icon

Neteším sa na pôrod kvôli návštevám: Ako sa vyrovnať s rodinným tlakom?

7. aug 2024

Mám totálnu depku ide ma už poraziť som v strese už celé týždne kvôli tomu , keď porodim všetci sa chcú ku mne hneď nasackovat do pekla veď tie prvé dni chcem byt sama s mojim mužom a babom !!!!!!!!! Hneď moja mama, svokrovci okamžite ty kokos take mám nervy že ma šľak trafí ! Bývajú ďaleko čiže aj na prespanie na niekoľko dni … par dni moja mama , par dni svokrovci fakt mi to lezie na nervy že hneď musia utekať najradšej by som sa odsťahovala porodiť na druhý koniec sveta ! Nech máme aspoň prvý týždeň pre seba ako rodina len my traja !!!! Ach do pekla ………som hovorila že by sme to tak chceli ale oni že to nevydržia že tiež keď raz budem babka budem hneď utekať toto mi povedali akože sorry určite aspoň prvý týždeň keď chcú byt v trojici nie je na tom nič zle ! J…e ma !

beata_k
7. aug 2024

@gelifil Ty budes svokra na pohladanie. Sa tam napchas bez ohladu na novovytvorenu rodinu.

gelifil
7. aug 2024

@mandzula takze aj ty u nej doma si cudzi element?

jajanka31
7. aug 2024

Ako co nevydrzia? Maju 5 rokov? Mne sa narodilo dieta a mala som ho na rukach po 3 dnoch, manzel po 10 dnoch, svokrovci hovideli 1.x na 3 minuty po 40 dnoch ked sme prisli z porodnice. A moji rodicia po 3 mesiach - byvaju daleko. Teda 400km.. a vydrzali sme. Boli sme radi ze sme radi a ze to tak dopadlo ako to dopadlo. Nehovoriac o tom ze ruska, umyvat ruky, dezinfikovat vsetko, ziadne sperky dlhe nechty, plaste inak ma na jisku ani nepustili..nech daju pokoj aj tebe aj dietatu..

beata_k
7. aug 2024

@gelifil Matka nie je cudzi element. Ale vznika nova rodina, je to intimna chvila. Nepotrebuju asistenciu pri tvoreni. Tak ako ta nepotrebovali aby si stala pri posteli ked robili potomka, tak ta nepotrebuju ani teraz. Mnoho muzov vari a o svoju rodinu sa vie postarat. Tyka sa to aj jeho. Svokru tam fakt nepotrebuje. A pre neho ano, je to cudzi element. Nie je to len o zene, ale aj muz sa stava otcom.

dankabetka
7. aug 2024

@gelifil ... ta poporodna depresia sa ale vzdy vsade spomina velmi nadlahcene...ale ked pride...je to velka zataz.... alebo presne ako pises...radsej ani " nebudes spominat" a to je skoda... zena ma potom pocit, ze je jedina co jej "preplo" a osobne ja som mala velke vycitky, ze co sa to somnou deje..ze mam dieta ( planovane, cakane) a nemam ziadnu radost, ziaden cit k nemu...uplne nic..len som ho prilozila na prso, najedol sa a odisla som..uplne bez emocii...a to potom ked citas aka mas byt HAPPY a niesi...to je sok...a tam prave mne bola napomocna ta mama a svokra ... zvladli sme to a toto radim do tazkeho obdobia svojho zivota a vobec nie prijemeneho akym toto obdobie malo teda byt.. len tolko k "depke" 😉

mandzula
7. aug 2024

@gelifil jasne, ked tam idem, klopem. A, mimochodom, je to domacnost, kde ziju moji rodicia, dvaja ludia, ktori ma vychovali, je to neporovnatelne s domacnostou dospeleho dietata, ktore ma svojho partnera/manzela.

unicornlady
7. aug 2024

Ja som trochu prekvapená z reakcií, že nie...

