icon

Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej

12. dec 2025

Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..

Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.

Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..

Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).

Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.

Ďakujem.

Strana
z6
anonym_9eceb1
12. dec 2025

Ahoj, ja som bola tiež napochybách. Partner odišiel, už som vedela, že som tehotná, mala som 4 ročné dieťa a 36 rokov. Ale pozerala som skôr do budúcnosti. Ja nemám takmer nikoho, tak aby staršie dieťa malo niekoho blízkeho, keď ja tu už nebudem. Je to ťažké, keďže som bola na deti sama, ale neľutujem. Aj teraz by som sa rozhodla tak, že dieťa by som si nechala.

anonym_3c5b45
12. dec 2025

Sestra. Prve dni sok, potom samozrejme prijatie dietata. Povedala ze bola pri druhom v ovela vacsom klude ako pri prvom - uz mala totiz riadne vybudovane zazemie a neriesili existencne otazky, byvanie, platy, atd.
Nech vam drobcek prinesie vela radosti do rodiny.

anonym_3c5b45
12. dec 2025

Ja sa Ta len opytam, lebo pises:
"V takýchto veľkých problémoch..."
A pritom hovoris "iba" o veku 42, stalej praci, sebarozvoji, zabehnuty zivot a mensie zdravotne problemy (ktore ma aj zena 30tnicka bezne). Bez odsudzovania teda, nie v zlom: vychadzam len z toho co si Ty sama pisala, toto za mna nie su "velke problemy", tie vyzeraju inak...
Nesplas sa. Sama vahas. Aby si si to zvysok zivota nevycitala, ze si sla "lahsou cestou" a nie mozno "spravnejsou".
Drz sa.

patta89
12. dec 2025

Moja suseda otehotnela v 41....najprv sok, stres, plac, slzy, ale potom to prijali tak, ze je to asi bozia vola. Starsia dcera mala uz 18 r....teraz ma mladsi syn 12r a nelutuje ze si ho nechali, spravila by to znova.

simsalabim
12. dec 2025

@anonym_autor ja som za pravo volby, no v situacii, kde vahas a plod vnimas ako dieta, tak asi interrupcia nebude spravna volba. Skus sa o tom porozpravat hlavne s partnerom a potom uvidis.

prabinka
12. dec 2025

Ak je pre teba ten najväčší problém vek, tak neváhaj a dieťatko si nechaj. Nie si prvá ani posledná ♥

anonym_da542d
12. dec 2025

Uprimne, som na tom rovnako, mam 42 rokov a prave som zistila, ze cakame dalsie dieta. Ale ja som este na RD, uz som sa tesila do prace konecne po x rokoch doma. Navyse sa liecim na vysoky tlak, skusam vysadit postupne lieky, ale asi budem musiet nieco brat, volam na kardiologiu. Nebrala som vysoku davku, mala som tlak stabilny, ale asi je to sok a stres, ja som to este ani partnerovi nepovedala, lebo mala som uz take testy predtym, ze nakoniec nic z toho nebolo, ale to davnejsie, ked som bola este mladsia. A teraz uz som nechcela a cyklus mi dako blbne a nie ze sa predlzil, ale skratil. A panikarim, busi mi srdce, trasiem sa, predstavujem si tie navstevy u gynekologa a to, ako to bude s tym tlakom, uz vidim nemocnicu pred sebou. Ale interrupciu nezvazujem, tadial moja cesta nevedie.

oriesocek
12. dec 2025
@anonym_da542d

Uprimne, som na tom rovnako, mam 42 rokov a prave som zistila, ze cakame dalsie dieta. Ale ja som este na RD, uz som sa tesila do prace konecne po x rokoch doma. Navyse sa liecim na vysoky tlak, skusam vysadit postupne lieky, ale asi budem musiet nieco brat, volam na kardiologiu. Nebrala som vysoku davku, mala som tlak stabilny, ale asi je to sok a stres, ja som to este ani partnerovi nepovedala, lebo mala som uz take testy predtym, ze nakoniec nic z toho nebolo, ale to davnejsie, ked som bola este mladsia. A teraz uz som nechcela a cyklus mi dako blbne a nie ze sa predlzil, ale skratil. A panikarim, busi mi srdce, trasiem sa, predstavujem si tie navstevy u gynekologa a to, ako to bude s tym tlakom, uz vidim nemocnicu pred sebou. Ale interrupciu nezvazujem, tadial moja cesta nevedie.

