Priviedli by ste dobrovoľne na svet postihnuté dieťa?
Zamýšľam sa, či môže mať človek úprimnú radosť z postihnutého dieťaťa. Je vôbec fér voči tomu dieťaťu priviesť ho na svet. A hlavne keď jeden z partnerov chce to dieťa a druhý nie,čo je správne? Ak reálne hrozí rozpad vzťahu v prípade,že žena podstúpi interupciu. No ale žena to postihnuté dieťa nechce priniesť na svet.
ja v mojom pripade som kazde tehotenstvo brala ako novy zivot,nech to je ,ake je.Ale ked som ja bola tehotna ,tak medecina este nebola na takej vysokej urovni. ako dnes Medecina velmi pokrocila ,Nedavno som ako svedectvo jednych manzelov pocula v TV rozpravat, ze cakali dieta s raštepom chrbtice, a krasne sa to zoperovalo, Sa mi zda,ze v tomcase na operaciu museli az do Svajcarska, Aj to dieta som v telke videla,uplne normalne ale ja nemam pravo aj keby bolo take,ci onake poskodene,postihnute nemam pravo na UPT, ani kvoli mojim v tom case dost tazkej chorobe, co som si presla
, Prvy syn mal 3 mesiace a ja som ho musela od odkojenia odstavit a ist sa liecit. Syn mal 2,5 mesiacov, ked po tazkom zapale pluc sa mi spravil popisali to len nespecificky nalez, vyzeralo to ako nador ako 50 centovka,, Samozrejme som prezivala hrozny stres co to je za nalez ? Tiez ma napadla rakovina. Musela ist lezat do nemocky O 2,5 mesacneho syna sa mi starala mama uz na umelom mlieku lezala som v nemocke 5 mesiacov dali antituberkulotika ,chvala Bohu zhubny nador to nebol.,tak antituberkulotika zabrali ,a nalez zmizol uplne, Za rok som cakala druhe, . Ledva som sa pozviechala, organizmus oslabeny, a za dalsi rok cakala 3 dieta,V kocke povedane, za 4,5 roka som mala 3 deti,Potom stvrtu dcerku az 6 tich rokoch.Pisem preto,ze tiez som mala obavy ,po vybrati tych pre mna antituberkulotik tazkych liekov ,otazky typu ake budu babetka,,ake budu fyzicky,mentalne,No a poviem vam,Deti pekné,(no vsak pre matku normalka kazdej matky svoje deti najkrajsie ) a prospech mojich deti , Absulutne som nemala s nimi ziadny problem ani vychovny (no sem tam sarapatili, detske urazy, ale co sa tykalo ucenia ci uz v zakladke na strednej na VS ziadny problem. A dnes ma takmer kazdy z nich uspesnu dobre platenu pracu . PS ,ved soná su len orientacne, amniocenteza tiez nemusi byt na 100% pozit,aj keby vysla,teraz na druhy ,treti mesiac sa to moze zvrtnut ,ze uz nie pozitiv,,Proste vyvoj dietata, je pre kazdu matku vzdy otaznikom, takmer celych 9 mesiacov, Za mna UPT v ziadnom pripade
Jeden bývalý kolega a jedna bývalá suseda majú.postihnite deti. Mentálne aj fyzicky. A tie deti sú úžasné. Hovorí sa že sú to takí anjeli na zemi. Oni totiž nikdy nikomu neurobia úmyselne nič zle, keďže je tam ten ten mentálny postih. Takto mi to raz vysvetlili že takto sa na nich pozerajú. A mne sa.to veľmi.pacilo.lebo to sú naozaj anjeli. Videla som ake sú tie deti, kedysi sme boli v častom kontakte a toľko.lasky koľko dostaneš od malého "downika" napríklad, to u iných detí nezažijete. Inak sami rodičia.ho tak volali - že náš downik....aj na tom bolo vidno ako toho malého.lubia. zaujímavé je, že tí rodičia čo váhajú či chcú to dieťa alebo nie, potom keď sa narodí už nevedia byť bez neho. Raz som sa.o tom dlho rozprávala s rodičmi.postihnuteho chlapca a ti by ho chceli aj druhýkrát. Aj keby.mal byť opäť postihnutý. To je jedna vec. Ďalej ale osoobne poznám niekoľko žien ktorým doktori povedali že budú mať postihnuté dieťa a deti sú úplne zdravé.
