Prečo sa z tehotenstva stal verejný projekt?
Všimli ste si, ako sa z niečoho tak intímneho, ako je tehotenstvo, stal úplne verejný projekt? Keby to aspoň bolo o zdieľaní radosti, ale často mám pocit, že ide skôr o výstavku. Fotky s balónikmi, "bumpselfies" každý týždeň, ultrazvuky na Instagrame, mená detí oznámené ešte predtým, ako sa narodili. A potom babyshower, kde je viac dekorácií ako lásky.
Namiesto toho, aby sa budúca mama sústredila na seba, svoje telo a tú obrovskú životnú zmenu, rieši outfit na fotenie, farbu balóna a to, či má správne svetlo na “gender reveal”. Kedy sa z čakania dieťaťa stal marketingový event?
Naozaj každá emócia, každý centimetr bruška a každé rozhodnutie musí ísť na sociálne siete? A čo súkromie toho dieťaťa, ktoré sa ešte ani nenarodilo? Súhlasilo by s tým ultrazvukom, čo sa dostal na sociálne siete?
Aký je váš názor?. Možno to vidíte inak. Možno to niekomu pomáha, možno je to len nový spôsob, ako prežívať radosť. Ale nemôžem si pomôcť, mám pocit, že sme sa niekam posunuli... a nie som si istá, či správnym smerom.
@anonym_autor Mne je toto tiez cudzie, ja by som to idealne najradsej prezivala len s manzelom a este s niekolkymi blizkymi zenami. Ale zase ked to niekomu robi radost takto verejne, tak preco nie, neodsudzujem to, kazda zena to moze prezivat po svojom podla mna.
@anonym_autor a teraz mi povedz, kedy v histórii to bolo intímne? Skôr to ľudia neriešili lebo bola vysoká úmrtnosť matiek a detí, alebo z toho robili haló pokiaľ boli vyššie postavení, teda nie gender reveal, len musela žena rodit až kým nebol chlapec.
@anonym_autor a teraz mi povedz, kedy v histórii to bolo intímne? Skôr to ľudia neriešili lebo bola vysoká úmrtnosť matiek a detí, alebo z toho robili haló pokiaľ boli vyššie postavení, teda nie gender reveal, len musela žena rodit až kým nebol chlapec.
@anonym_265692 Jasné, historicky tehotenstvo nebolo intímne, ale často verejnou záležitosťou kvôli vysokej úmrtnosti a spoločenskému tlaku, napríklad rodiť až kým nepríde chlapec. Ale dnešné zdieľanie na sociálnych sieťach je však iný fenomén kedy ide viac o hľadanie uznania či sebaprezentáciu. Ten prechod prežívania tehotenstva na marketingový event je to, čo mi príde zvláštne.
Ale ved to je na socialnach sietach verejny projekt uz vsetko, to sa netyka tehotenstva ako takeho. U niektorych sa to tyka aj kazdych ranajok 😃 15 minut aranzuju paradajky aby to jedlo nadherne nafotili a za minutu zjedli a ani realne nevychutnali. Toto nie je vec tehotenstva. Co uz...
Každý zdieľa čo uzná za vhodné. My sme sa fotili na záchode, ďalšia pridá každé nové oblečenie a iná zase každý deň pomaly fotku plienky. Pokiaľ sa z toho tešia, ja to sledovať nemusím.
@malinkajozka mne sa napríklad zdá, že Bagárová má naozaj dcéru len pre biznis...
