Objednala som sa na potrata, ale muž je proti
Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem
Ahoj autorka. Ja ta chápem a nemyslím si, že si egoisticka sviňa (tusim takto to niekto vyššie naformuloval), keď chces mat už konečne čas aj na seba. Píšete tu viaceré, že nech ide manžel na materskú, a co ak nechce? Co ak povie, že na materskú nejde? Zvládol by starostlivosť o tri deti? O novorodenca? Aj o choré dieťa? Co domácnosť? Skratka, ktorý bežný chlap by zvládol to, čo bežne žena dáva počas materskej?
Píšete jasličky,ze sa môže vrátiť do prace. Ja pracujem odkedy môj syn dovŕšil 11 mesiacov, a na full time od jeho roku a pol, keď išiel do jasliciek a rovno napíšem, že viac som bola doma na z zvyškových dovolenkách z materskej ci na home office s nim, ako v práci. Dôvod je jednoduchy: detské choroby v kolektíve. A nie, ak nemáte žiadnu pomoc, tak plnohodne pracovať z domu s malým, navyše chorým, dieťaťom je nemožné. Ja mam mega šťastie na zamestnávateľa, nie každý však má takú prácu, kde toto tolerujú.
Tretie dieťa môže byť úžasné, dokonale, pokojne, kľudne, zdravé, ako za odmenu. . Alebo ani jedno z toho. Si autorka pripravená prijať ďalšie dieťa za každých okolností? Na druhej strane... Prežil by to vás vzťah s manželom? Nebude výsledkom tohto potratu strata otca tvojich už narodených dvoch detí? Co tvoje pripadne výčitky? Ako by bolo lepšie.a ľahšie pre teba ďalej žiť a fungovať..?
Tiež by som ďalšie nechcela. Aj z dôvodov tebou vymenovaných.Co by som ale robila ja na tvojom mieste? Ťažko povedať.. Staršie ma 6 rokov. Už bude len a len samostatnejsie. Nastupuje puberta potom atď. ale ta starostlivosť je už úplne ina, ako pri dvojročnom. Dvojročný by mohol ísť kľudne do jasliciek. Takto by sa dal lepšie rozvrhnut čas. Po. nejakom čase by muž mohol ísť na materskú. Ale to ty ho najlepšie poznáš, či by išiel a ci by to zvládol. Deti naozaj rýchlo rastu.. A do dôchodku a ešte samozrejme aj po by si stihala byť tzv. plnohodnotným členom spolocnosti (ako si to sama nazvala) habadej.
Ja robím popri rodičovskej a mam rada svoju prácu, kolektív.. Materstvo ma dokáže brutálne vyčerpať po všetkej stránke... Ale práve teraz, ako som sa vrátila pracovať si uvedomujem tie najväčšie hodnoty.. Veľmi sa teším z úspešnej práce, keď klient je spokojný, vidím, že to má zmysel a napĺňa ma to, ale Skutočny zmysel života ma čaká v tých jaslickach, keď prídem po neho a skočí mi okolo krku. Energia, ktorú do neho dávam (alebo ktorú zo mňa úspešne čerpá 😁) mi príde ako naozaj dobre investovany cas, práca. V práci som nahraditelna. Ako Kazdy všade. Aj ty. Ale pre syna som mamou len ja. Tak, ako ty u vás doma pre tvoje deti. Pre všetky.
Musíš si dat myšlienky v hlave dokopy.. Akokoľvek sa rozhodneš, bude to rozhodnutie v tom čase správne. Súdiť ta nemôže nikto. Dúfam, že sa s tým vysporiadas najlepšie, ako sa bude dat. Veľmi ti držím palce.
A ináč , to by som chcela vidieť , ako by ste prerobili chlapa, čo žene v domacnosti Nepomáha dlhodobo, keď to nebol ani doma naučený robiť , to by som bola zvedavá.
A kto to bude platit ten potrat? Manzelka ma tolko peniazkov, alebo pan manzel? Ci zo spolocneho ak je on proti?
