icon

Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

autor
22. aug 2022

@alchemilkazltozelena prezervatív i keď je pravda, že na začiatku čerstvo po ms sme bez. No fungovalo to takto roky, jedine ak by sa mi zmenili plodné dni 🤷

autor
22. aug 2022

@anjelicek26 áno, veď práve... Ja neviem či by som bola schopná to podstúpiť... A môj muž tiež. Ja jasle nevnímam ako zlo, to vôbec, len som toho názoru že aspoň do dvoch rokov by malo byť dieťa s rodičom doma 🙂

autor
22. aug 2022

@lucka_ke rodičia vôbec. Za prvé bývajú od nás celkom ďaleko, za ďalšie majú svoje zamestnania a ani by som to od nich nechcela. Nemáme vzťah na takej úrovni.

anjelicek26
22. aug 2022

Tak v idealnom svete, kde netreba platit ucty, je to pekne byt dva-tri roky doma, ale takto to obcas proste nejde... ja som mala tri deti u opatrovatelky a jedno v jasliach, robila som cca od 1,5 roka deti... adaptovali sa super, chory nebyvali, ziadne traumy nemaju... je to len nejaky blok v hlave, co clovek ma, ked vsetky matky naokolo su tolko doma, ale ver mi, je to len zvyk...keby zijes v inej krajine, tak ani neuvazujes takto, lebo tam je to bezne kratsie... Predychaj to poriadne, porozpravajte sa s manzelom, preratajte si to...

autor
22. aug 2022

@anjelicek26 áno je mi to jasné, veď aj ja som od roka bola s jednou staršou pani susedou aby mohla mamina pracovať.
Ďakujem za názor aj podporu. V najbližšie dni uvidíme, ešte stále mi to nepotvrdil gynekológ len tehotenský test a meškajúca ms

cyberk
22. aug 2022

moji rodicia tiez necakali, ze pride 3tie dieta, a co urobil ocino? siel makat za hranice, aby rodinu uzivil, toto totizto ma chlap urobit (najst riesenie a nie bedakat) ak vidi ze neuzivi rodinu zo SVK platu 🙂 jasne, ze nam chybal a klobuk dole pred mamkou, ktora takto vychovavala vpodstate 3 deti sama...i ked niekedy sme sa museli uskromnit 🙂 ...a nie...nevieme si nik uz doma predstavit, ze by sme nemali brata (uz ma 26r) 🙂 tak som rada, ze si ho "nechali" a postavili sa k tomu zodpovedne 🙂 .... avsak, ak mas trula chlapa, tak radsej na ten potrat chod, radsej mat 2 deti a ako taku uroven zitia ako 3 a neschopneho chlapa pri sebe...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
22. aug 2022

@cyberk ja manžela za hranice nepustím. Ja som ako dieťa veľmi trpela tým že otec bol preč. A naše deti sú dosť naviazané na manžela takže toto by pripadalo do úvahy jedine v tej najkrajnejšej situácii.
Manžel si už hľadá niečo lepšie. Túto prácu si vzal preto lebo mal krátku pracovnú dobu aby stíhal deti a ja som mohla podnikať naplno. Predtým zarábal dosť len bol v robote od rána do večera a moja práca tým bola limitovaná.

alchemilkazltozelena
22. aug 2022

Úplne bez, alebo prerušovaný? Lebo je rozdiel ísť naplno a ísť prerušované...

hariet
22. aug 2022

Ak sa ti interupcia tazko derie na jazyk, tak sa s nou ani tak lahko nevyrovnas. Bude to tazke, budete sa musiet uskromnit, ale nakoniec to date. A urcite zmenit sposob antikoncepcie.

autor
22. aug 2022

@cyberk mám toho najlepšieho chlapa na svete a som toho názoru že o rodinu sa majú postarať obaja, nie len chlap. A keďže som začala podnikať, niekto musel riešiť deti keďže inú pomoc nemáme a tak si našiel zamestnanie s pracovnou dobou ktorá je kratšia. Takže reči o lenivcovi nie sú na mieste 🙂

autor
22. aug 2022

@alchemilkazltozelena prvý týždeň bez, potom ochrana.

autor
22. aug 2022

@hariet no pravdepodobne mi prekonanie covidu rozhadzalo cyklus keďže osem rokov to fungovalo 🤷

hariet
22. aug 2022

Moze byt, ale pri kazdom nechranenom sexe je sanca, ze otehotnies, aj ked mala. Proste s tym treba ratat a ked ste tretie dieta nechceli tak velmi, ze teraz rozmyslas o potrate, tak sa treba zariadit. Ja som tiez otehotnela par dni po skonceni MS.. Ja ta nesudim, ty sa budes musiet rozhodnut a s tym rozhodnutim aj zit. Drz sa.

