icon

Som tehotná a neviem čo ďalej

22. aug 2022

Ahojte.
Ťažko sa mi píše tento príspevok. Zistila som, čerstvo, že som tehotná. S manželom sme sa chránili, napriek tomu sa zadarilo. Už máme dve školopovinné deti a ďalšie dieťa sme nechceli.
Interupcia je niečo čo sa mi ťažko derie na jazyk. Dať dieťa na adopciu by som nikdy nedokázala. Napriek tomu som aktuálne hlavný živiteľ rodiny a nedokážem si predstaviť čo by bolo keby môj príjem vypadne. Hlavne teraz, keď ide všetko šialene hore a svet sa celý nejako zbláznil.
Je tu niekto kto tiež riešil túto dilemu, nebol v najlepšej finančnej situácii a aj tak sa rozhodol pre dieťa ? Prípadne dá sa vyrovnať s potratom? Cítim sa hrozne že o tom vôbec premýšľam. Mám úžasné manželstvo, máme kde bývať ale s jedným príjmom by to bolo peklo a ja som vyše roka SZČO takže aj na nejakú materskú by som mohla zabudnúť..

Asi to vyznieva že si pýtam povolenie na interupciu, no práveže som zúfalá ... A nechcem učiniť rozhodnutie, ktoré ma bude matat v snoch až do smrti.

adelkaa159
23. aug 2022

@lubi051 une ta chapem mne sa to stalo ale ja som 3tie mala iba jedno uz ma rok tiez som planovala skolu este aj dom sme stavali som myslela ze sa zblaznim ale nelutujem je to zlatinko .. a do skoly idem od septembra nic sa nestalo mame iba i jedno dietatki viac a mne sa skola pisunla o 2 roky 🙂

annaagy
23. aug 2022

Určite nevoľ potrat, budeš mať výčitky do konca života, a to je asi horšie ako akákoľvek nepriaznivá finančná situácia. Toto rozhodnutie už nebudeš môcť vrátiť späť. Ženy, ktoré podstúpili tento zákrok trpia neskutočnými depresiami. Viem o tom od známej, ktorá sa práve aj takýmto ženám venuje. Dieťa je DAR! Potrat je vražda!

autor
23. aug 2022

Ďakujem že ste mi venovali čas. Preto je asi na mieste napísať vám, že všetko nabralo iný smer a po dňoch meškania menzesu mi dnes prišiel v plnej sile ... Dnešný test som mala negatívny... Neviem čo napísať, včera sme sa rozhodli s manželom, že to zvládneme a teraz toto.
Ďakujem za vašu podporu a názor. Verím že to pomôže aj iným ženám v podobnej situácii. Ja som sa už videla ako trojmama a teraz to budem musieť spracovať...
Ďakujem a dobrú noc

vevapeto
23. aug 2022

Jaaaaj takže vonku nehrmí, to len tebe spadol kameň zo srdca…😉

hanahsuza
23. aug 2022

Možno to bola len skuška, ako sa zachováte, ale možno aj príprava na budúcnosť, keď sa veci udeju inak ako boli naplánované..ďakujem, že si sa s nami pozdielala a ako píšeš, možno že to pomohlo aj niekomu inému správne sa rozhodnúť.

autor
23. aug 2022

@vevapeto musím uznať, že prvotný šok vystriedala radosť a teraz som smutná. Zaspávala som včera s pocitom, že to dáme a ... Ale ako sa vraví, všetko sa deje z nejakého dôvodu a my máme príležitosť sa na tretieho potomka adekvátne pripraviť

autor
23. aug 2022

@hanahsuza presne tak. Otvorilo nám to oči v našej túžbe rozrásť sa a ja som si opäť potvrdila, akého mám skvelého muža 🙂

vevapeto
23. aug 2022

Veď práve preto….hoci je prvotný šok, netreba hneď myslieť na potrat, to malé si to nezaslúži. Situáciu treba rozobrať na drobné a hneď sa na to človek inak pozerá. Každopádne sa teším s tebou a som rada, že na interupciu by si nešla❤️

any_soj
23. aug 2022

@1gabriela13 áno, viem veľmi dobre, že ďalšie dieťa nenahradí to mŕtve. Za pár hodín, odkedy mi povedali, že dcéra je mŕtva, kym mi ráno potom začali vyvolávať pôrod, mi dosť ľudí v nemocnici stihlo povedať "ste mladá, budete mať ďalšie" 🙈 akoby to bol škrečok... Ale ja som nepísala že mať ďalšie dieťa, lebo čo ak jedno zomrie - ale že ak má žena už ďalšie dieťa v brušku, tak že pohnútka "lebo teraz je to dokonalé, dve sú akurát" je veľmi prchavá a rýchlo pominutelna na to, aby som na nej stavala rozhodnutie, že to nové dieťa zomrie.

