icon

Neželané tehotenstvo. Čo by ste robili v mojej situácii?

18. júl 2021

Poprosím hneď na úvod všetky prolife a hlboko veriace ženy ani nekomentovať, dodávam, že v Boha neverím a v osud a podobné veci tiež nie…
Čo by ste robili v mojej situácii? Resp riešili ste niekedy niečo podobne?
S partnerom - dlhoročným, som bola pred rozchodom (z mojej strany, ono to celé roky bolo držané na kope len akosi umelo), no zistila som, že som tehotná. Jeho reakcia skvela, dieťa chce, so všetkým mi chce pomáhať, vraj ak sa po rokoch rozhodnem, že chcem žiť s niekym inym, on to rešpektuje a dieťa bude mat v nom vždy plnohodnotného otca. No ja sa priznám, od 2 čiarok na teste už týždeň len revem, nejem, úplne som sa psychicky zrútila. Neviem si predstaviť mat dieťa s mužom, s ktorým viem, že nechcem žiť, no zároveň si neveiem predstaviť ísť na potrat (partner je veriaci, nedokážem mu to spraviť, on ma milión chýb ale je to férový a dobrý chlap) . V duchu sa stále upínam k tomu, že snáď “to” vyrieši príroda sama a dieťa z toho nebude…. Áno, je to hrozne a nikdy by som toto na seba nepovedala, že mi niečo take napadne, no teraz neprejde minúta, aby som na to takto nemyslela. Mám za sebou ťažké obdobie a konečne som začala vidieť svetlo na konci tunela a zrazu toto… Len dodám, že mam 31 rokov, pomôcť s dieťaťom mi nebude mat kto (teda teoreticky okrem partnera, z mojej rodiny nikto -už nežijú/ťažké zdrav problémy a invalidita, vysoký vek; a z jeho rodiny už vôbec nikto).
Pre rypalky - áno, očividne aj antikoncepcia zvykne zlyhať.

Strana
z2
mabenn
19. júl 2021

https://www.alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/ skonzultovala by som s nimi...

37373
19. júl 2021

Ahoj,, úplne ta chápem. Bola som pred rozchodom,, po dlhom čase bez úspešného hľadania práce má prijali na perfektnú pozíciu a v tom bum. Žiaľ už som nastúpiť potom nemohla.
Tiež som dúfala, že príroda to vyrieši, za čo som sa neskôr hambila. Prvý rok a celé tehotenstvo bolo veľmi náročné a to aj po finančnej stránke. Úprimne ti ale poviem, keby som vedela koľko lásky a šťastia mi moje (extrémne živé) dieťa prinesie do života, určite by som mala dieťa aj skôr. Každý deň si hovorím, aké šťastie ma stretlo, že ho mám aj keď plánovaný nebol. Držím ti palce, je to tak ako to ma byť a možno v tom vidíš teraz len veľkú smolu, ale neskôr možno uvidíš aká úžasná vec ta postretla. Držím ti palce.

mabenn
19. júl 2021

A co by som robila ja? Ono zivot to este moze vselijako zariadit, ale ked ti to bolo raz dane...asi podla toho ci si viem predstavit ze budem zit s tym pocitom, ze som sa toho vzdala- ten pocit vies ty aky mas v sebe z toho...najhorsie by bolo keby si si nieco mala cely zivot vycitat a lutovat ci uz jednu alebo druhu cestu...akokolvek sa rozhodnes, aby si s tym bola zmierena

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
katpox
19. júl 2021

Nemam tiez nikoho na pomoc s dietatkom, ale zas rozdiel, som vydata a tesili sme sa nan s manzelom, vstarame sa len my dvaja, nikto nepomohol, ked sa chce da sa to zvladnut. Susedia su z detskeho domova a tiez su len dvaja a tak sa obracaju pri babatko, v 31 rokoch som rodila, mylsim, ze tiez uz mas zazemie a nejakym sposobom si zabezpecena, pripadne od roka mes.moze ist male do jasiel, no a vratis sa do prace, mozes si vybavit, co potrebujes. Aby si potom nemala este vacsie vycitky svedomia, ja by som to nerobila, pripadne rozmyslala by som o adopcii, hned po porode, viem, ze je dost velky zaujem o babatka, kolegyna dlho bola na cakacke, no je to tvoje rozhodnutie. Ten drobcek, mozno pre teba len zhluk buniek, je kazdym dnom niekde inde a mala by si sa k tomu postavit ako zena, nie ako slaboch, mas uz svoj vek, nepoviem o rozstrasenej 16tke, ale si dospela zena, rady od cudzich su k nicomu...treba byt zodpovedna, ja by som nedokazala ani stena utratit, nie to este vlastne dieta.... A mimochodom deti sa rodili aj za vojny......Financne sa to da zvladnut, budes mat tehotenske, 800 eur po narodeni dietata, 8 mesiacov (75%z hrubej mzdy), potom do troch rokov 400 e prispevok aj s pridavkami, v roku ak umiestnis, mozes aj skor do jasli zostane ti 400 e plus plat, okolo 300 e vychadzaju jasle, takze da sa to, kopu zien aj hocico daruje, videla som uz aj kociky, vybavicky, ono sa to da, kamaratke, co je sama s dcerou dokonca pridelili z mesta socialny byt, okolo 200 e plati za byvanie... U nas je aj azyl pre zeny s detmi www.jozefinium.sk