@paulina291 citujem teba, ak ma dieta minimalku neprezije,ale predstav si ze prezije,lebo taketo postihnute dieta ma narok na ZTP, a tam su vselijake finacne pridavky, treba si to len nastudovat alebo opytat sa ,na co vsetko ma matka ako starajuca o postihnute dieta narok ,Vymozenosti ako ZTP ma napr narok nielen dospely ale aj dieta ma narok na financny prispevok dokonca aj na auto,,ked to postihnutemu dietatu prinalezi z dovodu fyzickeho alebo mentalneho A dnes je oblecenie velmi lacne.V sekacoch sa najdu dokonca znackove oblecenie,Ale vask nemusime len znackove,hlavne nech su nove,Ja kazdu novu vec aj z obchodov,ktore sa daju preprat preperiem ,okrem kostymov a flausovych kabatov.
@vorkola ja nehovorím, že to nejde. Ja by som sa dieťaťa nevzdala a hľadala možnosi. Len že treba zvážiť každý jeden aspekt, keď sa tu autorka pýta na názor. Neodpovieme jej čo je správne, to je na jej morálke.
A neviem, ja som teda nepočula o prípade, kde by tomu dieťaťu (rodičom) dali také ťažké peniaze. Ja skôr vidím milion rôznych zbieroch pre hentikepované deti, lebo peniaze nie sú. Nehovorím, že sa za to treba dieťaťa vzdať. Ako jedna z mála by som sa tu dieťaťa nevzdala.
@mimer
Neviem, CT som nikdy nevidela.
Dievcat je telesne aj mentalne postihnute.
Chodi do specialnej skoly.
Nerozprava, vrieska. Uz I'm ponukli miesto aj v internatnej skole. Matka este nechce. Matka ma z nej depresiu a chcela spachat samovrazdu.
Starsia dcera im uz povedala, ze ked vyrastie, tak sa o nu starat nebude.
Cela rodina je koli tomu postihnuta a a to to dievcat chodit, samo SA naje. Ale bucha, trieska, vresti. A ten chronicle stres da zabrat.
z mojej realnej skusenosti, cakala som dieta s DS a rozhodla pre ukoncenie. Moj manzel povedal, ze ma podpori v akomkolvek rozhodnuti, lebo o dieta sa budem v prvom rade starat ja. Dalsie dieta malo vyvojovu poruchu, cysticke pluca, bez ocakavaneho mentalneho postihnutia. Aj ked sme dostali ponuku na prerusenie, dieta sme si nechali. Pre mna velky rozdiel zla mentalna prognoza vs telesne postihnutie, ale neodsudzujem nikoho za ziadne rozhodnutie. Mame postihnute dieta v okoli, akokolvek zo zabalim do pekneho papiera, tej rodine to velmi negativne ovplyvnilo zivot...
@oslo1 v tom pripade nema na vyber. Je ine ked povedia vcas, alebo postihnutie sa ukaze casom, ked osi to lekari nevsimli atd. Mojej susedke povedali hned, ze dieta bude postihnute, plienkovane, nebude vediet chodit. No rozhodla si ho nechat, dnes ma uz 33 rokov plienkovany, len lezi, nevie chodit, nerozprava, cely svoj zivot obetovala, nikam nechodia. To nie je zivot ani pre toho uz chlapa a ani pre rodinu, bohuzial je to tak. Manzel jej teraz nedavno zomrel, ona uz tiez ma vyse 60... kto sa o chlapa postara?
