Nechápanie rodiny
Ahojte chcem sa spytat... Pri prvom tehotenstve sa kazdy tesil a zaujimal sa ako sa babetko citi a teraz ked cakam druhe mam pocit ako keby to bolo celej rodine jedno. Ako ste boli natom vy???
@cica120 nazov temy ' nechapanie rodiny' ty naozaj nechapes co je rodina...
@nelinka2009 ja som tiez mala taky nazor a hodne som prehodnotila svoj nazor po jednej skusenosti v zivote...ako sa vravi, ked zivot da po papuly, az vtedy zistime kolkata bije... 🙄
Ja vidím zásadný problém tu v diskusii vo vnímaní svadby. Niekto to vníma ako "papier" a niekto to vníma ako spečanie a vyvrcholenie vzťahu. Každý máme iné vzory v rodinách, iné skúsenosti, iné zážitky, inú vieru, takže týmto sa posúva pocit zo samotnej svadby pre každú z nás.
Mamičky vo voľnych zväzkoch, to ked idete niekedy niečo vybavovať na úrad a tam sa vas pýtaju na stav, odpoved je ,, slobodna,, a potom na otazku počet deti odpoviete napr. ,, tri,, 😀 no ja by som sa od hanby prepadla... To si nevážite samé seba? To ako vyzeráte v očiach spoločnosti??? Dnes je taka móda, odlišovať sa od ostatných, nechcú robiť to čo robia ostatný a nazývajú to ,,stádovitosť,, Myslia že su IN lebo žiju na divoko...Smutné ...
Ale aj tak ostava zasadny problem iny: ako samotna zakladatelka mala prve tehotenstvo. kazdy bol z toho uneseny, kazdy sa pytal co-ako...lenze potom tam nastal nejaky zlom. Sama potvrdila, ze ona vie co robi a okolie je hovno do toho co robi, ako zije atd....no tak urcitym sposobom dala aj najavo, "starajte sa o seba a mne dajte pokoj"...okolie to pochopilo a teraz ju ma na haku a teraz ked je opat tehotna tak ju stve ze neni stredobodom pozornosti...ako zase aj preco by mali?? Co sa maju pchat niekomu do riti ked si to nezela? Ako je to predsa normalne ze ked mi dajte pokoj, tak predsa dame pokoj a naj sa stara o seba samo...ci teraz ako je to?????
Stale je vela zien, co sobas vnimaju cisto z citoveho hladiska, ako nieco, co pre niektore je "specatenim lasky", zarukou "zili stastne az kym nepomreli" a pod. alebo u inych presne naopak, hovoria, ze presne toto sobas nie je. A nie je, tak to je. Ale o to ani nejde. Je to pravny akt a ma majetkove a ine pravne dosledky. Neuzatvara sa pre prípad, ze vsetko dobre dopadne, ale pre pripad, ze to dopadne zle (a tym sa nemysli len opustenie zo strany jedneho z partnerov). Su veci, ktore uplne neovplyvnime. Choroba, smrt. Ale aj ten rozchod/rozvod. A ked pride jeden z tychto problemov (skor ci neskor pride smrt), bude sakra rozdiel medzi tym, ci može zena (ale aj muž) zo suflika ten "zdrap papiera" vytiahnut, alebo ci v sufliku nic nema. Ak manzel umrie a žena ma nizky dochodok alebo je napr. na materskej bez prace, vdovsky dochodok je viac nez nevyhnutny. Ak ma manzel važne zdravotne problemy, ako manzelka mam na rozdiel od druzky pravo na viacere rozhodnutia. Ak ma partner tyra, tak ked odidem s prijmom 230 eur bude ma zaujimat, ci ma vyplati z uspor zo svojho 2000 eur prijmu, ktory s kludom dosahoval, kym som mu robila na materskej servis, lebo ako manzelia sme mali BSM, alebo ci odidem s holym zadkom a budem zhladuvat blocky, aby som dokazala, ze aspon tu telku som kupila ja a je moja. Btw policia sa na mna v našom state vys* tak ci tak, to je jasne. Vzdy sa najdu vynimky, ale vacsina zien ma minimalne pravne povedomie a nevie sa chranit, ak ziju nadivoko. Sobas im sice rozum do hlavu nenaleje, ale zakon mysli v takom pripade za ne.
@esterba ALELUJA AMEN
@cica120 pre zakladatelku, keby si si pytala radu odo mna v realnom zivote, povedala by som ti, ze az ked sa stanes ich rodinou a aj ty budes k nim pristupovat otvorenejsie, mas realne pravo od nich ocakavat záujem a spravanie hodne rodiny. Ak by sa ani potom k tebe nespravali s patricnym respektom, mohla by si sa stazovat, ze to nie je zo strany rodiny spravne. To vo vseobecnosti. Konkretne k radosti z tehotenstva, pri prvom si mala stastie na pozitivne reakcie, to tiez nie je samozrejmost. Pri druhom nie su, ale dovod nepoznas, tak sa nan opytaj. Podla odpovede sa mozes zariadit. Ale pamataj, ze u teba pracuju hormony a ak ta odpoved nepotesi, daj si na cas, kym zareagujes.
