icon

Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

animus
22. aug 2022

Rozum sa mi pozastavuje nás tým, že tu niekto rieši ako a kedy máš sex a za akých okolností si otehotnela... Ani antikoncepcia nie je 100% ochrana... Teta otehotnela počas užívania antikoncepcie v 40, tiež neplánovane dieťa, nakoľko mala už doma dvoch chalanov v puberte, veľmi jej pomáhali s varovaním, nakoľko babky boli ďaleko a ona vedela aspoň na pár hodín odbehnúť do práce... Všetko sa dá keď sa chce, je to o nadstavení mysle, neboj raz budete len spomínať nato ako ste to super zvládli a že by ste svoje deti nedali za nič na svete...

autor
22. aug 2022

@adka176 tento dôvod je mi jasný. Nie som kameň. Mám city a viem, že interupcia by ma zomlela na maximum. Zároveň mám veľký strach a obavy.

martul
22. aug 2022

No tak milosťpán nech nájde roboty dve! Akože všetko aby bolo na tvojich pleciach?
Alebo ty porodis a pôjdeš pracovať a on nech je doma a stará sa.

autor
22. aug 2022

@animus ďakujem veľmi pekne. Považujem nás za zodpovedných ľudí takže podobne komentáre beriem s rezervou 🙂🙂

martul
22. aug 2022

Ale vieš že aj interupcia je obrovský zásah, nielen fyzický ako sterilizácia? A zodpovednosť máš aj za to nenarodené!

silvike
22. aug 2022

Samozrejme ze sa to da. Tiez som uz neplanovane otehotnela s tretim. Ale teda my sme na interup. ani nepomysleli. Financne to u nas taha muz uz 12r., len jeden prijem, tiez nie nejaky velky, taky priemerny. A plus ten RD. Ani materska mi zial koli jednemu mesiacu nevysla. Urcite sa da ked sa CHCE. Takze len si treba povedat co chcem a tak sa vnutorne nastavit. Drzim prsty. P.s. nase tretie je uuuplne uzasny chlapcek, krasne mile zlate dietko, fakt sme veelmi vdacni za neho, uz ma 3,5r. A ide do skolky a ja dufam konecne uz do nejakej prace ;) nech trosku prispejem do rodinnej kasy. Co je viac ako novy zivot ? Nic nema vacsiu cenu.

rohypnol1
22. aug 2022

Svokra otehotnela po 40ke, neplanovane 4.te dieta, problemy so srdcom, podana ziadost o invalidny dochodok. Starsie dve dospele, najmladsie na strednej, svokor v zahranici aby uzivil rodinu. Kazdy ich odhovaral od dietata, aj lekari. Napriek tomu sa stvrty syn narodil. Dnes je mojim manzelom, skvelym otcom, synom, bratom. Spravil neskutocnu karieru, aj ked detstvo prezil v nemodernych veciach. Dal vsetkym tolko lasky, napriek tomu, ze to urcite nebolo jednoduche. Ak by nebol, svet by prisiel o vela. Ty sa rozhodovat nemusis. Dieta uz JE. Existuje a je len na tebe, nech hladas moznosti ako ho co najlepsie vychovat. Keby nebolo, tak su dilemy na mieste. Z nejakeho dovodu za vami prislo ;) drzim palce

silvike
22. aug 2022

@animus Uuplne presne! Vsetko je to o nastaveni mysle. Ked si poviem ze to zvladneme tak proste budeme robit vsetko tak aby sme to zvladli.

omama40
Autor odpoveď zmazal
jerrz
22. aug 2022

No veď ja chápem. Preto som písala že dieťa do 3 rokov nič extra nepotrebuje, až keď bude staršie a to už vieš ty , keďže ja tam ešte nie som. Ale keď bude staršie už sa vratis naspäť do roboty. V každom prípade vám prajem s muzom nech ucinite správne rozhodnutie, ktoré nebudete nikdy ľutovať .

annamalaga
22. aug 2022

@martul pisala, že chlap keby aj ide do inej roboty, nezarobí toľko čo ona!

