Som tehotná a neviem čo ďalej
Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..
Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.
Urcite skus piradnu Alexis, mozes sa zapojit do projektu Zachranme životy. Tam pomahaju prave v takych situaciach , finančne .
@cecilia29 ďakujem
takéto rozhodnutie je len a len na tebe a nepočúvaj tu nikoho kto ti povie do toho zvládnete to alebo naopak chod na interupciu...jednoducho ty vieš ako to cítiš, ty vieš či je vo vašich schopnostiach uživit dalšie dieťa 18 rokov...ty vieš či si nábožensky založená alebo nie...každý ti povie ako sa to nejako dá....áno nejako určite...ale nejako na úkor koho? detí ktoré už máš, na úkor už aj tak málo penazí ktoré máte, na úkor toho mála voľného času čo ti už teraz predpokladám ostáva?
ale teraz hej druhá strana....doživotne žiť s tým, že tu s nami mohol byť další človiečik..bolo by to dievča alebo chlapec.? a všetky tie otázky ktoré máš teraz v hlave....
znovu zopakujem je to len na teba a nikto nemá právo súdiť a kecať do toho.
Moj nazor je že určite by som nemala ďalšie dieťa s tym ze rýchlo sa ho musím zbaviť supnut ako ročné do jasli, lebo financie och ach to nieeee. Toto by pre mna nebolo riešenie. Veď je to živé citiace stvorenie čo potrebuje matku , rocne bábo je stale len bábo malicke. Skôr by som hľadala riesenia ako ušetriť inde. Napr lacno kúpiť oblečenie cez bazár, dnes dávajú za bagatel naozaj nemusí mať tip top, to dieťa to aj tak nevnima čo ma na sebe. Tak isto aj postielka a všetko co take malé dieťa potrebuje cez bazár. Tam by som ja videla cestu sporenia. Čo také máme dieťa potrebuje, nič extra. Pár obnosenych veci nakúpiť pár hračiek aj tak sa hrá s hrncami radsej... A v 3 rokoch normálne do škôlky a ty do práce.
@jerrz myslím že výbava pre dieťa je to najmenej čo človek rieši. Aspoň teda ja vôbec keďže to sú tie najmenšie výdavky
@domca1408 áno, sú to dve misky váh. Momentálne sa máme dobré, peniaze nám nechýbajú ale to vďaka mojej práci ktorá sa už v takom 8-9 mesiaci nebude dať robiť, nehovoriac o mesiacoch po pôrode. Taktiež komfort a štandard starších detí ktorých nároky sa zvyšujú. A potom tá druhá strana. Či dokážem žiť s vedomím, že som nám zabila dieťa. Ďakujem za komentár.
By si sa čudovala ako niektoré matky riešia vecicky pre bábo ake značky az sa zahmlieva pred očami z toho . A aké výdavky mas na mysli. Lebo ja naozaj neviem , mám 5 ročného a nijaké extra výdavky nevidím. A ako píšeš keď bude mat viac rokov, budeš zas robiť.. Uskromniť sa stále dá, aj tak zdravie je najviac.
na túto dilemu ti ale žiadna rada nepomôže. kedže to máš zatiaľ 50 na 50.... ked ti napíšu že si to dieta nechali, tak ta to stale nepresvedčí o tom, čo spraviť, lebo ti napíšu aj také, ktoré ta podporia v oboch možnostiach.
nechaj si to proste prejsť hlavou. je to hrozne Ťažké a ja Ta chápem. keby si chcela pokojne mi napíš do správy ja ti dam racionalny pohlad na tvoju situaciu
@banderaska29 daj si na jednu stranu kadejake plusy a na tej druhej strane je zivot dieťaťa...ci jeden plus za zivot dietata=jeden minus? ide o to na kolko ci ten zivot cenis...
@jerrz matky, ktoré dajú v roku do jasieľ, sa ho zbavia? Čo by si robila ty, keby si ostala s dieťaťom sama a rodičák by bol len do roka? V zahraničí, kde väčšina matiek ide do práce oveľa skôr, tak sa dieťaťa zbavuje? Myslíš, že ženy, ktoré idú do práce od roka dieťaťa, alebo aj skôr svoje deti nemilujú?
