icon

Mám syna autistu a som tehotná - neviem, čo mám robiť

11. aug 2021

Ahojte baby, idem sa kvam trosku vyzalovat lebo mi je strasne nanic.Mam syna 5 rocneho ktory ma autizmus.. celych 5 rokov snim bolo neskutocne tazkych-3 roky preskriekane dni a noci(ano preskriekal, to nebol plac) potom sa upravili aspon tie noci a prespi celu noc v 3.5 rokoch sa nam ho podarilo odplienkovat aj ked sa dodnes obcas pocika, doteraz nevie poriadne rozpravat cize aj to dorozumievanie je velmi obtiazne, deti sa strasne boji chyta paniku, ale uz je to snim lepsie ako byvalo,uz si niekedy vieme aj lahnut a odpocinut v klude predsa je uz trosku vacsi.. strasne tuzime po pokoji, ziadne babky,dedkov,tety,sesternice nemame sme na to sami a tu rodinu co aj mame je velmi daleko a ziadny zaujem...uz sme si nejak zvykli, mame urcity rezim. no ale ja som zistila ze som tehotna,premyslam nad interupciou.. viem co mi kazdy povie, ze co je spravne nechat si dieta.. ale ja by som chcela to co by bolo dobre premna,nie pre druhych..vsak nikto iny sa mi o deti nepostara len ja sama..neviem ci to psychicky zvladnem, uz teraz mam depresie..ale na druhej strane mi to je luto ist na potrat ☹️neviem co mam robit som z toho velmi velmi zmatena a su tam aj tehotenske hormony cize neviem co mam robit a muz je tiez zmateny.. mali sme si davat vacsi pozor, viem.. ale uz sa cas neda vratit spat

Strana
z3
karhu
11. aug 2021

lahke to nie je a nebude, no ja by som nesla
mozno vam vsetkym 👶surodenec pomoze

pininka1
11. aug 2021

Rozumiem ti velmi dobre, pracujem s autistami, ale vela rodicov ktori mali potom zdrave deti to beru ako velke plus aj pre dietatko autistu, pomohlo im to. Zial musis ratat aj s takou moznostou co sa stava aj v mojej praci,ze aj druhe dietatko ma tuto diagnozu, resp obdobnu. Drzim ti velmi prsty aby si sa rozhodla tak,aby si to zvladla.

777januska777
11. aug 2021

No máš autistické dieta a súrodenec pre neho môže byť veľmi veľká pomoc. Ci už pomoc v tom, aby sa nebál deti a aj v tom, ze mu neskôr ten súrodenec môže pomôcť a ťahať ho v živote. Lebo vy tu nebudete navždy a také dieta s diagnozou potrebuje cítiť bezpečie.

habibim
11. aug 2021

Presne toto som chcela napísať ženy, čo aj vy... Možno si ho malý bracek vysnival... Možno mu súrodenec pomôže... Možno, keď Boh dá, sa narodí zdravé a rodicia si aj odpočinu, keď podrastie a budú sa deti spolu hrať atď... Len rozhodnutie je na samotnej autorke.. Ale nech sa rozhodne akokoľvek, podpora tam chyba..drzim palce veľmi.. Ja by som si ho nedala vziat❤️

autor
11. aug 2021

a co ked aj druhe bude autisticke ? 🥺toto neuvidi na sone nikto a ani hned po narodeni.. citim sa na zblaznenie

dievcacitajucelist
11. aug 2021

Ahoj, neviem si predstaviť čo prežívaš...v mojom blízkom okolí je rodinka prvé dieťa majú s handicapom...dievča už má 17 rokov..je na úrovni 3 ročného dieťaťa..dlho boli len traja...potom sa im narodilo druhé dieťa...chlapček je zdravý a strašne zlatý a šikovný...napíšem pohľad "z vonku" vyzerajú šťastne...su všetci strašne milý...ale ako to zvládli/zvládajú neviem...možno si musíš sama pre seba premyslieť či sa chceš do toho pustiť alebo nie...držím ti silno prsty 🤞

acrobaleno
11. aug 2021

Toto je veľmi ťažká otázka. Druhé dieťa môže mať autizmus alebo inú vývojovú vadu. Ale môže byť aj úplne zdravé. Ja by som tu rady nehľadala, zbytočne ťa iba potrápia. Všetko si prebrať s manželom alebo partnerom, predsa je to vaša rodina. A každá rodina je iná. Držím palce.