Lebo u nás je to tak, že napr. mamina išla na týždeň k sestre pomôcť, keď sa jej narodilo dieťa. Pomohla navariť, na záhrade, prípadne išla kočíkovať, aby mohla moja sestra spať poobede atd... sestra mala spoločnosť, že nebola sama. (jej muž robí na smeny)

Ale je pravda, že ak by to bolo iné, že by prišla svokra. Tak tá by čakala, že ju budú obskakovať a ešte by aj všetko skritizovala, ako nič nie je dosť dobré.

moneequa
7. aug 2024

@gelifil vy ste taki neschopni obaja s muzom, ze sa nezvladnete postarat bez pomoci? Ci aj kojila za teba mama?

lucia147852
7. aug 2024

@gelifil nie všade je to tak za prvé. Za druhé nie každá žena potrebuje aby jej matka chodila a robila poriadok za zadkom. Som dospela aj s mojim mužom, už som sama matka. Vieme sa postarať o seba aj svoje deti. To iste si môže povedať aj svokra, že je matka muža a ide im pomáhať. No nech sa tam nasackuju obe a mladi sa môžu aj obesit keď si nevedia povedať. Jedna vec je pomoc ponúknuť a druha vec rešpektovať ak ju niekto nepotrebuje. A nie sa násilu pchať a rozhodovať za iných.

candii
7. aug 2024

@gelifil záleží od povahy novorodičky a tiež aj jej matky. Vieme aké sú niektoré matky že sa starajú aj do niečoho do čoho nemusia. Že novopečenú mamu len znervózňujú. Keď sa na to novorodička necíti a nepraje si návštevy momentálne malo by sa to rešpektovať. Po pôrode je aj tá psychika trošku naštrbená a ak ju má návšteva rozrušovať tak radšej nech nechodí. Viem že jej mama to nemyslí zle ale musí počúvať dcéru. A zase keď príde jej mama tak bude chcieť prísť samozrejme aj svokra. Lebo sa bude cítiť odstrcena a ukrivdená že sa uprednostňuje matka rodičky. Takže ja osobne by som návštevy presunula až po 6nedelí. Priorita je rodička a jej dieťa.

petronela1985
7. aug 2024

Stačí to povedať všetkým zainteresovaným. Ja som pri dcérke povedala rovno, že návštevy budú, až keď ja ako matka uznám za vhodné. Širšia rodina prišla až po šestonedelí. To isté spravím, keď sa synček narodí. Nemám komu čo vysvetľovať, nie a basta.

janinah
7. aug 2024

@mandzula keď je matka v dcerinej.synovej domácnosti cudzí element.tak idem ruky bozkávať sestre a švagrovi.ktori našu mamku ROKY opatrovanie u seba doma aj dochovali do konca.Nemam slov...že cudzí element ..to aké vzťahy majú poniektoré rodiny hruza des

mandzula
7. aug 2024

@janinah oukej. Pri typoch ako ty mam odpoved, ano, je to tak, mas pravdu.

natall113
7. aug 2024

@janinah to není o vzťahoch ale cudzí element je podľa mňa každý to s nami nebýva v domácnosti, takže áno aj rodič môže byť cudzí element aj keď ho s radosťou privítam na návšteve hocikedy. Proste už je to domov kde žijem ja so svojou rodinou a rodič má zas svoj domov, trochu treba čítať aj medzi riadkami a domýšľať si súvislosti.