@anonym_da542d lieky na vysoky tlak musis brat - mozno ti zmenia za ine, ale liecba musi byt - drž sa.

anonym_da542d
12. dec 2025
@oriesocek

@anonym_da542d lieky na vysoky tlak musis brat - mozno ti zmenia za ine, ale liecba musi byt - drž sa.

@oriesocek asi kym mi daju termin na kardio, budem brat tie, co mam, dufam, ze to bude ok. Mam Concor, neviete, ci sa moze v 1.trimestri?

amdornik
12. dec 2025

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

anonym_fde0a1
12. dec 2025

Ja osobnú skúsenosť nemám ale velmi blízka osoba v mojom živote áno. Dieťa su nechala, je zdravé. Vládze menej ako keď bola mladšia ale nie je to nič nezvládnutelné. Velký vekový rozdiel má aj svoje výhody. Nemá starší súrodenec povinnosť strážiť ale často sa tomu dieťaťu aj rado povenuje a tým pádom máš viac času, je to celé pohodovejšie ako 2 malé deti. Dalšia výhoda je ovela viac peňazí ako v mladom veku, takže si tú materskú úplne naplno užila.

mimikarol
12. dec 2025

Nechcela by som v takom vyššom veku dieťa, ale keby sa prihodilo tak si ho nechám

anonym_928ba6
12. dec 2025
@anonym_9eceb1

Ahoj, ja som bola tiež napochybách. Partner odišiel, už som vedela, že som tehotná, mala som 4 ročné dieťa a 36 rokov. Ale pozerala som skôr do budúcnosti. Ja nemám takmer nikoho, tak aby staršie dieťa malo niekoho blízkeho, keď ja tu už nebudem. Je to ťažké, keďže som bola na deti sama, ale neľutujem. Aj teraz by som sa rozhodla tak, že dieťa by som si nechala.

@anonym_9eceb1
Prepáč, že som zvedavá, ale bývalý partner sa dozvedel, že má dieťa?

anonym_885085
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

@amdornik keď človek v 50 tke ledva vstane z postele niekde je chyba
@anonym_autor 42 r bol vek kedy sme sa po 3 rokoch prestali snažiť o dieťa.Aj 3 r po mám stále chvíľky kedy si hovorím, že veľká škoda, že sa to nepodarilo.Ak je problém iba vek dieťa by som si nechala.

maryetta
12. dec 2025

Mala som v porodnici mamicku mala 44 a 4 babo 😉

anonym_fa87ac
12. dec 2025

Milosko B. sa narodil mamke pred 50.tkou a to bol teda mamickar v tom najlepsom zmysle slova, aj modre z neba by stiahol a obstaral pre nu to najlepsie, co sk zdravotnictvo ponukalo, pre starsich surodencov bol "nas maly" aj ked mal 40.🤣. Andy W. tiez zobral mamku za ocean a zil s nou vacsinu svojho dospelackeho zivota... "poskrabkovia" su celkom zaujimave bytosti, "stare vecere" a ano aj vacsie geneticke rizika, ale zrovna bolo moje dieta na stretavke a mlada baba porodila tak velmi postihnute dieta a to jej vsetky vysetrenia ukazovali vsetko ok. U teba je jediny problem, ci utiahnes tehu, potom - nejako bolo, nejako bude, ci ma zena 20,ci 40,nikto tu nic negarantuje. 🍀🌷🌞