@robodracica a pritom su IN skor ludia, co ziju v normalnych manzelstvach a miluju svoje rodiny...
akurat je tyzden manzelstva ktori prezentuju aj kralikovci (miška a lukas) ...
@nelinka2009 Nie nie je mi jedno akú mám hodnotu vo svojich očiach a v očiach partnera....to si kde vyčítala? Ja som napísala, že tebe môže byť úplne jedno ako sa ja cením ako je mne jedno ako sa ceníš ty....sme sa nepochopili. A nie som ani urazená a ani sa nehádam - niekto koho nepoznám ma uraziť nemôže.....Prečo nie sme zosobášení - jednoducho nie sme, nemáme ten pocit, že to niečo zmení, proste je nám dobre tak ako nám je a možno sa raz vezmeme- netvrdím, že nie...to je všetko, celá pravda. A mne sa tiež nepáči ak niekto môj vzťah považuje za nič len preto lebo nie sme zobratí....
@lubkavargova1 No vidíš ty si šťastne single - gratulujem. Ja som šťastne zadaná už 15.rok a nie som žiadny "matrac" ani nič podobné. Neviem prečo si single - a je mi to viac-menej jedno ,len mi príde z tvojich príspevkov, že asi ťa už nejaký ten chlap "okašlal" ak si s ním žila a nevzal si ťa a preto teraz všetci chlapi sú rovnakí a aj ten môj je len hajzel čo ma využíva a nechce si ma vziať....to je môj pocit z toho čo píšeš......Ale na jednej strane ťa chápem. Ale aj ty môžeš trošku pochopiť, že existujú aj takí chlapi akého mám ja a netvrdím, že si ma nechce vziať....už som to napísala vyššie.
@robodracica Mne je ukradnuté čo je a čo nie je moderné - to je posledné čoho sa držím. A nemám sa za čo hanbiť keď na úrade poviem, že som slobodná a mám 2 deti...Akože za čo sa mám hanbiť? Vážim si sama seba a som na seba hrdá ako som hrdá aj na svoju rodinu, ktorú milujem aj bez manželstva - toto sú už fakt na hlavu postavené názory....A vôbec mi nepríde, že som "in" preto lebo nie som niečia manželka.....Ale aj to je názor a ja ti ho neberiem.
Dobre ja to beriem a chapem, ze su taky a onaky chlapy a aj zeny. Mne je suma-fuk ci klekne pod eifelovkou abo ne 😀 😀
Keeeed si s nim spokojna no bud. Mne je to srdecne jedno. Tebe ten papier nechyba.
Ja si zakladam na inych hodnotach a inych nazoroch. Ty mas zase iny... 😀
@evittam no vsak ale povedz preco je to napr. podla teba lepsie nevydat sa... Preco si sa tak rozhodla?
@nelinka2009 Ale kde ja tvrdím, že je to lepšie? Čítaš medzi riadkami? A prečo sme sa zatiaľ nevzali som ti už napísala - viac k tomu nemám čo povedať.
@evittam bola by si prekvapena, ake sme mozno rovnake... Ale zakladatelka temy... No cim viac slov som si od nej precitala... Tym viac chapem svokru...
@nelinka2009 priamo neodpovie 😀 😀
Inymi slovami on sa k tomu nema aby klekol pod eifelovkou lebo proste im to tak vyhovuje a maju sa aj tak radi, a 15 rokov je uz dost dlha doba aby zistili ze aj tak im je fajne...ona nepoklekne lebo to je pod zensku uroven, zase az take emancipovane neeee.
No kapisto????? 😀
@lubkavargova1 kapisto 🙂
Proste premesklala dobu ked by ak sa snaxil a teraz su uz lenivi... Len tie dosledky az sa nieco stane... A potom vsetky slobidne matky pojdu k ijovi ficovi
@nelinka2009 ani by som nepovedala ze premeskala dobu....to by som povedala ze po 50/60 rokoch....
No takych starych zase z nich nerob....sice aj to je pekne, ze vydrzali 15 rokov spolu! To je uz polovicny uspech v dnesnej dobre. Mozno aj oni dospeju po case k stadiu ze budu aj pravne svoji....no, len teraz to necitia tak....
A to, ze nieco sa stane, no to nikto dopredu nevie. A ludia fuuuuurt riesia veci az na poslednu chvilku.