kristina210
7. aug 2024

U nás to bolo pred rokom podobné...ja som mala cisársky, chytila som po zákroku zápal,dopovali ma ešte tam ATB do žíl...ja som ešte predtým bola rozhodnutá, že chcem mať prvý mesiac od všetkých pokoj...však prvé bábo, zvyknúť si na seba,doma zmeny...bola som si istá, že najskôr sa chceme na začiatok my doma 3 ustáliť a zistiť čo nás to vlastne čaká 😀 ... muž bol so mnou a so všetkým pomáhal...k veci,svoje rozhodnutie som predom povedala rodine : moji rodičia, že ok,však nech si zvykneme,a ešte je malinký, že času bude dosť...svokra zle,veľmi sa urazila a počúvala som dookola,ako to fungovalo pred 30timi rokmi...som jej povedala,ok hneváte sa,ale ja sa proste necítim na návštevy, chcem mať kľud, hnevať sa môžete, ale je to moje rozhodnutie, však ešte sa budete vidieť a hrať až až...znášala to zle,jej prvé a asi aj posledné vnúča a odo mňa takáto pálka + ťažká povaha,zaťala sa a keď som ju cca po mesiaci volala,odmietala prísť,čo i len v kočíku sa na neho pozrieť...tak som jej ešte raz vysvetlila,že pre mňa to bolo tiež niečo nové a proste v tej chvíli som naozaj nevidela vhodné to,že sa mi tu budú nacierať ľudia a bla bla...a že ju mám rada,a teraz je ten správny čas a bla bla ... a bolo fajn,všetká urážlivosť časom prejde 🙂

lenocka8894
7. aug 2024

@stellarstar ja som kolko usta otvarala ze neprijimam navstevy...aj tak sa kazdy dovalil a sadol si a obskakovat som musela po sekcii...proste ludom NEVYSVETLIS...och az ma striaslo ked som si nato spomenula

dannieja
7. aug 2024

Zas a znova opakujem, základom zdravých medziľudských vzťahov je rešpekt. Ide o tvoje dieťa, tvoje zotavovanie po pôrode, tvoju domácnosť a teda je normálne, aby návštevy REŠPEKTOVALI tvoje želania. Normálne im narovinu dôrazne povedz, že si nepraješ, aby prišli takto skoro, že ich sama pozveš, keď sa na to budeš cítiť. Nech sa urazia a čo, veď keď budú chcieť dieťa vidieť tak ich ti prejde a prídu.

svetlonos
7. aug 2024

Si svojpravna? Si!
Ja som hneď povedala, že minimálne 6-stonedelie žiadne návštevy. Byvame od seba 300km zhruba. Pohoršenie podaktorí boli a bolo mi to šum afuk, fakt uplne jedno!
Za mňa majú byť spolu otec mama babo, ak je tak súrodenec. A konečná. Jedine co by som privítala by bola pani, ktora príde, hodku poupratovať a navarí. Taka, ktorá rozumie slovu respekt, byt v pozadí a nezavadzat.
Ono si totiž väčšina starých rodičov mysli, ze to je o nich. No nie je.
Mňa by akurát hodili do vyvrtky. Stačilo mi 2,5 mesiaca po pôrode. Tie blbé hlášky a stavanie sa do pozície "matky" bolo úplne cez čiaru. A neboli to moje hormony, rovnaky názor som mala vždy a aj teraz.
Takže keby mam rodinu, ze nevie co je respekt, odchadzam rodit trebars do Hainburguvalebo na Vsetín a odtiaľ do nejakého maleho penziónu a tam ostala aspom mesiac! A nie, neoznámil by som kde sme, len ze je všetko v poriadku a vidíme sa o 2 mesiace. Momentálne vychutnávame luxus starostlivosti o varenie a upratovanie. Ten čas patrí nám a rovnaký názor budem mat aj ako babka. Keď bude nevesta podobne naladena, ma moje pochopenie. Keď bude chcieť pomoc a budem vládať, rada pomôžem co bude potrebovať.
Autorka normalne slusne povedz, či sa urazí ci nie, ze návštevy neprimas a ak chcu nechcpridu na chvilku a spia v hoteli.

svetlonos
7. aug 2024

@lenocka8894
A prečo si ich nestačila vo dverách? Ak by sa silou dovalilu dovnútra, lezala by som v spalni a muz sedel pri nich, bez malého.
Ale ved dvere niekto otvoriť musel, či?