autor
22. aug 2022

@hariet fungovalo to roky takže som to neriesila, aspoň viem do budúcna... Ďakujem prajem všetko dobré

cyberk
22. aug 2022

@anonym tak potom beriem spat 🙂 myslela som ze je to dalsi neschopak... drzim palce a urcite si babo nechajte 🙂 vyzerate ako schopni jedinci, ktori isto najdu sposob ako sa vysporiadat s touto dobou :D

nevenka
22. aug 2022

@autorka ale lepsie tie jasle, ako ho usmrtit hned, lebo si myslis, ze je lepsie, ked je dieta do 2 rokov s rodicom doma. Vies, co myslim...co je lepsie, dat mu zivot a milujucu rodinu, hoci pojde do jasli skor ako by si zelala alebo smrt, lebo mate strach? V tomto pripade budete asi mat vycitky. Ak za ten rok, dva, sa potom obzries spat a co ak Vasa financna situacia bude daleko lepsia, nez si teraz vies predstavit, tak si pomyslis, ach jaj, mohli sme si ho nechat. A to zacne kolotoc vycitiek. Podla mna je to dost pravdepodobne.
My cakame stvrte, mame byt 3i, necelych 60 m2, prerabame sice starsi dom, ale kym sa narodi stvrte, nebude abi zdaleka vhodny na nastahovanie, ale nejak to dame. Musime sa priestorovo uskromnit, hoci uz teraz sa tu tlacime. A to nemam narok na ziadnu matersku teraz, ani tehotenske, som na RD s tretim. Ani ten prispevok pri narodeni, tych 800 cca uz nedostanem, len 150...
Muzovi staci na matersku, ked bude mat socialne poistenie 270 dni ku dnu nastupu na matersku, za posledne 2 roky, takze to podla mna splni. Treba si zavolat na socialnu, pozistovat.

oslo1
22. aug 2022

Ja by som si dieta nechala. Bola doma 6 mesiacov.
Po tomto by som Isla pracovat v Sobotu a nedelu, 12 TKT - hovoria, ze pracujes na sluzby.
Matersku, rodicak, by som nechala prepisany na manzela . Z tym, ze by normalne chodil do roboty.
Byvame v UK, syn isiel ako rocny do skolky, vdaka tomu, ze som sestricka, tak som mala az rok matersku.
Po na rate do roboty som pracovala iba v pondelok a stredu, a potom vikend. Takto sme usetrili na jaslickach.
Podobne variantu mozete aj by vyskusat. Ked sa branis jasliam, tak nejaku Pani na materslej , any sa starala o babatko . Nemusis byt 3 roka na materslej a zivorit.

autor
22. aug 2022

@cyberk ďakujeme

autor
22. aug 2022

@nevenka on ale menil prácu minulý rok v novembri a predtým bol polroka na úrade keďže mu vyšla veľká podpora tak to chcel dobrať keďže v Tom čase ho zaujal kamarát, mali spolu podnikať ale nakoniec to padlo takže neviem či by tam nárok bol ale predtým robil vkuse 8r u jedného zamestnávateľa.
Držím palce určite to zvládnete .
Ďakujem a zistím si

matullienka
22. aug 2022

Pokiaľ pracuje manžel na pracovnú zmluvu tak nárok na materské bude spĺňať

autor
22. aug 2022

@matullienka áno má pomer na TPP ale len rok.

danielahamar
22. aug 2022

Nám sa prihodilo niečo podobné, po 14,5r. , no zo začiatku pocity všeliake. Ja osobne som sa s nikým o tehu ani nerozprávala, nebolo mi 2x fajn, ale tak zvládla som to, držala ma robota nad vodou. Malý má 1.5r. a od sept. ide do jasiel, tiež by som bola rada bola doma do 3r. ale nedá sa.

autor
22. aug 2022

@danielahamar ďakujem za váš komentár. Želám všetko dobré

matullienka
22. aug 2022

To nevadí on musí splniť podmienku 270 dní nemocenskeho poistenia a to splní ved kým porodis pripicitaj ešte cca8 mesiacov a plus ďalších 6 týždňov po ktorých môže ísť na materskú manžel

autor
22. aug 2022

@matullienka ďakujem

matullienka
22. aug 2022

Za málo, skúste si s manželom sadnúť a podpisovať na čo všetko budete mať nárok, ako by sa dalo co nastaviť aby to fungovalo a podla mňa to zvládnete. Držím palce

autor
22. aug 2022

@matullienka ďakujeme ešte raz ,pozrieme sa na to

annamalaga
22. aug 2022

No ak sa chlap dokáže o 3 dieťa postarať, určite si ho nechajte.

nevenka
22. aug 2022

@autorka ved 270 dni - kalendarnych ku dnu nastupu na matersku, to je cca 3/4 roka.