icon

Neplánované tehotenstvo u 42-ročnej

12. dec 2025

Chcela by som poprosiť reálne skúsenosti žien, ktoré ostali neplánovane tehotné - vydaté, ktoré už mali jedno staršie dieťa (cca 10r) zabehnutý život, štandardy, prácu, sebarozvoj..

Inak sa k tomuto stavia žena, ktorá čaká prvé vytúžené bábätko, inak mamička, ktorá neplánovane čaká tretie či štvrté dieťa.

Ja by som sa potrebovala poradiť, resp. prečítať si skúsenosti žien, matiek, ako ja. Po 40ke, už s nejakými menšími zdravot. problémami, stálou prácou, zabehnutým životom..

Som v šoku a bijú sa vo mne dve možnosti a ani jedna z nich nie je pre mňa dobrá. V takýchto veľkých problémoch aspoň trochu pomôžu reálne skúsenosti či už sa niekto rozhodol tak alebo onak (pokračovať v tehu alebo ho ukončiť).

Budem vďačná za každú skúsenosť. Prosím, aby sa nezapájali žienky, ktoré plánujú odsudzovať moje zmýšľanie.

Ďakujem.

amdornik
14. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik ano, to je samozrejme. Manzela z toho nevynechavam. Ked som bola u dr, videl v maternici len dutinku a povedal, ze nevie mi nic potvrdit. Ze pravdepodobne doslo k oplodneniu, pretoze testy boli pozitivne. Od poslednej MS som uz mala byt nejak 6tt + nejake dni, ale kedze som mala asi ovulaciu posunutu o dva tyzdne, nevidel nic jednoznacne. Vzal mi krv, porozpravali sme sa a mam prist 19ho, kde uz bude jasne, ci sa vyvija alebo nie. Dovtedy vraj mame cas s manzelom na premyslanie. Test som si robila aj predvcerom a druha ciarka je uz velmi silna. Prsia mam citlive, obcas ma pobolieva podbrusko a myslim si, ze to bude jednoznacne tehotenstvo. Manzel sa snazi nejak pochopit to, preco sa nam pred rokmi absolutne nepodarilo druhe babo, ked sme sa vyse 2r snazili a nic. A teraz po tolkych rokoch, ked uz som poznala svoj cyklus, vedela presne kedy mam ovulaciu a par dni pred menzesom sme si obcas dopriali sex naplno, s tym, ze ved nic sa nestane, ovulaciu som mala, mam uz pms a par dni do menzesu. Nebolo to tak samozrejme kazdy mesiac, vzdy si davame pozor, ale hovorim, mam za sebou jedno tehotenstvo a to planovane. Inak roky rokuce s manzelom mavame prerusovany sex a nikdy som neplanovane neotehotnela. Ani ked sme sa snazili o druhe, a to sme naozaj ficali.
Pre mna je to tiez neuveritelne - ako som mohla mat ovulaciu posunutu o dva tyzdne? Ved som jasne mala ovulacny hlien cca v polovici cyklu. Sex sme mali 3 dni predtym ako som mala dostat menzes, keby sa aj o par dni oneskoril, ovulaciu som uz mala za sebou. Pre mna je to tiez nepochopitelne. Gynekolog mi na to len povedal, ze to bola posunuta ovulacia. Ale keby to bola o dva tyzdne posunuta ovulacia, ako je mozne ze som mala ovulacny hlien atd dva tyzdne predtym? A v pripade posunutej ovulacie o dva tyzdne, by som teda mala vyse 40dnovy cyklus a to teda som mala naposledy skoro pred dvomi rokmi aj to vynimocne. Nemam ani PCOS, ani cysty, ani myomy.

