Som tehotná a neviem čo ďalej
Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..
Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.
ja som dala syna do sukromnych jasli ked mal 2 roky, manzel so svokrou frflali, nakoniec zistili, ze to bola najlepsia volba👍hlavne pre syna, mozete vyuzit este opatrovatelku, pani ja strazenie deti, neviem ako ste na tom so starymi rodicmi, a ak riesite financie, ani ide vsetko hore ale da sa uskromit, deti nemusia mat vsetko nove
@iwesska zrejme s tym taka vyrovnana nie je, ked napise, ze bola na upt, ale nebolo to "ziadne dieta". Vyrovnana zena povie, ze odstranila som svoje dieta, ale nevadi mi to, viem s tym zit. Ze si sama pred sebou obhajuje, ze ked este nebilo srdiecko, tak neslo o cloveka, svedci nielen o neznalosti z biologie, ze zena vzdy pocne cloveka a nie zviera, ale aj o tom, ze sa k svojmu skutku nechce priznat pravym menom. Ked uz zena ide na upt (resp. ukk - umele ukoncenie tehotenstva) nech ma aj guraz pomenovat, co urobila.
Ja som jednoznačne za zachovanie života, to dieťa za to predsa nemôže. A podľa toho co píšeš nie si na pokraji umretia od hladu, jedine sa Vám na nejaký čas zníži životný štandard, na ktorý ste zvyknutí. To predsa nie je dôvod zabiť dieťa. Nejako bolo, nejako bude. Pomodli sa a riešenie príde samo. Boli ľudia aj v horších situáciách a dieťa si nechali. A ty keď to urobíš budeš to ľutovať, len ta to dobehne neskôr. Keď sa budeš rozhodovat co urobiť, spomeň si na ľudí, ktorí deti mat nemôžu alebo ich majú ochrnute, ležiace a pod. Držím palce. 👍
No tak už máš vyriešené....🙂
ahoj, mne sa stalo daco podobne pred 3 mesiacmi. Tiez mi meskal menzes co sa teda vobec nestava. Spravila som si test a pozitivny. Skoro ma kleplo ti poviem, ano, narusenie pohodlia, fyzicky sa na to necitim, ale to by sa vsetko dalo, keby som mesiac predtym nebola na ozarovani brucha kvoli bolestiam. Prvotny sok vystriedal strach, ze ak sa uz stalo, aby bolo dieta zdrave. A? O 2 dni som si robila opat test a negativny. A dalsi uz prisla mrcha. Som myslela, ze ked uz je raz test pozitivny, tak uz ozaj je to tehu. Dalsie 2 mesiace mi tiez meskala mrcha a ja zacinam mam podozrenie, ze sa mi blizi prechod. Som mlada, ale mame v genoch dost skoru menopauzu...
@lubiduch ja jasle nevidím ako žiadne zlo, nechápem kde to väčšina z vás nabrala, len by som nevedela odísť od malého bábätka po polroku napríklad. Jasle či potrat porovnávať je úplne vytrhnuté z kontextu. Bola som zúfalá, vystrašená a vtedy človek nepremýšľa úplne racionálne a nechá sa viesť emóciami. Ja by som nemala nárok na materskú a keďže sme od môjho platu závislí, lámala som si hlavu čo by sme robili do toho roka, napr keby som začala riešiť jasle či opatrovateľku. Zišlo sa viac faktorov ktoré by to zamiešali. My sme začali z ničoho, takže nejaké uskromnenie mi netreba podsúvať, všetko sme si vydreli sami bez rodiny a pomoci. Ja neviem čo to je mať na stráženie babky, takže tak. Ale aj tak je to pase, keďže veci sa udiali inak a už tehotná nie som.
