Mám syna autistu a som tehotná - neviem, čo mám robiť
Ahojte baby, idem sa kvam trosku vyzalovat lebo mi je strasne nanic.Mam syna 5 rocneho ktory ma autizmus.. celych 5 rokov snim bolo neskutocne tazkych-3 roky preskriekane dni a noci(ano preskriekal, to nebol plac) potom sa upravili aspon tie noci a prespi celu noc v 3.5 rokoch sa nam ho podarilo odplienkovat aj ked sa dodnes obcas pocika, doteraz nevie poriadne rozpravat cize aj to dorozumievanie je velmi obtiazne, deti sa strasne boji chyta paniku, ale uz je to snim lepsie ako byvalo,uz si niekedy vieme aj lahnut a odpocinut v klude predsa je uz trosku vacsi.. strasne tuzime po pokoji, ziadne babky,dedkov,tety,sesternice nemame sme na to sami a tu rodinu co aj mame je velmi daleko a ziadny zaujem...uz sme si nejak zvykli, mame urcity rezim. no ale ja som zistila ze som tehotna,premyslam nad interupciou.. viem co mi kazdy povie, ze co je spravne nechat si dieta.. ale ja by som chcela to co by bolo dobre premna,nie pre druhych..vsak nikto iny sa mi o deti nepostara len ja sama..neviem ci to psychicky zvladnem, uz teraz mam depresie..ale na druhej strane mi to je luto ist na potrat ☹️neviem co mam robit som z toho velmi velmi zmatena a su tam aj tehotenske hormony cize neviem co mam robit a muz je tiez zmateny.. mali sme si davat vacsi pozor, viem.. ale uz sa cas neda vratit spat
daj synčeka do špeci školky a uvidíš aké pokroky urobí, moja sestra má 4 deti, posledný syn je autista plus má DMO, epilepsiu a dalšie diagnozy, dali ho pred rokom do špeci školky a veľký pokrok urobil, sestra chodí ešte aj do práce, pomáha jej to psychicky si oddýchnuť, ked sa chce všetko ide, držím palce na správne rozhodnutie
Aká sa volá tá mladá mamina s dvoma drobcami v Anglicku? Miahawash alebo tak nejako?
Susedka ma 1 ťažko postihnuté dieťa ma 48 nevie chodiť rozprávať nič , ďalšie 2 deti majú urobene vysoké školy ❤️😇držím palce neboj sa
Podla mna je dobre, ze cakas dalsie dieta, syn bude potrebovat pomoc aj ked budes ty stara alebo tu nebudes…… bude mat v zivote este niekoho velmi blizkeho kto sa o neho postara……dvom je v zivote vzdy lepsie ako jednemu….. zvladnete to ✊
Ťažká situácia fakt, treba myslieť aj na toho súrodenca, on nebude povinný sa s autistickým súrodencom boriť a tiež je otázka či si to zaslúži...
Mám 11r autistu a mesacne babatko, ktore mi dává silu a energiu.
Mam autistku je najmladsia a ma 4 starsich surodencov a ti su ok a mam kamaratku starsi autista a mladsia je uplne zdrava viaceri maju mladsich surodencov aj starsich a autisti su jediny v rodine neboj sa zvladnete to a urcite mu surodenec pomôže
Ja by som isla na genetiku na konzultaciu, potom na amnio. A ked vsetko dobre vyjde tak sk to dieta nechaj. S autizmom uz totiz spajaju dva syndromy ine a mozno by sa nieco ukazalo. Ale to dieta moze byt uplne zdrave. Tiez zdravy surodenec sa moze o toho postihnuteho postarat. A tiez o Teba ako mamu v buducnosti. Ked budes len sama, tak ked nebudes vladat, nebude moznost, aby to niekto prevzal. Niekto, komu rozumie a doveruje. A to ten surodenec moze byt .
Dostala si šancu je na tebe či to využijes.Bude to ťažké budeš stále strážiť staršieho, ale budeš mať aj iné dieťa a možno ľahšie zvládať takto si fixovana na jedno.tazke rozhodovanie...veľa ľudí má auti dieťa a aj zdravé a ide to.moja suseda má syna s Downom v teh.sa na nič neprišlo bol o nej článok aj v Emme už má 17 r a po veľa rokoch po jej 40 tke chceli ešte jedno a má dievčatko tak si to vysnívala, aby staršiemu pomohla, keď tu nebudú.Ale jej syn chodí normálne do školy, športuje strašne sa mu venovali a ťahali.
dakujem vam zienky, necakala som tolko milych ,povzbudzujucich a empatických slov, az na jednu ktora to nakoniec vymazala.. ked pride muz z prace precitam mu vsetko a uzavrieme to uz snad,este raz dakujem.