@anonym_autor no to mi niečo hovor. ja som toto mala podobne 10 rokov. s tým rozdielom, že som neostala nikdy tehotná (našťastie). ALE, je možné, že som mala svojvoľný potrat, lebo 2x za to obdobie to vyzeralo fakt úplne ako tehotenstvo, veľmi čudné príznaky, ktoré som inak nemávala nikdy. a v ten mesiac prišlo také brutálne krvácanie s príšernými bolesťami a odchádzalo také obrovské kusy zo mňa... normálne si myslím, že som potratila svojvoľne.
no a ten cyklus... hold, už máme vyšší vek. síce navonok telo ide ako si myslíme, že má ísť, ale potom si urobí po svojom, trošku pohapruje a vidíš to, tehotenstvo je na svete... no veď uvidíte, ako to celé dopadne. veď už len dôležité je, aby ste sa vy dvaja zhodli.

anonym_374e02
14. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik ano, to je samozrejme. Manzela z toho nevynechavam. Ked som bola u dr, videl v maternici len dutinku a povedal, ze nevie mi nic potvrdit. Ze pravdepodobne doslo k oplodneniu, pretoze testy boli pozitivne. Od poslednej MS som uz mala byt nejak 6tt + nejake dni, ale kedze som mala asi ovulaciu posunutu o dva tyzdne, nevidel nic jednoznacne. Vzal mi krv, porozpravali sme sa a mam prist 19ho, kde uz bude jasne, ci sa vyvija alebo nie. Dovtedy vraj mame cas s manzelom na premyslanie. Test som si robila aj predvcerom a druha ciarka je uz velmi silna. Prsia mam citlive, obcas ma pobolieva podbrusko a myslim si, ze to bude jednoznacne tehotenstvo. Manzel sa snazi nejak pochopit to, preco sa nam pred rokmi absolutne nepodarilo druhe babo, ked sme sa vyse 2r snazili a nic. A teraz po tolkych rokoch, ked uz som poznala svoj cyklus, vedela presne kedy mam ovulaciu a par dni pred menzesom sme si obcas dopriali sex naplno, s tym, ze ved nic sa nestane, ovulaciu som mala, mam uz pms a par dni do menzesu. Nebolo to tak samozrejme kazdy mesiac, vzdy si davame pozor, ale hovorim, mam za sebou jedno tehotenstvo a to planovane. Inak roky rokuce s manzelom mavame prerusovany sex a nikdy som neplanovane neotehotnela. Ani ked sme sa snazili o druhe, a to sme naozaj ficali.
Pre mna je to tiez neuveritelne - ako som mohla mat ovulaciu posunutu o dva tyzdne? Ved som jasne mala ovulacny hlien cca v polovici cyklu. Sex sme mali 3 dni predtym ako som mala dostat menzes, keby sa aj o par dni oneskoril, ovulaciu som uz mala za sebou. Pre mna je to tiez nepochopitelne. Gynekolog mi na to len povedal, ze to bola posunuta ovulacia. Ale keby to bola o dva tyzdne posunuta ovulacia, ako je mozne ze som mala ovulacny hlien atd dva tyzdne predtym? A v pripade posunutej ovulacie o dva tyzdne, by som teda mala vyse 40dnovy cyklus a to teda som mala naposledy skoro pred dvomi rokmi aj to vynimocne. Nemam ani PCOS, ani cysty, ani myomy.

@anonym_autor Takze si nemala prerusovany sex, ale normalny?

anonym_4663c8
14. dec 2025

@anonym_autor mojej mame sa narodil najmladší brat keď som ja mala 15 a staršia ségra 18 a najstaršia 20. Mama mala vtedy 44. Tiež uvažovala kadejak ale ocino povedal že naše deti sú naše deti. A žiadne potraty nebudú. A narodil sa môj brat a neviem si predstaviť že ho nemáme. Akurát teraz pred vianocami bude mať štyri roky a nedala by som ho zanic na svete. Strašne je zlatý. Nikto si už nevie predstaviť že by sme ho nemali. A to sme v trojizbovom byte.