sashka22
22. aug 2022

Keby som neotehotnela, určite by som nebola v podnikaní tam kde som dnes. Nič by ma netlačilo, na všetko by som mala čas..takto som musela makať, babo som chcela. To podnikanie si nevieš prispôsobiť? Nie je podnikanie práve o tom, že v ňom máš ' slobodu '? Z Tvojich komentárov mi to príde, že podnikanie máš viac ako zamestnanie a možno Ti stačí urobiť malý krôčik v ňom, aby si z neho ťažila aj v čase, keď si budeš užívať bábätko.

ahhola
22. aug 2022

Také poznáš, ze pri dvoch sa tretie hravo výchova. (naše staré matere tak hovorili aj o ôsmom pri siedmom😃ale daj tomu 3.tiemu šancu, do tretice... Starého daj vykastrovat potom. Svet bude vždy zlý... Doba je dobra, len ľudia sú zlí... 👶🙏

janinah
22. aug 2022

Čudujem sa.ze to vôbec riešiš.tak sa uskromnite.dieta za to stojí.Je to prvotný šok.ukludni sa porozmýšľaj a pochopíš.ze Boh.priroda.osud presne vie kedy komu má dieťa poslať.Je to požehnanie.nie tragédia.Viem o tom svoje.

misina36
22. aug 2022

Chapem ze mas strach z tejto neistej situacie co je uplne normalne. Sama vies najlepsie co zvladnes a co nie ale podla mna ked uz teraz sa nevies vyrovnat s myslienkou ze sa s potratom nevyrovnas po samotnom potrate to bude este horsie. Poznam zeny ktore isli na potrat bez mihnutia oka a bez vycitiek. Niektore z nich sa dodnes trapia tym ze to urobili aj ked v tom mali uz pred zakrokok jasno, same ich tie pocity potom zaskocili. Poznam aj take s ktorymi to neurobilo nic a na potrat chodili ako na klavir. Ja mam zase opacny problem a nabaluje sa ko diagnoza za diagnozou. Pomaly 40 a babo nikde. Nie som na tvojom mieste a neviem ake to mas tazke ale skus mozno viac pritlacit na manzela. Je to chlap a ma chranit a zivit rodinu. Velmi ti drzim palce

ysseba
22. aug 2022

@rohypnol1 Ako pekne si opísala manžela. Tak toto bol pekný príspevok. A nesie v sebe kus pravdy 🙂

autor
22. aug 2022

@sashka22 pracujem v službách, nemôžem to robiť z domu. Som šéf sama sebe takže nie som pod nikým. Moja práca je časovo aj fyzicky náročná aj keď, premýšľame s manželom že by ma možno vedel zastúpiť keďže sme akurát v tieto dni riešili že začneme pracovať spolu

autor
22. aug 2022

@misina36 manžel s tým nemá nič spoločné. On vníma interupciu možno aj horšie ako ja sama. My sme boli dohodnutí na práci akú vykonáva keďže bola časovo výhodná. Financie som zastrešovala ja. Kým som bola s deťmi doma staral sa on o nás. V tej dobe som nečakala že raz si vybudujem niečo vlastné a budem v Tom úspešná. Naozaj to nie je žiaden lenivec a kiež by bola väčšina mužov ako on. Táto situácia nás len zaskočila keďže sme mali iné plány. Ale ako sa vraví, povedz Bohu svoje plány nech sa zasmeje, či tak nejako 🤦😁

autor
22. aug 2022

@rohypnol1 toto dám prečítať manželovi. Dojalo ma to... Ja si myslím, že my obaja s manželom vieme ako sa rozhodneme... Hlavne keď si vezmeme, že pred rokmi sme stáli pred rovnakou skúškou,nemali sme nič, každý náš tlačil do potratu a máme úžasného syna. A paradox je, že som to zistila v rovnaký deň ako pri prvorodenom a termín pôrodu mám na manželove narodeniny 😅

autor
22. aug 2022

@janinah tiež som odjakživa toho názoru že náhody neexistujú... Paradoxne sme pár dní dozadu pozerali na netflixe film, kde bol znázornený osud dievčatá ktoré zistilo že je tehotné a zároveň čo by sa stalo keby tehotná nebola .. 🙂

alchemilkazltozelena
22. aug 2022

Koľko rokov majú tvoje deti?