@anonym_autor nikdy som verejne nezdielala, ze som tehotna, drviva vacsina znamych a ludi v okoli o tom ani nevedeli, nevedeli ani ze som vobec rodila
Dieta som nikdy nezverejnila na ziadnej socialnej sieti, taktiez ci uz nejake fotenie profesionalne a pod- nedostal fotograf povolenie zverejnit fotky ako “propagaciu”, taktiez v skolke som odmietla povolit zverejnovanie tvare mojho dietata
Dieta nezverejnuje ani ziadny rodinny prislusnik
A doteraz su ludia, ktory ma sice poznaju ale bud sme kontakt prerusili alebo sme sa za tie roky proste nestretli a nevedia, ze vobec nejake dieta mam
Rodine som tehotenstvo nijako extra neoznamovala, povedala som to mame a ta to povedala ostatnym, nebol tiadny babyshower, ziadne oslavy, z tehotenstva mam minimum fotiek kedze pre mna to bolo extremne narocne obdobie a som rada, ze to mam za sebou a uz sa to nebude opakovat a dufam ze dieta ochranim pred soc sietami do najdlhsie a budem to odkladat a zakazovat ako dlho sa len bude dat
@anonym_autor nikdy som verejne nezdielala, ze som tehotna, drviva vacsina znamych a ludi v okoli o tom ani nevedeli, nevedeli ani ze som vobec rodila
Dieta som nikdy nezverejnila na ziadnej socialnej sieti, taktiez ci uz nejake fotenie profesionalne a pod- nedostal fotograf povolenie zverejnit fotky ako “propagaciu”, taktiez v skolke som odmietla povolit zverejnovanie tvare mojho dietata
Dieta nezverejnuje ani ziadny rodinny prislusnik
A doteraz su ludia, ktory ma sice poznaju ale bud sme kontakt prerusili alebo sme sa za tie roky proste nestretli a nevedia, ze vobec nejake dieta mam
Rodine som tehotenstvo nijako extra neoznamovala, povedala som to mame a ta to povedala ostatnym, nebol tiadny babyshower, ziadne oslavy, z tehotenstva mam minimum fotiek kedze pre mna to bolo extremne narocne obdobie a som rada, ze to mam za sebou a uz sa to nebude opakovat a dufam ze dieta ochranim pred soc sietami do najdlhsie a budem to odkladat a zakazovat ako dlho sa len bude dat
@taktotedanie 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
mne to príde na hlavu.Hlavne tie párty pred narodením dieťaťa ako v Usa.Ani nevieš či sa narodí a už oslavuješ.Stať sa môže ozaj hocičo pri pôrode a domov môžeš prísť aj bez dieťaťa.No a ja som poverčivá.Toto by som ozaj nerobila.A ani nie som typ aby som dieťa prezentovala niekde na internete.Ak už fotky iba pre rodinu známych a finito-Ja som tak rada že somnou mamina nerobila takéto šaškárne a že vtedy bola doba ohladne tohto aká bola.Ale myslím že ani v dnešnej dobe by somnou mamča nenaškovala lebo je typovo ako ja v tomto.Súkromie nadovšetko 😊🙂
@anonym_autor lebo ľuďom j..e 🙈
Osobne si myslim, ze nam tu vyrasta generacia, ktora bude mat co robit, aby sa vyrovnala s tym, aku digitalnu stopu im na internete urobili ich vlastni rodicia z ich nevedomosti a primitivnej potreby zdielat kazdy aspekt zivota pre ludi, ktorych ta fotka zaujme na 30 sekund a scrolluju dalej...
@malinkajozka mne sa napríklad zdá, že Bagárová má naozaj dcéru len pre biznis...
@anonym_autor a nielen bagarova... co napr.robi cibuľkova? A nizlove? Tie ich snáď majú aby boli zaujímavejšie...
IG ani nemám, Na FB som dala posledné veci asi zo svadobnej cesty...všetko som si vychutnala sama pre seba, netuším o čom píšeš;)
@anonym_autor a mne inak skôr vadi, ako sa všetci fotia mysliac si, aké fasa uzasne maju tehotenske fotky 🤦♀️ a pokračuje to ďalej, tými trápnymi tematických fotkami k Vianociam, a potom to fotenie decka po mesiacikoch 🤦♀️ omg..a potom ešte tie trápne foto z pôrodných sal. To sú za mna také topky 👌
IG ani nemám, Na FB som dala posledné veci asi zo svadobnej cesty...všetko som si vychutnala sama pre seba, netuším o čom píšeš;)
@vilma7 ale za to ste vaše detičky dali sem 😬
@vilma7 och ale tu ste ich teda vycapili 🤦🏻♀️ vsetkym na oci
To je tak vodu kaze vino pije, trapas
Vidím to inak, myslím, že je to spôsob zdieľania radosti.