Na MK som za tie roky alergicka len na jednu vetu. A to je "co by za to ine zeny dali". Mile konikovske sestry, vzdy sa najde na svete 2000 zien, ktore by za Vase staznosti ruky trhali. A je jedno ake su banalne. Tie z vas, ktore hadzu tuto vetu o hlavu pri kazdej moznej prilezitosti - tak nabuduce ked budete vyhadzovat zvysky jedla do kosa, ci uz nezjedene alebo pokazene z chladnicky. Tak si uvedomte, ze co by dali za tie stare rozky, pokazene maso, salat, kolace deti z afriky ktore tam umieraju hladom. Pretoze svojim posobom, ste aj vy nevdacne bestie.
Je to hrozné čítať: klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, matky zabíjajú vlastné deti, ktoré počali s vlastným manželom. A teraz, keď pôjdeš na ten potrat a zabiješ dieťa Tvojho manžela, ten svet akože bude krajší? Budeš chodiť do nejakej práce, nebudeš mať čas na rodinu, to už bude Tvoja rodina šťastná? Ako sa má na Teba vlastný manžel vôbec pozerať???
@luccija vieš čo, viac menej kvôli manželovi ... on je z veľkej hodiny zo 4 súrodencov a vždy vravel že chce mat tiež 4 deti že deti miluje a proste chce mat tiež veľkú rodinu... v podstate sa mi aj vďaka tomuto jeho rodinnému plánu veľmi páčil a pred svadbou sme boli obaja naladení na väčší počet deti... a prišlo to prvé a ja som ostala doma a zrazu som bola vyčerpaná, zničená, znechutená, dieťa vrieskalo deň/noc, v živote som sa necítila tak zbytočne a unavene, možno bola aj nejaká ta poporodna depresia, vtedy som mužovi povedala že už nikdy viac, že už žiadne ďalšie dieťa nedám... ale časom keď mala povyrástla a už je to aj o inom ako o plienkach a reve tak si vravím že síce veľkú rodinu mat nebudeme ale ešte aspoň raz to zvládnem za podmienky že to bude teraz čím skôr aby som nešla z tejto rodičovskej do prace lebo akonáhle sa vrátim spat do prace už by som sa asi nepresvedčila odísť zas na materskú ... môj muž svoj postoj a názor na veľkú rodinu nezmenil, on malú zbožňuje od začiatku a ako vravím veľmi mi s ňou pomáha a aj preto ho nechcem úplne odstrihnúť a rozhodnúť aj zaňho že už žiadne ďalšie dieťa nebude
@maciatkolulu veď to napísala sama autorka v úvodnom príspevku, dokonca sa to pýtala, tak som len odpovedala, či mala som ju pochváliť?
Tak moja ja mam takýto názor ja som tiež na dve deti sama skoro cele dni 5 ročná a 1 ročná keď sa malá narodila tak som bola psychicky vyčerpaná aj fyzicky nič som nestíhala v domácnosti malá málo stala a plakala teraz keď ma rok je to už lepšie ale veru ani pri otcovi nechce ostať stále za mnou plače ale nešla by som na potrat nech ti manžel pomôže s výchovou alebo neviem akú má on prácu a ty ale nech ide on na materskú trebárs a byť tebou dám si po pôrode to antikoncepčné teliesko tiež som ho chcela ale po cisárskom sa neodporúča. Držím prsty nech sa správne rozhodneš ináč čudujem sa našim mamám ako ze mali energie a nervy na nás keď nás mali 5 deti a skoro všetko rok po roku
Tak rada by som bola na tvojom mieste,mať zdravé tehotenstvo.Ja som tento mesiac potratila v 5 tt.Mám tiež 37.rokov,dve deti a tri potraty za sebou.Dala by som všetko aby sme mohli mať ešte jedno dieťatko.Každé dieťa je dar.Prosím ta nedaj preč nevinné dieťatko.Porodíš ho a uvidíš koľko lásky ti bude dávať.Potom možeš isť ti alebo manžel na sterilizáciu a viac deti nebudete mať ak už naozaj nechcete.Deti rýchlo vyrastú a potom budeš mať ešte čas pracovať do 70.-ky.Ale dieťatko ti už nikdy nikto nevráti a podla mňa to budeš ľutovať celý život že si ho dala preč.Prajm ti aby si sa rozhodla správne.
