podelit. Zle pocity sa zdielanim zmensuju a dobre pocity sa zdielanim zvacsuju.

jj298
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
19. dec 2023

@reanda kazdy smuti inak. Mne stacilo smutit s manzelom, stacilo mi vidiet smutok nasich deti, ze prisli o surodenca... nepotrebovala som vidiet sklesnutych aj dalsich ludi, aby co? Som sa ja citila lepsie, ze su smutny aj dalsi, ze "v tom" nie som sama? Nic by mi nepomohlo, ziadne slova utechy, len cas pomaha zabudnut...

autor
19. dec 2023

Ja to poviem takto. Nikdy som s našimi nemala nejaký extra vzťah. Mama bola vždy za, čo len kričí, bije, nadáva, ponižuje. Keď sa mi niečo stalo, povedala: Načo si sa tam *ebala...", keď sa mi naopak niečo podarilo, tak to bolo zase "Sak áno, komu lepšie, len beháš po svete, furt si volaco kupujes..." namiesto toho, aby povedala "Bože, som ma teba taka hrdá, že sa máš dobre". Nikdy tam nebola pochvala, uznanie.
Som rada, že s našimi nežijem, stačí mi ich vidieť raz za 2 mesiace.
A čo by to bolo, keby ich najprv poteším, že budú starými rodičmi a napr o mesiac poviem, že som potratila? Budem neschopná dcéra a na všetkej bolesti mi mama len viac naloží.
Nie každý má perfektnych rodicov, ktorí mu podaju pomocnú ruku a podporia ho.

andreatytler
19. dec 2023

Tak to uplne chapem ze nechces povedat. Som rada ze ti tato diskusia pomohla si ujasnit ze co ides urobit.
Je mi luto ze mas taky vztah s mamou ale to je zivot. Dufam ze budes mat len a len dobre spravy na testoch a na konci zdrave a krasne babo. Viem ako to je ked sa dlho nedari.

nikiki29
19. dec 2023

@reanda ja ju chápem. V našej rodine sa mojej mame tiež stala jedna nepekná udalosť, trochu iného charakteru. No proste moja mama to svoje mame (mojej babke) tiež nepovedala a dúfa, že sa to ani nikdy nedozvie. Nie preto, že by mali zlé vzťahy, ale preto, že babku by to psychicky položilo… chceme ju uchrániť pred veľkým trápením, lebo vieme, že toto by bolo pre ňu veľmi citlivé a bolestivé.

michelle567
19. dec 2023

Povedala by som až po novom roku..

autor
19. dec 2023

@andreatytler ďakujem za podporu 😊

autor
19. dec 2023

A ďakujem aj vám za vaše názory, najviac ma presvedčil názor, že keď sa niečo zlé stále, budeme si to stále celá rodina spájať s Vianocami a to nechcem.
Tak nakoniec sme včera narýchlo nakúpili drobnosti pre nich pod stromček a počkáme, ako dopadnu testy ☺️

pet888
19. dec 2023

Toto si mala napisat hned na zaciatku,ake su pomery vztahov vo vasej rodine.Ak je to takto zle,urcite by som to nepovedala.Ani po 12.tom tyzdni.Ale pytala si sa na nazor inych a kazdy ma inu situaciu v rodine,ja by som to mojej mamine urcite povedala,lebo aj pri prvom,zle skoncenim tehotenstve,bola pre mna uzasna podpora.

reanda
19. dec 2023

@anjelicek26 nejde predsa iba o smutenie a podporu.. u mna by napr. slo o to, ze chcem mat vo vztahoch 'cisto' a moct byt vzdy uprimna.. vadilo by mi v dobrom vztahu, keby musim mat nejake taketo tajomstva, lebo.. ... ako som uz pisala, chapem, ak si chce niekto nieco najprv spracovat a vyrovnat sa s tym sam, ale nepovedat o tom nikdy, to by mi proste v dobrom vztahu prekazalo.. a napr. sucastou dobreho vztahu s niekym je pre mna aj to, ze je to zrely, psych. vyrovnany clovek a nie taky, co bude 'becat' a zachadzat sa smutkom napr. kvoli takejto veci.. alebo mu budem musiet klamat, aby som ho chranila pred infarktom..

a nakoniec je to predsa pravda - autorka nema dobre vztahy s rodicmi, ako som predpokladala

andreatytler
19. dec 2023

@reanda Ano. mala si pravdu s tym ze tam nebudu najlepsie vztahy.
A presne ako pises, ak je mama psychycky v poriadku, neverim ze by kedy bola vdacna svojmu dietatu za to ze mu to dieta zatajilo svoj zial a smutok. Prave naopak, bola by sklamana ze jej dieta neveri ze to zvladne a nemysli si ze by bola pre neho podporou. Aspon teda mna ako mamu by to sklamalo, ale nie ze by ma sklamalo dieta, ale to aky vztah som vybudovala.

miadi
Autor odpoveď zmazal
any_soj
20. dec 2023

@ivik4 otrasný pocit to bol pre teba, pre inú to môže byť iné. Pre mňa bol otrasný pocit, keď o tom nikto nevedel, naopak následne keď nám zomrela dcéra v 38.tt bolo pre mňa oveľa jednoduchšie, že sa to už vedelo, že ju normálne brali ako súčasť našej rodiny, že som mohla slobodne o tom hovoriť pred rodinou, priateľmi, že sa stihli s nami aj tešiť kým žila, ... Ďalšie tehotenstva sme oznamovali okamžite. (To prvé sme nestihli)

any_soj
20. dec 2023

@andreatytler och presne!!!

ivik4
20. dec 2023

@any_soj ved kazda tu piseme hadam za seba
Ja nepisem vseobecne

andreatytler
20. dec 2023

@ivik4 No pises ze to clovek musi zazit aby pochopil. Tym vravis ze kazdy kto zazije to bude chapat tak ako ty.

ivik4
20. dec 2023

@andreatytler nie, aby pochopil ze niekto to chce spracovat sam. To na margo komentaru : fuuuha
Ako keby to bolo pre niektorych ludi uplne nepochopitelne. Pa

Strana
z2