anonym_663663
14. dec 2025

@anonym_autor Ja som tiez takto v 42r. neplanovane otehotnela. Starsie deti mali vtedy 5r. a 6,5r. Ako bol to sok ale ja som teda nad nejakou inou alternativou ako si dieta nechat neucazovala, ani mj nenapadla. Takze u nas len to spracovat a potom sa tesit a hlavne verit, ze vsetko bude dobre. Neviem, brala som to proste ako fakt, ziadna ina cesta ako porodit a starat sa u mna neexistovala. A som stastna ze ho mame ;) Teraz je uz prvacik, sikovny, zlaty, vesely krasny chlapcek a surodenci ho tiez v pohode prijali. Neviem, asi preto, ze ja som bola takto nastavena. My sme stastni a vdacni za neho, ze k nam este prisiel. Ale ako velakrat sa aj uz tak cudne citim medzi tymi mladymi mamickami v skole, na ihrisku a pod. To ano. Ale tiez to beriem ako fakt. Proste su mlade mamky aj starsie mamky. Vzdy to tak bolo aj je aj ostane.

autor
14. dec 2025
@anonym_374e02

@anonym_autor Takze si nemala prerusovany sex, ale normalny?

@anonym_374e02 ano, tentokrat normalny nez prerusenia, pretoze som mala par dni do menzesu, uz som mala vsetky priznaky pms, a niekedy sme si dopriali neprerusovany sex takto kratko pred menzesom. Samozrejme ze si uvedomujem, ze sa nemam co cudovat. Len ako som pisala vyssie, roky sme sa snazili predtym naplno, pocas ovulacnych dni a vselijako, a nic. A teraz ked uz som sme si davali pozor (antikoncepciu mat nemozem), a poznala som svoj cyklus naozaj aj podla priznakov, 3 dni pred menzesom sme si povedali, ze ved uz ovulacia bola, uz budem mat menzes, snad nam nic nehrozi. A zrovna teraz otehotniem. Hlava mi to neberie ale viem, ze to je zbytocne takto uvazovat. Jednoducho priroda a telo si robia svoje. Len ma mrzi ze pocas tych rokov, co sme velmi tuzili po druhom babu sa nedarilo.

katrin21
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_374e02 ano, tentokrat normalny nez prerusenia, pretoze som mala par dni do menzesu, uz som mala vsetky priznaky pms, a niekedy sme si dopriali neprerusovany sex takto kratko pred menzesom. Samozrejme ze si uvedomujem, ze sa nemam co cudovat. Len ako som pisala vyssie, roky sme sa snazili predtym naplno, pocas ovulacnych dni a vselijako, a nic. A teraz ked uz som sme si davali pozor (antikoncepciu mat nemozem), a poznala som svoj cyklus naozaj aj podla priznakov, 3 dni pred menzesom sme si povedali, ze ved uz ovulacia bola, uz budem mat menzes, snad nam nic nehrozi. A zrovna teraz otehotniem. Hlava mi to neberie ale viem, ze to je zbytocne takto uvazovat. Jednoducho priroda a telo si robia svoje. Len ma mrzi ze pocas tych rokov, co sme velmi tuzili po druhom babu sa nedarilo.

@anonym_autor myslim ze ked si roky predtym chcela, zvladnes to dobre a budes stastna.za mna nemas nad cim rozmyslat

anonym_6f613c
14. dec 2025

Nie si sama, aj ja to mam tak. A veeeeeeeela zien v okoki tiez, ked som si po meste vsimla kocarovat. Zeny, ktore viem, ze maju pi 40- ke. V porodnici ma uistovali, ze normalka, ze co stresujem 🙂

pr85
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Byť tvojím manželom, tak ťa podporím v dieťati. Žena má 37 a za pár dní porodí moje 2 druhé plánované (po roku snaženia) dieťa. Ja mám 40 a vôbec sa necítim starý. Ja by som dokonca išiel aj do tretieho (nech máme takú peknú katolícku rodinu), ale žena uz nechce a rešpektujem jej rozhodnutie. Vôbec sa necítim starý a mám aj nejaké tie choroby. Všetko je to o mindsete.

katariinam
15. dec 2025

...ja len otazka. Ak ste presvedcene ze nechcete dieta..preco nepodstupite sterilizaciu? Ja mam 3 deti, uz dalsie by som nezvladla takze som si dala vybrat vajickovpdy a lepsie som nemohla spravit

autor
15. dec 2025
@katariinam

...ja len otazka. Ak ste presvedcene ze nechcete dieta..preco nepodstupite sterilizaciu? Ja mam 3 deti, uz dalsie by som nezvladla takze som si dala vybrat vajickovpdy a lepsie som nemohla spravit

