Objednala som sa na potrata, ale muž je proti
Milé žienky, odkedy som to zistila, ide mi z toľkých myšlienok hlava prasknúť, tak skúsim, či mi vaše názory prinesú nový rozmer/ pohľad na vec.
Pred Vianocami som zistila, že som v Tom. Neplánovane. Gynekológ potvrdil 5tt. Objednala som sa na UPT. Začiatkom roka. Lenže môj muž je jednoznačne proti. Nechápe ako môžem byť niečoho takého schopná. Verte, nebolo to ľahké rozhodnutie, ani uponáhľané. Len som sklamaná, že môj najbližší človek ma nevie alebo nechce pochopiť.
Tak, kde je to slobodné rozhodnutie ženy o svojom tele/ duši, keď musí čeliť tlakom okolia?
Upresnim. Mám 37 rokov a dve deti ( 2 a 6-ročné). Mám ich rada, ale som z toho materstva unavená. Psychicky. Chýba mi moja práca, spoločenská akceptácia a pocit, že som plnohodnotný člen spoločnosti, lebo ako matka na rodičovskej sa tak necítim. Navyše moje deti sú dosť náročné, nemám denne ani len 30 min. času pre seba, aby som si aspoň zacvičila napr.
Pred prvým pôrodom som si naivne myslela, že popri materskej budem aj robiť, aspoň trochu (nie kvôli peniazom, ale pre vlastné uspokojenie), ale domácnosť a starostlivost o dieťa ma max. vyčerpali, vysali celú energiu. Žijem život, aký som nikdy nechcela. "Oddaná gazdinka".
Tretie dieťa a MD ma psychicky zruinuje. Finančne by sme to zvládli, aj fyzicky či zdravotne (tehotenstvo/ pôrod) by som to dala, ale ak sa môžem rozhodnúť, tak tretie dieťa nechcem. Som preto egoistická sviňa ? - pýtam sa sama seba. Radšej sa budem viac venovať existujúcim 2 deťom ako zas deliť čas, pozornosť, energiu a peniaze medzi 3. Ešte k tomu klimatická kríza, spoločensko-ekonomicka kríza, morálny úpadok spoločnosti, pretrvávajúca pandémia, atď. ....
Ak teda môžem, veľmi by ma zaujímali dôvody, pre ktoré ste sa vy rozhodli pre potrat ?
Prípadne aj tie z vás, prečo ste sa rozhodli nemať nikdy dieťa/ deti ?
Ďakujem
@simca06022011 presne, chlap na MD je ešte výhra, ak je szco. Neplatí odvody, na materskú a môže riadne dalej zarábať. Len to by bolo treba preto niečo urobiť a hlavne mat ochotu zmeniť veci a nájsť riešenia. A to je celý kameň urazu u autorky podľa mňa. Ona je egoisticka, chce svoje a podla seba a hotovo. Nehľadá riešenia a kompromisy. Jednoducho jej dalsue dieťa nevyhovuje a dúfala, ze jej tu všetky nájdeme X výhovoriek a ospravedlnení, aby nemala výčitky. Bohužiaľ, stal sa presný opak. Dostala náklad a analýzu osobného zivota,aku ani vo sne nečakala.
@paladia veď práve.. Aký by bol internet smutným miestom bez takýchto altruistickych psychiatrov,ktorí vyšetria a stanovia diagnózu na počkanie online.
@paladia Podľa toho čo píše, tak by výčitky z toho zákroku asi ani nemala. Tu ide skôr o to, ako má nastavený život. No nikto ju do tretieho dieťaťa nemôže nútiť.
@paladia tak ja nie som proti interupcii, ak ju chce, ale ten rezim podla mna nie je zvladnutelny ani s dvoma detmi...
