icon

Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej

12. dec 2025

Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..

Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.

Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..

Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).

Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.

Ďakujem.

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.

@anonym_autor ťažké rozhodnutie. držím palce, aby však bolo pre teba prijateľné, nech už dopadne akokoľvek a nech si s rozhodnutím absolútne v konečnom dôsledku stotožnená.

autor
12. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor ja som za pravo volby, no v situacii, kde vahas a plod vnimas ako dieta, tak asi interrupcia nebude spravna volba. Skus sa o tom porozpravat hlavne s partnerom a potom uvidis.

@simsalabim partner má skôr obavy a hoci tiež sa mu to nepriznáva ľahko, nevie si predstaviť ďalšie dieťa v tomto veku. My ženy sa obetujeme oveľa jednoduchšie než muži

negymama
12. dec 2025

my sme dvojcata sestry, ja som mala stvrteho syna na 41, sestra tretieho syna na 42 rokov.
chlapci su uz velki, maju 13 a 14 rokov a su z nich nejlepsi kamarati.

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

@simsalabim partner má skôr obavy a hoci tiež sa mu to nepriznáva ľahko, nevie si predstaviť ďalšie dieťa v tomto veku. My ženy sa obetujeme oveľa jednoduchšie než muži

@anonym_autor no to si pomenovala správne: obetujeme sa. takže sa musíš opýtať sama seba, či sa chceš obetovať alebo žiť a fungovať ako doteraz?

autor
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

@amdornik je to moj manžel a naozaj sa aj bojím, ako to zamáva s našim vzťahom. Viem, že on si to nevie predstaviť, je z toho dosť hotový, necíti sa už na druhé dieťa. Pred rokmi sme sa aktívne snažili o druhé bábo a nepodarilo sa po rokoch snazenia. Teraz, keď už som sa skôr pripravovala na perimenopauzu a chcela riešiť mensie zdrav.problémy, tak tehotenstvo mi prišlo ako mimo reality, doslova som cítila hnev ani sama neviem na koho, že prečo preboha teraz, prečo to neprišlo, keď sme to chceli.
Bojím sa, ak sa rozhodnem pre ukončenie, že ma zožerú výčitky, hnev, že to zasiahne aj náš vzťah. Premýšľam nad synom, len nikto nevie, či súrodenec bude pre neho v živote výhra alebo nie.

autor
12. dec 2025
@anonym_da542d

Uprimne, som na tom rovnako, mam 42 rokov a prave som zistila, ze cakame dalsie dieta. Ale ja som este na RD, uz som sa tesila do prace konecne po x rokoch doma. Navyse sa liecim na vysoky tlak, skusam vysadit postupne lieky, ale asi budem musiet nieco brat, volam na kardiologiu. Nebrala som vysoku davku, mala som tlak stabilny, ale asi je to sok a stres, ja som to este ani partnerovi nepovedala, lebo mala som uz take testy predtym, ze nakoniec nic z toho nebolo, ale to davnejsie, ked som bola este mladsia. A teraz uz som nechcela a cyklus mi dako blbne a nie ze sa predlzil, ale skratil. A panikarim, busi mi srdce, trasiem sa, predstavujem si tie navstevy u gynekologa a to, ako to bude s tym tlakom, uz vidim nemocnicu pred sebou. Ale interrupciu nezvazujem, tadial moja cesta nevedie.

@anonym_da542d držím veľmi palce, aby všetko dobre dopadlo ❤️

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik je to moj manžel a naozaj sa aj bojím, ako to zamáva s našim vzťahom. Viem, že on si to nevie predstaviť, je z toho dosť hotový, necíti sa už na druhé dieťa. Pred rokmi sme sa aktívne snažili o druhé bábo a nepodarilo sa po rokoch snazenia. Teraz, keď už som sa skôr pripravovala na perimenopauzu a chcela riešiť mensie zdrav.problémy, tak tehotenstvo mi prišlo ako mimo reality, doslova som cítila hnev ani sama neviem na koho, že prečo preboha teraz, prečo to neprišlo, keď sme to chceli.
Bojím sa, ak sa rozhodnem pre ukončenie, že ma zožerú výčitky, hnev, že to zasiahne aj náš vzťah. Premýšľam nad synom, len nikto nevie, či súrodenec bude pre neho v živote výhra alebo nie.