@anjelicek26 velmi dobre si to napisala. ja by som to este pomenovala trochu inak. byt s dietatom doma je ideal, ale realita je nieco ine. nezijeme v idealnom svete, takze aj to dieta do jasiel alebo k opatrovatelke po 6 tyzdnoch je lepsie ako jeho koniec pri interrupcii..
Nuž, financie sú základ. Láska je super, ale z tej človek nevyžije a nezaplatí účty, čiže síce s ťažkým srdcom, ale ja by som volila cestu menšieho zla - interupciu. Obzvlášť ak by som bola v takej situácii, že by som musela utekať do práce od novorodenca a musela by som sa výrazne uskromňovať už pri žijúcich deťoch, ktorých by sa to reálne dotklo. Každopádne je to na vás, vy to dieťa budete živiť, ak si ho necháte, nie ženy z tohto fóra, čiže si urobte podľa seba.
Takéto témy by sa mali zásadne riešiť v domácnosti s manželmi a nie na fórach. To, že Aničke Mrkvičkovej to vyšlo, neznamená, že tebe to vyjde tiež, alebo že Betka Horáková išla na potrat a má z toho nočné mory aj po 20 rokoch (a vice versa). Takže sa poraď s mužom.
Kto chce hľadá spôsoby, kto nie hľadá dôvody a ospravedlnenia ....
Dá sa uskromniť, všetko sa dá zvládnuť....ver tomu....treba byť len tak nastavený... mať to v hlave, že to zvládnem a dá sa to ....tu ide o život....ak by si mala zachrániť dieťa pri autonehode, urobila by si všetko preto aby žilo, a teraz sa chceš rozhodnúť ...tu sa nieje nad čím rozhodovať...ide o život...
A muž sa za pár rokov nevie vymakat platovo do nejakej lepšej kategórie? Lebo reálne výdavky začínajú podľa mňa tak ca. v 6tich rokoch dieťaťa. Dovtedy sa všetko dá poriešiť lacno...
A osobná skúsenosť, moja išla v Rakúsku do škôlky v presne roku, do zmiešanej skupiny 1-6 rokov a vôbec jej to na ničom neubralo. Možno skôr pridalo je môj osobný dojem. Toľko iba osobná skúsenosť, pre vás môže byť vhodné riešenie iné
@elizabet173 suhlasim… dufam, ze mamicky na Slovensku si uvedomuju, aku mame uzasnu vladu, mozete ostat doma 3 roky (!!!). Zijem s manzelom Britom v Anglicku.. materska 9 mesiacov. Potom jasle. Nelubime nase tri deti? Alebo maju mat deti len tie pary, kde muz zaraba tolko penazi, aby uzivil celu rodinu? Lebo po tych 9 mesiacoch tu nemame ziadny “rodicak”….
Spolu to zvládnete ❤️ teraz od 4 mesiaca sa dostava nejaka davka nastuduj si odkladaj si ju do porodu aby ste preklenuli 6 tyzdnov a pojde manzel na matersku...vykotula sa aj tretie ....neni vsetko ako si naplanujeme...bude to vas mojkacik ...neplanovane prekvapenia su tie najlepsie ...drzim palce
@elizabet173 čakala som takýto typ komentára 😄 No to že je to tak v zahraničí to ma nezaujíma ale viem o tom. A preto tam ani nezijem radšej. Som veľmi proti jasliam a osobne si ani neviem predstaviť aky môže byť ten vzťah medzi matkou a dieťaťom čo ho dá tak skoro do jasiel. Nevravím však že ho nemiluje, ale ten vzťah tam utrpí si myslím. Jasle pre mna len z núdze to už naozaj by som musela byť na tom veľmi zle a bez pomoci a bez peňazí bez partnera... Ale veď nech si robia ako chcú , ja som vdacna a rada za to že som doma s mojim synom čím najdlhsie. Ale toto neni téma. Téma je o inom. Ale ja jasle nikdy podporovať nebudem, amen, bodka.