svetlonos
7. aug 2024

@janinah
takto by som si to predstavovala aj ja. No nie každá mama vie byť tá tichá Miška v takychto citlivých časoch. To co ty píšeš, by vedela moja sestra. Ju by som v pohode prijala a viem ze by to bolo super. Ale na tiez 3 deti a okolo nich dosť pravice 🙂.
Verím ti, ze v takomto pripade rada na to obdobie spomínaš ❤️

svetlonos
7. aug 2024

@gelifil
mam kamarátku, narodili sa im dvilojicky, cisárskym. Jej matka sa ponukla, ze príde pomôcť. Dcéra sa potešila. A vies ako to bolo? Ona s muzom sa točili okolo dvoch bábätiek, matka nohy na gauci a le sa dopytové la kedy bude obed, večera a ze poobede už čas na kavu kolac by aj bol. Ona si netrúfa male drzat, Ona nevie v kuchyni kde co majú, Ona je unavena... Nestíhala som usta otvárať. Ake ma tisíc mudrichvrad z pred 100 rokov, ze po 2 mesiacoch už aby po lyžiciach stavu z pomaranča davali. Koli vitamínom- a podobne ...
A tak milú babku poslali po tyzdni domov. Deti majú 3,5 roka a babka chodi veeeelmi zriedka. Lebo nie je stredobodom ich vesmíru.
To len taky speci príklad, že nie všetko je zlato co sa blisti 🙂

natalka30
7. aug 2024

Normálne bez stresu kazdemu treba povedat ze min tyzden chcete byt sami...ja som to mala tak par hodin po porode svokra aktivna hned chcela prísť ale slušne po manželovi som odkazala ze nikoho nechcem vidiet prve hodiny som bola naozaj unavena a rozbita...tak isto ked som prišla domov každému som oznamila ze min.dva dni chceme byt sami aj to respektovali ved dieta im neujde...tak ziadny stres 😉a teraz pri treťom mi oznámila ze si da svokra vypoved aby mi pomohla a to som tiez hned priamo ze nevidim dovod ved ja a manzel sme dvaja na detuchy a musi to rešpektovať

lenocka8894
7. aug 2024

@svetlonos mna nevychovali aby som navstevu otacala vo dverach 🤷‍♀️

30katrusa40
7. aug 2024

Presadiť jedine svoje. Prípadne im povedať aby si ubytovanie našli mimo vášho bývania. Ak chcú tak hrozne vidieť vnúča spravia to.

svetlonos
7. aug 2024

@lenocka8894
hovorí sa tomu sebalaska a sebarespekt! Pokial ten respekt nemajú iný, netreba sa pohorsovat nad mojim príspevkom.

jaass
7. aug 2024

Dakujem. 600nedelie je pre mamičku, babatko a ocka, potom sa vidíme, Dakujem, že to rešpektujete. Pokial máš v rodine ľudí, že pozerajú len na seba tak musíš na nich takto 🙄žiaľ. Nedaj si zobrat tie naj momenty 💙

gelifil
7. aug 2024

@svetlonos ale ved o tom cely cas pisem, ze podla vztahu, aky maju...snad si dcera matku pozna....tito tvoji ju mali poslat ovela skor ako po tyzdni!

mirkam3
8. aug 2024

@lenocka8894 návšteva pre mna je, keď niekoho pozvem, nie keď sa mi niekto chce nasackovat domov naporiek tomu, že mne to absolútne nevyhovuje.

lenocka8894
8. aug 2024

@mirkam3 no ved kazdy ako je zvyknuty...u mna je to tak kto ide okolo sa zastavi 😊 ku mne radi chodia a nemusia pytat povolenie u vas asi ano 🤷‍♀️ len po porode som cakala klud...nebolo mi to vtedy prijemne no prezili sme vsetci 💁‍♂️ potom tu citam prispevky ako vyhodili svokrovcov lebo sa vopred nespytali ci mozu a tak dalej..pre mna nepochopena vec ale je to ich vec 🙈

carolynka
8. aug 2024

Ked si chces stanovit hranice musis byt pripravena na to, ze niekoho tym nahnevas alebo sklames. Obcas treba vyjst z komfortnej zony a zit podla seba, nie podla ocakavani inych. Ak sa ty sama za seba nepostavis, nikto iny to neurobi a vecne budes ustupovat a zit podla toho co od teba ocakava rodina. Toto chces naucit aj svojej dieta?