Ja k tomu ešte toľko. Moja vlastná životná skúsenosť... Nechcem nejako vystupovať z anonymity tak nebudem zachadzať do detailov. Rozviedla som sa a mala som vztah kde partner bol podstatne starší,nebudem presne písať vekový rozdiel, aby sa tu ešte nerozprúdila debata o tom 😀 Laska je láska 🙂 Bol to cudzinec, chodil tu za mnou tu na SK a stale sa vracal domov do svojej krajiny. Nejako sa nemal k činu vziať ma do svojej krajiny domov, lebo stale mal obavy ako zareaguje jeho rodina a celkovo spoločnosť na oveľa mladšiu partnerku. Nechcel byť za Don Chuana, a ja som nechcela byť za nejaku mladu pipku či dokonca zlatokopku nakoľko ma trošku vyššie postavenie. Vyriešili sme to tak že sme sa vzali, doviedol si ma tam ako svoju manželku. Nikto nepovedal nič, a sama vidim že oslovenie ,,manželka,,ma v spoločnosti veľkú váhu. Sam manžel mi povedal že si ani nevie predstaviť že by si ma tam doviedol ako priateľku, vzhladom na vekový rozdiel... Žijeme to takto spokojne už niekoľko rokov, a neviem si ani predstaviť že by som bola ,,družka,, A mne osobne zaleží aj ako ma vníma spoločnosť. Bolo by mi to jedno len keby som žila na opustenom ostrove...
Síce manžel asi ostal Don Chuanom aj tak, lebo ma mladú ženu 😀 a jeho rovesnici mu zavidia, ale sobašom posunul naš vzťah na iný level...
@lubkavargova1 Ja som neodpovedala priamo? Choď súdiť a odpovedať za niekoho iného nie za mňa - nič som nepremeškala a ani môj partner. Všetko som vám úprimne napísala ako to je - ale vidím kto nechce nepochopí. Takže ani viac písať nebudem - zbytočnosť. Len jednu vec - aby poklakol nepotrebujem a ani ja to nemienim robiť. Normálne sme s už o tom rozprávali a ako som už napísala - možno raz určite....Kto vie.
@lubkavargova1 A nie nemám ani 50 ani 60 - ešte zatiaľ. Som mladá, krásna a úspešná. 😉 🙂
@robodracica to oslovenie "druh" a "družka" je fakt ohyzdné... To len mne pripadá také nejaké dehonestujúce? Pomenovanie partner/partnerka je oveľa kultivovanejšie podľa mňa, lepšie mi to ide do uší...
ja len jeden "dotaz" k podtéme: "načo svadba" alebo odina sme aj bez papiera ... neskutočne by mi vadilo, že moje deti, ktoré som vynosila a porodila sa nevolajú ako ja,..... a ja musím všade vysvetlovať, že ja som ich matka... od pôrodnice až po.... určite by som im dala priezvisko po sebe a neviem čo by potom nato povedal ich "otec"
opravujem "rodina sme aj bez papiera"
Clovek sa vyjadri pozitivne a aj za to to zdrbu....tazko s nami zenami 😀 😀
Ale ci sa vam to paci alebo nie, je to druh a druzka 🙂 Ale mozno casom sa to zmeni a bude aj partner a partnerka. Ved spolocnost sa meni....a zacinaju aj registrovane partnerstva.
Kedysi davno sa povazovalo za nieco dehonestujuce ak dieta sa narodilo mimo manzelstva. Nebudem pouzivat ten vyraz co sa pouzival na take deti, lebo to ma ukamenujete uplne, ale fakt je, ze ten vyraz sa pouzival a niektore nase babky a mamky ho este poznaju ked su nahnevane.
Ci s papierom alebo bez, najhlavnejsie by malo byt to, aby sa neublizovalo nikomu. A ked dakomu tak fajne, no budiz...
@0silvia0 ja sa skor stretavam s tym, ze baby svojich priatelov oslovuju "priatel", este s partnerom som sa nestretla.. a zas pre mna to oslovenie "partner" je take velmi chladne, ako "obchodne partnerstvo", ze "nieco za nieco", ako keby mi v tom chybala hlboka intimita dvoch osob... proste "odtial potial"...
@nelinka2009 a mna by este jedna vec velmi zaujimala - preco je to pre teba taky problem prijat, ze niekto iny sa nechce vydavat? aj ty si mala taky nazor kedysi a zmenila si ho.. niekto taky nazor ma stale - preco ho ale ma vysvetlovat na fore?
pokial som spravne citala, nikto tu nenuti vydate zeny zit na divoko, nikto tu nerozporuje vyhody manzelstva a nikto ho tu neznevazuje.. naopak by som uz ale bola na vazkach, - pretoze niektore vyjadrenia uz osocuju slobodne zeny co ziju "len" s partnermi.. /nevravim, ze tvoje nazory, myslim to vseobecne v tejto teme/
ked sa niekto chce vydat, nech si najde vhodneho muza a vyda sa.. a ked sa niekto nechce vydat, tak nech si najde vhodneho muza a nech ziju na divoko.. toto su kazdeho sukromne rozhodnutia a nerozummiem, preco by sa mal za svoje rozhodnutia nech su uz akekolvek obhajovat..
@jana_eyre no to mas pravdu, len ono sa to zacalo touto temou...

@lubkavargova1 neurazam sa pidala som, ze zo zaciatku som mala taky isty naxor... Ale mm a rozhovor s pravnikom mi otvoril oci...