@anonym_autor no tak to máš komplikované. ak ešte vnímaš, že manžel to tak necíti... a ja mám taký pocit, že ani ty to tak už necítiš, ale bojíš sa len a len tých výčitiek...

autor
12. dec 2025
@anonym_bcd277

Ahoj, uplne cerstvo, velmi podobna situacia. Akurat ja deti nemam, ani sme uz nechceli. Po styridsiatke obaja. Uplny sok. Zvazovala sme vsetky moznosti. Mozno sebecky, ale u nas prevladlo, ze deti po styridsiatke nechceme. Nikdy som si nemyslela, ze taketo nieco budem riesit. Pred rozhodnutim som zazila najhorsie dva tyzdne v zivote. Nespala som, nejedla som. Akonahle som sa rozhodla, znacne sa mi ulavilo. Rozhodne nie som stastna z tej situacie. Mala som vsak stastie na velmi dobru a empaticku lekarku, s ktorou som sa vela rozpravala. Nakoniec som podstupila tabletkove ukoncenie. Mozno tym, ze deti nemam, ani nechcem mat, (zatial) nemam nejake vycitky. Zo zdravotneho hladiska vsetko prebehlo hladko a v poriadku. Najtazsie je spravit to rozhodnutie. A potom sa nevracat a neobzerat spat. Drzim palce a posielam objatie, nech sa rozhodnes akokolvek

@anonym_bcd277 ďakujem že si sa podelila o svoju skúsenosť. Nie je to sebecké, ja takto nikdy nikoho nehodnotím, ľudia robia činyba rozhodnutia na základe svojich skúseností, pocitov, možností. Najľahšie je človeka odsúdiť.
Presne rovnako to vnímam, mám strach, či sa dokážem po rozhodnutí neobzerať späť. Bojím sa ak si nechám dieťa a niečo sa stane (mne, bábatku, alebo to prinesie dalsie problemy do rodiny) budem ja alebo manžel prežívať hnev a vyrovnávať sa s tým, že sme sa mali rozhodnúť inak.
Môžem sa opýtať, či si ukončenie riešila s nejakou súkromnou lekárkou? Možnosť ukončenia tabletkou je možná do akého veku plodu? Myslela som, že budem musieť ísť na zákrok.

simsalabim
12. dec 2025
@amdornik

@simsalabim niektoré ti tu napíšu, že kamarátka 50-nička zjavne robila niekde chybu...

@amdornik no ak ju urobila, neviem posudit, kde. Hmotnost ok, pohyb v norme, 2 tehotenstva, inak zdrava, rodicia mali problem s klbami az ked mali vyse 70. A ona bedrove klby riesila uz v 30ke, v 40ke na dovolenke nesla s nami na vylety kvoli bolestiam, napriek silnym liekom. V mori plavala iba ak visela na slizi alebo kraula (prsia nemohla kvoli bedrovym klbom). Prvy bedrovy klb operovany - vymeneny - v 45. Po operacii druheho bedroveho klbu sa silne ozvali ramenne klby, citi sj kolena a lakte. Mnoho beznym cinnosti je pre nu problem (ucesat sa). Je mi jej luto…

anonym_b0e301
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neexistuje správne načasovanie, aj keď ste vtedy veľmi obaja chceli, dieťatko vám prišlo do života teraz, aj ono si vyberá čas kedy príde na zem nová dušička..áno logika ti vyvracia a vždy bude proti srdcu, pretože logicky ti to nesedí a plus tam máš strach či to zvládnete...ale strach máš aj pri druhej možnosti...čo keby si to obrátila a vnímala to celé ako požehnanie že vytúžené dieťatko vám konečne prišlo, veď si dospelá, máte za sebou uz rodičovstvo každé dieťatko je iné a prečo by si toto nemala zvládnuť .. bude to určite iné no máš už minimálne bohatšie skúsenosti ako keď si mala prvé dieťa. Bude to také aké si urobíš. Nehovorím že to bude jednoduché ani ideálne podľa logiky, ale ak tam cítiš lásku k dieťatku ktoré sa k vám teraz vypýtalo, nechajte si ho 💙 nový život že k tebe prišiel ľutovať určite nebudeš 🙏😘 prajem veľa síl a ešte doplním každé rozhodnutie je správne neexistuje chybné už akokoľvek sa rozhodneš, ale ak sa rozhodneš podľa srdca, ľutovať nebudeš, ak podľa rozumu, tak výčitky môžu nastať a aké budú hlboké nikto nevie ale každopádne zvládneš oboje rozhodnutie 🫶🙏💫

lapersefona
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

@amdornik tak to dieta v tomto veku si uz môže nájsť brigády a netreba myslieť negatívne
A su na to dvaja aj zdravíčko jej môže kľudne dobre slúžiť.