any_soj
22. aug 2022

Kedy to môže ísť muž na materskú? Tuším po šestonedelí. Ak by tých 6 týždňov, čo budeš doma, malo rozhodnúť o živote tvojho dieťaťa a hlavne o tvojom a manzelovom ďalšom živote, tak mi prosím napíš, dáme sa dako dokopy, tých 6 týždňov ti preplatím. Potom muž na materskú a potom dieťa do jaslí. Nie je to ideal, ale mnohí sme tak ako deti boli, ja tiež hneď po 6 mesiacoch v jasliach, a som vďačná za svoj život aj napriek tomu 🙂

any_soj
22. aug 2022

Inak ten film na netflixe znie zaujímavo. Ako sa volal?

rohypnol1
22. aug 2022

@autorka Myslim, ze si rozhodnuta ;) od isteho veku neberiem ako negativum to, ze zivot nejde podla nalinkovanych planov. Su spravy, ktore su zle a ktore nesu v sebe tragediu. Je to smrt dietata, partnera, tazke ochorenie, siahnutie na dno sil… Neplanovane tehotenstvo medzi ne nepatri. Zjavne si z rodiny, kde mate vsetko. Verim tomu, ze aj dost lasky 🙂 Nijaky surodenec by o par rokov nevymenil najmladsieho potomka za drahy kruzok, za iphone, za dovolenku na Cypre. Takisto si ziaden rodic nepovie, ze sa mu radsej ten najmladsi nemal narodit, ze mohli radsej vymenit okna a kupit novu Skodovku ;) Ak nie ste v situacii, ze nebudete mat co jest a kde byvat, tak je dieta darom a obohatenim. Za tri roky skromnosti to stoji. Mozno tie 3 roky vypestuju v tvojich detoch cielavedomost a upevnia im charakter. Mozno budes mat prilezitost spomalit a predist napriklad vyhoreniu. Niekedy je to aj o tom spolahnuti sa, ze zivot vie, preco nam niektore veci prihral do cesty. Drzim moc palce, prajem vela zdravia a lasky. Ostatne sa vyriesi same ;)

katkatomekova
22. aug 2022

Keď sa pýtate na to či sa to dá finančné zvládnuť, tak odpoveď je dá sa to. My máme 4 deti. A čim sú starsie tým väčšie výdavky ale učíme ich skromnosti. keď podnikáte tak vlastne ešte teraz si môžete zvýšiť to čo si platíte na odvody a niečo z tej materskej aj bude, nie? Našla by som si niekoho kto sa orientuje v týchto veciach atd. Neskôr sa budete tešiť ale viem sa vcítiť. Držím palce

autor
22. aug 2022

@alchemilkazltozelena obaja sú na prvom stupni ZŠ

drahomirrra
22. aug 2022

@any_soj Film sa vola Z oboch stran, alebo tak nejak…

drahomirrra
22. aug 2022

Autorka, Znies ako inteligentna zena. Myslim, ze odpvoed vies aj sama. Manzel moze ist pokojne na MD, vy vlastne ziaden vazny problem, pre ktory by ste mali vobec zvazovat UPT - nemate. Iba si vykolajena a bojis sa. Rozumiem ti. Ale toto zvladnete. Toto, co opisujes, nie je ziadna tragedia, pre ktoru by mal prist o zivot maly clovek.

marca12
22. aug 2022

Podla toho,co pises,uzivite aj tretie dieta. Prve dva roky vydrzite a s pomocou muza kludne by si si mohla odskocit privyrobit v poobednajsich hodinach,ak teda nechces vypadnut z prace. Neviem,v akych sluzbach robis,ale poznam kozmeticky,pedikerky,kadernicky,ktore robia aj cez matersku. Bud pomaha strazit dieta rodina alebo maju pani na strazenie par hodin v tyzdni. Urcite to zvladnete

autor
22. aug 2022

@marca12 upratovacie služby takže to neviem vykonávať z domu. Nám rodina strážiť nemôže, jedine ak by som nejakú študentku našla