@kiki68 ake syndromy spajaju s autizmom?🙂
Neviem ako sa rozhodneš a nemám ani odvahu Ti radiť, každopádne si veľmi silná žena a želám Ti vsetko dobre
A este som zabudla na dalsiu znamu co mà prvorodeneho autistu. Ked mal 4r nechcela tomu verit ked jej dr Povedal.On mà miernejsie spektrum vtedy este nehovoril Neviem uz ako je to teraz ale v detskom centre sa hral len sam pobehoval pozeral do vzduchu nevsimal si ine deti . A uz mà 2 mensich bratov Myslim ze su bez diagnozy. A Proste su to 3 stastni chlapci. Ono je to ozaj dar to druhe dieta bude taky most prenho k vytvoreniu si kontaktu vztahu s inym dietatom. A pre teba tiez vela lasky a radosti.Nasli by ste si svoj styl svoj rhythm ako veci riesit tak aby sa vyhovelo potrebam oboch deti.
Mám syna VFA a normo dcérku, rozdiel cca 2,5 roka. Dcéra je pre nás veľký dar v tom zmysle, že ťahá syna dopredu hlavne v tej sociálnej oblasti. A tiež pre nás, že si vieme užiť aj také to "normálne" rodičovstvo 🙂 A to ti poviem, často nám dá napodiv zabrať ešte viac ako syn 😉 Keď som ju čakala, o diagnóze sme ešte netušili, takže som ostala ušetrená od nervov a stresu a keď si predstavím, žeby som teraz znovu otehotnela, asi by som to prežívala rovnako ako ty. Ako sa máš rozhodnúť ti neporadím... U nás to dopadlo našťastie dobre. Len toľko som ti chcela napísať, že ak by aj druhé nedajbože vykazovalo nejaké známky PAS, tak teraz to budeš vedieť oveľa skôr rozpoznať, zakročiť a riešiť, a to je veľmi podstatné. Ale priala by som vám zdravé bábätko so všetkým, čo k tomu patrí ❤
@martakar ja som to praveze aj u syna rozpoznala velmi skoro cca v roku ale vtedy nic nepomahalo, mohla som sa snazit kolko som chcela.. nedarilo sa mi ho ani naucit ukazovat prstom, podarilo sa mi to asi az v 2.5 roku.. takisto co sa tyka reci mohla som byt v jeho vyske oci tvarou v tvar, artikulovat jeho to vobec nezaujimalo nejaka rec, vonku sa rozbehol hocikde bolo mu jedno,mohla som kricat ani sa neotocil len utekal utekal..vtedy nemal rad ani dotyky, objatie..siel si aj tak svojim tempom a co sa tykalo lekarov kazdy mi vravel, ze mam pockat, ze je este maly .. tolko moja skusenost k tomu castemu zakroceniu.Teraz je uz ovela lepsie na tom uz rozprava dvojslovne vie povedat co chce, ako chce travit cas,co chce jest ci chce pit, chce sa postiskat, pusu dat.. menej sprostosti robi, aj ked ich je stale dost, ale byvali casy kedy krutil gombikmi s plynom..vravim zacalo to byt ovela lepsie a zrazu bim toto😏nemozem mat pokoj trosku si vydychnut ..citim sa uz dost vyhoreto..stale nieco..
