Objednala som sa na potrata, ale muž je proti
Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem
Ahoj a anonymný pôrod by nebol riešením? Pre teba aj muža? Proste teda to dieťa "nezabiješ", keď ide o to mužovi a zároveň ty už ďalšie dieťa nemusíš vychovávať? Nejakému zúfalému páru by ste určite spravili veľkú radosť. Aj keď viem že to je riadny nápor na psychiku, vzdať sa vlastného dieťaťa, zároveň však potratom sa deje to isté🤷. Ja mám tri deti a veru pri treťom som bola riadne vyhoretá už, ja však tiež by som nikdy upt nepodstúpila (jednoducho by som sa s tým nevedela v hlave vysporiadať, zatiaľ čo s anonymným pôrodom by som sa vedela, lebo by som vedela, že to moje dieťa niekomu spravilo obrovskú radosť a že sa má ako v bavlnke).
Nie si egoisticka svina, ale ani ja nedokazem nijako pochopit ako mozu byt dovody,ktore si popisala pre teba dovodom aby si zabila dieta, ktore sa v tebe rodi.Dokazem muza pochopit,nedokazem pochopit teba.Mali ste si davat vacsi pozor.Teraz ti duni z toho v hlave,nechcem vediet ako ti bude duniet v hlave potom,ked si casom uvedomis, co si spravila zo sebeckych dovodov a hlavne ak je muz uz teraz proti neverim, ze ti to niekedy odpusti.Skor by som to vyuzila na to,aby viac pomahal,stiahnut ho na matersku a podobne ale toto nie.
@mariska1989 ale ty nikoho nezaujimas chapes ? Rovnako ako ja nezaujimam zensku z Hornej dolnej. Autorka je zodpovedna za seba a SVOJE deti a aj preto rozmysla ako rozmysla, skrz SVOJU buducnost. Ved ty maj deti viac ked sa na to fyzicky a psychicky citis a naplna Ta to
Zaujímavá otázka tu zaznela, že prečo muž nejde na vazektomiu. No prečo asi... Lebo on s ďalším dieťaťom nemá problém. On by ich kľudne aj 10 narobil. Autorka má problém. Ona nechce dieťa. Preto musí riešiť ONA, aby už znova neotehotnela. Čo sa týka zákroku, áno, je jednoduchší, je ambulantný, netreba k nemu súhlasy od doktora a blbiny. Len ženy nemajú práva a ich doktori im musia milostivo schváliť, aby si mohli zaplatiť zákrok, aby už ďalšie deti nemali. No muža ona nedostane na vazektomiu, veď on ďalšie dieťa chce! A finančne je to inak to isté, vazektomia= sterilizácia (obe okolo 400€). Upt tiež okolo 400€. Preto je jednoduchšie dať si spraviť sterilku (aj a tými všetkými papierovackami okolo) ako ísť viackrát na potrat. Ale určite je 400€ za upt menej ako 18 rokov starostlivosti o dieťa ;) ale tu autorke nejde o peniaze, ide o to, že ona ďalšie dieťa nechce. A nikto nemá právo ju nútiť ho vynosiť
Aj ženy majú právo myslieť na seba a na svoje psychické zdravie. Ich život sa neskončí, keď sa stanú matkami.
Tvoj muž ti nepomáha, ale decko by chcel 🤦♀️ Viaceré tu píšete, že nech ide on na materskú, ale vážne si myslíte, že taký muž by ostal doma s dieťaťom?
Autorka, nenechaj sa emocionálne vydierať. Tvoj život a tvoja psychická pohoda sú dôležitejšie. A aj tvoje dve deti ocenia spokojnejšiu mamu, než keby si mala byť vyčerpaná a na dne s tretím dieťaťom. Držím palce.
Este ma napadlo .. nech si muz zoberie par dni volno teraz a ty chod niekde k rodicom alebo niekde ku kamoske.. on nech je doma s detmi Sam a stara sa. Potom sa vratis pred terminom zakroku a opytas sa ho ako to zvladal a ci by teda bol ochotny ist na matersku on. Ono je v podstate jedno ci pojdes na upt alebo si dieta nechate. Ide o to aby Ta chapal on. Aj ked jemu moze byt tych par dni doma s detmi fantasticky. Ale riesenie by ste mali hladat spolu tak ako ste spolu splodili.
Na jednej strane ťa chápem, na druhej by som to sama nedokázala urobiť. Čo tak sa porozprávať s mužom, akú psychickú nepohodu zažívaš a nájsť kompromis? Aj chlap môže ísť na materskú.
Obhajovat zabitie vlastneho dietatka, ktore si ta vybralo za mamu klimatickou krizou, spoločensko-ekonomickou krizou, moralnym upadkom spolocnosti...
Tak dovi, teraz som uz naozaj videla uplne vsetko 🙈
@sashabb no nemyslim, si, ze je to jedno..potom je jedno aj to keď jeden vezme pozicku bez vedomia a suhlasu toho druheho toho druheho a to potom normalny a bežny fakt tiež..veď načo si veriť a diskutovať fakty. Tu skôr mám pocit, že už dávnejšie kvasia iné veci a otot len buchlo a bola ta povestna bodka na konci
Ináč , chlapa, ktorý sa teraz o deti nestaral , nebude sa ani po narodení tretieho, pretože , naučiť sa fungovať okolo takých deti chce tiež prax, nieje to len tak, nech ide na materskú a stará sa( čo ak to dávať nebude, zaplati opatrovateľku?) A navyše , ak je to hlavne všetko na autorke, bude to naďalej aj tak, keď sa vráti domov, práca okolo deti , učenie sa snimi, no neviem, koľkí chlapi by to dali. Asi ju chápem , veľa deti nechce, nieje tak nastavená , čo nato povie aj tvoja rodina? Budú súhlasiť s UPT? Ma Vám kto pomôcť aj z rodiny?