taga
11. aug 2021

Neviem, ci zrovna toto chces / potrebujes pocut.. nechcem, aby moje slova vyzneli zle, myslim to len v dobrom. Tak ako baby pisu, ze surodenec pomoze synovi, podla mna druhe dietatko velmi pomoze aj Vam. Nabije energiou, da iny pohlad na svet, doplni skladacku.. vela stastia a sil k dobremu rozhodnutiu

nickpick
11. aug 2021

zial je to 50/50, ja by som na tvojom mieste oslovila nejakeho odbornika - psychologa, nerozhodne to za teba, ale pomoze ti zorientovat sa v tvojich
myslienkach, s tym ze nemate podporu ostatnej rodiny lezi tarcha rozhodnutia len na tvojich a muzovych pleciach, je to enormny tlak akukolvek cestu zvolis, hlavne si nenechaj radit od anonymnych ludi, ktori netusia cim ste si za poslednych 5 rokov presli, ty urcite poznas ine rodiny s autistickyni detmi, tam by som sa poohliadla a urobila si nazor na zaklade ich skusenosti….na instagrame ma profil Eva Petrickova, jej 2. dcerka je autistka (opacny pripad ako vas), ona velmi krasne a ludsky pise o tom ako to v ich rodine funguje….

lentilka23
11. aug 2021

Prosim ta ani nerozmyslaj nad nicim. Ja som bola v tej istej situacii ako ty. Syn 5 rocny autista a ostala som tehotna. Chapem tvoje obavy, aj vsetko co si doteraz prezila. Nam sa prichodom dcerky zmenil zivot k lepsiemu.... Syn prijal setricku velmi dobre. Zacal napredovat. Sice nehovori este a prave sme ho odplienkovali v 6 rokoch. Ale. Zacal velmi napredovat, snazi sa s teraz skoro 2 rocnou hovorit, hra sa s nou.... Pridal sa k jej tempu a niet vacsej radosti ked sa na nich pozriem. Urcite nedaj na reci co ked bude tiez autista, to ti mozu zelat len naozaj hlupy ludia..... autizmus je roznorody a moze sa to este vsetko zmenit ako napr. u nas. Nehovorim ze sa stane zazrak, ale svojho syna by som nevymenila... A surodenec je to najlepsie co sa vam mohlo stat. Asi aj dobre ze s casovym odstupom 5 rokov. Lebo tiez sme mali 5 rokov velmi tazkych... Uvis bude to dobre! Mozno pre teba narocnejsie, ale budes sa vytesovat casom velmi. Neboj sa!

janulla1
11. aug 2021

Medzi deťmi mam rozdiel 2 roky, keď sa začali prejavovať synove problémy dcérka už bola na svete, je zdravá šikovná a keďže nás syn má AS s poruchou reči a ADHD, ona ho ťahala dopredu všetko po nej opakoval, syn má už 13 ale stále je to psychicky náročné ( donedávna bol diagnostikovany ako VF) , nikdy nebol v tábore, rodina tiež nič bývame ďalej od nej, tiež som raz povedala ze ak by som vedela, že syn bude autista asi na druhé dieťa by sme si netrufli, chvalabohu že sme nemali na výber dcéra je naše slniečko a radosť, a nakoniec sa nám ešte neplánovane zadarilo tretie dieťatko ☺️ synček je vo veku keď sa u staršieho začalo prejavovať že je iný, čo Ti poviem, stále ho pozorujem😁 aj keď je to ťažké nevymenila by som ho za nic🙂 Prajem Vam veľa síl a rozhodnutie je len na Vás, ako to cítiš že to budete zvládať❤️

concordia
11. aug 2021

Ahoj, tiež odporúčam link, ktorý poslala @mabenn - poradňa Alexis. Šecializujú sa na situácie, v akej sa nachádza aj Vaša rodina. Majú veľa skúseností a určite sa budú snažiť aj prakticky pomocť.
Držím palce!

annamalaga
11. aug 2021

Už he to na tebe. Skús ešte navštíviť dobrého psychológa. A hlavne všetko prekonzultuj z manželom. Aj keď nemáš možno rodinu, mas určite super chlapa a to každá nemá.