@katariinam teraz je uz trochu neskoro nad tymto premyslat. Do buducna nevylucujem

katariinam
15. dec 2025
@anonym_autor

@katariinam teraz je uz trochu neskoro nad tymto premyslat. Do buducna nevylucujem

@anonym_autor nie teraz, ale do buducna, aby sa to znovu nestalo.... ja som mala extremny stres z toho, ze znovu otehotniem a toto mi prislo lepsie ako potrat...

autor
15. dec 2025
@pr85

@anonym_autor Byť tvojím manželom, tak ťa podporím v dieťati. Žena má 37 a za pár dní porodí moje 2 druhé plánované (po roku snaženia) dieťa. Ja mám 40 a vôbec sa necítim starý. Ja by som dokonca išiel aj do tretieho (nech máme takú peknú katolícku rodinu), ale žena uz nechce a rešpektujem jej rozhodnutie. Vôbec sa necítim starý a mám aj nejaké tie choroby. Všetko je to o mindsete.

@pr85 to je veľmi pekné, držím vám palce. Len toto je veľmi individuálne. Môjho muža chápem, pocity v tomto máme rovnaké.

mateson2004
15. dec 2025

Ak by som.bola v takej situácii, tak za mňa interupcia. Nechcela by som mať v 50 8-ročné dieťa. Ale to som ja. Rozhodovala by som sa v tomto prípade skôr racionálne. Držím palce.

dahra
15. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja budem asi jediná, čo ti napíše, že v konkrétne tvojej situácii by som o UPT uvažovala.
ale ako píšu iné - rozhodnutie je na tebe a partnerovi. je to partner/manžel? čo ak nebudete spolu, zvládneš vo veku napríklad 60 rokov vychovávať a živiť dieťa na prahu dospelosti (stále to bude študent a stále bude potrebné ho živiť). čo zdravotný stav? dnes sa môžeš tešiť plnému zdraviu, ktoré sa však môže doslova dodrbať z roka na rok. čo potom? budeš mať necelých 50, budeš rada, že ráno vôbec vstaneš z postele a bude ťa uháňať 7-ročné dieťa... škola, krúžky, lekár, zubár, rodičovské.... no neviem. píšem len z vlastnej skúsenosti, ale ja by som do toho už v tomto veku nešla, ak máš už dieťa.
a to ešte napíšem, že som dokonca ako 40-ročná uvažovala o dieťati, nejdem to rozoberať, prečo... ale dnes som rada, že sa nezadarilo. nezvládala by som starostlivosť o dieťa, už pár rokov mám veľmi nepríjemný zdravotný stav a som rada, že to jedno, čo mám, je už v puberte a samostatné...

@amdornik - ak by sme zobrali, "čo ak" ako filter cez ktorý sa dívame na okolnosti, žili by sme najmä v úzkosti a strachu. Aj ja som v 38 otehotnela s treťou, a to som mala dve deti do 5 rokov. Sama bez pomoci, len s mužom, so zápalmi kĺbov a opuchmi, ktoré intenzívne prepuklii 3 mesiace po pôrode. Ale všetko sa unormalnilo. Roky prešli. Obrátilo sa to k lepšiemu. Takže nie všetko sa časom zhoršuje . Veci sa aj môžu zlepšiť 🙂

amdornik
15. dec 2025
@dahra

@amdornik - ak by sme zobrali, "čo ak" ako filter cez ktorý sa dívame na okolnosti, žili by sme najmä v úzkosti a strachu. Aj ja som v 38 otehotnela s treťou, a to som mala dve deti do 5 rokov. Sama bez pomoci, len s mužom, so zápalmi kĺbov a opuchmi, ktoré intenzívne prepuklii 3 mesiace po pôrode. Ale všetko sa unormalnilo. Roky prešli. Obrátilo sa to k lepšiemu. Takže nie všetko sa časom zhoršuje . Veci sa aj môžu zlepšiť 🙂