@vorkola Ono je to asi tak, že ked si prečítaš na čo všetko má v našom skvelom sociálnom štáte zdravotne postihnutý nárok tak ono normálne budeš aj túžiť byť postihnutá alebo mať postihnuté dieťa, lebo je toho naozaj veľa. Ale len kým nežiadaš o niečo, zamietajú všetko na bežiacom páse, predlžujú lehoty, ľudia sa roky so sociálnou poisťovňou a úpsvar súdia. Tak to reálne funguje, máš nárok na všetko, ale reálne ti nedajú nič.
@mimka1402 súhlasím dvakrát som na ihrisku zažila dw deti a obe sa správali agresívne. Dievčatko normálne začalo druhé dieťa škrtiť (jej sestra hneď zakročila) a nie nechcela ju len objímať normálne stála v tvárou tvár a smiala sa na tom bolo vidieť, že očividne vie, že robí zlé. Možno je to normálne detské správanie neviem, ale nezažila som nikdy také prejavy.
@vorkola že o akých rôzných príspevkoch píšeš ani nie cele 500 eura som brala takže o príspevkoch ani reči kočik s poisťovni taky že keby sme nedostali sponzorský dar tak chrbticu ma ako lavor, miera jej funkčeho postihnutia bola 97% percent ale hybla maličkom na ruke na komisi tak napísal lekár menej bodov aby nedostala príspevok na bezbariérovú kúpeľnu hygiena bola tušim niečo okolo 30 eur ak jej vyratala na deň 24 hodín jednu plienku ostatok musiš kúpiť tak o akých príspevkch rôzných tu hovoriš.Auto nedostala daroval sponzor tak neviem o akých rôzných príspevkoch tu píšeš o žobračenke asi čo tie matky dostavaju a sociálný systém sú take čo opatrujú celý život a ak by išli na starobný dôchodok dostanu ledva minimalný a to len preto ich štát potresta že si svoje dieťa vzali domov a rozhodli sa trapiť s nimi za almužničku doma.Keby toľko ten štát tých príspevkov rozdaval tak prečo sú zbierky 2% percenta doslova žobrať na rehabilitácie.
@marsmykkok presne do bodky s tebou súhlasim vlastna skusenosť a zažial som na vlastnej koži.
@alickapusinka máme podobnú skúsenosť v rodine, člen rodiny už skoro rok rieši ID a stále nemá. A žiadal trápnych 25 eur na hygienu, no či nezamietli, ešte normálne klamú v rozhodnutí, vymenovali jeden bod zo zákona kde je zoznam diagnoz, čo majú nárok a že jeho diagnoza tam nie je. Ale ten zákon má pod tým aj druhý bod, kde práve jeho diagnoza je a to akože nevedia. Proste skúšajú, či sa dá človek oblbnúť. A to by mal nárok aj na parkovací preukaz a s tým spojené výhody, ale to by už dupľom nedostal, ked s blbým 25 eurovým príspevkom majú problém. Nebodaj žiadať o auto a tak keby pracuje, to je bez šance bez dobrých právnikov a odvolávania sa a aj súdenia možno.
Nezvládla by som sa starať o také dieťa, zo života nič ani ja ani dieťa len prežívanie .....načo taký zivot
Napíšem ti osobnú skúsenosť. Len mi je ľúto,že bez fotiek...mala som čerstvých 20. Otehotnela som,mladá,zdravá,žiaden alkohol,cigarety,žiaden stres,ako v bavlnke,vlastné bývanie....bum v 34.tyzdni diagnóza bábätka hydrocephalus. Prvý rok 4operacie,celkovo 5. Voperovany shunt. Teraz je to 27.rocna zmaturovala mama nádhernehi,zdravého dievčatka. Má krásnu,milujúcu,už svoju rodinu,dobrého partnera,svokru,všetko,klopklopklop. A ja ďakujem prednostke neonatológie na sulekovej ,bývalej pôrodnici,ktorá mi bola neuveriteľnou podporou. Keď som sa dokola pýtala prečo ja...tak v kľude povedala,že nikdy nevieme,čo sa v živote stane. Aj zdravé dieťa môže mať nehodu a..... Ochorie a....... Naopak,to moje bude v poriadku a mala pravdu. Viem,že nie sú všetky príbehy takéto. Ale bola som v kontakte s rodinami relane postihnutých a napíšem ti,že tie rodiny boli silnejšie ako "bežné",znie to ako klišé,ale pre mňa to bol fakt. Vážili si drobnosti a nerucali sa z blbosti. Tešili sa z maličkostí,tak ako ja. Môj ex,ale zjavne a okato nie🙃,ale aj pre takých svieti slnko. Na druhej strane neodsudzujem nikoho a za nič. Nenosím jeho topánky....a tiež viem,že to tieto rodiny majú extra ťažké,ale extra. Takže keď sa niekto rozhodne,že nie,tak proste nie.