kittykat22
11. aug 2021

do druheho dietata by si mala ist vtedy, ked budes schopna prijat fakt, ze keby s tym druhym nebolo vsetko v poriadku, tak sa nezosalies. Pretoze akonahle okolo seba nikoho nemas, tak na vsetko budes sama. My sme mali syna rovnakeho ako ty - nakoniec to je povahovy crt a nie autizmus, tak viem o com pises. Aj napriek tomu, ze sa to nakoniec dalo dohromady a syn je v poriadku, sme sa rozhodli ze do druheho dietata v ziadnom pripade nejdeme. A dovod je, ze ja by som to uz psychicky a asi ani fyzicky nezvladla. Pre neprespane roky som mala casto problemy so srdcom, psychicky da take dieta tiez zabrat. Druhy krat to je pre mna nepredstavitelne.

baskustek
11. aug 2021

Ja by som si to tiež nevedela predstaviť. Syn vám dá stále veľmi zabrať a nové dieťa v rodine bude veľmi ťažko prijímať. Máme susedov, ktorí majú autistu a tiež sa rozhodli len pre jedno. Vidím na nich, akí sú vyčerpaní, v podstate sa ani neusmievajú, musí to byť veľmi náročné.

miskamicha
11. aug 2021

Uz si musis ty zvazit...ale aby si si to potom nevycitala, spat to uz nevratis ☹ surodenec Vam moze pomocť, nemusi automaticky znamenat, ze aj druhe babo bude autisticke. Drzim palce, aby sinsa rozhodla správne❤

rivini
11. aug 2021

Je to tazka situacia..moj brat ma autisticke prve dieta a zdrave druhe. Odkedy je na svete surodenec, je to aj s autistom o cosi lahsie..tiez je trochu socialnejsi...len som chcela pridat skusenost..drzim palce!

anne_mary2
11. aug 2021

Ahoj, pridam sa ku vacsine nazorov, aj ked samozrejme je to len a len na Vas… tiez mame v rodine autistu ( moj brat ma 5r synceka ), a kazdy lekar / v skolke / logopedicka … im velmi odporuca surodenca. Oni o tom nechcu pocut ( ale to by nechceli ani kebo bolo vsetko ok ).. jasne nemusi to tak byt, ale moze..
a to co tu pisu baby ze aj druhe auti- myslim ze taka sanca je extremne nizka, aj v kazdej studii o tom pisu tak….
Co na to partner / manzel? podporuje ta alebo ma rovnake myslienky? aj to je velmi dolezite, predsa len ste na to dvaja.

autor
11. aug 2021

@kittykat22 ja som mala psychicke problemy-panicka porucha, depresie..casom som na tom pracovala a uz je to trosku lepsie, ale zas sa mi zacina depresia vracat posledne dva tyzdne.
@baskustek my sa usmievame, je to lepsie snim ako to byvalo predtym uz nieco aj rozprava, cize uz vieme ze nevresti pre nic za nic, ale napriklad za to ze mu obleciem prve tricko a nie ponozky, takze uz viem ako tomu predchadzat, ale clovek obcas tuzi si len tak precitat knizku, alebo len tak si lahnut na gauc zapnut telku.. my ked zapneme telku a chceme si nieco pozret tak bud place ze nejde lala tv, alebo si pohmkava a pobehuje popred telku cize z toho mame prd.Takisto ked si chceme oddychnut lahnut na chvilku a uz len pocujeme ze siel do kuchyne lebo je tam buchot, cize v strehu nonstop, neviem si to celkom predstavit ze mam 6 rocne fyzicky zdatne auti dieta co som vkuse v strehu a este ktomu batola co budem tiez vkuse v strehu a takisto si neviem predstavit ako idem s kocikom a v druhej ruke sa mi sklbe syn😞

autor
11. aug 2021

@anne_mary2 muz nevie tiez raz sa dohodneme na UPT a potom si povieme ze to zvladneme.potom zacne syn vyvadzat a vsetko sa to rozplynie pytam sa sama seba ze preco ja, treba ho stale krmit obliekat cize by som nemala jedno babatko ale dve az na to ze to jedno je uz velke cize aj fyzicky zdatne,cize aj zhora zo skrine si zoberie co chce, nikde nieje bezpecne odlozene nic prenho, lebo vsade dociahne.. dalej napriklad si dava stolicku ku schodom a tam chce sediet nenapadne ho ze moze spadnut, stale ho napominame nech to nerobi, chodi vodu pustat, hocici hadze do zachoda, strka do telky skace zo stola.. cize ked zacne druhe stvornozkovat a starsi bude robit toto tak ja sa mozem aj roztrhnut..Obaja to vnimame tak ze je to tazke sa rozhodnut.