@dahra ja píšem o svojej skúsenosti. preto uvádzam autorke, že veci sa môžu AJ zhoršiť. nikomu nevyvraciam, ak si dieťa chce nechať v situácii, ktorá nie je bohvieaká. ja by som to neurobila. riskovala by som tým nie celkom príjemný a pekný život toho dieťaťa. ak narážam konkrétne na moju situáciu. som rada, že to moje je už v puberte, že ak niečo nezvládnem, už sa nejak pretlčie, neviem si predstaviť, žeby som mala teraz povedzme cca 5-6 ročné dieťa ešte. nie, nedala by som to.

klaudise
Autor odpoveď zmazal
klaudise
15. dec 2025

@anonym_autor tiež som už staršia, mám deti 12 a 9, dievča a chlapec, čiže ideál. Už sme vôbec nerátali s tým, že príde ďalšie, no stalo sa. Bola som v šoku, manžel tiež. Cítila som hnev, že prečo teraz, manžel sa vyjadril, že tretie už nechce. Mala som za sebou dva komplikované tehotenstvá a následne pôrody. No aj napriek všetkému som nedokázala ukončiť tehotenstvo, to malé vo mne za to nemohlo, že prišlo v čase, keď sme s ním nerátali a nedokázala by som žiť s vedomím, že som sa ho zbavila. Dnes, po 2 rokoch, si s manželom hovoríme, že nič lepšie sa nám stať nemohlo. Deti ho veľmi ľúbia, pomáhali od začiatku, veľmi sa tešili, že budú mať súrodenca. A manžel, ten ktorý bol proti tretiemu dieťaťu, mu stále opakuje, že ho ľúbi veľmi a že by ho za nič nevymenil. Náš nečakaný drobec priniesol veľa lásky. Ale úprimne ti poviem,bolo to na začiatku náročné, nielen tehotenstvo, ale i starostlivosť po pôrode, celkovo prvý rok bol o držku,veľa zrejme zohral i vek. No vďaka Bohu za toho nášho nečakaného drobca.

kacena20
15. dec 2025

@anonym_autor ahoj, ja aktuálne 43r. Dcéra 11 mesiacov. Syn 9r, dcéra 12 rokov.
Konečne som postúpila v práci, deti sa učili samostatnosti, zobrali sme hypo na byt ako investíciu pre deti. A bum vám, týždeň mi mešká menzes, chytila som sa za hlavu, že už som v prechode. Ale nie, tehu test pozitívny. Šok, obaja s manželom. Chvíľku nam trvalo kým sme to spravovali. Bála som sa čo staršie deti. Tehu bolo náročné, tlak vysoký. Postúpila som NIFTY test, dcérka je zdravá. Deti ju prijali úžasné. Doslova sa o nu bijú aby sa s ňou mohli hrať. Ja som doma, som šťastná že ju máme, ale furt rozmýšľam že by bolo super vrátiť sa do práce. Čo je ale nereálne. Takže si užívam materskú. Veľa šťastia pri rozhodovani

luizina
15. dec 2025

@anonym_autor necitala som komentare, ale ja by som pokial to neni vytuzene dieta, tehotenstvo v takom veku prerusila.

anonym_72f6c9
15. dec 2025

Tak ja som zostala neplánovane tehotná v 42 rokoch,tiež šok veľký, ale potratila som a priznam sa veľmi sa mi uľavilo,, ja som sa s tým vyrovnala veľmi rýchlo.Teraz mám 48 , dieťa mi fakt nechýba.Jaxne že keď si dieťa necháš , ľúbiš ho,staráš sa , zmení to život.Ale keby som si mala vybrať , tak už teraz nie, ja niesom ten typ že dieťa za každú cenu,je to moja voľba, to je moj názor

anonym_885085
15. dec 2025
@anonym_autor

@pr85 to je veľmi pekné, držím vám palce. Len toto je veľmi individuálne. Môjho muža chápem, pocity v tomto máme rovnaké.