On s ním bude doma?Ja by som teda nepriviedla ťažko postihnuté dieťa na svet dobrovoľne .Ani na naliehanie partnera,jeho presvedčenie je náboženské alebo čo uvádza ako dôvod?Nepríde mi to v poriadku že to od teba žiada.
@oslo1 nuž vidíš,mne v 34. A po operáciách mám "plnohodnotné" dieťa ktoré má zdravé dieťa a bude mať ďalšie.... Stvorkomotovy hydrocephalus....a teraz čo? Ona bola jedno nádherné bábätko,mala husté kučeravé vlásky,rýchlo dorastu,väčšina ľudí,dokonca vzdialenejšie kamarátky ani nevedeli čím sme si prešli. Kebyže mám možnosť,tak si neviem predstaviť,že by som ju proste nemala. Dala preč. To aj tie deti,čo majú vážne operácie srdiečka napríklad. Celý život budú obmedzované...ale ako mne povedala prednostka,zbytočne otázky....čo by ste urobili,ako príklad mi uviedla nejakých známych,kde kliest spôsobil 16.rocnemu chalanovi,sikovnemu,gymnázium atď,encefalitídu a ostal UPLNE postihnutý. 🤷 Ale ako píšem,rozhodnutie je na žene a je to desne ťažké.
Nechcem byť zlá,alebo nejaká precitlivela,ale tá ilustrácia pri názve témy je🤮. Dá sa pochopiť dvojzmyselne. Ale naozaj by som odporučala rozmýšľať pri výbere.
@admin
@terry658 o tom, že postihnuté dieťa vie byť požehnaním pre rodinu,by sa mali vyjadriť mamičky takých detí. Možno áno, možno nie. Vynára sa mi mamička, ktorá sa postavila s dcérou na koľaj...ráštep pery,podnebia a dg kde je doživotne dieťa odkázané na rodičov sú 2 diametrálne odlišné situácie. Každý nech má možnosť rozhodnúť sa a nebyť pri tom posudzovaný/odsudzovaný ❤️
Ahojte. Napíšem z pohľadu dieťaťa, ja som mala ľahkú formu DMO, sestra, dvojča má ťažkú formu DMO. Obe sme štyridsiatničky, o sestru sa stará mamina a nie je to jednoduché. Najmä psychická a fyzická záťaž, mama má svoj vek, sestra depresie, lebo chce žiť normálny život, moju a sestrinu svadbu preplakala. Ja som ako dieťa veľmi vnímala, že nemôžem nikam chodiť, lebo treba byť pri sestre, keď mama chcela ísť do obchodu, alebo potrebovala niečo porobiť. Je to záťaž na 24/7, veľa to človeku dá, ale aj veľa zoberie. Ale určite to nie je také ružové, že handicepované dieťa je “anjelik” aj ono má svoju svetlú a tmavú stránku, ako každý z nás.