miadi
11. aug 2021

Znama ma syna autistu dost silny stupen nekomunikuje. Niekedy škrieka a skace po nabytku. Mà 8r a zdravu sestricku 6r. Je to tazke ale to druhe dieta jej dava urcitu rovnovahu. Ze neriesi len toho syna. Ze robi aj “ normalne” veci s dcerou. A Ta svojho brata lubi. Pomahaju jej rodicia obcas deti postrazia svokrovci sa venuju len tej malej a nanho nedaju dost pozor. Ja si Myslim ze tazke to mas uz teraz dost ale to druhe dieta by ti to tazsie neurobilo. Kocikovat nemusis vobec a ked to je len rok.. ked to dieta bude zdrave bude vas tahat viac von robit vselico ako Rodina. Oni boli pred Covid v disney lande a uzili si to obe deti. Maly chodi do skoly mà aj specialnych terapeutov atd. Aj ked nevidim v tom zmenu je to lepsie ako nic. Znama ide teraz robit soferku school bus 🚌 4h denne. Nevedela ze je autista ked si planovala druhe no nemenila by. Podla mna ked si to dieta nechas bude to chvilku tazsie ale zvlastnes to a nikdy to neolutujes. Ak pojdes na upt je velka sanca ze to budes lutovat. Hlavne casom. Autika budes mat cely zivot doma.. no mohla by si mat zdrave dieta raz vnucata a kopec radosti . Ja viem ze sa mi to lahko hovori ale ked zvladas jedneho autika zvladnes aj 2 ale je ovela vacsia sanca ze cakas zdrave dieta. Pri kazdom teho mà kazda zena obavy ako to zvladne. Ale je to na tebe ako si vyberies Hlavne ze mas plnu podporu manzela. Drz sa.

annamalaga
11. aug 2021

A keby ste poukazovali o nejakej škole pre neho? Vieš možno aj taká zmena?

ankare
11. aug 2021

vsetko je tak,ako ma byt. mladsi potiahne syna vyssie a dalej, mozno sa o neho postara,ked tu uz vy nebudete. drzim palce

angel993
11. aug 2021

Kamarátka má syna autistu, druhé sa im zadarilo, neplanovali a práve sestrička posúva svojho brata autistu veľmi dopredu. Fakt veľký skok urobil, čo sa týka komunikácie a spoločenských vzťahov.

777januska777
11. aug 2021

A ešte jedno som chcela, či to nebude aj u vás ten prípad. Mame v širšej rodine 2 autisticke deti a dosť tazsi autizmus to je, ale zaujímavé je, ze tie deti sa spolu tak veľmi dokážu pohrať. Ked su bez seba robia podobne veci ako tvoj a nepočúvajú, ale keď sú spolu nemajú takú potrebu robiť zle. Mne to príde tak, ze vás je aj preto tak veľmi náročný, lebo sa možno nudí a viac vymýšľa. To sa stáva aj pri zdravých deťoch, ze keď je dieta živšie, tak keď sa nudí viac vymýšľa, avšak ak sa má s kým hrať, tak menej vymýšľa.

martul
Autor odpoveď zmazal
autor
11. aug 2021

@martul dobre ze si to zmazala co si napisala.

oliva276
11. aug 2021

Kolega má staršieho brata - autistu. Spomínal, že celé jeho detstvo bolo o prispôsobovaní sa potrebám a požiadavkám brata - rodičia sa samozrejme takisto museli prispôsobovať. Brat sa v puberte stal nezvládnuteľný, mal záchvaty agresie, veci lietali, mal veľa sily, (keď mal záchvat zlosti, museli ho s otcom priľahnúť a tak spacifikovať), odmietal lieky. Teraz je už v ústave v Olichove.

Ale máte pravdu, že v útlom detstve súrodenec autistu potiahne... niekedy až po pubertu. Potom je to zväčša už iná pesnička.

pieksamaki
11. aug 2021

Tiez si myslim ze surodenec ta moze drzat aj jeho hore.....

Strana
z3