autor
23. aug 2022

@any_soj je mi veľmi ľúto čo ste musela zažiť ... Takéto slová sú hlavne od doktorov na facku

any_soj
23. aug 2022

Mrzí ma tvoja strata 💔 nezabudni, že si dobrá mama! A tvoj manžel skvelý otec. S otvorenými odvážnymi srdcami.

autor
23. aug 2022

@vevapeto áno, preto dúfam že každá žena čo natrafí na tento príspevok a prečíta si všetky komentáre možno zmení názor aj keď musím priznať a manžel to povedal tiež, že by sme to nedokázali... Hlavne keď sa pozeráme na deti ktoré už máme

any_soj
23. aug 2022

Kým som ti písala reakciu, lebo som sa dočítala čo sa stalo, napísala si ty mne 🙂 ďakujem ❤️

autor
23. aug 2022

@lubi051 ahoj. Je to určite náročné ale máš podporu v partnerovi a to je neskutočne Plus. Verím, že sa vám to rozleží v hlave ako aj nám. Obe rozhodnutia majú nezvratné následky a držím vám palce nech urobíte správne rozhodnutie ❤️

11bodka11
23. aug 2022

Ja som bola pred par mesiacmi na UPT a vobec uz nato nemyslim. Bolo to v 6tt cize ziadne dieta, ale len zarodok, ani srdce nebilo este.. Mam dve male deti, ktore si zasluzia aby dostali vsetko co potrebuju. Nedali by sme to financne teraz ked sa vsetko zdrazuje. A do jasiel by som ja dieta nikdy nedokazala dat. Aj ked isli do skolky som revala za nimi 😀

niki_luxurious
23. aug 2022

Z tvojich odpovedí, som úprimná, cítim, že skôr to dieťa nechceš ako chces. Jednu vec ti napíšem. Niekto v mojej rodine šiel takto na potrat.. tretie sa zadarilo a celý život to ľutuje. Teraz má 60, je babka a stále hovorí, že mala manžela, nejako by to zvládli. Tiež pozerala na peniaze.
Jednu vec viem. Potrat ľutovať časom môžeš, ale neverím, že by si niekedy ľutovala to, že máš dieťa (keďže máš zdravý fungujúci vzťah)

maja22
23. aug 2022

@11bodka11 bol to zarodok dietata, urcite si v sebe nenosila zarodok psa, macky, ani ovce... Bol to zarodok cloveka, aj ked si este nepocula bit jeho srdce. Netreba to slovne zahmlievat, skutok sa stal.

iwesska
24. aug 2022

@nwnw No nic v zlom,ale toto je taky argument,ze "Vies ako sa mozu citit vsetky zeny,ktore by chceli dietatko a nemozu ho mat?" Cokolvek ako argument preco si dieta nechat beriem,ale toto nie. To,ze niekto mat deti nemoze nie je predsa jej vina. Zivit ho budu oni, nie tie, ktore nemozu otehotniet. Tiez by som mohla povedat "tak nech si ho adoptuju"....Rozhodnut sa aj tak musia len oni s manzelom. My nevieme,aky maju standard a ci su ochotni sa ho vzdat. Co z toho,ze ma niekto 3,4,5 deti, ked ziju na hranici chudoby a cely zivot si len musia nieco odriekat. Poznam taku rodinu. Tiez "pan Boh nadelil 4,nejako to zvladneme"....Uz su dospeli a dodnes vycitaju mame to,ako biedne zili a ako deti skutocne nic,co im niekto nedaroval,nemali.

iwesska
24. aug 2022

@maja22 Ano,skutok sa stal. Podstatne ale je,ci je s tym vyrovnana ona,nie cudzie zeny.

ildiko36
24. aug 2022

Napis mi ip, ja sama živím svoje 3deti, 21r vysokoškoláčku, 4r.3mes a 1r.3mes synov, momentalne tiež nie sme na to ružovo ale da sa vsetko zvládnuť

zuzuliatko18
24. aug 2022

@iwesska vidis a ja poznam rodiny, kde maju 5,6,7 deti, uz teraz dospelych a povacsine uz s vlastnym rodinami, vedia sa o seba postarat a nikdy som od ziadneho nepocula nejake ponosy. Toto su velmi individualne veci.

