Som tehotná a neviem čo ďalej
Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..
Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.
A keby za ten cas vykonaval tie sluzby manzel,ked zarobis 2x viac ako on v sucasnej praci. On nema co stratit,ak si vie potom najst pracu a nepride o dobry plat
@anita6666 prajem ti veľa šťastia v živote a aby si raz zistila, že peniaze ti lásku nedajú ❤️
@marca12 áno, to už riešime 🙂
Ďakujem vám každej za názor a rady. Prajem všetko dobré a nech sa darí.
Myslím,že vieš čo ďalej. Ďalej sa máš tešiť,bude vás o jedného viac.
ak sú to služby upratovacie tak hoci prijmete zamestnanca a bude robiť muž+zamestnanec prvé dva roky, potom znova ty... ja som myslela, že služby skrášľovacie, kde ťa muž nevie zastúpiť
@matullienka materske nie je nižšie ako mzda, vo veľa prípadoch je dokonca vyššie ( rátajú sa tam aj odmeny, ktoré človek mal, práce nadčas a pod. ) mne to dokonca vychádzalo o 100Eur vyššie ako som mala reálnu mzdu. Inak to vychádza cca rovnako ako mzda.
@lienocka2808 mne vyšlo par eur nižšie ako čistá mzda
Myslím, že ak teraz si nie istá, tak interupciu budeš určite ľutovať a poznačí to ajtvoje super manželstvo. Ty vymenis celoživotne výčitky za ťažšie 3 roky ( dokonca mozes dať dieťa do jaslí a hotovo). Ja som napr. nebola ani na jednej rodičovskej , pri prvej dcére od 8 m som začala makať a pri druhej od 11.m. Všelijako sa dá len treba obetu.
@matullienka ale zase čistú mzdu nemáš každý mesiac rovnakú, záleží od počtu dní v mesiaci, či si čerpala dovolenku, pn, očr. Ťažko to takto povedať. Ale do priemerky na výpočet MD sa zarátavajú aj odmeny a ďalšie príplatky, ktoré boli v mzde za predchádzajúci rok, čiže vo vačšine prípadov by to malo vychádzať viac. Ale áno, bez týchto príplatkov je to na úrovni čistej mzdy.
Môže ísť na materskú manžel.
Nechcem ta sudit a nebola som ani v podobnej situacii nikdy, mas plne pravo urobit akekolvek rozhodnutie. Ja sama za seba len mozem povedat, ze ak by som bola v tvojej situacii dietata by som sa nikdy nevzdala, nech by to bolo akokolvek tazke. Uz len tym, ze to bola taka "nehoda" po tolkych rokoch, to tak asi ma byt. V zivote su veci, ktore neplanujeme ale stanu sa a nieco nas naucia. Drzim palce, aby ste to zvladli nech sa rozhodnes akokolvek. ❤️
Akurat pred 2 tyzdnami bola jedna zena na interupcii (uz ma jedno 3rocne dieta). Lebo neplanovane nechcene dieta. O 3 dni na to sa pokusila zabit (zjedla lieky), ale prezila. Ked sa zobudila, totalny zachvat preco zije. Vysvitlo, ze nedokaze sa preniest cez ten potrat.
No neviem, tu by som sa niečo také radšej nepýtala. Nakoniec sama sa rozhodneš. Tu ti poradia všeobecnu formulku ..."rozveď sa a utekaj :D"
Moze zostat muž doma, ty chodiť do práce...nebudete prví,ani posledný...
Co sa týka interrupcie.. pokiaľ máš na to takýto názor.. zničilo by ta to....
@banderaska29 ptesne tak... Súhlasím s tvojim názorom dat za a proti a co prevýši to urobiť
Rozhodnutie je len a len na nich
Už teraz máš z interrupcie výčitky a potom budú ešte väčšie a.... Keď uvidíš svoje deti ze im si dala právo na život a tomuto nie.... Je to nie co nad čím by človek nemal ani uvažovať. A už vôbec nie kvôli peniazom..... Zvládnete to, vždy sa nájde niekto kto finančné pomôže... Pri najhoršom zvoľ aspoň adopciu (hniezdo záchrany, utajený pôrod) nie potrat...
Nezabudni na taku vec, ze ked si dieta nechas, bude sa s nim niest ta nalepka co si mu dala “nehoda”. Pamataj ze ono citi ze ho chcete mozno zabit, naozaj dokladne rozmyslaj co prave hovoris. Zabit dieta je vzdy vrazda. Mas na to gule?
Ludia maju daleko viac deti ako dve, s daleko inymi prijmami. Hladaj sposob ako co najlepsie zarobit kym neporodis.
Plus si navys odvody minimalne 3mesice pred nastupom na MD, mozes si tu matersku kvalitne vylepsit.
Ahoj .Ja som tiež tretie dieťa.A tiež mam 3 deti .A ver mi som veľmi šťastná, že ju mám.Aj keď začiatok bol tiež kadejaky. Bála som sa ci dám 3 deti aj okolie ako bude reagovať. Ale som si povedala, ze to dám .A teraz sme najstastnejsia rodina po dvoch chalanoch mam dcérku. Budeš to ľutovať lebo už teraz ta to trápi.
