icon

Prečo sa z tehotenstva stal verejný projekt?

21. júl 2025

Všimli ste si, ako sa z niečoho tak intímneho, ako je tehotenstvo, stal úplne verejný projekt? Keby to aspoň bolo o zdieľaní radosti, ale často mám pocit, že ide skôr o výstavku. Fotky s balónikmi, "bumpselfies" každý týždeň, ultrazvuky na Instagrame, mená detí oznámené ešte predtým, ako sa narodili. A potom babyshower, kde je viac dekorácií ako lásky.

Namiesto toho, aby sa budúca mama sústredila na seba, svoje telo a tú obrovskú životnú zmenu, rieši outfit na fotenie, farbu balóna a to, či má správne svetlo na “gender reveal”. Kedy sa z čakania dieťaťa stal marketingový event?

Naozaj každá emócia, každý centimetr bruška a každé rozhodnutie musí ísť na sociálne siete? A čo súkromie toho dieťaťa, ktoré sa ešte ani nenarodilo? Súhlasilo by s tým ultrazvukom, čo sa dostal na sociálne siete?

Aký je váš názor?. Možno to vidíte inak. Možno to niekomu pomáha, možno je to len nový spôsob, ako prežívať radosť. Ale nemôžem si pomôcť, mám pocit, že sme sa niekam posunuli... a nie som si istá, či správnym smerom.

Strana
z2
anonym_c9697b
22. júl 2025
@natalka13

Ja zas nerozumiem, tomu trendu neprezradim meno ani za svet, najvacsie tajomstvo sveta😂

@natalka13 ja tomu teda rozumiem, najmä ak máš rodinu, ktorá má pocit, že má právo sa do všetkého miesať. Vyhneš sa nekonečným rozhovorom, prečo nie meno po otcovi, dedkovi, tete z piateho kolena, že sa nehodí k priezvisku a podobným chuťovkám. Nemala som problém meno povedať popredu, lebo moja rodina by to nekomentovala, aj keby som dala meno Veľkoničný pondelok. Aj keby si myskeli svoje, nechali by si to pre seba. No nie každý to tak má

biba_18
22. júl 2025

@gab1sol tak sa pýtali. a čo? proste my sme vybrali a tak bude ...

3petka
22. júl 2025

@anonym_autor vieš to nie je len o tehotenstve, tu už reklamy robia svoje na všetko. Zachvíľku sa bude oslavovať aj prvý chlp či pubertálna vyrazka.
Hold doba internetu

gab1sol
22. júl 2025
@anonym_c9697b

@natalka13 ja tomu teda rozumiem, najmä ak máš rodinu, ktorá má pocit, že má právo sa do všetkého miesať. Vyhneš sa nekonečným rozhovorom, prečo nie meno po otcovi, dedkovi, tete z piateho kolena, že sa nehodí k priezvisku a podobným chuťovkám. Nemala som problém meno povedať popredu, lebo moja rodina by to nekomentovala, aj keby som dala meno Veľkoničný pondelok. Aj keby si myskeli svoje, nechali by si to pre seba. No nie každý to tak má

@biba_18 a čo? Vieš, mali sme vybrané meno Daniela, ktoré sa nám extrémne páčilo, zmenili sme to, pretože už nám nesedelo meno Danka, ako by ju asi väčšina chcela volať. Netvrdím, že to je škaredé meno, ale proste nám to nesedelo.
A keď som toto meno povedala, dostala sa mi spätná väzba so znechuteným výrazom tváre, že to “prečo také, to ste lepšie vybrať nemohli? No, ja by som také meno nedala”… Nakoniec sme vybrali meno Petra, ktoré sme oznámili rovno s info o jej narodení. A proste všetci to prijali bez akejkoľvek poznámky… Proste to meno jej patrí a nikto sa nezamýšľal nad tým, či by vybral iné meno.

Nejde o otázku samotnú, ale ako píše @anonym_c9697b skôr o to, že vôbec majú potrebu sa vyjadrovať a zasahovať do toho, čo rozhodnú rodičia dieťaťa.
U nás to bolo len znechutenie z výberu mena, ale poznám rodinu, kdo to bol obrovský tlak, aby sa ešte nenarodený syn volal po dedovi. A teda, príbuzní dokázali znepríjemňovať budúcej mamičke kvalitne tehotenstvo.