@anonym_autor menzes sa neriadi tvojimi vypoctami zariskovali ste a stalo sa.Ked čítaš veľa žien v tvojom veku už zápasí s vynechávanim menzesu nedá sa spoliehať na hlien.Ovu môže byť aj dva krát mesačne.Ak ste druhé dieťa chceli nechala by som si ho.Ale podľa toho, že už sa bojíš aký by bol návrat do práce čomu nerozumiem, ale je to tvoja vec a tvoje zmýšľanie a pochybnosti, tak si už asi rozhodnutá.Drzim palce či tak či onak vy s tým budete žiť.Iba taký príbeh zo života kolegyni sa stalo to isté v 39 r doma teenegeri.Muz bol veľmi proti ona časté služobné cesty rozhodli sa pre interrupciu.Chlap si v 44 r našiel frajerku, rozviedol sa a porodila v 39 r kolegyňa sa zrútila, lebo ju presviedčal, že sú už starí a znova malé dieťa.Decka jej odišli na VŠ a má problém si nájsť partnera a zostala sama veľmi mi jej je ľúto, lebo sa psychicky trápi a zmenila.Aj jej neprospieva, že muž býva v tom istom meste a vidí ho so synom.Odstahovat sa nemôže kvôli rodičom a starostlivosti život ženy je niekedy ťažký a nevieme čo je dobrá a zlá voľba.Drzim palce

babls5
15. dec 2025
@anonym_autor

Ďakujem vám všetkým za vaše skúsenosti a názory. S každou z vás sa viem stotožniť a úplne vám rozumiem, akokoľvek ste sa rozhodli. Je to veľký problém, pretože ja ako žena - matka po 40ke počujem, čo mi hovorí rozum, ale zároveň aj srdce. Poznám svoj zdravotný stav, poznám aj samu seba. Tie riziká sú veľké aj dopad na naše životy. Desím sa predstavy znovu zažívať všetko odznova v tomto veku. Materstvo je pre mňa najsilnejšia životná skúsenosť, najkrajšia a zároveň aj najťažšia.
Racio mi hovorí všetky argumenty, ktoré ste písali aj vy, nevýhody, riziká, vek, zdravotný stav.. Materinské city však hovoria ako vždy, že som pripravená sa obetovať pre to malé, zabojovať, pre syna, ktorý by mal súrodenca aj keď to neznamená, že by si boli v budúcnosti blízki.
Všetko sa to vo mne bije, mám pocit, že akokoľvek sa rozhodnem, žiadne riešenie nie je jednoducho dobré. Cítim sa ako v pasci, len viem, že nejak sa rozhodnúť budem musieť.

@anonym_autor pred pár týždňami som zažila čo je otehotnieť uplne mimo plánu....mame 3deti uz som si planovala maleho dat do škôlky a hladat si pracu od septembra....ale bum otehotnela som ..zlyhala antikoncepcia....tak ako sme nechceli aby sa to stalo tak stalo sa...no ist na prerušenie by sme nedokazali...teraz som v 4mesiaci a už sa na to malinke aj teším....lebo tak ako materstvo je ťažké tak si povieme ze je nádherné....

anonym_0dee00
15. dec 2025

Ja síce 40 nemám ešte. Ale otehotnela som ako 32 ročná,ale zabehnuta v práci,deti uz 14 a 12 rokov ,konečne vidina užívania si 🤣.
Tretie dieťa bolo to najlepšie, najlepšie rozhodnutie. Nemenila by som to za nič na svete .

amdornik
15. dec 2025
@anonym_885085

@anonym_autor menzes sa neriadi tvojimi vypoctami zariskovali ste a stalo sa.Ked čítaš veľa žien v tvojom veku už zápasí s vynechávanim menzesu nedá sa spoliehať na hlien.Ovu môže byť aj dva krát mesačne.Ak ste druhé dieťa chceli nechala by som si ho.Ale podľa toho, že už sa bojíš aký by bol návrat do práce čomu nerozumiem, ale je to tvoja vec a tvoje zmýšľanie a pochybnosti, tak si už asi rozhodnutá.Drzim palce či tak či onak vy s tým budete žiť.Iba taký príbeh zo života kolegyni sa stalo to isté v 39 r doma teenegeri.Muz bol veľmi proti ona časté služobné cesty rozhodli sa pre interrupciu.Chlap si v 44 r našiel frajerku, rozviedol sa a porodila v 39 r kolegyňa sa zrútila, lebo ju presviedčal, že sú už starí a znova malé dieťa.Decka jej odišli na VŠ a má problém si nájsť partnera a zostala sama veľmi mi jej je ľúto, lebo sa psychicky trápi a zmenila.Aj jej neprospieva, že muž býva v tom istom meste a vidí ho so synom.Odstahovat sa nemôže kvôli rodičom a starostlivosti život ženy je niekedy ťažký a nevieme čo je dobrá a zlá voľba.Drzim palce