anonym_885085
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_bcd277 ďakujem že si sa podelila o svoju skúsenosť. Nie je to sebecké, ja takto nikdy nikoho nehodnotím, ľudia robia činyba rozhodnutia na základe svojich skúseností, pocitov, možností. Najľahšie je človeka odsúdiť.
Presne rovnako to vnímam, mám strach, či sa dokážem po rozhodnutí neobzerať späť. Bojím sa ak si nechám dieťa a niečo sa stane (mne, bábatku, alebo to prinesie dalsie problemy do rodiny) budem ja alebo manžel prežívať hnev a vyrovnávať sa s tým, že sme sa mali rozhodnúť inak.
Môžem sa opýtať, či si ukončenie riešila s nejakou súkromnou lekárkou? Možnosť ukončenia tabletkou je možná do akého veku plodu? Myslela som, že budem musieť ísť na zákrok.

@anonym_autor tabletka sa u nás nepodáva, alebo sa niečo zmenilo?máš ťažké rozhodovanie autorka staršie dieťa má koľko rokov?

anonym_da542d
12. dec 2025
@negymama

my sme dvojcata sestry, ja som mala stvrteho syna na 41, sestra tretieho syna na 42 rokov.
chlapci su uz velki, maju 13 a 14 rokov a su z nich nejlepsi kamarati.

@negymama to sa dobre cita 🥰

anonym_3c5b45
12. dec 2025

Podla mna neexistuje spravne nacasovanie a clovek nie je panboh, ze moze o vsetkom rozhodovat stylom "chcem dalsie dieta a chcem ho prave a len teraz". Chapem ze sa to v Tebe bije, kedze ste dietatku boli otvoreni a prijat ho chceli. A teraz ked prislo, uz ho vlastne nechcete. (To nemyslim ako ofenzivu, len ako fakt, podla toho co pises). Ktovie, preco sa stalo ze dieta prislo teraz. Ale mozno to nejaky dovod ma. Mne sa len vidi ze uvazujes extremne v ciernych farbach. Ze clovek si tie negativa vykresluje ovela intenzivnejsie ako pozitiva. A viaze sa na nich silnejsie. Dieta vztah nemusi iba rozbit, ale moze vztahy aj posilnit. V 60tke vladat zivit studenta? Nuz, ked v 60tke kamosky po rozvodoch same na byte budu v depke sediet, mozno to mlade decko Ta este drzi v akcii a v zivote, atd atd... Ale je to volba kazdeho. A kazdy na veci pozera inak.
Ja len tolko, ze vacsina nasich obav a strachov sa nikdy ani realnymi nestanu.
Drz sa.

autor
12. dec 2025
@anonym_885085

@anonym_autor tabletka sa u nás nepodáva, alebo sa niečo zmenilo?máš ťažké rozhodovanie autorka staršie dieťa má koľko rokov?

@anonym_885085 11 rokov má starší syn. Už som v obraze, áno, tabletka u nás sa nepodáva, takže jediná možnosť je chirurg.zákrok

simsalabim
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_885085 11 rokov má starší syn. Už som v obraze, áno, tabletka u nás sa nepodáva, takže jediná možnosť je chirurg.zákrok

@anonym_autor alebo CR a Rakusko.

kiki68
12. dec 2025

@anonym_autor Mam zamerne dieta porodene v 40, uplna pohoda, kratky porod a materstvo si uzivam. A to som aktivna, neviem ake mas aktivity, ja cvicim fitness, robim dalsi certifikat z jazyka, venujem sa detom, idem otvarat dva kruzky, cize to dost valim. Tiez sa stretavam s expat moms, plus kopec dalsich aktivit. Ja neviem v akom stave zeny po 40, ale ja teda nastastie nemam nejake vyrazne problemy. Hlavne s kocikom moze byt clovek 3 hodiny na vzduchu, hned je viac fit 😀 Noci su ok, akoze po 40 uz clovek nepotrebuje tak vela spat podla mna, uz sa prirodzene budi kedy tedy. Tiez kojim a to zas pomaha znizit riziko rakoviny prsnika 😉

kiki68
12. dec 2025
@anonym_3c5b45

Podla mna neexistuje spravne nacasovanie a clovek nie je panboh, ze moze o vsetkom rozhodovat stylom "chcem dalsie dieta a chcem ho prave a len teraz". Chapem ze sa to v Tebe bije, kedze ste dietatku boli otvoreni a prijat ho chceli. A teraz ked prislo, uz ho vlastne nechcete. (To nemyslim ako ofenzivu, len ako fakt, podla toho co pises). Ktovie, preco sa stalo ze dieta prislo teraz. Ale mozno to nejaky dovod ma. Mne sa len vidi ze uvazujes extremne v ciernych farbach. Ze clovek si tie negativa vykresluje ovela intenzivnejsie ako pozitiva. A viaze sa na nich silnejsie. Dieta vztah nemusi iba rozbit, ale moze vztahy aj posilnit. V 60tke vladat zivit studenta? Nuz, ked v 60tke kamosky po rozvodoch same na byte budu v depke sediet, mozno to mlade decko Ta este drzi v akcii a v zivote, atd atd... Ale je to volba kazdeho. A kazdy na veci pozera inak.
Ja len tolko, ze vacsina nasich obav a strachov sa nikdy ani realnymi nestanu.
Drz sa.