@cyberk no fuj, prepáč, ale skoro som sa z tvojho komentára pozvracala.. 🤢🤮 mám 2 deti z 3 postihnuté (v tehotenstve som to nevedela) a ver že aj keby som to vedela nechám si ich. A rozhodne ich nevidím rada trpieť, no keď je problém, riešim ho, aby sa cítili čo najviac v pohode. Mimochodom ja som našťastie v poriadku no keby moja mamina rozmýšľala tak nechutne ako ty nikdy sa nenarodím.. podľa lekárov som mala byť totiž na 98% postihnutá.. btw a moje postihnuté deti mali byť zdravé.
Obávam sa že v tomto prípade nie je správna ani jedna možnosť. Takéto ťažké témy si treba doriešiť pred plodenim detí a nespoliehať sa na večne optimistické myslenie ako konkrétne u teba (toho koho sa táto téma týka) sa nič také nestane. Keď pôjde tá žena na potrat jej vzťah to zrejme neustoji. Ak si dieťa nechá napriek tomu že ho ona nechce vzťah to opäť neustoji. Teda ak chce byť férová a naozaj dieťa nechce má možnosť dieťa vynosiť, nechať ho partnerovi a odísť od nich alebo ísť teda na potrat a začať niekde inde s niekým iným nový život. Toto fungovať už nebude.
@tianna splietas hrusky s jablkami, tu ide o to, ked zena vie, ze bude postihnute a aj tak ich porodi. Ty musis mat nejaku uchylku, 🙄 uz pri prvom co sa ti postihnute narodilo, si svoje rozmnozovanie mala stopnut, riadna sebeckost.... to zdrave musi krasne trpiet, ked sa musi denne pozerat ako sa staras viac o tych dalsich dvoch, totalne obmedzovanie zivota zdraveho dietata.
@cyberk prosím ťa nesud keď vieš o tom veľkú figu.. som si istá že nikto netrpí, btw že je najstarší postihnutý sme zistili až mal mladší takmer 5.. a že ani stredný nie je žiaľ v poriadku to vieme pomerne krátko. Ja som tým myslela to že aj keď ti povedia že je dieťa postihnuté nemusí to tak byť.. dúfam že ty sa radšej nemnozis vôbec lebo ak by nedajbože tvoje dokonalé dieťa ktoré predpokladam dáš v tehotenstve preveriť všetkými dostupnými testami z akéhokoľvek dôvodu zostalo postihnuté asi by si ho opustila alebo šupla do ústavu 🙄
@alickapusinka nuž,kebyže sa nerizdava ID na kadejaké "jednoduché" diagnózy,alebo ideál načierno,neboli vymyslené rodicaky na v podstate zdravé deti,ostalo by aj na týchto naozaj chorých. Žiaľ.
@cyberk prosím ťa, VÁŽ SLOVÁ!
Chlap chce postihnute dieta, pretoze netusi, co znamena starostlivost o take dieta. odporucam vziat ho do DSS alebo denneho stacionara, nech to zazije. chlapi odchadzaju aj od zdravych deti, staci, ze je dieta nespave, narocne, nervne, uz si najdu milenku a rodina sa rozpada. kolko je tu na mk bab s chorymi detmi a okrem jednej registrujem kazdu ako uz rozvedenu/rozidenu. Nam sa druhe dieta dlhe roky nedarilo, moj muz vzdy tuzil po viacerych detoch, vzdy chcel mat velku rodinu a strasne ho ubijalo, ze mame len jedno dieta. a napriek tomu sme mali jednoznacne zodpovedanu tuto otazku obaja- nie, chore dieta nechceme. eliminovala som rizika, zaplatila som si kvalitnych lekarov na roznych pracoviskach 3D ultrazvuku, zaplatila som si Nifty. muz ma v rodine postihnute dieta- fyzicky, celozivotne. cela rodina sa toci okolo dietata, cely rezim rodiny a ostatnych deti sa prisposobuje tomu choremu dietatu, tie zdrave deti nemaju normalne detstvo. surodenci od malicka boli a su vychovavani, ze ked sa rodicia raz pominu, ich primarnou povinnostou je postarat sa o toho choreho surodenca. toto nie je zivot, len prezivanie.

@7miriam77 ďakujem ❤️