icon

Objednala som sa na potrata, ale muž je proti

26. dec 2021

Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem

lenkasarka
27. dec 2021

@roobett ja som si to nevymyslela

sparrows
27. dec 2021

@jazernica ľudský život je najviac.. aj autorka je ČLOVEK, ktorého život je dôležitejší ako nejaké embryo a keď raz nie je psychicky v pohode s tým mať ďalšie dieťa, tak je to jej voľba a jej vec

elizita
28. dec 2021

@dahra no neviem ci ste teda v rovnakej pozicii.. nezda sa mi,ze jej muz navari ci uprace 😀

autor
28. dec 2021

Wow, som nečakala, že táto téma rozviri takú diskusiu. Prepáčte, cez deň nemám čas na sociálne siete - až večer, keď deti zaspia ( ak nezaspím s nimi aj ja ako teraz )
Ďakujem za všetky vaše názory, myšlienky, rady a kritiku. Prečítala som si všetky a verte mi,že každú z vás viem pochopiť.
- Áno, trieskam si hlavu o stenu,že som nešla na sterilizáciu hneď po druhom, no už to nezmením, ale pôjdem hneď ako sa bude dať
- Áno, vedľajšie účinky sexu poznám, preto používam ochranu, ale ako všetci vieme, nedá sa na nič 100% spoľahnúť
- Muž nie je taký "chrapúň neschopný" ako ste ho začali vykresľovať, aj sa deťom venuje ak má čas, lenže z práce chodí domov večer okolo 19. Ja ho chápem, lebo máme rovnaké povolanie, takže kým niekto pred 20 už ukladá deti spať,my večeriame a deti uspávame medzi 22 - 23. Potom začnem variť, aby bolo čo jesť na druhý deň, upratovať a pod. Čiže čas na seba mám tak medzi 1 - 2 hod. A to sa mi fakt už niekedy nič nechce.
- To,že som sa objednala na zákrok neznamená,že som na 100% rozhodnutá, len som chcela mať istotu,že ak sa pre to rozhodnem, tak to stihnem. Lebo pre mňa je rozdiel 5 týždňový plod a 6-ročne dieťa. Vec názoru, o tom sa s nikým ani nebudem hádať.
- Adopciu som v tej najcynickejšej chvíli zvažovala, ale to by som ani ja neustála. Mám kamarátku, ktorá by dala čokoľvek za ďalšie dieťa, aj by som pripustila možnosť im dieťa vynosiť, ale u nás sa to nedá. Legislatíva je taká, čo viem, že nemôžem "darovať" dieťa komu chcem.
- Muž ma má úprimne rád, aj ma chápe - moje pohnútky, lenže v tomto spoločnú reč nenájdeme, a preto naozaj neviem, čo by to urobilo s našim vzťahom. Viem,že ja by som sa s tým vyrovnala.
- Viaceré, čo ste tu písali riešenie, o tom, že pôjde muž na MD, mi dnes aj on sám ponúkol. Že pôjdem teraz od februára do práce, ako som plánovala (aspoň na tých 5-6 mesiacov) a potom po pôrode resp. mojej MD pôjde on. Musím podotknúť, že to mi sľuboval aj pri druhom dieťati, ale potom keď zistil, že jeho materská ako živnostníka by bola nižšia ako môj rodičovský, tak z toho upustil. Ale to ma už nepresvedčí. Mňa každá materská stála pár tisíc eur, lebo som bola s oboma deťmi 2 roky doma a rodičovský príspevok je nižší ako moje mesačne náklady na domácnosť (vo financiách ideme so všetkým 50:50 - to je moje rozhodnutie, lebo sa tak cítim rovnocennejšie i keď pre mnohé z vás budem za hlupaňu, ale nevadí).
- Obdivujem tie, čo zvládate viac detí, domácnosť, vlastný biznis či sebarozvoj a ešte aj dobre vyzeráte. Myslela som si,že to zvládnem aj ja, lebo nemyslím, že som nejaká lama lenivá. O to viac to bola pre mňa väčšia facka, keď som sa po 2 deťoch na seba pozrela s nadhľadu a nespoznala som tú sebavedomú, dynamickú, večne usmiatu optimistku s chuťou žiť a skúšať nové veci. Máte pravdu,že musím muža viac zapriahnúť, on sa tomu asi nikdy ani nebránil, lenže ja som to tak vnímala, že som doma a to je moja práca starať sa o deti a domácnosť. Že keď delegujem "moje" úlohy na neho tak som zlyhala. Ja za neho predsa tiež neriešim jeho pracovné úlohy.