@anonym_3c5b45 v 60 clovek normalne chodi do prace, akoze nechapem tie reci, budeme do 70 pracovat a mozno aj dlhsie. A student moze zarabat, to tiez neni nieco vynimocne. Poznam v AT kopec deti, co 40tnici naschval odvrhli kdesi do maleho bytu po babke, len aby sa deciek zbavili uz v 16tich. Alebo ich nutia do brigady a zamerne beru rodinne pridavky cele pre seba s tym, ze dieta splaca ako svoj dar zivota

oriesocek
12. dec 2025
@kiki68

@anonym_3c5b45 v 60 clovek normalne chodi do prace, akoze nechapem tie reci, budeme do 70 pracovat a mozno aj dlhsie. A student moze zarabat, to tiez neni nieco vynimocne. Poznam v AT kopec deti, co 40tnici naschval odvrhli kdesi do maleho bytu po babke, len aby sa deciek zbavili uz v 16tich. Alebo ich nutia do brigady a zamerne beru rodinne pridavky cele pre seba s tym, ze dieta splaca ako svoj dar zivota

@kiki68 kamos je rakusak a ano - to je pre nich typické - to mozem potvrdit, ze aj on poslal deti studovat a potom sa museli osamostatnit. studovat mimo domu uz isli na strednu....

negymama
12. dec 2025
@kiki68

@anonym_autor Mam zamerne dieta porodene v 40, uplna pohoda, kratky porod a materstvo si uzivam. A to som aktivna, neviem ake mas aktivity, ja cvicim fitness, robim dalsi certifikat z jazyka, venujem sa detom, idem otvarat dva kruzky, cize to dost valim. Tiez sa stretavam s expat moms, plus kopec dalsich aktivit. Ja neviem v akom stave zeny po 40, ale ja teda nastastie nemam nejake vyrazne problemy. Hlavne s kocikom moze byt clovek 3 hodiny na vzduchu, hned je viac fit 😀 Noci su ok, akoze po 40 uz clovek nepotrebuje tak vela spat podla mna, uz sa prirodzene budi kedy tedy. Tiez kojim a to zas pomaha znizit riziko rakoviny prsnika 😉

@kiki68 mas ten spravnz pristup, fandim ti.
treba sa hybat, fyzicky aj psychicky, hlavne kvoli sebe, zena po 40tke straca svaly, tak je potrebne zvysit aktivitu, cvicit. Je to pre nase zdravie, bezohladu ci v tom veku male deti, ci nie.

anonym_bcd277
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som bola v rakusku. Prave doktorka mi odporucila, ze ked sa rozhodnem, ona odporuca toti. Bolo to "v pohode", teda v ramci moznosti. Cakala som horsi priebeh, aj potom. Objednala som sa online, cele diaskretne, empaticke, bez posudzovania a odsudzovania. Je to mozne tusim do 10 tyzdna.

kaca222
12. dec 2025

Ty máš podľa mňa len jedinú možnosť a to spracovať fakt, že váš život bude vyzerať inak, než ste si naplánovali. Z tvojich príspevkov mám pocit, že by si si rozhodnutie nenechať si bábätko v budúcnosti mohla ľutovať

anonym_6ca0c0
12. dec 2025

Ak vahas tak to nerob, nechaj si to. Ja som bola hneď na 100 percent rozhodnutá to urobiť a žiadne výčitky neprišli a neprichádzajú...

amdornik
12. dec 2025
@simsalabim

@amdornik no ak ju urobila, neviem posudit, kde. Hmotnost ok, pohyb v norme, 2 tehotenstva, inak zdrava, rodicia mali problem s klbami az ked mali vyse 70. A ona bedrove klby riesila uz v 30ke, v 40ke na dovolenke nesla s nami na vylety kvoli bolestiam, napriek silnym liekom. V mori plavala iba ak visela na slizi alebo kraula (prsia nemohla kvoli bedrovym klbom). Prvy bedrovy klb operovany - vymeneny - v 45. Po operacii druheho bedroveho klbu sa silne ozvali ramenne klby, citi sj kolena a lakte. Mnoho beznym cinnosti je pre nu problem (ucesat sa). Je mi jej luto…