ckatka
19. júl 2021

Ja mam adoptovaneho synčeka. Zo situácie ze matka ho nechcela. Našťastie to neriešila potratom ale dala ho na adopciu po pôrode. Nemohla nic lepšie urobiť. Jedno úžasné dieťa.
Porozmýšľaj. A keď budeš mať "zadné dvierka" vo forme adopcie alebo utajeného pôrodu; dáva ti to tým pádom dobrých 8 mesiacov čas na rozmyslenie. A možno sa situácia vyvinie...
Budeš mať výhodu, brucho budeš mať v zime, ľahko schovas pod oblečenie....A posledne 2-3 mesiace môžeš ísť na nejakú pn aby nikto nevedel. Cez koronu si aj tak nikto nikoho nevšíma, všetci sú s ruskami....da sa to utajiť.
Uvidíš a držím palce.

emmeke
19. júl 2021

Dieťa bude vždy len spolovice tvoje v zmysle, že je jedno, kto je otcom, tá polovica je od teba, či ho ľúbiš, či nie. V tvojej situácii nie som, ale ja by som to nechala, ako hovoríš, na prírodu. Keď má odísť, potratíš. Ak nie, staneš sa mamou... Možno aj šťastnou.

20erika07
19. júl 2021

Tiez nie som veriaca, ale verim ze nahody neexistuju. Pred rozchodom a s antikoncepciou otehotniet? Po rokoch? Jedine vysvetlenie-tak sa to malo stať. Dôvod a zmysel zistíš neskôr. Ono sa ti neudialo preto aby ti to skomplikovalo zivot, aj ked to tak vyzera. A stare zname- co ta nezabije, to ta posilni, to plati aj tu, novy zivot, nove nezname starosti a radosti. Nechces iba teraz dieta alebo vobec nechces dieta? A posledne- predstav si, ze niekto iny pisal tento prispevok ,co by si tej osobe napisala ak by si chcela napisat? Nech sa rozhodnes akokolvek, drzim ti palce ,nech si šťastná tak ci onak 🍀🙏😘

maciatkolulu
19. júl 2021

@bennn akože mimo témy, ale pobavila som sa. V 31 som sa rozvádzala, 2 deti, teraz vydatá a mam novú rodinu a to napriek "vysokému veku" aj dieťa v 36👍, takže takéto reči ako "ťažko" atď sú mimo
Situácia si ti zdá teraz úplne na prd, neviem teda ako ste s partnerom žili, prečo sa rouchadzate, ale ako niekto písal, počkaj chvíľu, uvidíš.

hviera81
19. júl 2021

nevyslovovala by som nahlas, ze nech to priroda zariadi, lebo to moze zariadit ale vtedy ked to budes najmenej cakat (napriklad pri dalsom tehotenstve ktore bude chcene a zelane...)
drzim palce v rozhodovani, ale to babo sa sem pre nieco vypytalo....

kittykat22
19. júl 2021

Ja viem, ze dnes sa o tom verejne moc nehovori lebo treba feminizmus, emancipaciu a rovne prava, a zena nepotrebuje dieta k zivotnemu stastiu. Ale za seba ti mozem povedat, ze dieta je to najlepsie co ma v zivote postretlo. Nikdy som nebola matersky typ ani som dieta neplanovala, a prisli sme k nemu ako slepi k husliam. Ale to dieta je tak fantasticka vec. Pred dietatom som zila, cestovala, pracovala, mala vsetko na co som si zmyslela a teraz ked sa pozriem spat ako matka, tak zistujem, ze ziadna materialna, socialna ani ina vec nenahradi materstvo. Je to najlepsia vec na svete. Tie prve roky boli narocne ale potom ked su uz trosku ohrbanejsie a mas na seba viac casu tak je to na nezaplatenie. Mame teda dieta len jedno ale je to taky partak, je s nim sranda, zostavaju mi peniaze a cas na seba, priestor na vlastnu sebarealizaciu. Ak sa ti nakoniec postasti mat zdrave dieta, som si na milion percent ista, ze z teba bude stastna mama.