@anonym_885085 trošku premýšľam, čo si chcela tým príbehom o kolegyni povedať? že keby si dieťa na just nechala, muž by ju neopustil? nenašiel by si inú? vieš si predstaviť, že ona by si to dieťa nechala, on by ju tak či tak opustil (veď možno čakal už len na to, kedy deti vyrastú, aby mohol odísť od nej....) a teraz by sa trápila s malým dieťaťom úplne sama? vnímajúc jeho, ako sa promenáduje po meste s frajerkou a ich deckom?
lebo ak si tým chcela napísať, že on by ju neopustil, nedávala by som takému názoru vôbec v realite šancu. muži väčšinou medzi 45 a 50 majú druhú pubertu a doslova pozerajú, ktorým smerom sa ubrať (ak nehovorím o pár manželstvách, kde to naozaj perfektne klape, ktorých je ako šafránu...). čiže podľa mňa tento príbeh vôbec nesúvisí s tým, či by šla alebo nešla na interupciu.
a ak si tým chcela povedať, že teraz by jej bolo ľahšie na srdci, lebo by mala doma ešte nejakého "človeka", tak tým by som si tiež nebola vôbec istá. opäť situácia: ide po meste s ich dieťaťom a stretáva chlapa s frajerkou, dieťaťom ich dvoch. dieťa stretáva svojho nevlastného súrodenca a ani o tom nevie. no nič moc predstava.

anonym_0dee00
15. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik je to moj manžel a naozaj sa aj bojím, ako to zamáva s našim vzťahom. Viem, že on si to nevie predstaviť, je z toho dosť hotový, necíti sa už na druhé dieťa. Pred rokmi sme sa aktívne snažili o druhé bábo a nepodarilo sa po rokoch snazenia. Teraz, keď už som sa skôr pripravovala na perimenopauzu a chcela riešiť mensie zdrav.problémy, tak tehotenstvo mi prišlo ako mimo reality, doslova som cítila hnev ani sama neviem na koho, že prečo preboha teraz, prečo to neprišlo, keď sme to chceli.
Bojím sa, ak sa rozhodnem pre ukončenie, že ma zožerú výčitky, hnev, že to zasiahne aj náš vzťah. Premýšľam nad synom, len nikto nevie, či súrodenec bude pre neho v živote výhra alebo nie.

@anonym_autor ako sa hovorí, dieta neprichádza vtedy keď ho chceš,ale keď ho potrebuješ

luizina
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a este ti napisem, svagrina neplánovane otehotnela tesne pred 40 tkou, dieta si nechala, aj ked jej muz s tym vobec nebol stotožnený a ver, ze neni do dnes a to ma mala 3,5 roka. Aj ju ma rad, ale casto dostane svagrina vykricane na co im bolo dalsie, ked maju uz 18 rocneho syna a naozaj casto ma s tym problem. Proste on uz dalsie nechcel, mal vtedy 47 rokov a ani s malou moc nepomaha. Cize urcite pozeraj aj na to, ako to vnima muz, lebo cela starostlivosť a vsetko ostatne po mnohe dalsie roky moze ostat len a len na tebe. Ja keby som neni hned rozhodnuta, ze ho chcem, tak urcite idem na prerušenie, aj ked ja viem a vzdy som bola tak nastavena, ze dalsie dieta jedine do 35 rokov. Potom uz koniec. Mam jednu dceru, ma uz 24 rokov, ja mam 46 a tuzba po druhom nikdy ani neprisla, aj ked sme o tom nejaky cas uvazovali s druhym manzelom. Teraz som uz roky sama s dcerou a som stastna a spokojna tak, ako sme. Vy mate jedno dieta o ktore sa este hodne rokov budete starat, tak ze ziadny syndrom prazdneho hniezda vam nehrozi.