anonym_bcd277
12. dec 2025

Ahoj, uplne cerstvo, velmi podobna situacia. Akurat ja deti nemam, ani sme uz nechceli. Po styridsiatke obaja. Uplny sok. Zvazovala sme vsetky moznosti. Mozno sebecky, ale u nas prevladlo, ze deti po styridsiatke nechceme. Nikdy som si nemyslela, ze taketo nieco budem riesit. Pred rozhodnutim som zazila najhorsie dva tyzdne v zivote. Nespala som, nejedla som. Akonahle som sa rozhodla, znacne sa mi ulavilo. Rozhodne nie som stastna z tej situacie. Mala som vsak stastie na velmi dobru a empaticku lekarku, s ktorou som sa vela rozpravala. Nakoniec som podstupila tabletkove ukoncenie. Mozno tym, ze deti nemam, ani nechcem mat, (zatial) nemam nejake vycitky. Zo zdravotneho hladiska vsetko prebehlo hladko a v poriadku. Najtazsie je spravit to rozhodnutie. A potom sa nevracat a neobzerat spat. Drzim palce a posielam objatie, nech sa rozhodnes akokolvek

henka123123
Autor odpoveď zmazal
oriesocek
12. dec 2025
@anonym_da542d

@oriesocek asi kym mi daju termin na kardio, budem brat tie, co mam, dufam, ze to bude ok. Mam Concor, neviete, ci sa moze v 1.trimestri?

@anonym_da542d skus sa objednat skor, mne vzdy lekari hvorili, ze ako zistim ze som tehotna, tak mam prist obratom. ja beriem vysoke davky na stitnu zlazu, tak z toho dovodu a vzdy v tehotenstve sa mi to upravovalo. Skus sa ozvat, oni by ta mali zobrat hned a asi aj zmenia liecbu....

anonym_374e02
12. dec 2025
@anonym_da542d

@anonym_da542d Nemozes, v tehotenstve sa moze iba Dopegyt

leona45
12. dec 2025

Ja by som to asi ani psychicky ani fyzicky tehu znova nezvladla

anonym_da542d
12. dec 2025
@anonym_374e02

@anonym_da542d Nemozes, v tehotenstve sa moze iba Dopegyt

@anonym_374e02 toto nie je pravda, citala som aj od Zahumenskeho, ze sa mozu aj betablokatory, ale treba castejsie kontroly a asi teda ine ako Concor. Ale mne Dopegyt prave vobec nezaberal v minulom tehotenstve a po porode uz duplom nie. Tak to bude asi na kardiologovi. Vysadit len tak betablokator je ako vidim "smrt", hoci som brala len 2,5 mg a teraz som si dala len stvrtinku a uz to citim, ze je to malo.

anonym_374e02
12. dec 2025

@anonym_autor znama v 45tke stvrte dieta. Funguju normalne.

anonym_374e02
12. dec 2025
@anonym_da542d

@anonym_374e02 toto nie je pravda, citala som aj od Zahumenskeho, ze sa mozu aj betablokatory, ale treba castejsie kontroly a asi teda ine ako Concor. Ale mne Dopegyt prave vobec nezaberal v minulom tehotenstve a po porode uz duplom nie. Tak to bude asi na kardiologovi. Vysadit len tak betablokator je ako vidim "smrt", hoci som brala len 2,5 mg a teraz som si dala len stvrtinku a uz to citim, ze je to malo.

@anonym_da542d Zahumensky nie je internista

amdornik
12. dec 2025
@anonym_885085

@amdornik keď človek v 50 tke ledva vstane z postele niekde je chyba
@anonym_autor 42 r bol vek kedy sme sa po 3 rokoch prestali snažiť o dieťa.Aj 3 r po mám stále chvíľky kedy si hovorím, že veľká škoda, že sa to nepodarilo.Ak je problém iba vek dieťa by som si nechala.