mimikarol
22. júl 2025

Presne tak. Ja by som ozaj nechcela vidieť fotky mojich rodičov kde sú dobre že nie obidvaja holý a mama s bruchom. A kopu mojich fotiek ešte s ultrazvuku a všetko ostatné čo premotivované "tehuľky" dávajú na net. Hlavne keď sa ich opýtaš niečo na dieťa tak sa potom idú posrať že je to ich súkromie a čo sa kto stará a ako sa opováži niečo pýtať 🙄

vilma7
22. júl 2025
@anonym_autor

@vilma7 ale za to ste vaše detičky dali sem 😬

@anonym_autor tak na MK som úplne zabudla;)

alenka58
22. júl 2025

aj tu na MK je kopu foto aj celých rodín, mne je to nechutné na pohľad, nikdy by som nedala foto verejne

biba_18
22. júl 2025

@gab1sol my máme borisa a moja mama mi že haha, ja ho budem volať borja . a ja že super, aj ja! a bolo 😂

domkakvet
22. júl 2025

@anonym_autor nech si tam da kazdy co chce, ked ma z toho radost.

anjelicek26
22. júl 2025

No jo - kedysi si sa o tom mala fakt s kym bavit v realite, zeny kopa deti, tehotne dokola nejaka kamoska, teraz?? Dve deti za zivot, ak vobec statisticky... mat vobec tehotnu kamosku v okruhu priatelov sa rovna jackpotu... ja som nemala absoloutne ziadnu... cely den v praci a potom venovanie sa rodine, no keby nemam par mamiciek na nete tuto v skupine v rovnakom tehu tyzdni, tak ver mi, nikoho by moje ultrazvuky, nevolnosti a podobne veci proste nezaujimali... mat take spolocenstvo je velmi fajn, na psychiku... mat sa s kym porozpravat o tom istom... a meno? Tri dni v porodnici bol bez mena, kym sme sa rozhodli, uz na nas krivo pozerali 😂

drahomirrra
22. júl 2025

Ja rozumiem, že dnes je taká doba, nerozumiem však baby showers na spôsob USA. Oslavovať dieťa ešte predtým, než sa reálne v bezpečí a zdravé narodí je také...no...divné a predčasné. Milión plastov, balónov, dekorácií, somarín.
Môj syn nikdy na žiadnej sociálnej sieti nebol, rovnako chránim aj krsniatko. Príde mi to prirodzené. Keď sa raz rozhodnú, sami za seba, že si budú riešiť svoju digitálnu stopu, nech sa páči.

lienka.7
22. júl 2025
@alenka58

aj tu na MK je kopu foto aj celých rodín, mne je to nechutné na pohľad, nikdy by som nedala foto verejne

@alenka58 ja by som chcela vedieť, či ti ostatní členovia rodiny vôbec majú sajnu, ze ich tu takto verejne vycapuju...
Ja sa práve kvôli tomuto vyhýbam foteniu na všetkých takýchto "akciach" lebo si to neprajem. Motto jednej mojej známej je, keď nie si na ss, ako by si ani nežila. Ok, tak radšej nežijem 😁

sowhat
22. júl 2025

so zenou mame okolo 35 r a pocas tehotenstva sme ani jednu fotku nepridali na socialne siete, pride nam to obom zvlastne delit sa o to aj s ludmi, s ktorymi nie sme v uzkom kontakte... ALE mladsie generacie zverejnuju na sietach vsetko, su nauceni inak, vyrastali na socialnch sietach a pride im to mozno prirodzene, preto to netreba odsudzovat

biba_18
22. júl 2025

@drahomirrra moje dospelé dieťa, ktoré vyrastalo spolu s internetom od plienok - tak to mi hovorí na o 16 rokov mladšiu sesternicu: čo z toho dieťaťa vyrastie, vkuse je na sieťach ... 😂

kiki68
22. júl 2025

Vacsina beznych ludi zdiela iba par fotos, sledujes nejake zeny, co zarabaju cez insta. A potom kazdy ako chce, to uz je na tej zene, co chce a nechce. Deti, psy a macky su najlepsi tahac penazi z ludi, cize tak to je nastavene a hotovo. Ja tiez deti nejak nezdielam verejne, ani svoje fotos z tehu.

anonym_999b14
22. júl 2025

@anonym_autor máš pravdu, aj mňa to štve co sa dnes robí s tehotenstvom, mamičky z toho robia celý cirkus. Je to hrozne, nuž ale nová doba, hlúpy ľudia. Tak je to.

0silvia0
22. júl 2025
@biba_18

@drahomirrra moje dospelé dieťa, ktoré vyrastalo spolu s internetom od plienok - tak to mi hovorí na o 16 rokov mladšiu sesternicu: čo z toho dieťaťa vyrastie, vkuse je na sieťach ... 😂

@biba_18 tiež mám 24 ročného syna, ale veď oni keď boli malí, nedostávali do ruky tablety a mobily s detskými rozprávkami že tu máš dieťa zabávaj sa. Ani neboli vtedy smartphony a ani internetové pripojenie nebolo všade, asi tak to myslel ten tvoj synátor.

biba_18
22. júl 2025

@0silvia0 my sme internet doma mali, aj som mu dovolila používať počítač od mala - ale veru, obmedzený čas, internet v mobile mal vypnutý, heslo na wifi dostal len za určitých podmienok... a už on vidí ten rozdiel ...