@annamalaga preco by mala nejaka jej Rodina suhlasit ci nesuhlasit s upt? Ved to je jej sukromna vec a okrem muza to nemusi nikomu vesat na nos. Este tu Niekto Pisal ze aky vzor dava svojim detom. Sak 6a 2rocne o tom nebudu ani vediet . Je to len na tych dvoch co to dieta splodili.
@roobett je to upt- umelé prerušenie tehotenstva.
@janulik2008 uz je tu😂😂😂👍
@ivik4 ty nezaujimaš zas mňa 😂😝keď je rozhodnutá na potrat na čo to veša na MK . Žiadna z nás jej s tým nepomôže ona sama musí vedieť čo chce a či je to čo si myslí .
@mariska1989 no to vieš matky ktoré majú 3,4,5,6 deti sa pre ne rozhodli. Ona sa rozhoduje či ďalšie mat ,alebo nie. To že ty stihas pri troch 22 koláčov je jedna vec. Ja so bola rada keď som jednom stihla bublaninu,ale koho to zaujíma? Ja nežijem tvoj život, ty nezijes môj,ale každý si žije ten svoj a niektoré z nás dokážu odhadnúť na koľko deti sa cítia. Citové výlevy,lebo ty to dáš nie su na mieste.
@annamalaga čo s tým má jej rodina? Toto by mala prebrať s mužom, nikoho iného do toho nič
@nykkushka tiež som unavená .nie jeden x nevyspatá ale vešať to na MK ? Poznám čo má jedno dieťa a je vyčerpaná a nechápe ako ja môžem všetko to čo urobím stíhať pri 3 deťoch .za ďalšie to že niektoré využívajú svoje staršie deti na stráženie menšieho ma netrápi nakoľko toto u mňa nehrozí keďže moje deti majú iné záujmy a okolo najmenšej sa točím sama . A ver že sa dá venovať približne skoro rovnako každému dieťaťu len to treba mať naplánované vedieť čo a ako aby si čas rozdelila
@lenkasarka každý stíha podľa toho tak ako si to urobí a zariadi ., Niekto nestíha lebo veškeru čas venuje deťom .alebo kamarátom alebo telefónu .ja neriešim to že je k.o pri dvoch deťoch ale to že sa rozhodla zabiť to čo jej teraz berie najmenej ale to je jej už vec je rozhodnutá na čo sa pýta na MK či je egoisticka sviňa a že prečo sa iné rozhodli pre potrat .vieš koľko tu je takých ktoré potrat neznášajú a radi by mali svoje vlastné dieťa alebo o bábo prišli ..
Viac sa vyjadrovať nebude. Nakoľko nemám rada slovo potrat keď ide niekto na potrat na čo to veša na sociálnu sieť
@mariska1989 nerozumiem, na čo jej je informácia, že ty pri viacerých deťoch napečieš 22 druhov koláčov. Ja som mohla mať takých detí, ako bol môj syn kľudne osem a v pohode by som zvládla všetko, ale garantujem ti, že keby si mala jedno také, aké mal môj bratranec, tak by si neupiekla ani plech. Keby som to nevidela, nestrážila by som ju, neuverím. Keby bola moja, pre druhé by som sa nikdy nerozhodla. Takže porovnávaš neporovnateľné a otázka vôbec nebola - čo všetko zvládate pri viacerých deťoch. Tak si sa pochválila, ale autorke je to na dve veci.
@mariska1989 takže mi chceš povedať, že keď ma žena 2 skolopovinne deti s ktorými sa treba denne 2hodiny učiť (s každým) plus k tomu 3 ročné s ktorým sa treba aj zahrať, taktiež sa mu venovať a pracuje do 16-17hodiny, v pohode sa každým naučí, potom nachystá najmenšie spať a potom upratuje varí a doháňa to čo ešte nestihla? Nie, ďakujem ja si taky život neprosím a asi nie som sama. Bez hanby priznávam, že mám rada to pohodlie, keď moje JEDNO dieťa večer zaspí, ja si sadnem k telke, ku knihe a venujem čas len sebe a manželovi. A nemám pocit ze by som bola egoisticka. A ani sa nebudem ospravedlňovať za to, že nie som taká dokonalá ako ty a nestíham pri JEDNOM piecť 22 druhov koláčov 🤦🏼♀️🤷♀️ (niečo tu smrdí).
@mariska1989 a to píšeš teraz, že jej nezaberá žiaden čas, ale vieš zaručiť, že keď sa dieťa narodí, bude ideálne? Že prespi celú noc, nebude náročné, plakať a pod? Aby bola autorka schopná cez deň venovať svoj čas starším deťom? Alebo je v poriadku, ak bude bábätko celé noci plakať, matka sa nevyspi a odrazí sa to na jej správaní k deťom, okoliu? Ale hlavne, nechaj si to dieťa 🤦🏼♀️

@lubkavargova1 a nieje to jedno kto to bude platiť? Píšeš, že TOLKO peňazí. Chceš mi povedať, že starostlivosť o dieťa ďalších 18+ rokov je menej nákladné? ako tá jedna investícia na interupciu?