1katus1
19. júl 2021

@gianna aj to je možnosť aj bude mať záujem

janetinka27
19. júl 2021

zivot je pestry, prinasa rozne prekvapenia, niektore situacie ovplyvnit dokazeme, ine nie. kazdy z nas preziva v zivote nieco necakane, niekedy prijemne, niekedy menej, niekedy su to splnene tuzby a niekedy je to prekazka, ci choroba alebo aj horsie. ale vsetko je nova prilezitost, pri ktorej sa clovek musi rozhodnut, co dalej. rozhodnut sa, akym clovekom sme dnes. a zajtra nas caka to iste. nic sa uz neda vymazat, vziat spat.
nie si uz uplne mlada a zrejme ani nie si stratena v zivote, nikto z nas si na teba uz zajtra mozno nespomenie. kazdy si musime zit svoj zivot, najlepsie tak, aby sme sa dokazali na seba pozriet do zrkadla

tara42
19. júl 2021

Ja za seba by som nedokazala ist na potrat odkedy mam dieta, lebo teraz uz viem co z tych par buniek moze vzniknut, aky zazrak. A to nepatrim k tym co sa do svojho dietata zamilovala na prvy pohlad. Trvalo mi to niekolko mesiacov. Vsetko sa da zvladnut. Nemas 15 ani 20. Ja by som s tym nedokazala zit, stale by som rozmyslala co by robilo keby. Potrat by bol posledna moznost. Bud to zvladnut sama, s partnerom alebo dat dieta na adopciu. Ale rozhodnutie je na tebe. Teraz si z toho nestastna ale nevies co bude za par mesiacov alebo rokov. A noveho chlapa mas sancu si najst aj s dietatom. Drzim palce. Napis neskor ako si sa rozhodla.

luccija
19. júl 2021

@maciatkolulu tiež som zhrozená ako odpísala ženu, že si s jedným dieťaťom nenájde partnera.A rodiť v 35 r?veď to je dnes bežný vek rodičiek.Od 38-42 r som čítala, že je posledný rok boom rodičiek v tomto veku

sofiella
19. júl 2021

@kittykat22 nadherne napísané ❣ hovoríš mi z duše

gbgb
19. júl 2021

Moj osobny nazor. Ja by som sa uz bala, ze dalsie dieta nebude mozne a obzvlast ked uz nie si najmladsia. No ja som deti vzdy chcela.
Ked skoro ex chce pomahat, tak by som isla do toho.
No je to tvoje rozhodnutie,musis si zvazit pre a proti.

cecilia29
19. júl 2021

To bábo si ťa napriek všetkým prekážkam (antikoncepcia) doslova vybojovalo. Určite ti odporúčam kontaktovať https://www.alexisporadna.sk/
Mimochodom mám dve plánované deti a aj tak prvý trimesteer som mala zmiešané pocity a vnutorne otázky či som urobila dobre. Toto robia hormóny. Určite o to je viac zmätená žena čo tehu ani neplánovala.

lesana25
19. júl 2021

Mám pocit, že tu z času na čas nejaká wannabe ďalšia Evita píše knihu, nahodí témičku a čaká nech sa to píše samo.

heymissg
19. júl 2021

Skús Alexis poradňa. Je to poradňa aj pre ženy ktoré neplánovane otehotnela resp. nechcú dieťa

beata_k
Odpoveď bola odstránená
bobana297
19. júl 2021

Ja tiez nie som veriaca, ale verim, ze to co sa nam deje v zivote asi tak ma byt, proste vsetko sa deje pre nieco a treba to prijat ci je to zle ci dobre. Moze sa stat, ak pojdes na potrat, ze najdes dokonaleho partnera s ktorym by si chcela rodinu, a ten zivot ta vytresta s tym, ze sa nebude dat. Prijmi to tak ako to je, a potom sa raduj, ak bude zdrave. Co ja by som dala za to, aby moj mensi syn bol uplne zdrave dieta. Vsetki by som za to dala

janetinka27
19. júl 2021

@beata_k no inak tento argument o tom pomahani tu odznieva casto, ale je trochu nelogicky. ak zene niekto poradi, aby si dieta nechala, tak uz jej ma automaticky pomahat, ked bude naprikad bez pomoci a penazi? a ten co poradi potrat, bude jej potom pomahat, ked dostane depresie? alebo ked uz nebude moct otehotniet? ved kazdy nas nazor moze autorku ovplyvnit, ani si neuvedomujeme, ako mozeme na ludi vplyvat. my zajtra na tento prispevok zabudneme, ale ona musi zit dalej. tak sa netvarme, ze iba opacny nazor ma nasledky, aj nas nazor ma nasledky.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
19. júl 2021

@beata_k nikde nie je iste, ze bude na dieta sama. ja som medzi riadkami nic o tom, ze dieta nechce, necitala. keby ho nechcela, tak sa tu nepyta a zariadi sa. ja tam citam skor neistotu. ze ide zacat novy zivot po rozchode, ale s dietatom od muza, od ktoreho odchadza.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
beata_k
Odpoveď bola odstránená
beata_k
Odpoveď bola odstránená
mladena
20. júl 2021

keď máš takéto strašné pocity až si želáš aby to vyriešila sama príroda, riešila by som to potratom prip. na adopciu určite. Pre mňa napr. existuje reinkarnácia, takže brala by som, že sa narodí ďalej..... neželaných a nešťastných ľudí je na svete až až....to je čisto môj názor. Ja som sa raz veľmi bála že som neželane tehotná a mala som tiež podobné pocity... To podľa mňa v žiadnom prípade nemôže byť dobré pre to dieťa už teraz!

Strana
z2