@fidka79 mám kamarátku ktorá má také dieťa a potom ma ďalšie 4 .najmenšie má ročné a stíha všetko a nesťažuje sa tu ide o to že všetko sa dá nastaviť tak aby to bolo prospešné pre dve strany aspoň a to jedna strana som ja a ako rodič a žena a druhá strana sú deti a manžel či priateľ
Milá autorka akože ostala som v šoku že vyvaraš v noci .nechce sa mi veriť že sa ti nedá navariť cez deň akože som z dediny a cez leto kedy človek robí okolo domu a záhrady vonku stihnem navariť aby bolo Max do 13 hod navarené čerstvé jedlo .buď sa ti ničoho nechce a hráš sa na telefóne pozeráš FB atď a pracuješ až keď tvoj je doma aby videl že robíš a tu na MK píšeš tak aby bolo všetko na tvojej strane ok .ale bohužiaľ tvoj sistem nemá ani hlavu ani pätu .mala by si všetko prehodnotiť ak si nedokážeš pomôcť sama požiadaj o pomoc .neviem de je chýba ale určite niekde je a je veľká .viem že je to mimo tému o tom tvojom potrate ale určité veci hrajú rolu u teba je tvoj rozdelený deň každý deň .treba sa vschopiť hlavne
@lenkasarka takých je nás tu hojne, takmer každá jedna.
@acrobaleno ja si myslím, ze mala by. Každá ich skôr ci neskor má. Už len taka situácia, keď raz jej deťom niekto povie, ze mali mat súrodenca.Ako im vysvetlí, prečo ho nemajú? ,, Dobrých" ludi je všade dosť.
@simca06022011 ja tiež dokážem pochopiť dôvod na potrat. Ale rozumný dôvod ako znásilnenie, vážna choroba, ziadne zázemie (aj keď tu je to na hrane pre mňa) a podobné. Ale ako klimatické zmeny? To co už je za kravinu. A celkovo ten jej režim je na figu. V noci variť, deti neskoro dávať spať, nič nestíhat. To je celé zle.
@paladia Aky dovod si kto najde, je na nom, to my sudit nemame. Kto by detom raz povedal, ze by mali mat surodenca a nemali? :DD preco by im to niekto mal vysvetlovat? Su veci, do ktorych deti nic nie je, a to su rozhodnutia rodicov... poznam xy zien po interupciach co nemaju vycitky ani ziadne psychicke problemy z toho, proste nechceli a vybavene. Ale to je jedna vec, kazda zena by mala byt schopna sa so svojim rozhodnutim zmierit. Otazne je, preco si tu vela zien mysli, ze tehotenstvo a interupcie a pod veci su otazkou rodiny, a "dohovorov" kadekoho a akekolvek "okolie" o tom vie a ma sa do toho starat :D
Napriek vôli milovaného manžela si dať ukoncit tehotenstvo AJ s jeho dieťaťom je neuveriteľné sebectvo. Jedine, ak by ste uz spolu ako pár v dalsom zivote nepocitali. Neviem si predstavit žiť s clovekom, ktory odmietol prijať naše spoločné dieta.
Váš muž by mohol byt v tejto chvili poriadny chlap ako mozno nikdy doteraz. Buchnut po stole a jasne povedat ako to vidi on. Ubezpecit Vas, ze to spolu zvladnete ako vsetko doteraz. Len neviem ci to dokaze, ked si nevedel ukocirovat znasanie výdavkov, ked ste na MD. 50/50 je naozaj divné. Zvláštne, ze s tym suhlasí.
@simca06022011 povedia, len preto aby ublížili. Ze by si to neurobila ty alebo ja, neznamená, te to neurobí iný. S usmevom na tvári prišiel k dievčaťu a povedal jej, ze muž, ktorého celý život vola ocko, nie je jej biologicky ocko. Aj napriek tomu, ze matka a otcim jej to nechceli nikdy povedať. Načo, keď ten bio sa uchlastal na smrť krátko po jej narodení. Už dospelá baba a mala z toho stres, narušilo to vzťahy v rodine. Dalsi prípad, potrat pred narodením prvého plánovaného dieťaťa. Teta sa prekecla pod vplyvom alkoholu na posedení. Chalan doteraz chodí páliť sviečky k pomníku, lebo prečo jeho brat alebo sestra nemoholi zit. Je x dôvodov a spôsobov ako sa môžu dozvedieť a aj veľa zlých následkov. A to sú veci z praxe,ktore so.m u klientov reálne zažila. Bohužiaľ, nie každý má zdravý usudok a mnohí s radosťou z pomsty spôsobia bolesť.