Ahoj, nechcem veľmi písať verejne do diskusie. Rada by som ti pomohla, ako viem, ak by si to prijala. Mám v niečom podobnú skúsenosť, neplánovane som otehotnela so štvrtým dieťaťom, som v 35.tt, o chvíľu rodím. Ak chceš, ozvi sa cez poštu 🙂
@jerrz ale ved do tych jasli dieta nemusi chodit kazdy den 🙂 je to neskutocna pomoc na vykrytie par
hodin denne, ked naozaj ina moznost nie je. To, ze ty tu inu moznost mas, je super.
@jerrz to je tvoj názor, ja ti ho neberiem a ani nikto od teba nečaká, že jasle podporovať budeš. Ubezpečujem ťa, že nádherný vzťah s dieťaťom môžeš mať, aj keď je od roka v jasliach, mám to za sebou, "dieťa" už dospelé, samostatné, teraz sme tu spolu vyše hodiny kvákali a smiali sa. Aj keď priznávam, že bol v jasliach len nejakých päť, maximálne šesť hodín denne, aj to nie každý deň. Bol tam rád, nikdy tam neplakal, ani nebýval chorý.
@omama40 ja som realistka a nie moralistka. nemám právo nikoho súdiť. ty to dieťa živiť nebudeš, ani jej prispievať, ani jej pomáhať zárobkovo, ani so staršími deťmi, nebudeš zažívať jej možno radosť a možno zúfalstvo. jedna vec je čo si ty myslíš, druhá byť presne v jej koži. nič viac, nič menej. preto si myslím že toto sa má riešiť doma v kruhu najužšej rodiny a nie na fórach, lebo je tu rôznorodost názorov a môže jej to priniesť viac škody ako úžitku
@bombulka1987 fungovala som na ovulacnych testoch prvé roky takže presne viem ako som to mala nastavené. Preto sme išli naplno ako sa vraví v dňoch ako sme išli. Covid mi to evidentne narušil keďže vtedy sa mi aj skrátil cyklus o dva dni
@jerrz poviem to tak, mám takmer 3x tolko ako manžel. Jeho plat pokryje bežné výdavky ako hypo, úvery, to najnutnejšie, zvyšok ťahám ja takže finančný dôvod riešim. Samozrejme , zmení prácu to sme už riešili keďže ak by sme si dieťa nechali musela by som ísť na materskú a moju prácu by som mohla vykonávať Max do 7 možno 8 mesiaca a viac už nie keďže to je fyzické zamestnanie. Ja mám staršie deti ako ty a tie výdavky pociťujem počnúc oblečením,stravou, výdavkami v škole atď. Plus výlety a tie bežné situácie
@banderaska29 ďakujem, ozvem sa 🙂
@lalala94 ďakujem za názor
@bluka2 ako som už písala. Manžel mal dobrú prácu, robil tam osem rokov, ale naskytla sa možnosť zahraničia. Odišiel keďže v danej práci mal aj zdravotné problémy. Kamarát ho ale oklamal a tak si našiel novú prácu, časovo prispôsobenu tej mojej aby som ja naplno rozbehla podnikanie a on bol s deťmi. Preto nám nevadilo že má nízky plat. Táto situácia to ale zamiešala nakoľko sme dieťa neplánovali,nemala som potrebu riešiť zmenu jeho práce.
@acrobaleno od toho je fórum si myslím. Zaujímali ma osudy a názory druhých. Rozhodnem sa na základe nášho rozhodnutia. beriem to ako podporu či iný pohľad na situáciu . Človek sa bežne poradí s kamarátkami, ja to nechcem riešiť verejné s nikým v našom okolí,preto je mi lepšie poradiť sa anonymne s ľuďmi čo ma nepoznajú a sú ku mne citovo neutrálni

@annamalaga práveže finančný dôvod je otázka ktorú riešime keďže príjem mám 2x taký