@21oktober autorka sa nevyjadrila ze jej zlyhala antikoncepcia alebo nie, ani nema dovod obhajovat sa, preco. Tak bohuzial, pre nu chvalabohu to stale riesit moze , ci sa to cudzim ludom pacit bude alebo nie. Ja jej prajem nech sa rozhodne akokolvek aby bola so svojim rozhodnutim vyrovnana a mala sa potom dobre
@ivik4 tých zlyhaní antikoncepcii je na MK namraky , až je to neuveriteľne a vybočuje to zo štatistiky a to tak že nejde o odchýlku ale o mega odchýlku . Ťažko uveriteľne.
Ohladnúc od tohto , pri rozhodovaní je potrebné aj brať ohľad na okruh ľudí ktorí sú spolutvorcami , teda na otca toho dieťaťa, lebo jej to môže priniesť taký rozkol do manželstva že to nerozchodí a výsledkom môže byť že nie že bude mať dieťa navyše , ale o manžela menej v rodine a to ešte len potom pocíti čo to je byť vyšťavená z detí .
@21oktober ja Ti napisem ako zena ktora v zivote nikdy nechcela 2 deti ,fakt proste vobec a pri synovi som naplnena, sme s muzom spokojni , ze keby som v jej situacii tak by som radsej riskla ze pridem o muza lebo ma nerespektuje a budem sama s detmi, ako mat dalsich minimalne 18 rokov zodpovednost za dalsieho cloveka . To myslim vazne . Nieje to len tak, vsak bude ako bude. Sama to urcite vies ake je to velmi narocne. Este horsie zit mnoho mnoho rokov zivot v ktorom trpim. Moj muz je zo 4 surodencov ale toto sme mali vyjasnene uz pred synom . Bohvie ci ona sa s muzom o tom rozpravala , kolko deti chcu
Pozri, ty budeš znášať tehotenstvo a pôrod a starať sa aspoň tých prvých 6 týždňov. O svojom tele rozhodujes ty. Muž si mal dávať pozor. Ak dieťa veľmi chce a vyhráža sa ti, ze sa a tebou rozvedie alebo niečo podobné, tak mu navrhni, že ok, si ochotnat ho vynosiť. ale ďalej ani slamku neprelozis. Nebudeš k nemu v noci vstávať, rozhodne nebudeš kojit, celá starostlivosť bude iba na ňom. Po 6 týždňoch sa vrátiš do práce a on pôjde na materskú a bude sa starať nie o jedno, ale o 3 deti. Nikto na svete by ma nedonúti si nechať ďalšie dieťa, keď viem, že materstvo nie je pre mňa a ďalšie dieťa za žiadnych okolností nechcem. Ak si mala ok tehotenstva, že si nelezala stále v nemocnici a nemusela si byť 24/7 napojená na infúzie, tak mu navrhni túto možnosť. Ak s tým bude súhlasiť a naozaj sa oddá roli otca tak, že ty budeš plnohodnotne chodiť do práce, zarábať, realizovať sa... Tak mu ho daj, keď ho tak urputne chce. Ale nech s tebou neráta, že ty budeš na OCR, že ty budeš chodiť k doktorom s ním, že ho budeš vidieť viac ako hodinku denne. Chlapom, čo sa o deti nikdy nestarali a nestarajú sa to hovorí super. Takí by mali aj 10 detí, hlavne, že ich nevidia ako je rok dlhý. Môj muž čo bol na materskej, každú noc vstával, kŕmil, čo doteraz prispôsobuje svoju pracovnú dobu dieťaťu, lebo tak sme sa dohodli, jedno dieťa maximálne stačí, lebo vie, čo je to za robota okolo. Mne stačilo 9 mesiacov trápenia, jemu stačili 4 mesiace nočného vstávania a kŕmenia a obom nám až-až stačí výchova jedného dieťaťa. Ale ak je tvoj muž taký geroj a bude sa od dnes starať o dve deti iba on a o tretie výlučne iba a len on keď sa narodí, tak nech sa páči. Navrhni mu a uvidíš, ako nadšene sa bude tvarit. A ked vieš, že ďalšie dieťa nechceš, daj si spraviť sterilku, aby si upt neriešila o pol roka znova.