@paladia Našťastie nerozhoduješ za ňu, a ani neurčuješ to čo má cítiť. A odkiaľ by cudzí vedeli, že bola na potrate? A čo by bolo jej deti do toho? 😂
@paladia preco by to povedali?? a z kade by to vedeli? ci si myslis, ze ludia toto vesaju po facebooku alebo rozpravaju babke a dedkovi? tieto pripady co opisujes je nieco uplne ine... za mnou keby prisiel niekto s takouto somarinou, tak ho hned umiestnim a usmernim aj toho "komu" to akoze sposobuje bolest, cize napr ak by to bol pripad mojej dcery. Pretoze s tymto naozaj nic nema nic okrem rodicov. je to na kazdom ako sa k tomu postavi aj ako rodic v tomto pripade.
@acrobaleno našťastie. To máš pravdu.
@simca06022011 upratať takú situáciu nie je vôbec jednoduché, je to vždy plne emócií. A stačí, ze sa manžel posťažuje kamarátom pri pive, obrazne povedane. Nikdy nevieš, na koho sa obrátia v tazkej chvíli. Alebo kto ju v tejto diskusii mohol spoznať. Tak, ako to zavesila na MK, hoci anonymne, tak to mohla povedať najlepšej kamoške. Ja netvrdím, ze sa jej to musí stať a už vôbec jej to neprajem. Ale možné to je. Vždy treba zvážiť všetky riziká. Už nech sa rozhodne akokolvek, pre mňa budu jej dôvody hlúpe a zbytočné. Ako jej manžel by som takéto rozhodnutie netolerovala, keďže na dieťa musia byť dvaja. A ako vidím, viaceré tu pokladáme jej príspevok za cosi zvláštne. V prvom rade si ale ona musí upratat v sebe, svojich prioritách a nie na MK na fóre. Ale stačí, lebo som sa príliš rozohnila a už budem veľmi zlá potom. 🤣🤦♀️ Skratka ma tento príspevok autorky len vytočil. Dokonca uvažujem, ci je reálny a ci ozaj môže takto rozmýšľať matka 2 detí so zázemím a v 37 rokoch. Proste celé mi to príde choré. Videla som X rodín v núdzi, finančnej, bez strechy nad hlavou, po rozpade, po strate člena, skratka rôzne situácie, ktoré môžu v rodine nastať a teda toto je fakt silná káva.
Mozno by ti pomohol paycholog . Zistit z coho prameni tvoj pocit ze ked nezarabas nie si plnohodnotny clen spolocnosti. A preco mas potrebu platit 50:50 ked si na materskej. Neviem co robis cely den ked varis o pol noci no detom sa Nemusis venovat na 100% oni uz sa vedia zahrat aj spolu mam v rovakom veku ako ty. Mala ked sa nudi uz vsetko vymalovala co sa dalo tak jej dam handricku a lesti nabytok aj s malym. Alebo umyje podlahu so swiffer .. detom das nejake aktivity a mas kopec casu pre seba. Ja si myslim ked zvladas 2 deti zvladnes aj 3 Mne to pride s 2 viac zabava ako s 1 . Ale ked nezvladas 2 tak sa necudujem ze cakas na Navrat do prace ako na spasenie ibaze ty mas o tom milnu predstavu ..to nie je to co to bolo ako tvoj zivot pred detmi. Ked nestihas domacnost kym si doma ked budes robit bude toho viac . Proste tomu neutecies len ti pribudne unava stres z prace. . Keby si to mala inak poriesene tak na to 3 by si sa tesila 😔
Myslím, že sa to tu zvrháva mimo tému. Čakala som odpovede od žien, ktoré reálne zvažovali alebo podstúpili potrat. Na ich pohnútky a dôvody
Samozrejme, všetky vaše vyjadrenia boli v konečnom dôsledku obohacujúce. I keď nie všetky ste pochopili moje vyjadrenia správne.
- Áno, moje deti chodia neskoro spať, ale skúšala som už ozaj všetko. Aj boli v posteli o 20, no aj tak sa len jašili a priečili a zaspali až po tej 22. Akurát my s mužom sme boli z toho viac nasratí, keď sme s nimi bojovali takmer 2 hod. Skúšali sme ten upravený režim dlhšie, no bez výsledkov. Takže teraz trávime večery spolu hrou/ rozprávaním a deti rýchlejšie a pokojnejšie zaspia, ale po 22(!)