0silvia0
22. júl 2025
@biba_18

@0silvia0 my sme internet doma mali, aj som mu dovolila používať počítač od mala - ale veru, obmedzený čas, internet v mobile mal vypnutý, heslo na wifi dostal len za určitých podmienok... a už on vidí ten rozdiel ...

@biba_18 tak my sme boli asi internetovo zaostalejší, mali sme internet doma až keď mal cca 10 rokov, to už bol v pohode vek. Ale tiež má synovca a neter, ktorí už pomaly v kočíku na tablete kukali rozprávky. Tiež sa naše decká na tom pohoršovali, že to je priskoro.

anonym_7877ee
22. júl 2025

Ľudia všeobecne žijú sieťami.Neviem čo to je za módu každu kávu, koláč, drink, jedlo, výlet dávať na siete.Aj dospelé a staršie ženy.Nikdy nikde som nedala fotku aj tu, keď vidím fotky mužov, súkromia je mi to divné.A ceremónie okolo detí detto.

biba_18
22. júl 2025

@anonym_7877ee koláč, drink, výlet - môže byť pre ostatných pekná inšpirácia...

anonym_a3178d
22. júl 2025
@biba_18

@anonym_7877ee koláč, drink, výlet - môže byť pre ostatných pekná inšpirácia...

@anonym_7877ee asi si myslia, ze niekoho prave jej decko zaujima, asi ziju z toho, ked im niekto pochvali decko a este s tymi zvolaniami: kam rasties? kedy si tak vyrastol? zastavte niekto ten cas. Aj tak kazdeho zaujimajú vlastne deti
@biba_18 aj najstajlovane decko moze byt pre niekoho inspiraciou

biba_18
22. júl 2025

@anonym_a3178d v podstate môže. napr. ja zbožňujem emily @lucielovasova1985. je to jedno super dieťa ktoré mi vždy urobí náladu keď ju vidím 😍 takže áno, niekoho môžu zaujímať aj cudzie deti ...

natalka13
22. júl 2025
@anonym_c9697b

@anonym_c9697b to si dospela zena v tomto nevie poradit?

jablkovastrudla
22. júl 2025
@natalka13

Ja zas nerozumiem, tomu trendu neprezradim meno ani za svet, najvacsie tajomstvo sveta😂

@natalka13 Lebo ludia maju debilne poznamky ku vsetkemu. Staci si precitat temu s menami aj tu, dospele zeny sa tu predbiehaju ktora zhodi meno viac 😏
Neviem, party sme nemali ziadnu, pohlavie sme vedeli z krvi po genetickych testoch, nerobil sme ziadne oznamka, balony ani nic podobne.Vedela to rodina a kamaratky, koniec. Fotky deti obcas pridam sem, na tom fakt nevidim nic zle. Napriek tomu sa necitit ako lepsi rodic 😏
Starsi tu ma 2 fotky a to ma 7 rokov, velmi dufam ze z toho nebude mat traumu 😃

bokabuka
23. júl 2025

Mne príde šialené napríklad keď sa narodí bábätko o 10:20 a o 15:30 už je na internete vycapené aj s mierami verejne pre hocikoho. To tých pár hodín po pôrode nemajú skutočne matky čo iné robiť? 😁 Ja som ešte len v prvom trimestri s prvým, ale predstavujem si tie prvé dni po pôrode ako venujem úplne 100% pozornosť sebe, mužovi a dieťaťu. Nie facebooku 😁 Ale na druhej strane to zdieľanie priebehu tehotenstva ako prvorodička rada sledujem, pomáha mi to necítiť sa tak sama, lebo je to osamelé a človek má pocit, že takto unavený určite nikto iný nie je a takto zle určite nikomu nie je a žiadna mamička v okolí mi nehovorila že by mala takéto depresívne stavy. A potom zistím, že fakt sama nie som a cítim sa lepšie. Asi je to vec názoru, ak to tú ženu baví nech si zdieľa čo chce. Mnohé matky práve vďaka tým sociálnym sieťam dokážu slušne uživiť svoje rodiny, čo by inak z rodičáku nikdy nedokázali. Ale deti, ktoré s tým súhlasiť nemôžu/nevedia, by sa rozhodne zdieľať na internete nemali.

Strana
z2