Ahoj,verím ti,aké to je ťažké rozhodnutie a čo všetko ti behá hlavou.Ale ver,že všetko sa pre niečo deje v danom momente.Bratranec má 1.chlapceka s rovnakou dg a mladšieho syna s dcérkou,ktorí sú zdraví.Neskutocne potiahli prvého,aj sa prehrajú a rešpektujú ho ako aj on ich.A predtým mal dosť silné stavy.Naberies v sebe silu,o ktorej možno ani nevieš,že v sebe máš a zvládnete to spoločne.Verim tomu
Este ti poviem ze aj u nas to tak bolo, tocenie plynom, utekal kam chcel, nahanali sme ho po celej dedine, nepocuval prikazy, vrieskal, hadzal sa o zem (aj som sa bala ze na na mna niekto zavola socialku...) zil si svoje a v 6 rokoch sa to rapidne zlepsovalo ani tomu doteraz nemozem uverit ako sa zmenil, sestricka mu zrejma pomohla... podla toho co pises ze uz aj vyslovuje 2 slovne vety, to je velky posun a bude sa ti velmi zlepsovat lebo prisiel na to ze sa da aj mimo jeho svet komunikovat.... a priala by som ti aby sa z toho vylepsil a ostal prinajhorsom ako Adhd....neboj date to
@luckolienka potvrdeny je rhettov syndrom s tazsimi formami autizmu a este jeden tam bol uvadzany. Tiez je potvrdeny suvis s uzivanim duhpaston v tehu a autizmom. Ale ide iba o duphaston, nie ine lieky. Tam je suvis s nejakymi lahsimi formami autizmu. A este je suvis s nejakou poruchou crevneho mikrobiomu, to je nejaka najnovsia lastovicka z vyskumu. Teraz hovorim o serioznom vyskume, nie hoaxoch. Stale je to loteria ten mechanizmus. Tiez tam vraj mozu byt pritomne u tazsich foriem Microdeletions. Tie moze zachytit napr nifty test. Mam aspergerov syndrom a vyzera, ze moje dieta bude nt. Nifty v tom najvyssom rozsahu a kopec ineho sme absolvovali hned v 12tt. U nas je to v rodine ( sesternica ma tiez jasne znaky) , tatov bratranec takisto. Cize je to tak nejak v rodine v nasom pripade. Ale iba tato lahsia forma
Ale to uz bude lepsie, je verbalny a tym tie frustracie budu ustupovat. Odporucam sa obratit napr na OZ Hans a tie holky tam pomozu. Ja by som si to male nechala. Ved moze byt uplne zdrave. Vlastne , ja mam aspergera a mam rodinu, vlastne dieta a to vyzera byt ok. Tazko to v roku povedat, ale nejavi znamky nicoho. Vidim ako je iny uz odomna v takom veku, ako ma napred.
@kiki68 duphaston beriem aj ja teraz, mna porazi😮
Tak vymenit za utrogestan. Ten nie je spajany s tymto. A ucinok je podobny na udrzanie tehu.
Hlavne ziadna panika 😉 proste to vymenis a hotovo. Je to zaciatok tehu. Co urcite odporucaju lekari je kyselina listova v tabletkach ihned od zaciatku a tiez omega mastne kyseliny v tabletkach a vitamin D . Co poznam mamicky autistov, tak toto ked brali tieto doplnky, tak druhe dieta bolo zdrave ako buk. Vraj vitamin D je velka prevencia v tomto smere
Moja dcéra je tiež autista. S druhou som otehotnela ešte v čase keď jej autizmus ešte diagnostikovaný nebol, čo bolo veľkou výhodou. Veľakrát som sa zamýšľala nad tým ako by som sa k tomu postavila keby som to už vtedy vedela a moja reakcia by bola presne taká istá ako tá tvoja. Bála by som sa mať druhé dieťa. Je to prirodzené, vieš čo to obnáša, vieš že je to na celý život. Ale z môjho pohľadu aj tak by som to riskla. Je to ťažké,ale svojimi myšlienkami si už podvedome privolávaš, že to nedopadne dobre. Musíš byť silná a zmeniť uhol pohľadu. Viem, ľahko sa to hovorí, tiež som tieto reči neznášala a plakala tam kde ma nikto nevidel, ale mám dve úžasné dcéry a mladšia, ktorá je zdravá je veľkou oporou povedala by som nám všetkým.
@kiki68 dakujem za odpoved. Ten duphaston je ale zasadny, ak ozaj na nieco prisli. Mnohe zeny uzivaju....mas nejaky link kde to spominaju?
@luckolienka https://www.nature.com/articles/s41380-019-0454-9 tu je nieco spominane, ale v Cesku o tom nieco pisal myslim Dr Calda. Vraj je problematicke to kombi estrogen/ progesteron a senzitivita plodu na tie hormony. Ako asi to take horuce nebude, ale ked uz to ma niekto v rodine, tak je to trosku ine.
Ja by som si dala urobiť NIFTY testy,musíš si to síce sama zaplatiť 500e ale tam už zistia všetko ci je alebo nie je v poriadku,a podľa toho sa treba zariadiť

@oliva276 toto je strasne 😞dufam ze takto moj syncek nedopadne, vychovavame ho s laskou, napriek vsetkemu sa ho snazime chapat,pomahat mu, ucit ho aby bol samostatnejsi,citame literaturu o autistoch vzdelavame sa, za posledny rok urobil velke pokroky agresivny neni, skor sa boji deti,ludi a strani sa ich..dufam ze agresivny ani nebude☹️