A nevidím nič zlé na zverejňovaní mena pred narodením
Osobne si myslim, ze nam tu vyrasta generacia, ktora bude mat co robit, aby sa vyrovnala s tym, aku digitalnu stopu im na internete urobili ich vlastni rodicia z ich nevedomosti a primitivnej potreby zdielat kazdy aspekt zivota pre ludi, ktorych ta fotka zaujme na 30 sekund a scrolluju dalej...
@anonym_8e2444 to je strašné....ja by som bola dobre nahnevaná keby sa to stalo mne ako dieťaťu, lebo ja neznesiem byt niekde vycapená.
@anonym_autor ja nechapem to ako každý rieši ci mamička kojí. ako fakt každý. normálne cudzí ľudia sa pýtajú že či je dieťa kojene a ako často
@anonym_autor ja nechapem to ako každý rieši ci mamička kojí. ako fakt každý. normálne cudzí ľudia sa pýtajú že či je dieťa kojene a ako často
@jvasenka takého sa treba spýtať, na čo to potrebuje vedieť a s úsmevom odísť.
@anonym_8e2444 to je strašné....ja by som bola dobre nahnevaná keby sa to stalo mne ako dieťaťu, lebo ja neznesiem byt niekde vycapená.
@20erika07 myslím, že o pár rokov sa veľa detičiek svojím premotivovaným matkám poďakuje, ak budú mať jeho spolužiaci v puberte zábavu z toho, ako sedel na nočníku, alebo mal vypadnuté predné zuby a pod. O tom, že sa tie fotografie dajú zneužiť oveľa hnusnejším spôsóbom, radšej ani nepíšem. Nikdy som foto dieťaťa na net
Ja zas nerozumiem, tomu trendu neprezradim meno ani za svet, najvacsie tajomstvo sveta😂
@anonym_autor kazda je ina. Ak sa tym niektora chce chvalit verejne, tak je to jej vec a ze to tebe vadi, je tvoj problem. Ja poznam dost takych (vratane seba), ktore sa tehotenstvo ani len neunuvali oznamit sirsiemu okoliu az kym to nebolo vidno 😂 u mna to bolo konkretne v 7.mesiaci, dovtedy to vedelo tak 5 ludi.
@anonym_autor lebo je doba konzumu. Lebo napr. kým v istom momente niektorí ľudia poukazovali na ekológiu a ako treba byť zodpovedný, len pár mesiacov na to výstroja poriadnu detskú party plnú balónov a iných plastových vecí, lebo však fotky a dokonalú party treba… Ale treba si uvedomiť, že aj keď je toho plný IG, stále to nie je väčšina. Je kopec obyčajných ľudí (nie influencerov), ktorí to nerobia, len to nie je vidieť.
Ja zas nerozumiem, tomu trendu neprezradim meno ani za svet, najvacsie tajomstvo sveta😂
@natalka13 tomuto ja zasa rozumiem. My sme len naznačili jedno meno, ktoré sme zvažovali, ale nevybrali. Ale tá kritika, čo prišla… “A to také?” “A to prečo také? To lepšie nie je?”… Po tomto sme sa rozhodli meno, ktoré sme vybrali, povedať až pri narodení, pretože to už ľudia tak inak berú, keď to meno už “patrí” konkrétnemu bábätku. Tak inak to príjmu…
Prezivanie tehotenstva, rovnako ako Vianoc ci dovoleniek, sa stalo vecou prestize, sposobom, ako ukazat svoj status, na co je prepojeny marketing firiem, ktore na tom krasne zarabaju. A kedze clovek chce ukazat, ze ide s dobou a ze na na to ma, organizuje, zdobi, foti, ukazuje.
@anonym_autor ako kto, kopec ozaj znamych ludi oznamuju az narodenie aj to s niekolkodnovym az niekolkotyzdnovym oneskorenim.

je doba instagramu. tak to riešia na instagrame 🤷♀️