icon

Neplánované tehotenstvo vo veku 43 rokov

kajala
Včera o 13:52

Prosím je tu niekto kto bol v podobnej situácii ako my? Som zúfalá a neviem čo mám robiť . Mám diagnostikované PCO , dlhé roky sme žili v presvedčení , že som kvôli tomu neplodná. Meškala mi menštruácia, ale u mňa kvôli PCO nič nové , moje cykly vždy boli nepravidelné a rôzne dlhé. Preventívne som si však urobila tehotenský test a bum , ten bol v momente pozitívny. Hrozne sa bojíme a nevieme čo robiť :( . Najviac sa obávame nášho veku, chorôb, ktoré vyplývajú z neskoršieho tehotenstva, či už zo strany matky, alebo dieťaťa , riziká tehotenstva v mojom veku. V čase pôrodu vychádza ,že by sme mali ja 43 a pol roka a manžel 50 a pol roka, čo už nie je zrovna ideálny vek na to , aby sme plnohodnotne dokázali vychovať malé dieťa. Navyše máme doma dospelého syna, ktorý má poruchu autistického syna, toho sa desím najviac, keďže kvôli vysokému veku je veľmi veľký predpoklad , že túto poruchu môže mať aj druhé dieťa. Bije sa to vo mne 50:50 a ani jedna cesta mi nepripadá ako tá správna....

Strana
z3
anonym_bfcbe8
Včera o 17:10

Autorka, pekne ťa prosím, nechaj si HO ...nechaj bábo žiť, nech sa narodí. Daj mu šancu, bude to tvoje potešenie, uvidíš 🙂

janinah
Včera o 17:25
@anonym_c9150e

@janinah si myslíš, že neviem, že môže byt aj zdravé? Ani na zdravé dieťa sa necítia. Nevidím dôvod porodiť dieťa v 50-ke, keď je veľká šanca mať postihnuté autizmom

@anonym_c9150e autorka rodicka nema 50 rokov....necitia sa ani na zdrave? A na interupciu sa citia? Ty asi citaš inú autorku,lebo ja citam ženu,ktora je v strese z necakaneho teh.a posledne co potrebuje počut je,ze to nedá...

anonym_c9150e
Včera o 17:31
@janinah

@anonym_c9150e autorka rodicka nema 50 rokov....necitia sa ani na zdrave? A na interupciu sa citia? Ty asi citaš inú autorku,lebo ja citam ženu,ktora je v strese z necakaneho teh.a posledne co potrebuje počut je,ze to nedá...

@janinah ja v prvom rade píšem komentár pre autorku. A nekomentujem druhých s iným názorom. Moj názor som napísala a za tým si stojím

vevesh
Včera o 17:34

@kajala ja mam dieta v 40tke (muz ma 6 rokov viac), je zdrave. Svagrina ma v 42, svagor mal 45, tiez zdrave. A dalsia mala dieta v 36tke, ma auti a dalsie v 38 zdrave. Takze absolutne nevies, co bude a ako si napisala, ziadny test na svete ti neda 100% istotu. Ja by som pocuvla srdce, ak ano, nechat a ak nie- ale to si musis byt na 1000% ista, ze nie, tak druhe riesenie. V konecnom dosledku je to len a len tvoje rozhodnutie, za ktorym si musis stat.....

anonym_233260
Včera o 17:40
@krasneleto

@anonym_8cf634 absolutny suhlas... absencia zakladnych info z biologie ZS. ja ked citam neplanovane, alebo nahodou , omylom a podobne... za mna su tiez len tri cesty- nechcem, chranim sa, chcem- pracujem na to a nechranim sa , je mi jedno - zijem a mozno pride- fajn, nepride- tiez fajn...

@krasneleto ja by som taka prisna nebola. ked sa dakomu roky nedari a pritom robi vsetko mozne a nemozne, no neviem, viem si predstavit, ze by som to tiez az tak neresila a to som super zodpovedny typ. predsa je to trochu ine ako 20r a piate dieta necakane zase na ceste...

anonym_c8c299
Včera o 18:10

Ja by som teda veľmi rozmýšľala, čo ďalej. Jedno dieťa s PAS,vyšší vek oboch,tvoj zdravotný stav. Si pripravená aj na možnosť ďalšieho dieťaťa s autizmom? V mojom prípade, by prevažovalo nie nad áno.

martinka13
Včera o 18:11

43 v dnešnej dobe nič zvláštne. Bežne prvodičky v tomto veku. Aj keď chápem Tvoje obavy a pocity. Tiež by mi asi dekel odpálilo, keby som bola v Tvojej koži. Ale to sa utrasie. Bude to dobré. Bábätko vás oboch omladí. Nebudeš mať čas zostarnúť. Držím palce.

anonym_701285
Včera o 18:13

@kajala za mňa skôr nie, keď bude dieťa maturovať otec bude mať 70. Človek už nemá toľko síl a miesto pokojného dôchodku starostlivosť o tínedžera, niekto to možno dá ale je to sakra záhul. Mňa mali naši neskôr, obaja mali 40+ a povedali že už by si to druhykrát rozmysleli aj keď ma ľúbia najviac na svete. Pre mňa to bolo tiež nepríjemné, deti nechápali prečo má moja mama 50 keď ich má 30 a ich babka má 50

danielahamar
Včera o 18:15
@kajala

@danielahamar No praveze vekom je to velmi dane. u muzov nad 50 rokov je vyssie riziko PAS, ak sa k tomu pripocita surodenec s PAS vychadza tam statisticky riziko nejakych 30% co je uz dost