Ahoj, veľmi Ti držím palce. Náhody neexistujú, bábätko si určite nechaj. Keď sa chce všetko sa dá zvládnuť. Ja teraz čakám 4, tiež prekvapilo. Jednoduché to nie je, ale všetci sa naň veľmi tešia, aj deti. Niekedy ma chytá depka, ako to všetko zvládnem. Ale ja viem, že zvládnem...tri som zvládla, štvrté tiež 🙂 manžel mi je veľkou oporou, i keď rodina typu babky dedkovia nie sú k dispozícii.... vždy sa nájde niekto kto vie pomôcť so strazenim a pod.
Nad potratom ani nerozmyslaj. Moja mama bola s druhým dieťaťom, ja som tretie dieťa, veľké prekvapenie po 40, a vtedy ju všetci nahovarali na potrat, že sa ja narodim postihnutá, že ona to neprežije ( mala všelijaké dg) atď.... keďže predchádzajúci potrat nekonecne ľutovala, všetkým lekárom povedala, že dieťa bude žiť, aj keby ona mala zomrieť. A som jej za to veľmi vďačná. A určite žijem vďaka môjmu súrodencovi, ktorému to nebolo dopriate. Možno keby si jeho nechala, tak by som tu potom ja nebola. A napriek všetkým ťažkostiam, ktoré mala, som sa ja síce ako predcasniatko narodila zdravá, a som za život ktorý mi dala veľmi vďačná. A ona je pre mňa veľkým vzorom v tomto, že mala odvahu povedať druhý krát už áno zivotu. Zvládneš to! Drž sa.
Viem, ze na potrat nepojdes, citim to z toho, ako pises, takze drzim palce. Od cca 4.mesiaca tehotenstva mas narok na tehotenske a vyuzi tehotenstvo na to, aby ta niekto zaskocil po dobu, ked nebudes vladat, idealne nejaky rodinny prislusnik, tam by to nikto neriesil ako nelegalnu pracu, keby ti vypomahal. Pri dvoch sa tretie strati a ten vypadok prijmu je len docasny.
Viem ze riesite hlavne financnu stránku aj....ale ja som ostala tehotna ked deti mali 18a 15...raz v zivote som potratila aj a trochu ma to trápilo aj ked som uz mala tieto dve..no tato tretia nebola na plane no som vďačná za ňu..bola to bojovníčka chcela žiť aj ked ma priputala na lôžko na 2mes..mala som hematom vedla placenty a vytlacal plod..no ona bojovala chcela tam ostať..vytlacila ho ona...je to take žihadlo ale udržiava ma v pozore a celkovo som neupadla do takej lenivej letargie...
@jerrz Nie, malé bábätko až tak veľa nepotrebuje, ak bude zdravé.. ak nie, tak tam pribudnú nejaké starosti a financie navyše, veď si len zoberte také sukromne rehabilitácie koľko stoja.. ale nebuďme pesimisti, nech je všetko OK.. a čo ďalej? To dieťa rastie.. nebude maličkým bábätkom celý život, bude potrebovať aj viac veci, ako len vybavicka a plienky. Myslím si, že ak rodičia počítajú peniaze na dieťa hneď po pozitívnom teste, tak to nebude cenou za dupačky z Pepca a použitý kočík z MK bazára. Počítajú už dopredu, pochopiteľne.
Súhlasím do bodky s tým čo anjelicek26 píše. A k tej sterilizácii myslím že dobre nerozumieš o čo ide. Ide len o prerušenie vajickovodov, takze ty budes naďalej fungovať ako doteraz, menstruacia každý mesiac a podobne, žiadne hormonálne zmeny nič, len spermie si už nenájdu cestu k vajíčku. Takze po tomto pôrode určite by som sla touto cestou. Nemá to nič s vekom ani ti nič nebudú vyberať ako si väčšina žien, kt o tom nemajú dosť informácii mysli.
Ja som v otehotnela tiež neplánovane. Ale obaja zamestnaní sme boli, bolo to štvrté dieťa, veľmi som sa toho bála, že ako to dáme. Hlavne financne. To som ešte netušila, že manžel ostane PN, a ja budem musieť po materskej odísť od sedem mesačnej dcérky do práce, aby som nás uživila. Je to brutálne ťažké, ale dá sa to.starsie deti musia pomáhať, šetríme maximálne ako sa len dá....ale sme spolu a sme šťastní
A autorka, vy viete najlepšie. Mňa by takáto správa dala dole, nielen kvôli financiám, ale tak celkovo.. ale nejak by sme to už spolu s mužom myslím zvládli.. bavili sme sa už o Tom v teoretickej rovine, a išli by sme cestou ďalšieho dieťaťa, len by sme sa už veľmi skoro vystriedali na materskej

Načo sulozis s chlapom ktorý nemá dostatok zdrojov? Povedané mužskou rečou,mne by sa pri takom chlapovi ani nepostavil. Keď nemá peniaze,nech nesulozi. Totálne asexualna bytosť,takýto chlap. Nie nadarmo sa hovorí,že sex je zábava chudobných a potom to takto konci.