Ďakujem vám za vaše reakcie, niektoré ma naozaj dojali. Viem, že to konečné rozhodnutie a vyriešenie situácie je na mne resp. nás dvoch.

miadi
28. dec 2021

Hmm ked mate financie 50-50 tak by ste mali mat v ramci rovnocennosti aj domacnost varenie deti a vsetko tiez 50-50. Cez vikend ked je doma trebars cely den len pre seba. Mas to Strasne zle nastavene ( za mna ) deti idu spat Strasne neskoro. A varis potom k druhemu dnu.. z toho si znicena preco nevaris cez den.? Ten 2r by mal mat denny spanok 1-2h by si mohla kludne navarit. Ved ty si zo seba urobila uplneho otroka domacnosti a este platis 50% hoci nezarabas hmm to je akoby ste boli cudzi nie rodina. Do buducnosti urcite jeden z vas by mal radilalne riesenie zvolit -vasectomy alebo podviazat vajecniky. Nech taketo stresy nezazivas zas. Ked vies ze on by teda na matersku nesiel., este su riesenie jasle. Deti su male len chvilku cas leti. Skus si to viac uzivat zmen co nefunguje.. Drzim palce nech to dobre dopadme akokolvek sa rozhodnes.

21oktober
28. dec 2021

z môjho pohľadu zlý systém , príliš veľká a prehnaná emancipácia a dôraz na kladenie plnohodnotného člena spoločnosti. Ty si plnohodnotný člen tejto spoločnosti aj keď si teraz matka . K 50 % prispievaniu do domácnosti , tak na to ani nemám slov, ja sa považujem za matku karieristku ale teda ani vo sne by mi nenapadlo prispievať 50 % počas materskej , ja ani neprispievam , všetko sa nám zleje do jednej guče na spoločnom účte a z toho sa platí . Variť takto neskoro večer by ma ani len nenapadlo , varila som vždy popri deťoch a dodnes varím skoro každý deň , deti sa pri mne prehrali . Deti chodia veľmi neskoro spať, u mňa už 21 :00 sú v posteli . Však keď sa vráti manžel , najete sa a do postele.
Či si to dieťa necháš alebo nie , musíš byť jednoducho aj sebecká pre svoje dobro. Urvať si ten kúsok pre seba počas dňa a počas večera. Deti spať aj ja spať ,manžel nech občas navarí na druhý deň , učiť dvojročné aby sa aj samo prehralo a nerobiť mu neustále animátora, cez víkend na hodinu vypadnúť niekde na prechádzku sama .
Uprav si režim doma vo svoj prospech , zatiahni do toho aj manžela , dvojročné daj do jasieľ alebo súkromnej škôlky - žiadne výčitky svedomia mať nemusíš z toho . Uľaví sa ti a a možno sa aj tvoj pohľad zmení .

paladia
28. dec 2021

Ja toto nepochopím. Muž pracuje a domácnosť je moja uloha? A ako keď pojdem ja do prace tak co? Domácnosť nám vši zožerú, lebo aj ja už pracujem? Ci ako? Mam 3 deti, som na rd, popri tom pracujem, muz robí od 0:30 do 10-11tej a potom spi nejaký cas a tu sme. Fungujeme, lebo mame organizáciu a delbu práce. Svet muža nekončí tým, ze donesie domov peniaze. Tvoj problém nie je dalsie dieťa. Nehnevaj sa, ale tvoj problém je tvoj prístup k situácii. Aspoň ja to teda takto vidím. Ty proste nehladas iné riešenia. Ze ta muž nepresvedčí, ze pôjde na MD? No keď nechceš, tak nepresvedčí. Aj výška MD pre szco sa dá ovplyvniť. Ak vychádza menšia ako RP, dá sa požiadať o doplácanie z upsvar do výšky RP. Lenže to zase musí byť ochota hľadať tie riešenia, pýtať sa a zisťovať. Ze chceš ist do prace, ved ok, existujú jasle. Ak nebudete cez deň doma, bordel nebude, variť nemusíš, lebo sa prestravuhete v skole, v robote. Takže prepáč, ale tvoje argumenty na mňa pôsobia len ako chabé výhovorky,pretoze kde je vôľa, tam je cesta.

sofia1979
28. dec 2021

Ja skrátka nepochopím je moderná myslím si že už dosť vyspelá doba ak už nechcem dieťa chránim sa čo iné by za to dali. Prepáč ak už to babetko rastie 5tt nedala by som ho ani za svet. Ono nemá inú možnosť len ako sa rozhodneš ty. Ale ty s tým budeš žiť. Je to od teba sebecké ja na zo nemám iný názor. A ako tu písala iná žena, že nie každý chce byť domáca puťka sory tak nech si deti jednoducho nerobí. Dá sa všetko ja aj pracujem popri malej určite je to náročné, ale dá sa to.