- Staršia chodí do škôlky od jej 2 rokov,bez problémov vstáva ráno o 7. To sa s ňou muž vychystá a berie ju do škôlky. Ja s mladšou spím až do 9. Potom raňajky, hygiena a kým sa vychystáme von je 11. Z vonku prídeme okolo 13:30, zohrejem obed a okolo 14:30-15:00 spí. Vtedy variť nechcem, lebo máme malý byt a na akýkoľvek šuchot/ ruch sa zobudí. Niekedy nespí vôbec alebo len v kočíku. Čiže ak sa dá potichu upratujem. O 16 bežime do škôlky. Odtiaľ s oboma na ihrisko do 18. Doma večera o 19 a ďalej to poznáte.
- Varím v noci,lebo mám vtedy pokoj . A aj preto, že pripravujem vlastne jedlo pre muža ( raňajky/ obed/ olovrant). Nie sme zástancami vývarovní, či
predražených obedových donášok.
- Ja len nechápem, ako môže muž na MD paralelne vykonávať svoju prácu a zarábať.(?) Veď keď je doma s dieťaťom a venuje sa mu, nemôže ísť do práce - teda aby bolo jasné, hoci je živnostník, musí chodiť do kancelárie, na stretnutia a pod. (možno pri nejakom inom povolaní sa to dá)
- Ja neviem kde som pri výchove urobila chybu, ale moje deti sa samé ťažko vyhrajú. Vždy sa dožadujú minimálne mojej prítomnosti v miestnosti ak už nie aktívnu interakciu. Na chvíľu sa vytratím z izby - čo i len na WC - v tom momente končia hru a bežia za mnou. Nehovoriac keď sú spolu. To sa len vadia a robia si napriek.
Do mobilu cez deň neťukam, snažím sa minimalizovať, aby ma s ním v ruke deti videli.
Ani si neviem predstaviť čo by s týmto chaosom narobila prítomnosť ďalšieho dieťaťa.
Uvedomujem si, že som zrejme neschopná matka, ktorá na svoje deti občas hnusne kričí pod tlakom frustrácie, únavy a vyhorenia.
Popravde, nikdy som nechcela deti, urobila som chybu,že som neustála tlak tikania biologických hodín. Každopádne fakt, že mám 2 už nezmením. Ale fakt, či budem mať 3 zmením. Teda zmením so súhlasom muža, ktorý zatiaľ nemám. A čas sa kráti........
Môžte ma kritizovať, ja sa neurazim ani sa ma vaše slová nedotknú, ale radšej by som keď už tak uvítala nejaké tipy na zlepšenie režimu, či inšpirácie z toho ako to máte nastavené vy .
Za pochopenie dakujem
Autorka, viem ze si chcela konkretnu skusenost od zien co to podstupili ale myslim ze po tom ako sa tu zvrhla debata sem nebudu pisat svoje zivotne pribehy. Mozem ti ale napisat pribeh mojej mamy, ako sa k tomu stavia po 28 rokoch a ako sme to vnimali my deti. Ak chces, napis mi spravu, sem to vypisovat nebudem.
Nemam obuté tvoje topánky čiže vyjadrovať sa k tvojmu rozhodnutiu nejdem, len ti poviem, ze dosť veľa žien po potrate trpí psychicky, od výčitiek ze to nemali urobiť až po myslienky ako by moje dieťa vyzeralo, už by malo xy rokov, bol by to chlapec? Dievca? Niekto potrat uzavrie hned a uz sa tym nezaoberá, u niekoho zase nastupia výčitky hned, u niekoho po rokoch.... drzim prsty....