Az na to tretie tehotenstvo sme vo velmi podobnej situacii. Ja mam 36, deti 2 a 5 rokov, vystudovane dve vysoke skoly,dom na dedine kde "nic nie je",muz v praci alebo robi veci okolo podnikania, takze 98% starostlivosti o deti je na mne.a ano,sibe mi z toho kolobehu a z toho ze som 5 rokov neurobila pre svoj sebarozvoj nic. Su dni ked som vyhorena,najradsej by som odisla poriadne daleko. O tretom dietati neuvazujem,hoci muz by bol za.ak by sa stalo,na potrat by som nesla.ked uz vychovavam dve,vychovala by som aj tretie a svoju karieru odlozila,ved dalsie 2-3 roky nie su cely zivot.nadsena by som teda nebola,aj muzovi som povedala,ze v takom pripade by musel skoncit s podnikanim.
A poznamka pre tie,ktore tvrdia ze aj muz nech sa stara viac,niekdy to proste nejde,den ma len 24 hodin.muz navari,ked deti este spia,ide do prace alebo riesi veci okolo podnikania.hoci cely cas ktory mu zostane venuje rodine,nie je ho tolko,ze by sa dalo povedat,ze tie deti vychovava.staci to na to aby deti nepoznali otca len pri stole s vecerou a aby sme udrzali funkcne manzelstvo.ma moju pravidelnu sebarealizaciu,bohuzial,nie.
Niekedy je to o drzku,ale toto je teraz moje "zamestanie" a na rozdiel od povodneho v nom vidim ovela vacsi zmysel a naplnenie.
Bola som v podobnej situácii, dve deti z IVF - 5 a 2 ročné, ja vo veku 37, zistila som, že som tehotná. Bolo nám povedané, že prirodzene to nikdy nepôjde. Bola som už takmer v 10tt, keď som šla k lekárke, myslela som si, že mi začína menopauza. Veľký šok, nahlásená v práci, že nastupujem, mladšej som už vybavovala škôlku. Príbuzných nemáme, som na všetko sama. Muž radšej uprace a navarí, tak s deťmi chodím von ja, hrám sa ja, učím sa. Takmer rovnaká situácia ako tvoja. Mne ale hlavne bežalo hlavou, že už nechcem rodiť, že už nechcem opúchať - mám reumu od detstva. Ale všetky tehotenstvá ok, malé som chcela. Volám ju Marťanka od narodenia, nečakaná spadla z vesmíru. Po pôrode ma skolili moje zdravotné problémy v prvý rok. Ale horšie to už nebolo, myslím, že som nemala pocit, že mám novú ťarchu. Nejako som si lahšie zorganizovala dni. Určite by som šla do toho znova.
Materska a rodicovska dovolenka je pravo, nie povinnost 😊 teda mozes, ale zdaleka nemusis vyuzit plnu dobu ich trvania, ak citis vnutornu potrebu sa realizovat inak nez cele roky pri detoch, co je aj pochopitelne... 😉
Ja som teda odporca potratov ale dokážem pochopiť ženy ktoré sú v zlej situácii, ale ty máš zdravie, financie všetko a chceš sa zbaviť svojho dieťaťa. O čo je horsie ako tie 2 predtým? Dieťa ke vždy dar, o tom by vedeli hovoriť ženy ktoré ho mat nemôžu. Keď máš sex musíš vedieť, že mozes z neho aj otehotnieť. 100% istota je abstinencia. Viac zapriahnuť muža do pomocí s nechať dieťa žiť. Môžeš ho dať do jaslí a ísť makať, keď ti to tak veľmi chyba.