derdia
28. dec 2021

@roobett vies ale tu IQ na modrom koniku tvrdi, ze z emrya nie je novorodenec a z novorodenca nebude clovek.... Je to totiz len stadium...ale ludia si a hlavne svojej hlave narozpravaju hocico.
Este jedna veta....Tie uvedomele podstupuju sterilizaciu, tie neuvedomele interupcie...nazor sestry, ktora tam pracuje.

loliki
28. dec 2021

Mne sa zdá, možno sa mýlim, že všetko prerátavaš na peniaze. Možno z Teba vychádzajú tieto slová pod vplyvom strachu a obáv a všetko vidíš hrozne čierno. Ani neviem, či sa pobúriť alebo sa zasmiať nad Tvojimi dôvodmi na interrupciu. Klimatické zmeny... Už dobre, že nie kvôli zmenám počasia, či striedaniu ročných období. Vy to zvládnete 🙂 a rozmýšľať treba nad tým, aké zmeny urobiť, aby to šlo. Deti sa rodili aj počas vojny, v dobe bez pračiek a bez pampersiek. Máš manžela, obaja zarábate, ste finančne zabezpečení, strecha nad hlavou, množstvo oblečenia, 6 ročné dieťa je už skvelý pomocník, čo vám ešte chýba? Trošilinka ľudskosti, materinskej lásky. Iných partner ženie na potrat, opúšťa ich a vyberú si život osamelej matky, ale dieťa si nechajú.

natalinka25
28. dec 2021

Nechaj si dieťatko uvidíš nakoniec budeš šťastná. 💕

roobett
Odpoveď bola odstránená
roobett
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
28. dec 2021

@roobett z pohladu legislatívy je to veľký rozdiel. Upt je povolené, zabiť dieťa kladivom je vrazda.

roobett
Odpoveď bola odstránená
mmoni89
28. dec 2021

@winki13 presne ako píšu baby, žiť s niekym koho volám nadržaný debil tiež je pre mňa nepredstaviteľné. Keď človek niekoho skutočne ľúbi nepo o ňom že je nevychovany alebo nadržaný debil. Ci už deti, manželka, manžel,.. Aspoň pre mňa je to teda nepochopiteľné. Nesudim ta samozrejme, isto máš pre to dôvody sa takto vyjadriť

fidka79
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
28. dec 2021

@roobett to už záleží od každého jedinca individuálne ako to vníma. Faktom však ostáva,že jedno je trestne a druhé dovolené.

derdia
28. dec 2021

@roobett ved ja som tiez toho nazoru.... Pre mna je to dieta od momentu pocatia!!!aj ked ho nevidno. Uz je tu pritomne. Len je skryte...

jazernica
28. dec 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Milá autorka,
myslím si, že si unavená z režimu ktorý máte doma nastavený. Var cez deň, keď drobček spí a v noci sa poriadne vyspí..inak nemôžeš cez deň normálne fungovať. Ak je manžel cez víkend doma spolu poupratujte, nech máš cez týždeň čo najmenej práce.
Ja mám 3 deti aj psíka, cez prázdniny a vikendy po raňajkách ideme so psikom na chvíľu von, keď sa vrátime stredne dieťa zabaví mladšie dieťa, hrajú sa s hračkami,.pozerajú rozprávky, alebo sú so mnou v kuchyni, ja zatiaľ postavim varit, upratujem veci, robot mopuje dlážky,..mám čas na všetko, u nás je vždy cisto ale robot, umývačka, práčka a sušička idú u nás viac krát denne, je to pre mňa veľká pomoc a tak šetrím cas..a to žijeme v obrovskej novostavbe 250 M2. Na každej MD som bola len rok, lebo mám firmu a zamestnancov, všetko mám tak nastavené že mám čas pomáhat aj manželovi s jeho firmou,..financie máme spoločné a nikdy sa nič neskladame. Dost si si uplietla na seba bič a dala tvrdé pravidlá a tým sa sama uhanas, musíš to zmeniť zľaviť z nezmyselných princípov a hlavne v noci spi.
Držím palce aby si sa rozhodla správne.

ivik4
28. dec 2021

Pre boha ziveho ty preco vyvaras o takom case ? Mi fakt nevrav ze si nemozna navarit pri dvoch detoch . Jedna vec ze chapem kazdu zenu ktore ide na potrat a vobec to neodsudzujem a druha ze neni mozne aby som zo seba spravila otroka vlastnych deti !!!! Kks ,mne decko revalo akoby ho drali a ked bol uz väcsi tak bol vecne nespoko, no navarene byt muselo a aj oddych som chcela a aj mala. Taka este nehrala aby mi dieta uplne vycucalo moj osobny zivot !