@simsalabim no ja jej úplne rozumiem. mne to lekár vysvetlil aj tak, že to môže byť dedičné. ja že čo??? nikto z rodiny v živote nemal problém tohto charakteru (u mňa kolená). obaja rodičia cez 80, všeličo mali, ale nie kĺby. tak mi povedal, že obaja mohli mať nejaké "poruchy", ale zanedbateľné. a mohla som zdediť od oboch, čím sa to u mňa znásobilo. a tak kým rodičia pocítili prvé problémy možno až po 70, tak ja po 40. 1 koleno už mám za sebou a teda, žiadna sláva... ale chápeš, napíšeš svoj názor a hneď ti niekto tu hodí vetu: ak pred 50 nevládzeš vstať z postele, niekde sa stala chyba.... no stala. asi pri výmene genetického materiálu....

anonym_41626c
12. dec 2025

doma jedno dospele dieta, ja 42 rokov, muz takmer 50, obaja sme ukoncovali pracu, hypoteka, zdravotne problemy, bola som na interupcii

amdornik
12. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor alebo CR a Rakusko.

@simsalabim inak zaujímavé. susedné krajiny áno, naša nie (tabletka po). ktovie, čím to bude...

anonym_0b53e7
12. dec 2025
@maryetta

Mala som v porodnici mamicku mala 44 a 4 babo 😉

@maryetta ja poznám mamičku, ktorá v 44 rokoch porodila doma 5-té

simsalabim
12. dec 2025
@amdornik

@simsalabim inak zaujímavé. susedné krajiny áno, naša nie (tabletka po). ktovie, čím to bude...

@amdornik no je to uplne jasne, cim to je. Zena hriesnica musi byt potrestana a treba jej to dat patricne vychutnat. Tabletka je u nas schvalena, ale na potrat nie je povolena, hoci je lacnejsia a bezpecnejsia.

Ano - zrejme genetika. Artrozu mam aj ja, ale nie tak devastacnu ako ma kamoska. A niektore argumenty, co tu odzneli - ze budeme pracovat do 70ky, napriklad - vnimam dost negativne. Mam 55 rokov a vidim, v akom stave uz ludia v urcitom veku su, mentalne ci fyzicky. Ci chceme alebo nie, ta pruznost mysle a tela uz nie je taka, ako byvala. Ti ludia uz nedokazu drzat pracovne tempo ako 30tnici. Potrebuju oddych a cas, i ked maju cenne skusenosti. Sakra, aj ja ich potrebujem viac ako kedysi 🤣

anonym_e34ba0
12. dec 2025

42 rokov na ďaľšie dieťa je dosť. 40tnicky v dnešnej dobe bývajú už aj babky. Každopádne si myslím, že nechať si to dieťa nie je dobrá voľba.

anonym_41626c
12. dec 2025
@anonym_bcd277

Ahoj, uplne cerstvo, velmi podobna situacia. Akurat ja deti nemam, ani sme uz nechceli. Po styridsiatke obaja. Uplny sok. Zvazovala sme vsetky moznosti. Mozno sebecky, ale u nas prevladlo, ze deti po styridsiatke nechceme. Nikdy som si nemyslela, ze taketo nieco budem riesit. Pred rozhodnutim som zazila najhorsie dva tyzdne v zivote. Nespala som, nejedla som. Akonahle som sa rozhodla, znacne sa mi ulavilo. Rozhodne nie som stastna z tej situacie. Mala som vsak stastie na velmi dobru a empaticku lekarku, s ktorou som sa vela rozpravala. Nakoniec som podstupila tabletkove ukoncenie. Mozno tym, ze deti nemam, ani nechcem mat, (zatial) nemam nejake vycitky. Zo zdravotneho hladiska vsetko prebehlo hladko a v poriadku. Najtazsie je spravit to rozhodnutie. A potom sa nevracat a neobzerat spat. Drzim palce a posielam objatie, nech sa rozhodnes akokolvek

@anonym_bcd277 ja som tiez nejedla, nespala, bola na xanaxe, v praci sa ma kolegyna opytala nech jej dam recept ako som tak pekne schudla a ja utrapena, po upt sa mi ulavilo, aj ked urcitu dobu som výčitky mala, ale teraz vidim, ze by som dalaie dieta vo vyssom veku nezvladla psychicky ani fyzicky, ostatne som vyriesila u psychologicky, treba si vediet priznat pravdu a pustit to