.K rezimu: pohrať sa s deťmi áno ale nie nonstop. Sadnemi si s nimi vysvetli im ze ty sa s nimi nemôžeš iba hrat, ze ty ako mama mas povinnosti ako upratať aby ste mali v byte cisto, navarit aby ste neboli hladné a ze tiež si potrebujes oddýchnuť tak ako aj oni ked napr pozerajú rozprávku. Musis im to povedat co vsetko musis urobit pre vas , cize sa musia pohrat aj bez teba. Skus ich zapájať do domacich prac , daj im handricku nech si utru prach z hraciek - nejake somarinky s ktorymi sa zabavia ... jasne ze zaciatky budu tazke ale vydrz. Budu skusat, volat ta a pod sa s nami hrat ale ty im v klude vysvetli ze musis urobit este to a to nech sa pohraju spolu... Co sa tyka spánku neviem ako to mate cez obed ale môj syn rad spaval aj 2 az 3 hodiny. Večer samozrejme nemohol zaspať tak som mu obedny spánok skrátila ... a tiez to skus vysvetlit ze musia ist spinkat lebo je vela hodin aj ty by si si chcela s tatkom oddychnut ...starsia uz by to mala pochopit a mladsia sa bude tahat popri nej.. .vecer ich priprav na na to ze teraz sa idete umyt, prezliect do pyzamka , ze im precitas rozpravku, ulozis ich a idu spat. Ak budu vystrajat napominaj ich ak to nepomoze áno teraz ma ukamenuju ale daj im trest... ak neprestanete zajtra nebude telka alebo proste nieco im zakaz ... Ano deti su darom mame ich vychovavat, my sa ucit od nich ale musime mat cas aj pre seba .... šťastný rodič - šťastné dieťa
No ked spis s mladsou do 9 tak sa necudujem ze ide spat tak neskoro. Aj moje deti su nespave .. jednoduche riesenie ako dat deti spat Skor je - ze vstanu skor. Starsiu moze muz zobudit o hodinu skor a ty s malou vstanes tiez skor aspon o 8 .. tak ti deti mozu ist spat okolo 9 . Varit by si mohla doobeda kym je vacsia v skolke a mensia sa zahra sama -alebo moze “ varit” s tebou. Nie si zla mama len ten system ktory mas a myslis ze funguje fajn ti v skutocnosti robi zivot zlozitejsi. Ale je to tvoj zivot a ked myslis ze takto je to naj., tak fajn. Tie potratove pribehy su len 2.skupiny., 1 zeny co to nelutuju 2 co to lutuju zvysok zivota. Do ktorej skupiny patris ty zistis az po.. Cize to ti asi tiez moc nepomoze. Jedna zena tu nedavno pisala na pokracovanie svoj pribeh ., uplne ako ty hnet vedela ze dalsie dieta nechce jej muz bol proti a kamoska jej povedala ze stoji za nou nech sa akokolvek rozhodne. A ona velmi chcela upt. Ako cim viac Niekto povedal nie tym viac to chcela aj si to presadila a potom zrazu citila ze to bola strasna chyba a vinu hadzala na druhych ze preco ju nikto nezastavil ??!! A hnevala sa na vsetkych len nie na seba . ( ale kto vie ci to bol realny pribeh)
Pises ze nikdy si nechcela deti a mas dve (3) koli tlakom bio hodin ( alebo manzela?) je to rovnako smutne ako ked Niekto vzdy chcel mat deti a nema ani jedno. Ak to takto citis .. tak by si nemala mat viac deti. Nejde mi to do hlavy ze si nikdy nechcela deti no koli nejakym tlakom mas 2 .. nesudim Ta lutujem Ta. Musis sa viac snazit zit podla svojich preferencii. Musis mat viac kontrolu nad svojim životom aj Keby si mala byt “egoisticka svina.” Ako si pisala.
Viac ako zlepšiť režim je u teba dôležité zmeniť pohľad na ŽIVOT. Sadni si , urob kávu a pozeraj na svoje dieti. Nie sú ZAZRAK, nádherné ? Ich objatia a pusinky siuzovaj. Pozoruje ich keď spia. Ty máš v živote omnoho dôležitejšiu úlohu ako tvoj muž. Vychovávať dve osobnosti , budeš možno tri. Sú totálne formovatelne. Sú úplne závislé od teba a až živočíšne potrebujú tvoju lásku. Najmä ty ako matka z nich dokážeš urobit skutočne dobre brucho ľudí. Byť doma na MD je neskutočne náročná ale hádam najdôležitejšia úloha na svete.
Takže mojich pár rád
1.Zapozeraj sa na deti keď spia a užívaj si pohľad na ne.
2. Keď sa hrajú pohruz sa s nimi na chvíľku do ich fasculimujuceho sveta fantázie
3.Uvedom si že nepotrebujú toho veľa, potrebujú len veľa lásky ale veľa jej potom dajú späť.