ivik4
28. dec 2021

Mas fakt otrasne zavedeny styl zivota takze myslim ze uz sa ziadna z nas necuduje tvojmu prispevku . Mne by bolo z toho na grcanie

luccija
28. dec 2021

Tak to aj ja by som bola unavená a znechutená z materstva, keby mi išli deti tak neskoro spat a ja po nociach upratujem a varím.Preco máš taký zlý systém?

luccija
28. dec 2021

Ako sa budú vedieť deti prehodiť na normálny režim?veď za chvíľu škola, škôlka?dajme tomu ty práca?

luccija
28. dec 2021

Že keď delegujem "moje" úlohy na neho tak som zlyhala. Ja za neho predsa tiež neriešim jeho pracovné úlohy
Tak on je živiteľ rodiny podniká, tak nemáš ty platiť 50/50 🙂veď si doma s deťmi vychovávas ich...to je jeho "úloha" veď ty už musíš byť vyhoreta z takého štýlu ani sa nečudujem, že Ťa chytá hrôza z ďalšieho dieťaťa a povinnosti.Mala by si zvoľniť a trocha si to urovnať v hlave.Uz nemáš malé deti, aby si doobeda nevedela pri nich navariť.

simca06022011
28. dec 2021

tak autorka, sice to je mimo temu ale ty mas strasne blbo rozdeleny rozvrh dna, ked varis v noci... zamysli sa nad tym... naozaj to pri 2 detoch 6+2r nie je mozne aby si normalne v normlnom case doobeda nezvladla navarit a upratat. Na TOM by si mala popracovat. Ziadneho drobceka uz doma nemas, mas uz dost velke deti... (niekto tu pisal vyssie, ze mas varit ked "drobcek spi":D... nemusi ani spat, kazde 2r dieta uz vie ze mama musi aj varit, aj pracku vylozit a nalozit aj uprata sem-tam a 6r deti uz bezne doma pomahaju), a varit ani nemusis vsetko denne, ale o tom uz je tu xy tem. A z tvojho opisu zivotneho stylu, ty starostlivost, a este sa aj citis "sebavedome" lebo idete 50:50 so vsetkym s manzelom :D nervami na tom urcite nie si najlepsie, pozri sa na cas v ktorom sem pises, cize ja sa ti necudujem ze s takymto rezimom dalsie dieta nechces, po 6rokoch by ma slak triafal a utiekla by som z domu... V NOCI SA SPI, neexistuje nenajst si volny pol den pre seba cez vikend atd atd. Manzel je zivnostnik, nech si to zariadi. My sme doma vsetci szco a pracujeme ako potrebujeme aj v noci, ale niekdy nie na ukor rodiny. Vela prace? vyriesi to zamestnanec/zamestnanci, minimalne kym su male deti. Necakane treba daco? existuju babky, opatrovatelky... atd atd. Nemali by ste mat ziadny problem to zabezpecit dvaja pracujuci. AK chce vyssiu matersku, ma si platit vyssie odvody, popri MD myslim, ze moze este stale aj zarabat, cize aj pracovny cas viete ist 50:50 aj starostlivost o deti viete dat 50:50. Ked uz vo vsetkom tie eura su preratavane. ANo prisla si o tisice.. ale mas rodinu a deti.
Ty uz ani v tomto systeme co mate nie si spokojna a stastna, proste neexistuje ze by si bola.. +1 clovek to vobec na to nebude mat vplyv, ak nezmenis cely system fungovania, takymto stylom nebudes mat cas ani na seba ani na deti po praci.. ked budes pracovat deti budu kde? vecer dobehnete domov vsetci upachteni a co potom? rezim deti sa zmeni uplne, skola/skolka, ale domacnost a vsetko okolo ostane.

simca06022011
28. dec 2021

@luccija uplne to ma popletene, ona ma ulohy, on ma ulohy.. ale idu 50:50... este na seba hodi potom aj tie svoje pracovne ulohy a este len uvidi ako zlyha ked dakde skolabuje. Len aby nahodou neklesla na taku uroven, ze povie chlapovi dost, a platis, alebo dost a prides nacas domov a postaras sa, idem na jogu... cele zle. Ale tak nestaram sa, nie to chcela riesit :(

konavola
28. dec 2021

Pozri si tento film,je podľa skutočnej udalosti.
https://www.sledujfilmy.io/filmy/unplanned-2019
A stále platí, že keď budeš chcieť kľudne mi napíš súkromnú správu.

misulka1989
Autor odpoveď zmazal
luccija
28. dec 2021

@simca06022011 mne sa páči, že často tu žena napíše úplne iný problém a, keď sa to rozklucuje zistí sa, že problém je iný🙂ja si neviem predstaviť ako budú fungovať, keď začne pracovať aj ona.A deti po rokoch takéhoto režimu učiť zaspať o 20, lebo ráno bude vstávať do školy