Ďalšie bábo je dar .aj keď si myslíš nie .. pozri materskú budeš mať len kúsok nižšiu....a veci predpokladam budu aj po deťoch.... niečo dokupis.. veď dnes to kúpiš za pár € všetko sa dá len treba chcieť, trošku sa uskromniť a dáte to ... Peniaze niesu všetko a bez príjmu neostanete....aj keď ma manžel menší prijem ale má...nerob z toho katastrofu... uvidíš že bábätko vám bude robiť radosť a aj surodenci sa budu tešiť a starať
Prosím potrat nie.. ženy veď je to vražda..ako ženy matky môžu vôbec s tým súhlasiť. Ja som mala dve spontánne potraty a je to obrovská bolesť navzdy ako môže žiť niekto s pocitom že dobrovoľne dal zabiť dieťa..? Kým toto ľudia nepochopia nikdy dobré na Zemi nebude..možno som priama ale úprimná.Drzim prsty nech bábätko s láskou prijmete ako dar z nebies ❤️🙏👶
Chapem, ze je to prekvapko a ze uz ste boli nejako nasetaveni a mali pocit ze to mate pod kontrolov a naozaj doba je neista, ale to bola vzdy. Mozno chvilu vas to bude nieco stat, ale urcite to zvladnete a najdete riesienie. Ako pise aj jedna pani vyssie, mozte sa vymenit s manzelom, ked mate vacsie deti tie vam tiez pomozu. Ja som napriklad teraz porozdavala vsetky veci po babatku a boli v perfektom stave, postielku vsetko…tiez som zistitla, ze ani zdaleka som tolko blbosti nepotrebovala…tam sa tiez da usetrit. Kupujem len spodruky kym deti rychlo rastu a vzdy najdem kvalitne veci…to len take typy, ze sa da najst cesta na nejaky cas, urcite to zvladnete….drzim palce
Moja, dajte tomu dietatku zivot. Uvidis, uzivite ho, nebude to také ťažké. Môžeš mu kupit veci z bazariku, mnoho mamiciek posuva krásne, nové veci zadarmo, alebo za malý peniaz...máš chapaveho muža, citlive srdce a deti, ktoré tiež co-to už pomozu. Date to!!! Moznosti sa nájdu. Uvidís, bude to lahsie ako sa Ti zda. To malicke nemusí mať " vsetko", ale neberte mu zivot. Veľmi držím palce.
Po potrate by si stale uvazovala čo ak, čo by bolo keby, plus vycitky....nechaj si dieťatko, ktoré v Tebe zije. ❤🙏🙏🙏
dievcata , autorka uz napisala v komente zmenu situacie 🙁
Sorry ale si fakt sprostá keď toto vyslovia.vychovala si dve vychivas aj 3 . nevieš čo je to za dar!!!
@elizita biochemické tehotenstvo ja som tiež mala
@zuzans258 boze vy ste mudre. Viete co to je uzivit 3 deti teraz ked sa ide vsetko zdrazovat? Plyn, elektrina pojde hore aj o 130%. Potraviny ani nehovorim. Co tie deti budu mat za zivot? Ziadny vylet, dovolenka nic. Len sa uskromnivat cely zivot. Ano, babatko vela nepotrebuje, veci po starsich surodencoch su. Ale co potom ked zacne skola, skolka a vsetky poplatky k tomu. Co ak nebude kojit? My na UM davame 60 eur mesacne, plus plienky. Kazdy clovek v dnesnej dobe splaca uver.
@mariaveronikag ja som po UPT a vobec neuvazujem čo by bolo keby... Odkedy som zistila ze som tehotna som len revala, nejedla, nespala, ciste zufalstvo. Keby okoliu povieme ze cakame tretie by si tukali na celo vsetci.
@11bodka11 tak nemala trtkat bez antikoncepcie keď teraz plače má držať celibát je xxx milión spôsobov ochrany tak netrep že sme múdre áno išlo všetko hore ale v každom prípade sa chrániť keď nechce ďalšie decko a nie dávali sme si pozor to je jak dať pozor na mlieko ktoré vykypi
@11bodka11 a čo keby sa tak tvoja mama rozhodovala pred mnohými rokmi či si nechá teba..veď toto nie je v našich rukách kto má žiť a kto nie. Naše mamy našťastie brali deti ako dar aj keď 6 a skromne žiť. My sme generácia rozmaznanych ľudí čo si myslia že môžu všetko a musia mať všetko. Raz padneme na hubu vsetci donekonečna tak materialne dobre nebude.
@majkalenpalinkova vies ty to napises tak medzi recou ze islo vsetko hore. My davame za tydenny nakup uz 100 eur, donedavna to bolo 50.plyn nam. Zdvihnu zo 120 bohvie na kolko, uz teraz nespavam zato ci to utiahneme. Neskutocne poplatky na nase slovenske platy. Co by tie deti mali za zivot. Cele prazdniny ziadny vylet, dovolenka, nic. Detom to nevysvetlis ze uskromni sa stale a vo vsetkom.
@11bodka11 Vieš čo, tvoje príspevky sú čistý cynizmus. Ok, bola si na potrat, si s tým v pohodičke. A čo akože teraz? Máme ti tlieskať? Potrebuješ schválenie, tak to tu obhajuješ, alebo čo? Zabiť decko, preto, lebo ide byť dražoba, namiesto toho, aby ste pohli rozumom, a zvýšili príjmy rodiny, tak si si zvolila ľahkú, bezbolestnú cestu a odstránila vlastnú krv.