maminkadeticiek
15. dec 2025

Existuje vobec nejaka zena ktora by si dieta nechala a s odstupim casu by tvrdila,ze sa mala rozhidnut inak?
Ale naopak poznam zenu,ktora sa rozhodla pre ukoncenie a nie je s tym stotoznena ani po rokoch,ponesie si to navzdy.Aj ona to spravila pre vacsi komfort.

anonym_885085
15. dec 2025
@amdornik

@anonym_885085 trošku premýšľam, čo si chcela tým príbehom o kolegyni povedať? že keby si dieťa na just nechala, muž by ju neopustil? nenašiel by si inú? vieš si predstaviť, že ona by si to dieťa nechala, on by ju tak či tak opustil (veď možno čakal už len na to, kedy deti vyrastú, aby mohol odísť od nej....) a teraz by sa trápila s malým dieťaťom úplne sama? vnímajúc jeho, ako sa promenáduje po meste s frajerkou a ich deckom?
lebo ak si tým chcela napísať, že on by ju neopustil, nedávala by som takému názoru vôbec v realite šancu. muži väčšinou medzi 45 a 50 majú druhú pubertu a doslova pozerajú, ktorým smerom sa ubrať (ak nehovorím o pár manželstvách, kde to naozaj perfektne klape, ktorých je ako šafránu...). čiže podľa mňa tento príbeh vôbec nesúvisí s tým, či by šla alebo nešla na interupciu.
a ak si tým chcela povedať, že teraz by jej bolo ľahšie na srdci, lebo by mala doma ešte nejakého "človeka", tak tým by som si tiež nebola vôbec istá. opäť situácia: ide po meste s ich dieťaťom a stretáva chlapa s frajerkou, dieťaťom ich dvoch. dieťa stretáva svojho nevlastného súrodenca a ani o tom nevie. no nič moc predstava.

@amdornik správne tomu rozumieš nezostala by sama a možno?ani muž by neodisiel, lebo by sa ich život vyvijal inak

janage
15. dec 2025
@maminkadeticiek

Existuje vobec nejaka zena ktora by si dieta nechala a s odstupim casu by tvrdila,ze sa mala rozhidnut inak?
Ale naopak poznam zenu,ktora sa rozhodla pre ukoncenie a nie je s tym stotoznena ani po rokoch,ponesie si to navzdy.Aj ona to spravila pre vacsi komfort.

@maminkadeticiek chod na fota kde sa životom boria ženy, ktoré opustil manžel, partner a dieťa je ťažký autista. Alebo tu koľkokrát už bolo na tému ľutujem, že mám dieťa, nedávam to.

janage
15. dec 2025

@anonym_autor si vo veľmi ťažkej situácii.
Poznám babu, nevedela dlho nájsť vhodného partnera a tak prvé v 40 a druhe v 42 rokoch. Obe v podstate zdravé, nadpriemerne inteligentné, navštevujú speci školu pre nadané deti, druhé dieťa ešte nadanejšie sie ako prvé. O nom este budeme počuť 😉Obe tehu plánované.
Ďalší pár- dieťa v jej 43 rokoch vytúzené, všetko OK, majú krásny vzťah, ale dieťaťu veľmi chýba súrodenec- to jediné rodičom "vyčítalo" . Už je dospelé
A ďalší 4. dieťa po 40 a genetická porucha. Bojujú ako vedia. Život skomplikovaný poriadne. Milujú ho. Na druhú stranu jedno z tých 3 starších detí malo psychické problémy už ako dospelé a ukončilo svoj život.
Veľmi ťažko povedať čo a ako bude. Nik nemá záruku, že bude zdravý a šťastný, že sa jeho deti dožijú dospelosti, že budú zdravé aj keď všetci v to dúfame.
Kdesi som čítala, že väčšina detí starších rodičov je buď veľmi nadaná alebo naopak, tie gény sa nepekne prejavia.
A ešte je tu kopec chorôb čo bez ohľadu na vek rodičky sa nedajú zistiť počas tehu ako autizmus napr.