@kajala rodila som aj v 20 aj v 38, ale v živote by mi nenapadol autizmus a viem, že sú rôzne formy, 100 autistov, 100 typov, hoc dnes ho už veľmi veľa deti a ani o tom nevedia, keďže maskujú. Môj muž má 49 tento rok, malý má 5r.

terezia74
Včera o 18:55

@kajala ja mám 44 a u 2 roky perimenopauzu, ja by som dieťa už nedala a to mám dieťa na strednej škole a túžim po dňoch kedy pôjde buď do sveta alebo na internát , držím palce, rozhodni sa správne

kiki68
Včera o 18:56

@kajala my mame dve deti a jedno v 40tke a ok, ja som autistka, deti NT. Cize su zdrave. Neboj sa toho, mate autizmus v rodine? Lebo to mohla byt nahoda, clovek nevie comu sa vystavi pocas tehu. Dala by som spravit nipt testy hned v 11tt a budete vediet co to geneticky bude. Veku sa neboj, to uz Dnes je na zapade bezny vek rodicov.

anonym_3d1c4c
Včera o 19:30
@kajala

@danielahamar No praveze vekom je to velmi dane. u muzov nad 50 rokov je vyssie riziko PAS, ak sa k tomu pripocita surodenec s PAS vychadza tam statisticky riziko nejakych 30% co je uz dost

@kajala toto absolutne neries. Vsetky deti s PAS co poznam mali zdravych surodencov. Nestresuj sa, iba to bude skodit dietatku. Si este mlada, so mnou rodili 45 rocne a tesili sa z dietatka. Uzivaj vitaminy, zdravo jedz a nestresuj sa. Prave stres moze ublizit

anonym_4c0b7d
Včera o 19:32

Ja mam 37 a už teraz nevládzem, skoro 3 roky som neprespala noc a to ako sa to na mne podpisuje zdravotné a psychicky ani nehovorím...každý sme iný niekto to zvláda ľavou zadnou a niekto ako ja sa už rúca a je z toho na slučku...v žiadnom pripade by som to vo vyssom veku nezvládla..mam ešte staršiu dcéru a už len ich dvoch zladiť so všetkým a vychovavat a bežné choroby a všetko je pre mňa nadludsky výkon...čiže musíš si podľa mňa hlavne úprimne povedať aká si osoba, či mentálne aj fyzicky odolať, ako zvládaš problémy, bolest atd...ci sa rozhodneš tak ci tak, držím ti päste...

sulejmanka
Autor odpoveď zmazal
777januska777
Včera o 20:43

Autorka pozri sa na to ake mas to dieta co doma mas a aky stupeň PAS to je. Štatistiky si vážim, ale stale je to pripad od prípadu a nie je nikdy istota. Si predstav take 3 situacie a odpovedz si ci by si to vtedy zvladla a ako by si sa na to pozerala.
Ak sa ti narodí uplne zdravé dieta. Ako by ste to zvládli?
Ak sa ti narodí dieta so stupňom autizmu ako ma tvoj prvý syn. Da sa to zvládnuť mat dalsie dieta s pas?
Alebo ak pôjdeš na potrat a nenarodi sa ti nik. Dokážeš zit s tym, ze nikdy nebudes vediet ake to dieta bolo ci zdravé alebo nie? A nebudeš to mat stale pred sebou, ze co ak by bolo zdrave?

anonym_a94855
Včera o 21:09

Ja by som do toho nesla. Akoze v 50ke a v 60ke budete riesit relativne male dieta nonstop? No dakujem pekne. Ja som v 31 rodila a uz to bol zahul, mala bola narocna, roky sa nespalo, potom terapie, obdobie vzdoru.... ja ked citam o tych supermatkach co to davaju lavou zadnou tak rozmyslam, ze aky maju oni organizmus sak to je narocne po 30ke nie po 50ke

moony99
Včera o 21:34

Opýtajte sa sama seba, či o 10 rokov budete mať energiu na tak malé dieťa. Ja osobne si myslím, že aj napriek tomu , ze žena zvládne tehotenstvo a pôrod, rozhodujuce je aj potom či bude potom zvládať všetko kým vyrastie. Vek sa nedá oklamať.

anonym_8cf634
Včera o 21:37

Čiže je lepšie zabiť vlastné dieťa, lebo niekedy v budúcnosti by autorka mohla mať menej energie naň? Akože to nie je pokazené jedlo, čo sa vyhodí, prepánajána. Je to živá bytosť, ktorá vznikla spojením autorky a jej muža, nie spotrebný tovar - uhm, teraz sa mi to hodí, teraz už nie.

anonym_c6bfc8
Včera o 21:55

Pozri si na insta alebo facebooku profil “Mimi original”. Je to dizajnerka zavinovaciek pre babatka. Aj ona rodila myslim 44 rocna. Ma uz 2 dospelych synov a posobi velmi spokojnym dojmom. Rada si pozeram jej prispevky s najmladsim. Rozhodnut sa musis ale sama s muzom. Komentare ako nebudes vladat prosim ta ignoruj. Vzdy si totiz pod autorkou takeho vyplodu predstavim 180kg matronu, ktora mala aj v 15tich problem zdvihnut svoj zadok. Pri babatku su mozno 3-4 mesiace narocnejsie noci, ktore mozes cez den dospat. Rodila som ako cerstvo 31, 33 a cerstvo 38 rocna a necitila som absolutne nijaky rozdiel v zvladani starostlivosti o dieta. A to dokonca aj pracujem, beham okolo domu a maleho batolata a rodina 500km daleko, takze na vsetko sme sami s muzom.

Strana
z3