4. Odporúčam knihu Klub nerozbitnych detí. Je to aj o Tom ako podporitdeti v samostatnej hre
5. Zamiluj sa dosvojho POVOLANIA ,je úžasné byť matkou
...a ešte dodám, čítala som podobný príbeh ženy ktorá bola v tej istej situácii s dátumom nástupu do práce zistila že je tehotná. A samozrejme bola z toho nestasta, bábo sa netesila. Ale keď sa to tretie narodilo az pri ňom sú začala reálne užívať materskú .
Teda môžem ti povedať, že ja som sa cítila unavene, vyčerpane a frustrovane iba pri čítaní tvojho denného režimu.
Môj známy by povedal:" slabšieho by j*blo."
Žena, poviem ti jedno, si na seba neprimerane prísna a vôbec sa ti nečudujem, že si vyčerpaná a materskú si neužívaš.
Tiež mám 3 deti a mala som obdobie kedy som presne v tom čase ako ty varíš doťahovala pracovné veci a tiež som bola unavená a nič ma nebavilo.
Bola som celý deň akoby som sedela na púštnom prachu...
Sama som videla, že si to musím nastaviť inak, teraz večer vyslovene relaxujem.
Ideš z jedného extrému do druhého.
Na jednej strane si otrokom svojích detí a robíš pre ne maximum, na strane druhej neváhaš smelo uvažovať nad ukončením tehotenstva a zabitím vlastného dieťaťa.
Skús zvolniť to šialené tempo a nastav si úplne iný režim.
U nás sa osvedčilo (čo radili aj niektoré baby), budiť deti ráno skôr, riadne ich cez deň prevetrať, obmedziť sladké a večer sú do 8 v posteli.
Vidím to ako vysoko účinné, teraz máme prázdninový režim kedy vstávajú ráno podstatne neskôr a večer zaspávajú až okolo 22 hod.
Možno budeš zažívať ťažké obdobie keď sa rozhodneš pre ďalšie dieťa, ale deti rastú šialeným tempom a deň za dňom sa to všetko bude iba zlepšovať...
U nás bola tretia dcérka tiež neplánovaná,teraz má 3 roky a ja si neviem predstaviť, že by sme ju nemali!
Veľmi Ti držím palce!
Bola som v takmer totoznej situacii, rada by som ti o tom blizsie povedala, no nie verejne, mozno ti to pomoze
Prečo si myslíš, že si urobila pri výchove chybu? Alebo ináč: všetky matky robíme chyby, nie je z nás ani jedna dokonalá. Bývame všetky aj unavené, aj ukričané. Keď Ti vyhovuje variť večer, tak var večer. Aj ja mám rada to ticho, keď už všetci zaľahli a spia. Božský pokoj. Nikto ma nevolá, nikto odo mňa nič nechce. Aby večer skôr zaspali, musia byť fyzicky unavené. Asi nestačí len pobyt vonku, z toho sú len "prekyslíkovaní" a prebratí. Nemohli by športovať, behať? A poobede piť už čajík na dobrý spánok - ukľudňujúci, žiadne sladkosti. Povedať, ak ešte nechceš spať, urob toto: úlohu, ktorú určite nechce (vyložiť umývačku, upratať topánky, ak chodí do školy čítať, písať). Čo robili Tvoji rodičia s vami, aby ste boli skôr v posteli?
Ahoj, sledujem diskusiu a hoci sa nepoznáme, myslím na teba/ na Vás.
Veľmi Ti držím palce, aby si sa rozhodla pre svoje dieťatko.
Očividne mate zlý režim a potom celé poposuvane, nič nestíhaš len sa nahanas. Poznám také dni. Tiež mám 2rocneho, predskolaka a druháka.. Keď náhodou ze mame zlu noc a ze si chcem pospať do 9 tak tiež nič celý deň nestiham😀a teda môj 2rocny už nespí cez deň, pokiaľ išiel spať cez obed tak je tiež hore aj do 11tej a potom sa to cele posúva.. Tak som spánok zrušila a bud ho teda nechám pospať ráno, alebo vstáva so mnou pred siedmou a vtedy si pospi hodinu po obede. S to nočné varenie 🙈no proste máš to zle nastavene, niet sa čo divit že si vyčerpaná

Nie som síce z tých ktoré sú super kuchárky a super gazdinky ale dokazem navariť pri dvoch menších deťoch. To sa určite dá. A varím teda na 2 dni. Nečudujem sa že si KO keď fungujes ešte po 23.tej . A deti do postele aspoň o 9 večer.