K diskusii: mna velmi prekvapila jedna vec: dat dieta do jasli v Roku je nemyslitelne, ale ist na potrat je vhodnejsie riesenie. Nie je zivot viac ako trocha mozno nepohody?

nwnw
24. aug 2022

@iwesska to bolo myslene inak ale nevadi. Urcite by som nepisala na kona ze zvazujem interupciu, ked som sa dostatocne nechranila. Tak idem a hotovo. Den pred tym tu pisala jedna, ze jej hasla posledna nadej o vlastne dieta. Moja mamina vyrastala v extra chudobe. Bolo ich 8. Ja som si prve dovolila az po 30, ked som konecne mala vlastne byvanie. Je to o zodpovednosti. Nechcem deti, tak sa chranim!

didaa
Autor odpoveď zmazal
nataly93
24. aug 2022

Ja som napr. otehotnela prvý deň po MS takže skôr by som sa spoliehala na neplodné dní tesne pred MS... Držím vám palce aby ste urobili správne rozhodnutie keďže poradiť neviem mame len jedno dieťa 🙂

mimi16
24. aug 2022

Nerozumiem prečo sú ešte stále detské jasle taký strašiak pre mamky. Žena pracuje a z RP hradí jasle plus možno nejaký malý doplatok ak je potrebné. Obe moje staršie deti chodili a bolo to super hlavne keď išli do MŠ. Vedeli už takmer všetko. Aj učiteľky povedali, že je to vidieť keď dieťa príde z jaslí a z domu od mamy. Pokial sú jasle na úrovni je to super. Deti majú na 200% vyplnený čas a milión aktivít. Nech sa mamka snaží akokoľvek doma sa nikdy takto dieťaťu nebude venovať. Len u nás sa každý pýta ….a to už prešli 3 roky že pracuješ? Veď riadna materská toľko netrvá a popri RD žena môže normálne pracovať. Naša malá bude mať v decembri rok a ja idem od februára do práce. Neviem asi som divná ale čo sa dá doma robiť tri roky a nedajbože viac? Veď to je na psychiky totálny horor.

zuzinabila
24. aug 2022

@cecilia29 v Poradni Alexis pomahajau financne cez ine spolupracujuce organizacie,ale skor ludom v nudzi,matkam samozivitelkam a pod,Posudzuje sa to individualne,ale ked ma pracujuceho manzela,podmienky sa splnaju tazsie.materialna pomoc ako kocik,vybavicka je jednoduchšie,to je ine.

lentak1223
24. aug 2022

Ahoj, my sme mali to isté. Dve deti, druhé v škôlke, konečne sme sa finančne znormalizovali, mali sme poschvaľované hypo na prestavbu domu, keďze už bývanie v ňom bolo čoraz horšie. A do toho bum - tehotná (po zavedení nehormonálneho telieska). Mali sme vyrátané vyššie hypo, museli sme ísť do prenájmu počas prestavby - čiže hypo + nájom a ja som mala ostať doma. Akonáhle som u dr. spomenula interupciu a on o tom začal hovoriť, prišlo mi to hrozné. Manžel bol proti, hovoril, že do všetkého ideme podľa plánov, len to bude väčšie dobrodružstvo. Dva týždne pred pôrodom sme sa komplet sťahovali do nájmu, dom sa robí, tatina máme menej doma (nie týždňovky), ale zvládame to. Doteraz, keď sa na krpca pozriem, tak ma mrzí, že som vôbec pomyslela nemať ho. Manžel mi povedal, že on vedel, že ho budeme milovať, preto k nám prišiel❤A bonus k tomu, že je naozaj zatiaľ také dobré spokojné bábo. Čo sa týka financií, zatiaľ to dávame, aj keď sme sa uskromnili. Ak bude treba som pripravená a mám možnosť ísť na čiastočný úväzok, keď bude mať malý 1,5. To s ním niekedy bude manžel, niekedy jasličky. Ja už o 12tej by som bola doma. Všetko sa dá, keď je to potrebné človeķ nájde riešenie. Držím vám palce.

rebekag
24. aug 2022

Dieťatko príde na svet a konkrétne do Vášho života z nejakého dôvodu… Postavte sa k tomu spoločne zodpovedne, Vás vzťah to posilní, zvládnete to… Finančná situácia sa môže každému zmeniť zo dňa na deň… Zvládnete to… Držím palce

sticker
kamatopo
24. aug 2022

Sestrnica bola v podobnej situácii no manžel zdrhol tak bola úplne sama. Zohnala si staršiu pani na opatrovanie a podnikala.

lubi051
24. aug 2022

Vieš keby bolo jedno, tak ani nerozmyslam, aj keď ani to nebolo v pláne. Ale dve, to by sme nedali. Žiaľ pre mňa by to bolo riziko keďže už pri dcérke som mala komplikované tehu. S manželom sme sa bavili a tu uz ide o môj život. Cítim sa strašne.