@anonym_885085 áno. asi podobná, ako keď dostane žena napríklad v 30 rakovinu prsníka, musí absolvovať náročnú liečbu, ktorá ju totálne položí, prípadne jej dorafe imunitu, apod. áno, niekde je chyba. môžem zodpovedne prehlásiť, že vo mne nie. niekedy človek nemôže za to, čo dostane do vienka od osudu. ale pokojne môžeš hádzať tie premúdralé vety aj naďalej. keď som mala 35 (čo bolo "nedávno"), tak som mala toľko energie, že by mi v živote nikdy nenapadlo, že raz takto dobačujem. dokonca som písala, že som v 40 uvažovala ešte o 1 dieťati. ešte relatívne plná života. a prešlo pár rokov a hotovo. som rada, že chodím do práce a dokážem sa postarať o základné životné potreby. že vládzem vychovať to jedno. preto som sa pýtala autorky, že či si je vedomá, že ak sa niečo stane, či určite zvládne napríklad vo veku 55 rokov starať sa o (minimálne jedno) dieťa?

anonym_01abc9
12. dec 2025

Ja som mala toľko rokov ako ty a rozhodla som sa spoločne s manželom, že ďalšie dieťa už nie. Moji rodičia ma mali vo vyššom veku, otec 42 a mamina 40 a už to bolo podľa mňa veľa. Málo som si ich užila a od mladosti sa náš vzťah transformoval, že ja som sa viac starala o nich ako oni o mňa. Predsa len, keď som mala 20 rokov, otec mal 62 a mamina 60r a postupne prichádzali veci idúce s vekom a to pri tom nebolo nič závážné ( srdiečko, tlak, cukor, cholesterol, kĺby, chrbtica, bedrový kĺb apd. A rodičov som pochovala krátko po mojich 40tich narodeninách.. čiže obaja sme sa s manželom dohodli, že už v tomto veku do toho nepôjdeme. Dnes máme o 4r viac a neľutujem(e).

anonym_ad8a71
12. dec 2025

Ja neviem, ale často citam v diskusiach, že 50 ročná žena je stará, nevládze vstať z postele? A potom 60 ročných ľudí považujete za úplne starých...ja neviem moj rodič ma 75 a funguje v plnej sile bez liekov....energiu jej dodávam aj ja, netreba ich ľutovať, ale naopak podporit hlavne k fyzickej aktivite (plávanie, prechádzky, divadlo, výlety, spoločnosť), lenže to ako sa cítime je v hlave

simsalabim
12. dec 2025
@anonym_ad8a71

Ja neviem, ale často citam v diskusiach, že 50 ročná žena je stará, nevládze vstať z postele? A potom 60 ročných ľudí považujete za úplne starých...ja neviem moj rodič ma 75 a funguje v plnej sile bez liekov....energiu jej dodávam aj ja, netreba ich ľutovať, ale naopak podporit hlavne k fyzickej aktivite (plávanie, prechádzky, divadlo, výlety, spoločnosť), lenže to ako sa cítime je v hlave

@anonym_ad8a71 tak toto je prudko individualne. Naozaj sa neda zovseobecnovat. Mam kamaratku, 50nicku, ktora ma uz vymenene 3 klby. Roky pred vymenami ju trapili bolesti a velmi obmedzovali v beznom zivote. A byvalu kolegynu, 91 rocnu, ktorej by si hadala o 20 rokov menej (tento tyzden bola na nasom vianocnom posedeni), culu, aktivnu, pochovala uz 1 dceru po niekolkorocnom boji s rakovinou a mladsim dietatom vo veku 10 rokov.
Ale suhlasim, ze pohyb je +++.

autor
12. dec 2025

Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.

amdornik
12. dec 2025
@simsalabim

@anonym_ad8a71 tak toto je prudko individualne. Naozaj sa neda zovseobecnovat. Mam kamaratku, 50nicku, ktora ma uz vymenene 3 klby. Roky pred vymenami ju trapili bolesti a velmi obmedzovali v beznom zivote. A byvalu kolegynu, 91 rocnu, ktorej by si hadala o 20 rokov menej (tento tyzden bola na nasom vianocnom posedeni), culu, aktivnu, pochovala uz 1 dceru po niekolkorocnom boji s rakovinou a mladsim dietatom vo veku 10 rokov.
Ale suhlasim, ze pohyb je +++.

@simsalabim niektoré ti tu napíšu, že kamarátka 50-nička zjavne robila niekde chybu...

Strana
z6