Ja len dufam, že autorka sa rozhodne podľa seba a nebude brať do úvahy ani jeden názor na MK🙏.
A vy milé ženy, ktoré ju nazyvate sebeckou, hnusnou, vrahynou a podobne - som zvedavá, ako budete reagovať , ak sem za par rokov napíše, že si dieťa (ktoré nechcela) nechala, nič k nemu necítiť, nemá ho rada a nedajbože, zostala na 3 deti sama, lebo manžel uz nemal záujem o strhanu, zanedbanu ženu ktorá svoj čas venovali deťom, keďže on jej očividne nepomáha 🤷♀️.
Hlavne treba radiť druhým, pravda, veď vy sa starať nebudete a nebojte, určite jej nie je ľahko ísť na ten potrat, robí to s radosťou 🤦🏼♀️🤦🏼♀️
A najviac milujem reči - čo by za dieťa dali iné, ktoré nemôžu otehotnieť 🤦🏼♀️ to akože zázrakom, keby iné ženy nešli na UPT, tak všetky ostatné otehotneju? 🤦🏼♀️
@nykkushka veď toto, sama musí vedieť , či to zvládne alebo nie. Ak je chlap neustále v práci , tak bude v práci aj naďalej a stejnak jej moc nepomôže. A dobre sa hovorí niekomu, kto to zvláda bravúrne.
Teba ide zrujnovat 6 a 2 ročné dieťa ??? Čo matky ktoré majú 4/5/6 deti ja mám aktuálne najmenšiu 1,5 roka a teda stíham všetko a to aj napiecť 22 druhov koláčov a som tu a nesťažujem sa a to musím riešiť ďalšie 2 deti čo sa hádajú áno 3 deti na starosti a stíham a nebránila by som sa vôbec 4 dieťaťu .a vživote by ma nenapadlo ísť na potrat áno teraz som napísala že sa to dá ked človek chce ..mňa zaujíma prečo chceš zabiť to maličké v sebe ktoré privedieš na svet za cca 8 mesiacov prečo nezabiješ to 6 či 2 ročné ? Prečo práve chceš to maličké nevinne zabiť ktoré ti dá ešte čas nezoberie ti toľko energie , peňazí , času
Ved na matersku moze ist muz, odsajes mlieko a ides do prace. V praci budes mat vyhradene miesto a cas na odsavanie a hodis to hned do chladnicky alebo mrazaku. Akoze v USA takto fici 80% zien. Tam sa materska nekona ani omylom. Dieta ide do jasli a Ty do prace. Alebo nech muz zabezpeci nanny a ides zase v poho do prace. Poznam vela zien, co su takto . Poznam zeny,co pocas porodu riesili pracu. Nie kazda chce byt len matkou.
@mariska1989 a čo keď idú autorku zrujnovat 2 deti? Právo na únavu, stres a vyčerpanosť majú len matky 3 a viac detí?
Presne pre toto sa niektoré matky cítia ako chudere, lebo majú pocit, že veď pri jednom dieťati nemajú právo byť unavené 🤦🏼♀️. Možno jej dve deti sú rovnako náročné ako tvoje tri či štyri inej matky, tak fakt nerozumiem tomuto porovnávaniu.
A môj názor je, že ženy ktoré majú viac ako 3 deti nemajú šancu sa rovnako všetkým venovať, dávať im rovnako veľa času. Alebo to zvládajú len vďaka tomu, že staršie deti zastúpia rolu rodičov 🤦🏼♀️🤷♀️

@cyberk nic ine ako tie deti??! Si normalna, co to pises? Ved starat sa o deti je mega tazke. Vidis, ze autorka starostlivost uz nezvláda. Tak sa kontroluj.