Veď hej, aj tak sa dá.
@drahomirrra ty kokso akoze ziram. Ze pohnut rozumom a zvysit prijem rodiny 😀 To povedz vsetkym tym ludom co zachvilu nebudu mat potraviny za co kupit. Ze nech pohnu rozumom. Sak oni si zato mozu ze?
@lulua15 keby sa tak moja mama rozhodla tak som tu neni, cize o tom ani neviem. Kazde 5 tehotenstvo konci potratom spontannym, cize teraz kazda ta zeny sa ma zblaznit a hovorit si co by bolo keby? Ale tak nastastie na SR kazda zeny rozhoduje o svojom tele sama. Asi by ste chceli aby sme tu boli ako v Polsku, kde o zenach rozhoduju cudzi ludia, a najma muzi v parlamente.
@11bodka11 Nemozu. Ja ale niesom typ, co sedi na prdeli a bedaka. Viem, ze vlada mi tie potraviny nekupi, tak som zvysila rodinny prijem a privyrabam aj popri RD. Z bedakania a nadavania sa nenajeme.
@11bodka11 zazitky detom sa daju robit aj nizkorozpoctove, hlavne ak je v rodine malicke babatko, ktoreho rezimu sa treba prisposobit. Napriklad pre mna su najkrajsie spomienky z detstva na tie dovolenky, kde nas chodilo vela z rodiny, spali sme kade tade v prenajatych domoch a chodili na turistiku, do jaskyn a podobne. V dnesnej dobe sa stale tlaci do popredia chvalit sa zazitkami a cim drahsi, tym lepsie. Vela ludi sa preteka v tom, cim sa chcu chvalit, akoby ta nalepka naj Bola to, co je v zivote prvorade.
@zuzuliatko18 Súhlasím. Ja mám ako dieťa aj tak najlepšie spomienky na stanovačky na Zelenej Vode...na prázdniny u babky a bicyklovanie s rovesníkmi, stavanie bunkrov....
@drahomirrra o ano, zelenu vodu som zabudla (ktovie, CI myslime tu istu😁), ked Nas nalozili plne auto a isli sme s babkou a dedkom sa pocvachtat. Velakrat sme boli v okolitych mestach, vlakom alebo busom. Z dovolenky pri Mori si pamatam ako nam taky start ujko.(kapitan) dovolil na chvilku sa na nej hojdat, ked sa blizila burka a boli fajne vlny.
Napriklad mojmu synovi momentalne je sum a fuk, ci sa cvachta v aquaparku alebo v nejakom jazierku, zbiera kamienky a podobne. Deti preberaju vela z nazorov rodicov a z toho, co sa ucia doma.

Uprimne? Neriesite existencne problemy, skor mam pocit ze aby sa vam aktualny komfort neznizil, tak zvazujes potrat.
Ano, mat diets a casto znamena robit ustupky z nasich narokov a ano otehotniet sa moze udiat presne v najnevhodnejsej situacii.
Ale ste dvaja pracujuci a zjavne inteligentni zodpovedni ludia. Cize tipnem ze mate nejake financne zmyslanie, rezervu….a preto mi nejak nejde do hlavy tvoj nazor- jasle nie, ale potrat ako alternativa ano?
A nie nie som krestansky fanatik ze potrat je zlo sveta a neviem co, ale z popisu mi nepride vasa situacia taka hrozna aby sa nedala zvladnut.
Ja zijem v zahranici, je bezne ze zena ide do prace od 12 mesiacov veku dietata, vacsinou na nejaky part time (apaon teda vo vacsich mestach) aby sa nadalej podielala na chode domacnosti. Raz a navzdy-materska 2-3 riky je luxus ktory si nie kazdy moze a chce dovolit.
Jedno moje dieta bolo v jasliach od 18 mesiacov je uplne v poriadku a mame krasny a uprimny vztah. Druhe moje dieta bolo od 2 rokov v skolke a rozdiel nevidno 😅
A teda ak manzel nezarobi tolko co ty a tebe vychadza horsia materska, tak on nech zostane doma a ty pracuj. Na pracu, karieru a neviem co mate este cely zivot, ale toto rozhodnutie ze nechcela som dat dieta do jasli alebo manzelovi, lebo ma byt 2 roky pri mame, tak som sla na potrat mne osobne nepride uplne eticke…